Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC (Video)

26.07.2019 07:39 | 3 Hardver
Test: Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC (Video)

Razlog izlaska GeForce RTX SUPER karti jeste direktan odgovor na AMD Radeon 5700 seriju gejming akceleratora i vraćanje primata najbržih kartica u “mejnstrim” segmentu pod okrilje Nvidie. RTX SUPER ima samo jedan cilj - da bude bolji od konkurencije u svakom segmentu: performansama, ceni, potrošnji, i u pogledu rezervne snage za buduće gejming naslove...

U neprekidnoj borbi za naklonost korisnika, konkurentski dvoboj na tržištu “mejnstrim” gejming grafičkih karti dostiže kulminaciju. Nakon što je Nvidia krajem prošle godine godine predstavila Turing GPU generaciju i na njima baziranih derivata RTX 20x0 grafičkih karti i posebno izlaskom jeftinijih GTX 16x0 verzija bez RT i Tensor hardvera, AMD ova pozicija je postala ozbiljno ugrožena. AMD je odgovorio novom serijom Radeon RX 5700/RX 5700 XT grafičkih karti koje su se pokazale bržim od direktne RTX 2060 i RTX 2070 konkurencije.

 

Takav rasplet događaja tokom leta i pred sam početak priprema za sezonu prodaje, nije se nimalo svideo Nvidia glavno-komandujućem štabu, koji je lansirao revidiranu seriju Turing modela sa sufiksom SUPER u oznaci. Povod za takav potez je direktan odgovor na AMD Radeon pretnje i vraćanje primata najbržih kartica u svom segmentu pod okrilje Nvidia GeForce modela. RTX SUPER ima samo jedan cilj, a to je da bude bolji od konkurencije u svakom segmentu: performansama, ceni, potrošnji i u pogledu rezerve performansi za buduće gejming naslove, itd.

“Mejnstrim” grafika je naričito sa izlaskom poslednje generacije grafičkih karti postala vidno skuplja, ali i moćnija. Zbog toga probirljiva gejming korisnička grupa, kada nabavlja novi model gejming grafike, to gleda kao na investiciju u sledećih 4 godine i zbog toga je bitno da nivo performansi i mogućnosti izgleda tako da će biti aktuelan tokom budućeg vremena.
 GA_RTX2070_SUPER_1s.jpg

Dotični zahtev je definisan u svetlu najave i izlaska sve savremenijih grafičkih rendering modela i primene radi kreiranja foto-realističnog okruženja sa visoko podignutim grafičkim detaljima. Vizuelni osećaj je i dalje primarni razlog zbog koga nabavljamo grafičke karte. U tom smislu treba tražiti razlog za izlazak poboljšane Ge Force RTX SUPER serije. Priliku da premijerno predstavi novu seriju GeForce RTX SUPER gejming grafičkih karti, pripala je Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Aorus Gaming modelu.

GeForce RTX 2070 SUPER - šta je poboljšano?

Konkretno, danas pričamo o RTX 2070 SUPER grafičkoj karti.  Trend potrebe za rastom performansi je započela prošle jeseni kada je startovala Turing arhitektura i odgovarajući GeForce RTX modeli. Od tada su svi vodeći gejming "engine" modeli dobili podršku za Ray Tracing efekte uključujući: Frostbite, Unity i Unreal. Određeni broj sadašnjih naslova već ima implementirane parcijalne Ray Tracing svetlosne efekte, a u planu je dosta novih poput: Call of Duty- Modern Warfare, Cyberpunk 2077, DOOM Eternal, Watch Dogs: Legion, i Wolfenstein: Youngblood. Za korisnike koji nadograđuju svoj grafički sistem, ovo je dodatni razlog da gledaju u pravcu nabavke GeForce RTX SUPER modela, obzirom da je trenutno jedina platforma koja podržava hardverski rendering parcijalnog spiska Ray Tracing efekata.

TuringGPU.jpg

O Turing arhitekturi smo već detaljno pisali, tako da se ovog puta nećemo ponavljati. Bićemo kratki i jasni kada govorimo o unapređenjima RTX SUPER modela. Ključna razlika je u boljim performansama. Povećana je sirova snaga Nvidia TU104 12nm grafičkog procesora koji je u odnosu na obični RTX 2070, dobio veći broj CUDA, Ray Tracing i Tensor jezgara.

Da budemo precizniji - RTX 2070 u SUPER varijanti raspolaže sa 2560 CUDA jezgara što je 256 (11%) izvršnih jedinica više u odnosu na "obični" RTX 2070. Očigledno je Nvidia procenila da je to tačno određena porcija "dopinga" potrebna da bi se izašlo na kraj sa novim Radeon RX 5700 XT modelima. Sličnu proporciju pojačanja je dobio i deo sa Ray Tracing jezgrima kojih sada ima 40 u odnosu na 36, odnosno 320 Tensor jezgara umesto 288 koliko ih ima "obični" RTX 2070.
 2070_SUPER_comparation.png

Shodno rastu broja CUDA jedinica porastao je i broj procesora za obradu tekstura i sada ih ima 11% više tj ukupno 160 (TMU). Porasla je i bazna frekvencija kao i “boost” korak, ali to je već deo automatske funkcije GPU-a i manje je bitan od pomenutih hardverskih pojačanja u vidu većeg broja tranzistora.

Zbog svega pomenutog je porasla i potrošnja sa 175W na 215W koliko troši RTX 2070 SUPER pri punom angažovanju GPU resursa. Sve ostalo je nepromenjeno, a što se pre svega tiče 8 GB lokalne video memorije u GDDR6 standardu i njene efektivne frekvencije na 14 GHz.

Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC - karakteristike

Pred nama je jedan tipičan primerak Gigabyte Windforce "škole". Napravljen da vam isporuči najbolje performanse za dati novac. Sve je usmereno na postizanje performansi i boljeg efekta brzine u igranju. Nema suvišnih detalja koji bi bespotrebno povećali cenu. Dakle, maksimalan fokus na vrednost koju dobija korisnik gejmer. 

GA_RTX2070_SUPER_2s.jpg

Na prvi pogled, nepogrešivu Gigabyte asocijaciju daje Windforce rashladni sistem sa tri ventilatora prečnika 8 cm. Srednji se okreće u kontra smeru za razliku od preostala dva na spoljnim pozicijama, kako se topao vazduh ne bi zadržavao u zoni rashladnih rebara. Propeleri su sa karakterističnim difuzorima čiji je zadatak bolje usmeravanje svežeg vazduha u zonu ispod oklopa kako bi se stvorio veći vazdušni pritisak i tako brže eliminisala generisana toplota stvorena radom GPU procesora.

Dimenzije grafičke karte i pratećeg hladnjaka su velike. Meri u dužinu 28 cm. Morate obezbediti dovoljno prostora kako bi imala odgovarajuće radno okruženje koje može da primi i oslobodi stvorenu toplotu. Zbog toga mala i "zagušljiva" kućišta nisu dobrodošla u slučaju ove grafike. 

GA_RTX2070_SUPER_3s.jpg

Gigabyte se potrudio da maksimalno smanji posredni uticaj okruženja, ugradnjom hladnjaka velike korisne površine i brojnih rashladnih rebara koji maksimalno povećavaju korisnu površinu predaje toplote. Dodatno su "protkana" sa 6 kompozitnih toplotnih cevi radi bržeg transporta toplote iz toplijih u hladnije delove odakle se dalje "izbacuje" forsirano - radom pomenutih ventilatora.

Sistem hlađenja je izrađen u svojevrsnoj "sendvič" tehnologiji. Štampana ploča je bukvalno oklopljena raznim metalnim dodacima koji dodatno upijaju i prenose toplotu. Tako je sa zadnje strane uvidu velike metalne površine, a tu je i poseban sloj metala koji hladi tranzistore VRM modula za napajanje i memorijske čipove video memorije. Sledi pomenuti hladnjak sa "heatpipe-ovima" koji u svom centralnom delu direktno naleže na površinu GPU-a - rešenje koje primenjuju i CPU modeli hladnjaka.  I na kraju, tu je plastična konstrukcija koji nosi tri ventilatora. Konkretno i efikasno, a u isto vreme potpuno odgovarajuće prirodi Turning GPU procesora, koji se obzirom na snagu i nivo performansi, tradicionalno manje greju i manje troše el. energije od svoje direktne Radeon konkurencije. 
 GA_RTX2070_SUPER_4s.jpg

 

Opisano rashladno rešenje u kombinaciji sa kontrolisanim radom ventilatora, rezultuju tihom radnom pojavom ove grafičke karte. Mikroprocesorska kontrolna logika prati stepen opterećenja i radnog zauzeća GPU resura, pa shodno tome podešava broj obrtaja ventilatora, a u  slučajevima malog angažovanja u potpunosti isključuje njihov rad. 

Primećujemo da čak i u slučaju ponude baznog modela nije moglo da prođe bez makar jednog malog ukrasnog detalja u vidu svetlećeg, RGB Fusion 2 upravljivog Gigabyte logoa na vrhu oklopa hladnjaka. Ipak je ovo gejming grafička karta. 

nVIDIASYS.png 

aORUSFUSION.jpg

GPU je podešen na 15 MHz veću radnu frekvenciju 1785 MHz, dok VRAM memorija radi na efektivnih 14 GHz. Međusobno komuniciraju magistralom širine 256-bita. Konfiguracija za ultimativne 1920x1080 i veoma dobre 1440p performanse. U Full HD rezoluciji će snadbeti vaše nove 144Hz modele monitora sa dovoljnim brojem renderovanih frejmova pri visoko postavljenim grafičkim detaljima kako bi vam pružila vrhunsko uživanje i brz osećaj reakcije.

Napajanje ovako jake konfiguracije GPU procesora i 8 GB brze GDDR6 video memorije se obavlja delom preko PCIe x16 slota (75W), a delom preko dodatnih PCIe konektora za napajanje - jednog 8-pinskog i jednog 6-pinskog. Kartica troši oko 190W pri maksimalnom angažovanju.
 GA_RTX2070_SUPER_5s.jpg

GA_RTX2070_SUPER_51s.jpg

Video signal na ekrane isporučuje preko tri Display Port 1.4 i jednog HDMI 2.0b konektora, a standardno za Turing seriju, prisutan je i jedan USB-C sa podrškom za VirtualLink tehnologiju. RTX 2070 SUPER Gaming može da radi sa četiri monitora istovremeno. Na vrhu primećujemo i jedan veliki funkcionalni konektor sličan nekadašnjima za SLI uparivanje grafičkih karti koji ima sličnu funkciju. U ovom slučaju se radi o savremenijem i bržem, dvostrukom Nvidia NVLINK-u.

Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC - utisci u radu

Očekivano, ova karta isporučuje vrhunske performanse u 1080p i 1440p rezolucijama. U pitanju je viša klasa gejming akceleratora sa isto tako visokom cenom od skoro 500 evra. Pitanje je da li se nalazi u nekom međuprostoru jer nije dovoljno jaka za 4K gejming, a istovremeno je skupa za pomenute "mejnstrim" rezolucije jer ima povoljnijih modela koji isto tako dobro zadovoljavaju u opisanom scenariju igranja.
 GA_RTX2070_SUPER_6s.jpg

Veoma je tiha u radu. Malo se greje, tačnije osetno manje u odnosu na referentne Radeon 5700 i Radeon 5700 XT modele. Jednostavno se instalira, a kombinacija GameReady drajvera i Experience softvera pruža visok nivo komfora u radu i igranju sa čitavim spiskom dodatnih, uslužnih alata za “grebovanje i striming”.
 gejmplej_2070_super_s.jpg

 

blender_2070_super_s.jpg

Zadovoljni radom na "default" vrednostima, koji su zbog klimatizovane prostorije u kojoj smo testirali, rezultirali ulaskom i održavanjem GPU procesora u zoni vrlo visokih radnih frekvencija od čak 1995-2000MHz, a što je primećujemo za jednu malu marginu bolje od standardnih RTX 2070 modela, odlučili smo dodatno da overklokujemo kartu i osetimo gde je ta granica maksimalne, upotrebljive frekvencije.
 AFTERBURNER_OC.png

Podigli smo GPU takt za 110MHz i VRAM za 150 MHz u povećanje energetskog limita za 10%. Gigabyte RTX 2070 SUPER je spremno prihvatio izazov i otišao do frekvencija preko 2100 MHz što je bez svake sumnje SUPER, dodavši na svoj konto 5% - 7% ubrzanja. 

Ipak, nije sve tako idealno. Performanse su bez sumnje odlične kao i ponašanje u radu. Nismo zadovoljni DLSS opcijom koja i dalje stvara neoprostivo visoku dozu zamućenja i blura. To je posebno vidljivo u direktnom poređenju sa Radeon 5700 modelima koji su vidno bolji na tom polju, pa ispada da je DLSS ubrzanje zapravo kontra usluga. Neshvatljivo je da Nvidia ignoriše ovaj problem čak i nakon nekoliko meseci od promocije i ozbiljnih kritika na račun degradacije kvaliteta slike i animacije.

Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC - performanse

Test platforma:

MB: 

Gigabyte X570 Aorus Master

CPU: 

AMD Ryzen 9 3900X - PBO uključen

RAM: 

16GB (2x8GB) GSkill Trident Z Royal 3600 CL16

VGA: 

Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Aorus NVMe 4.0
Cooler:

CM Nepton 280L

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Game Ready 431.36

OS: Windows 10 64-bit ver. 1903
Monitor ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:

3D gejming 

DOTA 2 ( High, DX11 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 53 105 158 210
veće je bolje (fps)
Counter Strike: GO ( High )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 88 175 263 350
veće je bolje (fps)
Star Wars - Battlefront II ( Ultra Quality )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Formula 1 2019 ( Ultra High, DX12 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 88 175 263 350
veće je bolje (fps)
APEX Legends ( (High) )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 75 150 225 300
veće je bolje (fps)
Division 2 ( Ultra, DX12 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Shadow of the Tomb Raider ( Highest, DX12 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Battlefield V ( Ultra, DX12 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 55 110 165 220
veće je bolje (fps)
The Witcher 3: Wild Hunt ( Ultra/High )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Strange Brigade ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Wolfenstein II: The New Colossus ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Assassin's Creed Origins ( Very High )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
 
GPGPU performanse
 
CUDA/OpenCL ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU )
vreme izvršenja
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
0 375 750 1125 1500
manje je bolje (sekunde)
CUDA/OpenCL ( Premiere Pro CC - Benchmark 4K H.264 rendering )
vreme izvršenja
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
0 175 350 525 700
manje je bolje (sekunde)
 
 
Potrošnja energije i radne temperature
 
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
0 100 200 300 400
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC
AMD Radeon RX 5700 XT
Gigabyte RTX 2070 GAMING OC WHITE 8G
AMD Radeon RX 5700
GeForce RTX 2060 6G
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC - zaključak

Nesumnjivo se radi o izuzetnoj brzoj gejming grafici. Nešto čemu prosečni i oni zahtevniji gejmeri ne mogu da odole. Visok prosečni “frejmrejt” i situacije lišene “frejmdrop-a”, odnosno iznenadnog pada koji bi uzrokovao delimični zastoj kada je to najpotrebije, čine je idealnom gejming graifkom u klasi trenutno najpopularnijih 1080p i 1440p monitora.
 
 
 
Kvalitet slike u klasičnom režimu je izuzetno dobar, parcijalni Ray Tracing efekti su u najmanju ruku impresivni, jedino gde RTX 2070 SUPER i ostali Turing modeli "kiksiraju" je pomenuti DLSS. Međutim i bez toga ova karta ima snage i brzine na pretek.
 
Posebno impresivno i obećavajuće izgleda Ray Tracing tehnika renderinga i najnoviji Quake demo koji na pravi način demonstrira koliko su svetlo i prateći efekti bitni za sveukupni doživljaj grafičkog okruženja. U isto vreme pokazuje i koliko je aktivacija više ovih efekata istovremeno zahtevna po GPU hardver. RTX 2070 SUPER dotični zahtev izvršava besprekorno tj jednom rečju, ima dovoljno snage i za buduće gejming naslove koji će koristiti više RT efekata, a ne samo pojedinačne što je slučaj sa današnjom generacijom igara.
 
Manje nam se sviđa kalkulantsko ponašanje Nvidie i dozirano povećanje performansi onog trenutka kada reaguje konkurencija. To znači da Nvidia svesno distancira korisnike od maksimuma svoje tehnologije u dotičnim tržišnim segmentima, nešto slično strategiji koja se Intelu trenutno obija o glavu. Zbog toga meni lično, RTX SUPER serija deluje u jednu ruku pomalo antipatično, odbojno, ali to je neki moj lični stav i mišljenje o Nvidia poslovnoj strategiji.  
 GA_RTX2070_SUPER_7s.jpg
 
Kada je u pitanju direktno poređenje sa Radeon 5700 XT grafikom, RTX 2070 je brži ne mnogo, bar ne na AMD Ryzen 3000 procesorskoj platformi, pa u kontekstu gejming monitora na 1080p 144Hz režimima rada je veoma diskutabilno da li treba ulagati 100 evra više za skuplji RTX 2070 SUPER. Slično je i sa 1440p sa razlikom da je tu od dragocene pomoći svaki frejm, pa ukoliko se prevashodno igrate na QHD rezoluciji onda preporuka ide u korist jačeg RTX 2070 SUPER modela. Dobro definištie svoje potrebe igranja i užitka u skladu sa mogućnostima vašeg ekrana. Još jedan uslov je da ste odvojili dovoljno novca (500 evra) i ako hoćete da ostanete aktuelni sa vašom grafikom tokom nekog budućeg perioda, nema nedoumica da je Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC - itekako dobar izbor.
 
 
Prednosti: 
- Odlične gejming performanse u 1080p i 1440p
- CUDA performanse u GPGPU optimizovanim aplikacijama
- Tiha u radu
- Ne greje se puno
 
Nedostaci:
- Pad kvaliteta slike u DLSS režimu
- Visoka cena
 
CENA: oko 500 evra

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Radeon RX 5700 i RX 5700XT (Video)

Test: MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G

10203
10205
10206
10207
10208
10209