Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi

23.05.2018 12:38 | 3 Hardver
Mnogobrojni dosadašnji testovi su ukazali na jednu jasnu stvar – konkurentska borba se vratila u arenu CPU procesora. AMD je izlaskom nove generacije Ryzen procesora sa Zen i Zen+ jezgrima ponudio performanse na nivou najnovije Intel Core generacije centralnih procesora, nudeći odlične performanse po ceni koja je bolja od konkurentske. Na taj naćin se preporučio korisnicima kao najisplativija kombinacija za uloženi novac. To se posebno odnosi na nedavno predstavljenu Ryzen procesorsku platformu druge generacije, koja donosi Zen+ procesorska jezgra i još bolje performanse.
 
Da bi iskoristili sve prednosti novih AMD Ryzen procesora, morate imati matičnu ploču izrađenu oko najnovije verzije čipseta visokih perfeormansi – X470. Upravo danas u rukama držimo jednu takvu i imamo nameru da je detaljno testiramo i ukažemo na njene “jake” i “slabe” strane. U pitanju je trenutno jedan od najjačih modela matičnih ploča namenjenih AMD AM4 procesorskoj platformi, koja nam stiže iz kompanije Gigabyte pod oznakom X470 Aorus Gaming 7 WiFi.
 
 GAX470Aorus7WiFi0s.jpg
 
Ploča već “na prvu” želi da ostavi jak utisak i to uspeva bez ikakve sumnje. Taman kada pomislimo da smo postali vlasnici ploče od koje teško može nešto bolje da se napravi, proizvođači nas demantuju na najbolji način. Zaista, teško je shvatiti odakle crpe dotičnu inspiraciju ali definitivno uspevaju u tome. Baš je takav slučaj i sa današnjom Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi matičnom pločom upoređujući je sa našim redakcijskim etalonom - Gigabyte X370 Aorus Gaming 5 koja je bez sumnje jedna od najboljih ploča za podršku prve generacije Ryzen procesora. Deluje robusno i veoma atraktivno, ali kada pogledate novu, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi jasno je kao dan, da je naša nekako “obajatila”, dok novi model deluje svežije, moćnije izazivajući u vama onaj nepogrešivi osećaj da je u pitanju proizvod boljih i savremenijih karakteristika.
 
Vaša intuicija vas neće prevariti. Bez obzira što su razlike između AMD X370 i X470 realno minorne, noviji model na bazi X470 je sposoban da iskoristi neke dodatne detalje i funkcije koje nudi osvežena linija Ryzen Pinnacle Ridge procesora. U pitanju su Precision Boost 2, XFR2 tehnologije koje omogućavaju procesorima sa Zen+ jezgirma da uhvate i održe veće radne frekvencije u određenim scenarijima rada, a tu je i podrška za StoreMi tehnologiju kombinovanja velikog kapaciteta hard diskova sa brzinom SSD uređaja nove generacije uz pomoć ultra brze DDR4 RAM memorije koja ima ulogu brzog bafera za keširanje podataka. Baš ono što vam treba, zar ne?

Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi - karakteristike

Nikako ne možemo da odvojimo pogled sa nove Gigabyte X470 ploče. Iako je i X370 prethodnik imao lepo osvetljenje, Gigabyte je na novoj seriji malo izmenio svetlo i ploču učinio definitivno atraktivnijom, što se jednostavno primećuje. Zbog toga slobodno konstatujemo da X470 Aorus Gaming 7 WiFi izgleda fantastično što se posebno odnosi na radni režim i kada RGB LED zasija u punoj lepoti. Uprkos malim, ali uočljivim poboljšanjima svetlosnih efekata i dalje ćete nepogrešivo prepoznati da se radi o jednom Aorus modelu po pretežno narandžastim svetlosnim efektima, a koji su zapravo bazna postavka Fusion RGB svetlosnog sistema.

GAX470Aorus7WiFi2s.jpg

Možda vas iritira zašto od jedne top pozicionirane ploče krećemo baš od RGB LED svetla jer mnogim entuzijastima to definitivno nije glavni prioritet, ali suština je da se radi o čistokrvnom gejming modelu, a gejming je doneo jednu novu modu - sveopštu popularnost RGB LED svetlosnih efekata. Danas bez RGB svetla jednostavno ne može – ploča, grafika, RAM, kuleri, kućište ili čak i kabine najnovijih automobila. Svi prate trend euforije RGB osvetljenja. Dakle, hteli vi to da priznate ili ne, RGB svetlo je jedna od važnijih karakteristika novih proizvoda, pa tako i matičnih ploča. Ako se ne slažete onda definitivno niste u “gejming” fazonu.

Svetlosni efekti LED osvetljenja su prisutni na skoro svakom delu X470 Aorus Gaming 7 WiFi matične ploče, uključujući metalom ojačane PCI Express i memorijske slotove, oklop čipseta pa čak osvetljavaju i oklop ATX sekcije sa konektorima. Ne možemo se oteti utisku da je Gigabyte ovog puta ciljao ASUS konkurenciju, što se posebno odnosi na svetlosnu LED traku koja se prostire na oklopu dela ATX sekcije ulazno/izlaznih konektora, a koja je za ovu priliku dobila višebojne svetlosne efekte, detalj koji je do sada falio Asus konkurenciji. Tako su dobijeni efekti nijansiranja RGB svetla zahvaljujući pojedinačnoj kontroli rada svake od prisutnih LED dioda. Tako je dobijen efekat prelivanja duginih boja, a da li je Gigabyte u tome uspeo – procenite sami.

fusionrgb.jpg

GA X470 Aorus Gaming 7 WiFi spada u klasu boljih ploča o čemu svedoći i cena od 250€. U pitanju je visoka, srednja gejming klasa koja definitivno nema kompleksa kada se hvata u klinč sa ASUS ROG Crosshair VII Hero konkurencijom. Gigabyte je dodatno unapredio i osvežio karakteristike svog najjačeg gejming AM4 modela i poslao ga u “borbu”.  Konkurencija je prilično jaka u ovom delu, obzirom da pomenuti Asus, kao i Asrock, MSI te ostali proizvođači, imaju prilično jake adute na tržištu AMD Ryzen procesora.

Ono što vam letimičnim pogledom odmah upada u oči jeste da je ploča bukvalno načičkana funkcionalnim tasterima, dodatnim portovima i prekidačima. Obzirom da je namenjena naprednijim korisnicima, opremljena je brojnim priključcima za ventilatore i to na najvažnijim mestima. Ovaj sistem Gigabyte obeležava terminom “Hybrid Fan Headers”, a karakterističan je po tome što ima kompletnu kontrolu i mogućnost da ih tokom rada u potpunosti isključi. Obzirom da ovaj sistem konektora nije namenjen isključivo ventilatorima, a što sugeriše oznaka “Hybrid” – predviđene su pozicije za podršku rada vodenih sistema hlađenja i napajanja odgovarajućih pumpi sa maksimalnom potrošnjom energije od 24W. Ovde je bitno da u svrhu naprednog monitoringa dobijate par toplotnih sondi koje se povezuju na odgovorajuće 2-pinske konektore na ploči.

GAX470Aorus7WiFi3s.jpg

Gigabyte je svoj premijum AM4 X470 model opremio vrhunskom jedinicom za napajanje procesora izrađenoj u dizajnu 10+2 faze gde je veći deo namenjen napajanju procesorskih jezgara, a dve dodatne faze za SoC deo procesora. VRM jedinica raspolaže vrlo ozbiljnim hlađenjem u vidu dva bloka aluminijumskih rebara u “Г“ rasporedu povezanih jednom toplotnom cevi za brži i ravnomerniji transport generisane toplote. Ovako dobra i pažljivo izrađena VRM jedinica, uz digitalnu kontrolu garantuje stabilan rad i visoke overkloking rezultate Ryzen procesora druge generacije.

Prostora oko AM4 ležišta ima dovoljno za ugradnju odgovarajuće efikasnih sistema hlađenja kako onih koji koriste vodu, tako i onih tradicionalnijih vazdušnih sa velikim telom hladnjaka. Ploča koristi 4 DIMM memorijska podnožja za ugradnju maksimalno 64GB DDR4 RAM memorije, dvokanalno konfigurisane i sa mogućnošću dodatnog ubrzanja korišćenjem tehnike memorijskog preplitanja u slučaju popunjenosti svih memorijskih slotova. U pitanju je mali ali vredan pažnje specijalitet AMD Ryzen platforme koji će vas dodatno častiti sa 5-10% boljim performansama.

GAX470Aorus7WiFi4s.jpg

Pregledom uobičajenih pozicija primećujemo da je izostao namenski tkz. overklokerski “reset” taster, dok se “power” preselio na neuobičajenu poziciju ATX panela, a što ako malo bolje razmislite ima više logike. Jedino smeta što se nalazi tik pored ClearCMOS tastera koji možete neželjno aktivirati dok napipavate poziciju “power” tastera. Kada već pričamo o poziciji ATX ulazno-izlaznih konektora, na dotičnom panelu primećujemo konektore za dve WiFi antene, zatim “vertikalu” od četiri USB 3.0 konektora, sledi par USB 3.1 konekcija (jedna tip-A i jedna obostrana tip-C). Nakon toga ide gigabitni LAN konektor, dva USB 2.0 porta i sekcija za višekanalno povezivanje zvuka sa prisutnim optičkim izlazom. Ploča dodatno preko internih konektora nudi dva para USB 2.0 konekcija, zatim dva konektora za dodatne USB 3.0 portove i konačno jedan USB 3.1 kako bi izveli ovaj tip super brze konekcije sa prednje strane kućišta. Bolje od ovoga teško da možemo i zamisliti.

GA X470 Aorus Gaming 7 WiFi poseduje tri fizička PCI Express x16 slota. Prvi tj. najbliži CPU ležištu je slot pune širine sa 16 komunikacionih linija treće generacije, namenjen ugradnji grafičke karte koja je pod direktnom kontrolom centralnog procesora. Ukoliko koristite dve grafike za CrossFireX ili SLi povezivanje zarad boljih gejming performansi, iskoristićete i drugi PCI Express x16 slot koji ima 8 komunikacionih putanja, pošto tada kontroler radi u režimu 2x 8 PCIe Gen 3 putanje. Treći PCI Express x16 slot je pod kontrolom X470 čipseta i obezbeđuje x4 PCI Express Gen 2 putanje. Između prvog i drugog PCIe x16 slota nalazi se još jedan PCIe x1 slot za instalaciju odgovarajućih karti.

GAX470Aorus7WiFi5s.jpg

Dotični model ploče korisniku nudi dva M.2 slota za instalaciju brzih NVMe x4 diskova, kao i odgovarajućih ali sporijih SATA diskova. Razlika je u tome što prvi M.2 slot, pozicioniran tik ispod primarnog PCIe x16 slota za grafiku, komunicira preko 4x PCIe Gen 3 magistrale koju kontroliše Ryzen procesor. U pitanju je brza magistrala za transport potrebnih podataka. Drugi M.2 slot kontroliše čipset i on raspolaže sa četiri PCIe komunikacione linije druge generacije i zapravo ih deli sa trećim PCIe x16 slotom. Ukoliko instalirate M.2 SSD u drugi slot, automatski će biti isključen poslednji PCIe x16 slot zbog ograničenog broja raspoloživih PCIe komunikacionih putanja na čipsetu. Ovde zastajemo i dajemo vam savet. Ako koritite jedan brzi NVMe x4 SSD disk novije generacije, preporuka je da ga instalirate u prvi slot koji raspolaže bržim specifikacijama. Isto pravilo možete primeniti i kod drugih X470 ploča.

Osim pomenutih M.2 slotova, ploča nudi dodatnih šest SATA portova maksimalnog protoka od 6 Gbps za povezivanje hard diskova i SSD uređaja. Ipak, akcenat je na novijim i bržim protokolima prenosa podataka obzirom da je u pitanju najsavremenija procesorska platforma pa otuda i pretpostavka da ćete koristiti najbrže verzije M.2 NVMe diskova.

GAX470Aorus7WiFi6s.jpg

Specijalitet ovog modela je prisustvo brze WiFi mrežne karte integrisane na matičnu ploču koja se oslanja na Intelovu bežičnu “Thunder Peak” tehnologiju sledeće generacije - Intel AC9260, sposobne da obezbedi gigabitni transfer za beprekorno tečan video prenos, internet gejming obezbeđujući maksimalnu brzinu prenosa od čak 1733Mbps korišćenjem 802.11ac 160MHz tehnologije. U pitanju je rešenje čiji je rad podržan isključivo iz Windows 10 64-bit operativnog okruženja.

intelwifi.png 

Deo za zvuk je jednako impresivan na ovoj ploči. Dva žuto obojena USB porta na ATX sekciji konektora su predviđeni za povezivanje DAC konverter uređaja i njihova specifičnost je u tome da obezbede stabilnije napajanje oslobođeno fluktuacija napona radi postizanja maksimalno kvalitetnog zvuka. Audio rešenje se bazira na codec procesoru nove generacije – Realtek ALC1220 u kombinaciji sa ESS Sabre 9018Q2C digitalno/abalognim konverterom zvučnog signala, što zajedno sa audiofilskim kondezatorima rezultuje natprosečno dobrim zvukom u ovoj klasi matičnih ploča.

GAX470Aorus7WiFi7s.jpg

Konačno, stižemo i do upravljakog softvera ili tačnije rečeno UEFI BIOS-a. Softver koji sve nabrojanje hardverske funkcije dovodi u operativno radno stanje na radost samog korisnika. U tom pogledu Gigabyte nije previše menjao niti reskirao. U pitanju je provereno dobar BIOS, veoma funkcionalan, razumljiv i pregledan. Možda će oni malo zahtevniji u pogledu dizajna zameriti konzervativno grafičko okruženje u odnosu na slične Asus i MSI modele, ali bitno je da UEFI BIOS optimizovan u kontekstu primarne funkcije. Tokom rada nismo imali nikakve primedbe obzirom da odlično sarađuje u samom procesu finog podešavanja i detaljnog “tjuniranja” karakteristika procesora, memorije i ostalih radnih parametara.

GAX470AorusBIOS1.png 
Vrlo je prijateljski raspložena u pogledu vaših overkloking ambicija, posebno u domenu dodatnog ubrzanja RAM memorije koju smo uz pomoć G.Skill Sniper X modula uspeli da pokrenemo i obezbedimo potpuno funkcionalan rad na čak 3600MHz. AMD Ryzen voli prisustvo brze memorije pa će vas shodno tome nagraditi i boljim performansama. Uglavnom, zaključujemo da je kroz implementaciju odgovarajućeg UEFI BIOS rešenja, GA X470 Aorus Gaming 7 WiFi obezbedila potpunu funkcionalnost na fabričkim setovanjima i otišla korak dalje kroz mogućnost dodatnog ubrzanja instaliranog hardvera kroz prisustvo brojnih ugrađenih overkloking opcija.

Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi - performanse

Test platforma:

MB:  Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi 
CPU:  AMD Ryzen 7 2700X, AMD Ryzen 5 2600X
RAM:  2x8GB G.Skill SNIPER X 3400 CL16 
VGA:  MSI GTX 1060 AERO ITX
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

Performanse:

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

 

Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi - utisci u radu

Ploča kako je to i očekivano od jednog premijum izdanka Gigabyte tehnologije, se ponaša gotovo savršeno u svakodnevnom radu. Instalacija protiče bez poteškoća. Ploča je malo teža pa zahteva i određeni stepen pažnje prilikom rukovanja. Jednostavno se pušta u rad i za tili čas instalira Windows 10 OS. Zaista je impresivna brzina kojom se instalira operativni sistem na ovoj ploči uz pomoć M.2 NVMe SSD diska. U tom kontekstu pohvaljujemo prisustvo dodatnih aluminijumskih hladnjaka na pozicijama M.2 uređaja, što je korisno za onaj čija se radna pozicija praktično nalazi ispod grafičke karte. Obzirom da je grafika jedan od najvećih generatora toplote u računaru, ovaj dodatak zaslužuje posebnu povalu za proizvođača. 
 GAX470AorusupdBIOS.png
 
Ploču smo testirali sa najnovijom verzijom BIOS-a sa datumom od 10. maja i koja integriše najaktuelniju verziju AGESA koda 1.0.0.2c tako da su i performanse na samom vrhu koji u ovom trenutku može da isporuči AMD Ryzen platforma. Ne treba ni pominjati komfor i sigurnost koju pruža Q-Flash alat prilikom ažuriranja BIOS-a. Jednostavno utaknete USB fleš memoriju, a ovaj alat će odmah pronaći odgovarajuće binarne datoteke, prikazati ih i preporučiti postupak ažuriranja.
 
Još jednom skrećemo pažnju na impresivan deo sa svetlosnim efektima koji daju posebnu dimenziju rada ove ploče. Fusion RGB je definitivno evoluirao i to u boljem smeru. Nakon instalacije operativnog sistema, ploča bez problema prolazi standardnu test bateriju. Lakoća u radu kojoj doprinosi pre svega vanredno brz odziv je nešto što možemo pripisati dodatnoj brzini karakterističnoj za novu generaciju procesorskih platformi. Nakon iskustva u radu na fabričkim radnim vrednostima, krenuli smo sa overklokingom. 
 
Poznato je da AMD Ryzen procesori stižu sa otključanim multiplikatorom radne vrednosti tako da je pronalaženje krajnjih mogućnosti CPU čipa olakšano do maksimuma. Prepostavka u ovoj situaciji je da ćete obezbediti odgovarajuće ili  bolje rečeno maksimalno dobro rashladno rešenje, a kako bi izvukli najviše iz svog centralnog procesora. Pri tome ne preterujte sa naponom jer visoke vrednosti radnog napona koje po pravilu prate natprosečne radne temperature i velika količina toplote nisu zdravi po vaš CPU.    aorusOC.png
 
U našem slučaju smo sa Ryzen 7 2700X primerkom postigli 4.20 GHz za sva prisutna jezgra uz radni napon od 1.357V i LLC kalibracijom na “Medium”, dok smo G.Skill memoriju overklokovali na 3600MHz uz odgovarajuću korekciju napona na 1.39V. Savetujemo da obezbedite dobro provetravanje u zoni oko procesorskog podnožja, hladnjaka VRM modula i svakako delu gde se nalazi RAM memorija. Dakle, nije OC šampion, ali pruža dosta radosti za sve one koji vole da izuku dodatnu snagu iz svog CPU čipa što u konkretnom slučaju rezultuje dobitkom od 8% u rendering aplikacijama koje koriste snagu CPU-a.
 
Vidljivo je koliko znači prisustvo vanserijski kvalitetne jedinice za snadbevanje procesora pošto se minimalno greje čime obezbeđuje veću efikasnost u radu. Istovremeno pogoduje boljem radu AMD Ryzen procesora.

Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi - zaključak

Gigabyte je vidno unapredio svoju “flegšip” AM4 matičnu ploču, a povod za to je ovog puta bio izlazak Zen+ jezgara i brže verzije AMD Ryzen procesora. U paketu je stigao i AMD X470 čipset, baš onaj koji se obreo na ovoj ploči i bio povod da Gigabyte pokaže svoje umeće i višegodišnje iskustvo u dizajniranju matičnih ploča natprosečnih osobina u radu. Nije preterivanje, jer u radu sa ovom pločom se zaista osećate povlašćeno u smislu lakog rada i brzine što su svakako glavni aduti ove ploče.
 
Nepravedno bi bilo zaobići njen izgled, mada će ovaj detalj mnogi ignorisati čak reći da im nije ni potreban, sve do trenutka dok je ne vide uživo. Tada će i najtvrđa srca pokleknuti pred spektakularnim izgledom i svetlosnim efektima, a o tome više ne treba trošiti reči već doživeti i videti. Dotični efekti posebno lepo izgledaju u kućištima sa prozirnom bočnom stranicom. 
 
Entuzijasti će sa druge strane pozdraviti bogatstvo ugrađenih opcija i brzih standarda. Sve to omogućava upotrebu dodatnih uređaja kao što su napredna rešenja vodenih hlađenja, korišćenje detaljne telemetrije i monitoringa, a što je bitan delokrug rada kada su u pitanju računari naprednih karakteristika i posebno onih koji rade u overkloking režim.  
 
GAX470Aorus7WiFi1s.jpg
 
AMD Ryzen paltforma u najnovijem Zen+ i X470 izdanju je nesumnjivo dobila novu zvezdu u vidu Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi ploče, koja po svim kriterijumima i onim viđenim tokom testiranja, spada u samu elitu matičnih ploča za trenutno aktuelnu AMD platformu. Brza u radu sa procesorom i RAM memorijom koje itekako voli da overklokuje zahvaljujući sjajnim hardverskim predispozicijama, bogata dodatnim opcijama i najsavremenijim funkcijama, te prelepe spoljašnjosti koju dodatno naglašava poboljšani Fusion RGB sistem svetla – ova ploča bez svake sumnje zaslužuje svaku preporuku za sve one koji su se odlučili da poverenje poklone najnovijoj AMD Ryzen CPU platformi!
 
Prednosti:
- Kvalitet izrade
- Vanserijska VRM jedinica
- Poboljšani Fusion RGB svetlosni efekti
- Odličan rad sa RAM memorijom
- Implementacija brzih standarda komunikacije
- Dobar zvuk
- Gigabitni WiFi
 
Nedostaci:
- Manje atraktivno grafičko okruženje BIOS-a
 
Cena: oko 250€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS WS X299 SAGE

Test: ASUS ROG Crosshair VII Hero

10203
10205
10206
10207
10208
10209