Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G

05.09.2017 10:27 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G

Radeon RX 580 Aorus XTR 8G je karta koja predstavlja pokušaj Gigabyte-a da napravi ultimativnu RX 580 kartu koja pritom ne košta drastično više od prosečnih modela. Ambicija je velika, ali Gigabyte zaista ima šansu zbog činjenice da je reč o odličnom čipu u ovom segmentu, a kompanija ima arsenal dobrih rešenja kojima je oprema za veće taktove, nižu količinu proizvedene buke, ali i RGB LED osvetljenjem.

Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G

Nebojša Todorović 

Vizuelno karta izgleda prilično standardno i prepoznatljivo. Već smo viđali novi WindForce 2X i 3X sistem u nekoliko navrata, pa tako nema nekih iznenađenja. Dimenzije su relativno standardne i čak na strani kompaktnih, što nam se dopada jer smatramo da su hlađenja sa tri ventilatora i "tri lopate aluminijuma i bakra" veliki overkil za Ellesmere čip u svakom smislu. Posebno kada znamo za koju cenovnu kategoriju je ova karta osmišljena, zaista smatramo da nema potrebe za najvećim mogućim hlađenjima i da je ovde efikasan dizajn presudan.

gigabyte_rx580_aorus_xtr_006_s.jpg

Ugrađeni WindForce 2X je upravo to, temeljno osmišljen tako da se uz implementaciju naprednih rešenja dođe do nižih temperatura i manje buke umesto pukog dodavanja rebara na hladnjaku i povećanja broja ventilatora. Osnovu čine pomenuta dva ventilatora od 100 milimetara koja su dizajnirana sa dodatnim rebrima i imaju specifičan aerodinamičan dizajn. Prema rečima proizvođača, smanjene su turbulencije i vazdušne struje su bolje usmerene kako bi se bolje odnosila toplota sa rebara i stvaralo manje buke.

gigabyte_rx580_aorus_xtr_009_s.jpg

Ispod plastičnog oklopa koji nosi ventilatore na sebi pronalazimo kompleksan, ali ne ogroman rashladni profil. On je izveden iz tri odvojena aluminjumska tela koja su međusobno povezana sa četiri ekstremno dugačka kompozitna heatpipe-a. Pritom heatpipe-ovi ostvaruju direktan kontakt sa GPU-om kako bi se toplota neposredno prenosila i efikasnije distribuirala na udaljene delove hladnjaka.


gigabyte_rx580_aorus_xtr_021_s.jpg


Veoma bitno je napomenuti da svaki od odvojenih delova ima svoju namenu. Centralno telo hladi GPU i RAM, dok drugi hladi naponsku jedinicu i treći je praktično slobodan da "prihvati" deo toplote na sebe i time poveća rashladni kapacitet celog tela dok heatpipe-ovi služe kao svojevrsna magistrala za prenos toplote.


gigabyte_rx580_aorus_xtr_017_s.jpg


Takođe, WindForce 2X kuler nije moderno dizajniran samo u smislu hlađenje. Naprotiv, tu je LED osvetljenje na centralnom delu i duž gornje ivice oklopa. Osim što izgleda odlično, može da služi kao indikacija temperature i opterećenja, ali i da pokaže kada su ventilatori zaustavljeni s obzirom da je Gigabyte implementirao i hibridni režim rada od "0 dB".


gigabyte_rx580_aorus_xtr_014_s.jpg

gigabyte_rx580_aorus_xtr_025_s.jpg


Poleđina krije i "backplate" koji je uvek dobrodošao, čak i kada karta nije preterano velika. Ovaj model zaista nema ogromnu štampanu ploču kojoj je neophodno ojačanje, ali ono svakako pomaže, jer odnosi deo toplote i čini konstrukciju snažnijom tako da može lakše da izdrži teški kuler. Takođe, na centralnom delu backplate-a se nalazi bakarna pločica koja preuzima deo toplote sa GPU-a što u teoriji deluje kao odlična ideja, ali ne znamo koliko je zaista efektna u praksi.


gigabyte_rx580_aorus_xtr_016_s.jpg

gigabyte_rx580_aorus_xtr_018_s.jpg


Za potrebe napajanja karta traži po jedan 8-pinski i 6-pinski PCIe naponski priključak od koga može da dobije 225 W, a tu je i još 75 W koje vuče iz PCIe slota što u krajnjoj računici 300 W snage koja je dostupna ovoj karti i više nego dovoljno, jer je očekivani TDP za Radeon RX 580 oko 185 W, tako da ostaje dovoljno prostora čak i za entuzijaste.


gigabyte_rx580_aorus_xtr_020_s.jpg


Zadnji panel je solidno opremljen video izlazima: tu su tri DisplayPort 1.4a u kombinaciji sa po jednim HDMI 2.0a i DVI-em koji nema podršku za analogni video signal, na šta treba da obrate pažnju vlasnici starih monitora sa D-Sub priključkom koji neće moći čak ni sa klasičnim adapterom da dobiju sliku i jedino rešenje je nekakav aktivni konvertor digitalnog u analogni signal.


gigabyte_rx580_aorus_xtr_022_s.jpg


Osnovu Radeona RX 580 čini Ellesmere u punom izdanju tj. Polaris 10 sa 2304 Stream procesora, 144 teksturne i 32 ROP jedinice. Ovaj GPU je sačinjen od 5.7 milijardi tranzisotra koji su smešteni na površinu od 232 mm2 što je zaista impresivno i moguće zahvaljujući upravo 14nm litografiji. Ono što je iznenadilo je to što je Gigabyte primetno povećao takt. Sa referentnih 1257 MHz podigao na ne mnogo viših 1425 MHz, a uz "gaming mode" karta može da se ubrza do maksimalnih 1440 MHz.


gigabyte_rx580_aorus_xtr_001_s.jpg


Kao što i sama oznaka karte kaže, ona dolazi sa 8 GB GDDR5 memorije. Ona je potpisana od strane kompanije Samsung. Njena fabrička frekvencija je 2000 MHz, čime se ostvaruje memorijski propust od 256 GB/s zbog činjenice da podaci saobraćaju putem 256-bitne magistrale i ovo je standardna frekvencija memorije, tako da Gigabyte nije želeo da menja vrednosti na ovom polju.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G

Test: Asus Radeon RX 560 Strix OC 4 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209