Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G

01.02.2018 15:42 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G

Grafika od 130€. Da li je u pitanju rešenje u vidu idealno jeftine grafike za početnike u gejmingu? Ne očekujte da ćete nakon što ste izdvojili navedenu sumu novca moći da bezbrižno pogurate detalje na maksimalne vrednosti u 1920x1080 i ...


Proizvodi poput grafike koju ćemo danas testirati imaju nesumnjivo veliku popularnost među korisnicima slabijih platežnih mogućnosti. Čak i na bogatijim tržištima, jeftini proizvodi su itekako popularni. Korisnici PC računara razmišljaju sličnom logikom kao i većina drugih, a čija je suština da dobiju što više za što manje potrošenog novca. Kompromis je sastavni deo takvog stava, ali uvek pokušavamo da ga raznim načinima svedemo na minimum.
 
gigabyte_radeon_rx_550_gaming_003_s.jpg 
Radeon RX 550 Gaming OC 2G je želja Gigabyte-a da ponudi kupcima idealno jeftinu gejming grafiku, ukoliko tako nešto uopšte postoji. Jasno je na samom početku priče da Radeon RX 550 predstavlja apsolutni minimum na kome se za neku grafičku kartu uopšte može upotrebiti pridev "gejmerska". To u slučaju Radeon RX 550 klase znači dosta kompromisa, optimizacije i prilagođavanja na sadašnjoj aktuelnoj rezoluciji igranja od 1920x1080 piksela.  
 
U današnje vreme je postalo moderno da se o jeftinim grafičkim kartama piše kao idealnim e-Sports rešenjima što se može samo delimično opravdati dok se sa dotičnom konstatacijom lično sve manje slažemo. Nakon osvežene linije prvobitnih Polaris modela, AMD je uveo novog igrača na scenu, Polaris 12 grafički procesor. Mislili smo da je nemoguće ponuditi išta racionalno ispod nivoa Radeon RX 460 grafike, a što bi se moglo uvrstiti u kategoriju - gejming GPU. AMD nas je iznenadio predstavljanjem Radeon RX 550 modela.
 gigabyte_radeon_rx_550_gaming_007_s.jpg
 
Prva pomisao koja vam proleti kroz glavu je da se radi o "zamaskiranom" Polaris 11 GPU procesoru. AMD nas je demantovao specifikacijama koje jasno ukazuju da se radi o još jeftinijem derivatu Polaris tehnologije. Obzirom da je i Radeon RX 460 na apsolutnom minimumu koji se tiče kartice dostojne gejming epiteta, prilično sumnjičvo smo prihvatili postojanje RX 550 modela, naročito kao grafike namenjene igranju. Ček ni eSports naslovi nisu toliko bezazleni u svojim najnovijim verzijama da bi tek tako, nagradili nešto diskutabilno u pogledu hardverske snage pridevom gejming.
 
Naime, sve više portala koji se bave temom PC hardvera postojanje jeftinih verzija grafičkih karti opravdava na neki način postojanjem eSports igara i pokretanjem njihovih manje zahtevnih grafičkih modula. Stvarnost je da se slabiji grafički moduli koriste zbog toga što su u pitanju igre za više igrača u međusonoj interakciji putem interneta. Obzirom na dotični tehnički detalj, a kako bi veći broj igrača istovremeno imao iole realan osećaj interakcije bez kašnjenja, maksimalno su smanjene grafički hardverski zahtevne operacije tokom izvršenja, a akcenat je stavljen na brzinu odvijanja radnje u realnom vremenu. To ipak ne znači da su ove igre "bezazlene" u pogledu grafičkih zahteva, posebno kada je reč o njihovim najnovijim verzijama. PUBG je tipičan primer.
 
gigabyte_radeon_rx_550_gaming_018_s.jpg
 
Olakšavajuća okolnost je što dopuštaju degradaciju kvaliteta grafičkih detalja kako bi i oni sa najslabijim računarima mogli da uživaju makar u deliču atmosfere masivnih multiplejer internet igara i jedinstvenog osećaja masovnosti u kojima se odvija radnja igre. Za kompletan osećaj uživanja i maksimalnim grafičkim detaljima u eSports igrama morate da posedujete dobru i brzu grafiku sa jednako kvalitetnim gejming monitorom koji odgovara zahtevima za brzim osvežavanjem prikazanog sadržaja i veoma malim kašnjenjem ulaznog signala što je od presudnog značaja za ovaj tip "on-line" igara.
 
Dakle, jeftina grafika i konstatacija "idealna eSports grafika" izrazito niske cene su samo delimično tačni te će vam svaki gejmer sa iole ozbiljnijim iskustvom reći kako je u pitanju marketinški trik za popunjavanje portfolia proizvođača kojim ciljaju na one sa nedostatkom novca i nerealno visokim očekivanjima. U stvarnosti je situacija drugačija. Glavno pitanje se svodi na određivanje one donje granice kompromisa ispod koje ne vredi žrtvovati iole dobar osećaj igranja eSports naslova i klasičnih 3D igara. Upravo u toj zoni Radeon RX 550 pokušava da pronađe svoje korisnike.

AMD Radeon Polaris 12


AMD Polaris 12 GPU koji pokreće Radeon RX 550 grafiku je prilično skromnih specifikacija za jednu gejming grafičku kartu. Osetno je slabiji od Radeon RX 460 modela prethodne generacije i njegovog jačeg Radeon RX 560 naslednika. Tačnije rečeno, u pogledu ukupnog broja raspoloživih izvršnih jedinica je duplo slabiji od Radeon RX 560 modela i Polaris 21 verzije grafičkog procesora. Odmah vam je jasno da je u pitanju ozbiljnija razlika u pogledu pravih 3D gejming performansi u igrama.  
 GigabyteRX550_1.png

Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
 
Polaris 12 je proizvod sada već uhodane 14-nm tehnologije i raspolaže sa 8 računskih agregata koji u svom arsenalu drže 512 izvršnih "stream" jedinica. Ova brojka nas više asocira na priču o nekom integrisanom grafičkom akceleratoru, ali osnovna namena Radeon RX 550 grafike zapravo i jeste da se uhvati u koštac sa integrisanim rešenjima i odagna bilo kakvu dilemu korisnicima sa namerom upotrebe grafike koja stiže u pakovanju sa CPU čipovima. Mislimo pre svega na korisnike sa Intel procesorima. Uz to se već standardno servira "sladunjava" priča o malim zahtevima eSports igara. Sve to bi trebalo da rezultira jednom relativno jeftinom i upotrebljivom grafikom za svakodnevni rad i zabavu na računaru.
 
Referentni modeli Radeon RX 550 grafike rade na baznoj frekvenciji od 1100MHz, dok maksimalni korak ubrzanja dostiže granicu od 1183MHz. GPU koristi magistralu širine 128-bita za razmenu podataka sa video memorijom. Kartice ove klase su u najvećem broju slučajeva opremljene sa 2GB GDDR5 video memorije što je neki minimum za grafiku čiji je rad definisan korišćenjem monitora standardne Full HD (1080p) rezolucije. Pored verzije sa 2GB VRAM-a, Radeon RX 550 je dostupan i u verziji sa 4GB VRAM memorije.
 
Manji broj izvršnih jedinica i slabija oprema Polaris 12 GPU procesora smanjuju apetite Radeon RX 550 kartice u pogledu potrebne količine električne energije, tako da ova grafika ne zahteva poseban PCI Express konektor za napajanje već se u potpunosti snadbeva preko matične ploče. Ovo je bitan detalj korisnicima HTPC računara kojima ne treba sirova 3D gejming snaga već dobar video akcelerator. U tom pogledu Radeon RX 550 je pun pogodak jer je krcat opcijama podrške modernim tehnologijama. Tu pre svega mislimo na prisustvo HDMI konektora sa 2.0b specifikacijama i Display Port 1.4 izlaza koji su sposobni da prikažu 4K rezoluciju pri 60Hz osvežavanju i HDR sadržaje, dok je sam Polaris 12 GPU sposoban da izvršava hardversko kodiranje i dekodiranje HEVC video kompresovanih formata. Sve prethodno izrečeno čini Radeon RX 550 karticu skoro idealnim izborom za računor koji služi kao kućni bioskop. Imajući to na umu AMD je najavio izlazak "low-profile" modela za ITX kućišta i kompaktne MiniPC računare, a koji se mahom koriste kao HTPC rešenja.

Grafička karta na testu


Gigabyte predstavnik u klasi budžetskih Radeon grafičkih kartica definitivno ne pati od kompleksa niže vrednosti pa je bez ikakve skromnosti prikačio epitet gejming overklokovane grafike. Stiže u standardno crno-narandžastoj kutiji koja je već postala prepoznatljiva za grafičke kartice ovog proizvođača. Oznaka "Gaming OC" deluje provokativno za iznos od 110 evra po koliko se ova grafika trenutno prodaje posebno u uslovima opšte nestašice ostalih gejming modela. Zbog toga smo jedva čekali da je "bacimo" u akciju i na delu vidimo koliko je sposobna.
 gigabyte_radeon_rx_550_gaming_001_s.jpg
 
Pre toga malo da prodiskutujemo o izradi i detaljima Gigabyte RX 550 Gaming OC 2GB kartice. Kada je izvadite iz pakovanja postaje jasno da je skromnijih dimenzija od jačih Polaris 20 baziranih kartica. Oklop WINDFORCE kulera sa oranž ukrasima i dva ugrađena ventilatora sa specijalno oblikovanim propelerima, daju onu poželjnu dozu agresivnosti koju i očekujete od gejming grafike. 
 
Obzirom na nezahtevnu prirodu Polars 12 GPU procesora, WINDFORCE sistem hlađenja prisutan na ovoj kartici se sastoji od jednog velikog pasivnog aluminijumskog bloka koji se pruža skoro čitavom dužinom 19 cm velike kartice. Kuler koristi mnogobrojna rebra kako bi se povećala korisna površina predaje toplotne energije, dok čitav proces razmene toplote sa okruženjem ubrzava prisustvo dva 90 mm ventilatora. Ovako konfigurisan sistem hlađenja je sasvim dorastao potrebama fabrički ubrzane grafike i konfiguraciji Gigabyte RX 550 Gaming OC 2GB modela. 
 
Polaris 12 GPU je za ovu priliku ubrzan iznad preporučenih radnih vrednosti tako da sa baznih 1183MHz, ubrzava u dva radna režima. Prvi  je "gejming" mod kada GPU podiže frekvenciju do 1206MHz, dok u najbržem OC režimu GPU radi na 1219MHz. Kartica je opremljena sa 2GB GDDR5 memorije podešene za rad na efektivnih 7GHz. Moguće je ovu karticu još više ubrzati što smo i učinili tokom testiranja postižući stabilnih 1316GHz za GPU i 7.6GHZ za VRAM. Iako procentualni dobici deluju uobičajeno dobro (10%), oni u realnim situacijama proizvode skroman dobitak zbog niskog početnog frejmrejta na baznim, fabričkim vrednostima. To je posledica pripadnosti segmentu grafičkih akceleratora slabijih performansi iz budžet kategorije.
gigabyte_radeon_rx_550_gaming_017_s.jpg
 
Za kvalitet izrade Gigabyte budžet kartice garantuje upotreba Ultra Durable 2 elektronskih komponenti. Poverenje u kvalitet izrade podiže prisustvo gvozdeno oklopljneih prigušnica i specijalno efikasnih tranzistora koji garantuju dug radni vek i najbolje performanse u radu.
 
Konačno, kartica na sebi ima sve obećane standarde novih tipova konektora uključujući HDMI 2.0b i DisplayPort 1.4 verziju u punoj veličini, dok je za svaki slučaj ugrađen jedan DVI konektor za ispomoć korisnicima sa starijim modelima monitora!

Test sistem i performanse

 
Test sistem:
 
 
MB Gigabyte X370 Aorus Gaming 5
CPU AMD Ryzen 7 1700X  
RAM 16GB (2x8GB) HyperX FURY 2666MHz CL16 
Cooler Cooler Master Nepton 280L
GPU Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2GB
HDD Seagate Barracuda ST2000 SATA 6Gbps
SSD Kingston SSD Now A400 240GB
PSU Cooler Master V1200 Platinum
 
 
 
Rezultati:
 
Test ( Grand Theft Auto V, MSAAx2, Normal, AF )
1920x1080
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
nVidia GeForce GTX 750 OC 2GB GDDR5 - GV-N750OC-2GL
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Test ( DOTA 2, High Shadow/Texture, AA, 100% RQ )
1920x1080
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
nVidia GeForce GTX 750 OC 2GB GDDR5 - GV-N750OC-2GL
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Test ( World of Warcraft Legion - Quality "9", DX11 )
1920x1080
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
nVidia GeForce GTX 750 OC 2GB GDDR5 - GV-N750OC-2GL
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
Test ( CS:GO, High, 8xMSAA, 16XAF, FXAA )
1920x1080
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
nVidia GeForce GTX 750 OC 2GB GDDR5 - GV-N750OC-2GL
Intel HD Graphics 530
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)
 
 
U pogledu performansi je bez svake sumnje nadmoćna i neuporediva sa trenutno aktuelnim integrisanim grafičkim rešenjima koja rade pod okriljem CPU čipova. Sa druge strane je nedovoljno jaka da se suprostavi početnim gejming grafikama poput Radeon RX 460/560 ili GTX 1050 modela koji su tek par desetina evra skuplji ali osetno brži u igrama, posebno onim sa malo zahtevnijim grafičkim okruženjem.
 
Radeon RX 550 sa 2GB ima nesumnjivo limit ograničenja u maloj količini lokalne video memorije kada se uhvati u koštac sa teksturama na 1920x1080 rezoluciji. Kada je potrebno obezbediti prihvatljiv osećaj tečne animacije korisnik se mora baviti optimizacijom konkretne ige u smislu nivoa detaljnosti grafičkih detalja koji su obično na "mid" i "normal" setovanjima. Čak i tada je frejmrejt na minimalno prihvatljivom nivou od 20-30 frejmova.
 
gigabyte_radeon_rx_550_gaming_r1mala.jpg
 
Pored prikazanih grafikona i rezultata u koje smo uvrstili  našu standardnu bateriju test igara, isprobali smo i neke novijeg datuma poput Wolfenstein II Collosus-a sa Vulkan optimizacijom. Čudo je šta znači dobra optimizacija grafičkog okruženja i koliko toga izvlači iz Vega 12 hardvera. Full HD rezolucija na High detaljima daje skoro 25 frejmova koji deluju vrlo "glatko". Slično je i sa Sniper Elite 4 u DX12 režimu rada koji održava na 1080p rezoluciji čitavih 30 frejmova na High grafičkim detaljima. To nas navodi na zaključak da se RX 550 bolje snalazi u uslovima savremenijeg grafičkog interfejsa koji je dovoljno "pametan" da raspoloživi hardver iskoristi na pravi način.
 
GTA V je takođe ograničen manjkom lokalne memorije i tek dozvoljava Normal podešavanje grafičkih detalja na 1920x1080 obezbeđujući prosečno 30-tak frejmova, što znači da se u pojedinim situacija zna da spusti i na 25, što će definitivno proizvesti efekat zastajkivanja u zahtevnim akcionim scenama.
 
Performanse su tek na donjoj granici prihvatljivog za minimum komfornog osećaja igranja eSports naslova. Ukoliko uljuljkani mišlju da ste za male pare otkrili novi grafički dragulj i krenete u igranje igara sa iole boljom 3D grafikom suočićete se sa surovom realnošću nepodnošljivo sporog renderinga scena u 1080p rezoluciji i malo bolje podešenih grafičkih detalja. Uz kompromis obaranja detalja i posebno rezolucije uspećete u nekim naslovima da obezbedite tečnu animaciju tokom najvećeg vremena, ali pod neprekidnom pretnjom povremenog bolnog zastajkivanja i seckanja zahtevnijih scena borbi i akcije.  Sve to nas navodi na zaključak kako sigurno nije u pitanju grafika za uobičajeni Full HD gejming. 
 
Skromna računska snaga Vega 12 verzije procesora proističe iz još jednog primera kada smo poredili rendering performanse u Blenderu. Performanse su i do 4-5X lošije od jednog CPU čipa kakav je Ryzen 7 1700 procesor sa 8 fizičkih i 16 logičkih jezgara.

Zaključak


Gigabyte Radeon RX 550 kartica je kako proizvođač kaže, pre svega namenjena korisnicima koji su zbog ograničenog budžeta u dilemi da li koristiti CPU sa integrisanom grafikom ili nabaviti neku jeftiniju, zasebnu grafičku kartu. U najvećem broju slučajeva se radi o korisnicima koji većinu vremena provode u radu sa aplikacijama, dok u trenucima odmora žele malo razonode i nisu imuni na česte izlete u “on-line” gejming avanture tkz. povremeni igrači koji traže dobar osećaj i u najmanju ruku pristojne grafičke performanse u “eSports” igrama. 
 
Sve bi to bilo razumljivo i gotovo savršeno uklopljeno u priču o nezahtevnom Radeon RX 550 modelu i Polaris 12 derivatu da nije jedne važne “stinice” – cene. Naime, tražena suma od 105-130€ nije nimalo naivna koliko na prvi pogled zvuči priča o integrisanim grafikama i RX 550 modelu. To je cena koja je mnogo bliže početnim gejming 3D akcelereatorima, nego neka prelazna grafika na putu tranzicije ka potpunijem gejming rešenju. Ova činjenica značajno komplikuje pozicioniranje i uopšte isplativnost nabavke jedne grafičke karte ovog ranga.
 
Da sumiramo. Nemojte očekivati da ćete nakon što ste izdvojili sumu od 100-130€ moći da bezbrižno pogurate detalje na maksimalne vrednosti u 1920x1080 i pri tome očekivati potpuni užitak u detaljnom grafičkom okruženju novih 3D naslova i tečne animacije. To je izazov za značajno skuplje modele u klasi 3D gejming karti. RX550 nije dorastao tom zadatku!
 
Ne sumnjamo da će Gigabyte RX 550 pronaći svoju klijentelu jer ma šta mislili i maštali čitajući najnovije prikaze aktuelnih grafičkih 3D gejming “snagatora” i dalje postoji ogromna armija kupaca kojima je bitno da imaju zasebnu i što jeftiniju grafiku u računaru sa tobože dobrim performansma. U pitanju je grupa kupaca koja je do nedavno kupovala GeForce GTX 750 karte i koje su gle čuda, u rangu performansi danas testiranog Radeon RX 550 modela. 
 
 gigabyte_radeon_rx_550_gaming_008_s.jpg
 
Sa druge strane prija njena hardverska nezahtevnost što će posebno odgovarati onima koji tragaju za jeftinom nadogradnjom grafičkog podsistema postojećih računara sa integrisanim GPU rešenjima. Lako se instalira i ne traži podršku napajanja veće snage jer se snadbeva energijom isključivo preko matične ploče. Malo se greje i potpuno je tiha u radu.
 
Konačani zaključak je prepleten pomešanim osećanjima. Ostajemo u uverenju da ovo nije početni model gejming kartice. U slučaju Radeon RX 550 modela radi se o grafici ispod te granice jer je njena snaga tek dovoljna za iole dobro igranje nezahtevnih “online” igara kao i onih starijih sa manje zahtevnim grafičkim modulima, za nešto ozbiljnije i lepše 3D igre nedostaje snage. U tom pogledu Radeon RX460 i posebno njegovo novije izdanje u vidu Radeon RX 560 karte ostaju nedsotižni kao rešenje za gejmere početnike. To nam govori da je Radeon RX 550 zapravo kompromis namenjen povremenim igračima koji u trenucima predaha traže malo relaksacije i zabave u “online” gejming naslovima. Više od toga je nerealno očekivati, posebno u ovom trenutku kada su cene gejming grafičkih karti otišle "u nebo" zbog popularnosti kopanja kripto valuta!  

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Radeon RX Vega 56

Test: ASUS STRIX RX 580 8GB OC GAMING

10203
10205
10206
10207
10208
10209