Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Radeon R9 285 WindForce 2X

05.02.2015 14:36 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Radeon R9 285 WindForce 2X

Gigabyte u srednjoj kategoriji odavno nudi grafičke karte sa svojim WindForce 2X kulerom na koji smo često imali neke primedbe. Tanak plastični oklop, održavanje na "žabicama" koje proizvodi vibracije itd. Ovog puta Gigabyte je rešio da se posveti svim detaljima, a da li je upseo u tome, jedva smo čekali da proverimo

Gigabyte Radeon R9 285 WindForce 2X

Nebojša Todorović

Karta nam je stigla u crnoj kutiji bez ikakvih dodataka, jer je reč o uzorku koji je namenjen testiranju. Stoga, ne znamo kako izgleda finalna prodajna verzija i šta će Gigabyte isporučivati od dodatne opreme, a imajući u vidu aktuelne trendove kojih se samo Sapphire ne drži, verujemo da neće biti biti puno toga vrednog pomena.


Sama kartica izgleda drastično bolje od nekadašnjih Radeona srednje klase sa WindForce 2X kulerom. Proizvođač je posvetio više pažnje detaljima nego ikad, tako da smo dobili daleko bolje ispoliran proizvod. Pre svega, tu je sada bolje konstruisan oklop koji nosi ventilatore. I dalje je reč o plastici, ali debljoj i čvršćoj što je čini manje podložnom vibracijama.


Kada smo već kod vibracija, drago nam je da možemo da primetimo da je oklop sada povezan šrafovima sa rashladnim profilom, umesto do sada korišćenih plastičnih "žabica". Ovakav pristup je uvek poželjan, jer potpuno eliminiše vibracije oklopa ili ventilatora, zbog čvrste veze sa hladnjakom.


Ventilatori imaju prečnik od čak 100 milimetara i pritom imaju jako dugačka peraja kako bi maksimizovali protok vazduha. Imajući u vidu trend da se peraja modifikuju iz gomile razloga, zanimljivo je videti najklasičniji oblik ventilatora. U ovom slučaju to je dobra odluka, jer su 100-milimetarski ventilatori koje Gigabyte koristi za WindForce 2X odlični i nema potrebe da se menjaju.


Rashladni profil je izrađen od tri celine skrojene od aluminijumskih rebara, a koje su međusobno spojene putem dva veoma dugačka bakarna heatpipe-a. Ovo je dobro rešenje, jer heatpipe-ovi efikasno distribuiraju toplotu na udaljene delove odakle ventilatori preuzimaju "posao". Naponska jedinica je hlađena pasivno, a filtrira napon pomoću pet faza. Zavojnice ne deluju najbolje u klasi, ali verujemo da su dorasle zadatku.


Poleđina kartice otkriva štampanu ploču koju karakteriše crni lak - što je vrlo atraktivno. Kako su dimenzije PCB-a relativno male, a kuler nije preterano težak izostanak backplate-a je opravdan. Sa ove strane može da se primeti i potreba karte za dva 6-pin PCI-Express naponska konektora, kao i izostanak CrossFireX konektora, jer R9 285 ne zahteva isti da bi CF radio.


Na polju konektora smo pronašli odličan set video izlaza u vidu DisplayPorta, HDMI i dva DVI konektora. Konkurent iz Nvidie je na ovom polju ponudio više, a verujemo da će i naredna generacija Radeona doneti više video izlaza i u srednju kategoriju grafičkih karti.


Specifikacije su praktično iste u odnosu na ono što je AMD propisao, s tim da je takt GPU-a povećan za 10 MHz što u praksi ne može da napravi nikakvu razliku. Dakle, upotrebljena je punokrvna Tonga sa 1792 Stream procesora, uz 32 ROP i 112 teksturnih jedinica. Dakle, vrlo slično onome čime raspolaže Radeon R9 280. Iako GPU-Z kaže da Tonga poseduje 64 ROP-a, to nije tačno očitavanje i njihov broj je de facto dvostruko manji. Ipak, imajući u vidu da je ovo broj koji karakteriše i Tahiti, drago nam je da broj ROP-a nije menjao.

Frekvencija na kojoj radi memorija je efektivno 5500 MHz, a nažalost, overklokeri nemaju čemu da se raduju, jer je upotrebljena Elpida GDDR5 memorija koja je opštepoznata kao "tanka" po pitanju povećanja radnog takta. Što se kvaliteta čipa tiče, to nismo mogli da proverimo, jer Tonga, barem za sada, ne podržava proveru ove karakteristike.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GeForce GTX 960 G1 Gaming

Test: Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X 8 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209