Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte K8NXP-SLI

24.01.2005 12:27 | 0 Hardver


Uroš Radulović

Nakon predstavljanja Asus i MSI modela SLI ploča, na test nam je stigao i Gigabyteov model. Gigabyte je među prvima promovisao ploču baziranu na SLI čipsetu i nVidia CK8 kontrolnom logikom uopšte. Imajući u vidu ogromnu reputaciju koja prati Gigabyte, kao i prilično dobar utisak koji je ostavio model sa Ultra čipsetom, od ove ploče smo sa pravom očekivali jako mnogo. Kada sagledamo trenutnu ponudu čipseta za AMD64 procesore, SLI predstavlja ultimativno rešenje za AMD64 procesore - ne toliko zbog svojih SLI mogućnosti (čija je upotrebna vrednost diskutabilna), koliko zbog opremljenosti i pristupa koji proizvođači matičnih ploča primenjuju u ovakvim slučajevima, a to se ne odnosi samo na bogatu opremu, već i izuzetno visok kvalitet izrade i proverene komponente. Nema nikakve sumnje da su ove poslednje stavke od primarnog značaja entuzijastima, te da opremljenost gotovo redovno pada u drugi plan: u većini slučaja to rezultuje isključivanjem uređaja već po prvom ulaskom u BIOS i preispitivanjem sopstvenih potreba. Međutim, isto tako, ima korisnika kojima ti isti uređaji život znače, pa ne treba nikako zanemariti i taj aspekt priče.

GA je oduvek važio za jednog od vodećih proizvođača na ovom polju, proizvođača sa izuzetno dugom tradicijom. Veliki broj prodatih ploča u svetu a takođe i sve bolji rezultati na domaćem tržištu, idu u prilog priči da ovaj proizvođač zaista ima mnogobrojne kvalitete koje krajnji korisnici znaju da cene. Međutim, ovaj proizvođač je oduvek, u prvom redu bio naklonjen sistem integratorima koji idu na sigurnu kartu i koji ne žele da dolaze u situaciju u kojoj bi se eventualno kockali sa poverenjem korisnika (dugo se upravo GA tvrdoglavo držao džampera i konfigurisanja svih važnijih parametra u BIOS-u na ovaj način). Naravno, takva politika ima više pozitivnih nego negativnih strana, jer da nije tako, Gigabyte svakako ne bi važio za jednog od lidera i sigurno ne bi opstao ovoliko dugo na tržištu (neko je spomenuo 15 godina?).

Koliko god mislio(li) da je GA konzervativan po nekim pitanjima, toliko treba biti svestan činjenice da se neke stvari u IT industriji mogu promeniti već sa sledećom revizijom ploče ili procesora. Dokaz za to je upravo testirani K8NXP-SLI model, odnosno 3D1 Gigabyte grafička kartica sa dve 6600GT GPU jedinice, čiji ćete test uskoro moći da pročitate na našem sajtu.

GA K8NXP-SLI layout i mogućnosti

K8NXP-SLI layout i mogućnosti

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Za razliku od MSI-a, Gigabyteov model je došao u punom pakovanju, koje je podrazumevalo čak dve kutije. Na kutijama dominira natpis 8 sigma (8∑), koji je karakterističan za sve novije serije GA ploča. Očekivano, u jednoj kutiji se nalazila ploča, dok su u drugoj bili dodaci i oprema.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Od opreme, treba navesti čak 8 SATA kablova, odgovarajuće IDE i flopi kablove, DPS jedinincu, zasebnu PCI karticu sa odgovarajućim WiFi modulom po 802.11g standardu i neizbežni PCIe bridge za dve grafičke kartice. Treba napomenuti i bracket-e za dodatne FireWire i USB portove, adaptere za napajanje SATA diskova i mali ventilator za čipset. Tu su i sva uputstva: za ploču, RAID kontrolere i WiFi adapter...

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

PCB je karakteristično plave Gigabyte boje. Ceo layout je podređen prisustvu dva PCIe grafička porta i na prvi pogled raspored deluje sasvim pristojno i prihvatljivo. Na slikama ćete primetiti da su ATX konektori veoma dobro pozicionirani: 24 pin-ski konektor se nalazi u gornjem levom uglu, dok se drugi četvorožilni 12V «P4» konektor nalazi tik iznad naponske jedinice zadužene za filtriranje napona za procesor i ostale uređaje na ploči. Utisak je malo pokvario DSP slot, koji je postavljen horizontalno, što će vam možda zasmetati prilikom montaže DSP modula, odnosno odgovarajućeg kabla za napajanje 12V konektora. S druge strane, kada jedanput stavite DSP modul u ploču, a ploču u kućište, veoma se lako može desiti da tako blokirate protok vazduha ventilatoru koji se nalazi u napajanju, a poznato je da ih sve više proizvođača upravo tu i montira (Enermax, CoolerMaster, TT).

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Naponska jedinica je prilično dobro rešena: na slikama ćete primetiti tri para MOSFET tranzistora treće generacije (obezbeđuju trostepenu filtraciju napona), odnosno osam kondenzatora odgovarajućeg kapaciteta nama nepoznatog proizvođača. Nebrojano puta smo vam do sada opisali DPS (Dual Power System), koji se sada isporučuje sa gotovo svim «jačim» modelima GA ploča. Gigabyte tvrdi da sa modulom, sistem prelazi sa trofazne na šestofaznu filtraciju. Vredi napomenuti da su MOSFET-i na ovom modulu pasivno hlađeni i da ukoliko situacija nalaže, uvek možete montirati i dodatni ventilator koji stiže u pakovanju. Bez DPS modula i u SLI režimu, ploča je savršeno radila i nije davala nikakve znakove nestabilnosti. Činjenica je da će u teškim overclocking situacijama DPS dobro doći, ali ako uzmemo u obzir dostupne opcije u BIOS setup-u, odnosno OC mogućnosti cele platforme, dolazimo do zaključka da je upotrebna vrednost dotične jedinice prilično mala i da možda i nepotrebno podiže cenu ovog proizvoda.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Prostora oko socketa ima prilično. Kondenzatori koji se nalaze tik pored plastike predviđene za montažu kulera će možda zasmetati, kažemo možda pošto je trenutan broj dostupnih kulera za ovaj socket izuzetno mali. Inače, DPS socket se nalazi na priličnoj razdaljini od socketa, pa korisnici neće dolaziti u neprijatne situacije da moraju skidati modul, ukoliko je CPU heatsink većih dimenzija. Sa desne strane od socketa, nalaze se i DIMM slotovi: ukupno ih je četiri, podržavaju do 4 GB DDR PC3200 memorije, a upareni su 1 i 2, odnosno 3 i 4 slotovi. Nije nam se previše svidela razdaljina između njih, pogotovo iz razloga što je dosta memorija opremljeno masivnim hladnjacima. Ukoliko su dotični nešto većih dimenzija, moraćete da ih skinete ili nabavljate nove, što baš i nije pohvalno, budući da ćete na taj način izgubiti pravo na garanciju. Odmah pored slotova za memoriju se nalaze IDE i flopi konektori.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Ploča je opremljena sa dva PCI i dva PCIe x1 slota. Na ovo treba dodati i PEG i SLI svičer koji se nalazi između njih. Prostor između dva PCIe grafička porta je prilično tesan, pa se upotreba kartica sa većim hladnjacima dovodi u pitanje. Sam sistem otvaranja i zatvaranja odgovarajuće kartice uliva poverenje i urađen je po uzoru na onaj viđen na Asusu A8N. Takođe treba imatiu na umu da je PCIe x1 slot između PEG neupotrebljiv, ukoliko budete koristili blagodete SLI tehnologije. Na slikama ćete primetiti dva BIOS-a, tik iznad prvog PCIe x16. Naravno, reč je o patentiranoj GA tehnologiji, koja bi trebalo da vas zaštiti od virusa i neželjenih ishoda flash-ovanja.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Tik ispod slotova za memoriju, nalazi se i «oklopljeni» CK8 čip – dotični je aktivno hlađen zlatnim heatsinkom sa malim ventilatorom. Četiri SATA konektora za koja je zadužen nV RAID kontroler su odmah do njega. Tu je i dodatna Sil3114 RAID logika sa dodatna četiri kanala: pored RAID 0, 1 i 0+1 matrice diskova, softverskim putem je moguće formirati i RAID 5 nizove. Sil3132 rešenje na MSI K8N Neo4 platformi nam se mnogo više svidelo, zbog činjenice da podržava SATA II standard i da je izveden preko PCIe magistrale, što ovde naravno nije slučaj. Na krajnjem rubu ploče se nalaze i konektori (tri) za dodatne USB portove, a tu su i dodatni konektori za FireWire IEEE1394a i 1394b portove, za koja su zadužena dva Texas Instrument kontrolera.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Na zadnjem I/O portu se nalaze gotovo svi potrebni priključci: PS/2, četiri USB, a Gigabyte nije odustao ni od paralelnog i serijskog konektora. Prostor za drugi serijski port su zauzela dva SPDIF konektora (in/out). Za ove poslednje je zadužen integrisani Realtek-ov ALC880 čip skromnih mogućnosti, koji će obezbediti podršku za 7.1 sisteme. Iznad USB 2.0 konektora, nalaze se dva mrežna priključka: jedan je izveden iz gigabitnog Marvell čipa (8053), dok je drugi iz čipseta (nVidia MAC).

BIOS i overclocking

BIOS i overclocking

Bios je Award-ov: navigacija kroz opcije i menije je prilično jednostavna. Gigabyte ne odustaje od „skrivanja“ naprednijih opcija, poput onih koji se tiču memorijskih latencija. Kako bi vam postale dostupne, potrebno je da pritisnete kombinaciju CTRL i F1 tastera.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Pored standardnih opcija za isključivanje i uključivanje integrisanih uređaja, monitoring svih važnijih parametara (voltaža i temperatura) prisutne su i opcije za povećavanje HT magistrale u M.I.T meniju. HT magistralu je moguće menjati u rasponu od 200 do 400 Mhz, u koracima od po 1 Mhz. U BIOS-u Gigabyte-ovog nF4 Ultra modela koju smo imali prilike da testiramo, opcija za menjanje CPU multiplikatora nije bila dostupna. Ovde je ona dostupna, što ova ploča duguje F5tt verziji BIOS-a. Za AMD64 procesore je moguće menjati množioce na dole, dok je za skuplje FX modele ih je i povećavati i to do vrednosti od 20x. Nažalost, prisutni su samo celobrojni množioci, a takođe su celobrojni i LDT množioci. U ovom delu BIOS-a se nalazi i opcija za overklokovanje frekvencija vaše grafičke kartice: i ovo je uvedeno po uzoru na Asusov model.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Upravo ovde se nalaze i opcije za podizanje voltaža: CPU voltažu je moguće podići do solidnih +0.25, što će verovatno većini korisnika biti dovoljno. Ponuđene vrednosti za podizanje radne voltaže memorije su prilično skromne: samo 0.2V, što je izuzetno niska vrednost. Sa druge strane, voltaža čipset je moguće povećati i za 0.3V. Na kraju, tu je i M.I.B 2 funkcija, koja nam se prilično dopala: naime, ploča poseduje neka predefinisana setovanja i neke optimizacije za određene memorije (tačnije Kingston, Adata, Twinmos, ali samo za posebne modele i čipove, kao što je npr. Hynix D5 ili Winbound BH-5), što će korisnici znati da cene. Ukoliko želite ručno da podešavate parametre za memoriju, to ćete veoma lako uraditi. Dostupni memorijski delioci su standardni: dostupni su samo 200, 166, 133 i 100 Mhz.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Iako su praktično svi preduslovi za dostizanje relativno visokih frekvencija HT magistrale tu, nažalost, nismo uspeli da probudimo ploču na vrednostima višim od 240 Mhz, zašta bi verovatno trebalo okriviti BIOS, pošto je poznato da su se slični problemi manifestovali i na pločama drugih proizvođača. Nikakve intervencije na HT magistrali nisu pomogle, a uzaludno smo i podizali radne napone memorije, CPU i čipseta. Iz tog razloga, ploču nismo ni testirali u overclock režimu, što ne znači i da nećemo kada se bude pojavio odgovarajući BIOS - sa zadovoljstvom ćemo uraditi update ovog testa. Nije nam poznato kako su neki drugi eminentni sajtovi uspeli da doguraju do brojki od 290~300 Mhz.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Od softvera koji stiže uz ploču, svakako treba napomenuti Norton Internet Firewall paket koji bi trebalo da vas, u kombinaciji sa ActiveArmoru endžinom implementiranim u sam čipset, odbraniti od potencijalnih napada sa interneta. Vredi napomenuti i „standardni“ GA paket aplikacija kao što je Easy tune 5, koji će vam pomoći u daljem tweakovanju i overclock-ovanju vaše platforme i to iz Windows okruženja. Ovu aplikaciju možete koristiti i za nadgledanje sistemskih temperatura, odnosno voltaža, i podešavanja memorijskih tajminga. Qlash i @BIOS će učiniti proceduru flešovanja BIOS-a znatno jednostavnijom, jer će @BIOS automatski skinuti sa interneta poslednju dostupnu verziju, a zatim to i uraditi u samom operativnom sistemu. Na kraju, GA je isporučio i poseban softver za podešavanje 7.1 audio sistema.

Test platforma i rezultati testova I

Test platforma i rezultati testova I

CPU
- AMD64 3200+ Winchester 512KB L2
Matične ploče
- Gigabyte K8NXP-SLI
- MSI K8N Neo4 Diamond
Memorija
- Kingmax Hardcore PC4000 2x512 MB CAS2.5-4-4-8 1T
VGA
- MSI nVidia 6600GT
Hard disk
- WD 800JD SATA 8 MB
Napajanje
- Enermax 350W
OS, drajveri
- Windows XP Professional (SP2, DirectX 9)
- nVidia ForceWare 77.03

Test okruženje je apsolutno identično kao u našem prethodnom testu: koristili smo isto Enermax napajanje od 360W, opet uspešno i bez ikakvih problema, uprkos upozorenjima i preporukama proizvođača. Čak smo koristili i identičan primerak AMD64 Winchester procesora, koji se na drugim pločama sasvim pristojno klokovao i to upravo u kombinaciji sa ovom memorijom. Kao i kod MSI K8N Neo4 Diamond ploče, testove smo podelili u dve grupe: u prvoj su rezulti koje je ova platforma postigla u normalnom modu, a u drugom delu su rezultati SLI-a.

Rezultati testiranja

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Rezultati testova II

Rezultati testova II

Kao što se može videti sa grafikona, ploča se na default vrednostima odlično pokazala, i u većini slučajeva je ostavljala iza sebe MSI modele, koji su, da vas podsetim, radili na nešto višem taktu. Naročito su interesantni rezultati memory benchmark-a, odnosno Winstone Buisness testa, jer su tamo razlike i više nego očigledne.

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

SLI testovi

SLI testovi

U SLI režimu, ta razlika između Gigabyte-a i MSI je još očiglednija. Primetićete da razlika između SLI i normal režima praktično ni nema u igricama. Jasno je da SLI zahteva posebne optimizacije za svaku novu igru, što će svakako obeshrabriti neke korisnike da pređu na ovu platformu. nVidia drajveri se (gle čuda!) odlično snalaze u benchmark programima, ali kada se pokrenu neke igre, stvari počinju da gube na smislu. Ako malo bolje razmislite, SLI u samom svom začetku i svojoj suštini je izgubio smisao, pošto se postavlja jedno realno pitanje pred same korisnike: „Zašto kupovati dve prosečne kartice, kada su na tržištu prisutni jači modeli GPU-a, koji se manje greju, ne zahtevaju napajanja od 500W i pri tome manje koštaju?

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce
karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Zaključak testa

Zaključak testa

karakteristike, statistike, gigabyte k8nxp-sli maticne ploce

Bez ikakve dileme, radi se o izuzetno brzoj ploči, koja će u ogromnoj većini slučajeva zadovoljiti potrebe prosečnog korisnika. Treba podvući prosečnog, pošto prosečan kupac svakako neće posegnuti za ovako skupim i u ovom momentu ne previše isplativim rešenjem, te sigurno neće zaigrati "na prvu loptu". Takav pristup se u nebrojenim situacijama do sada pokazao ispravnim, jer ovi proizvodi još uvek pate od nekih „dečijih bolesti“ (čast izuzecima). S druge strane, neosporno je da je samo pitanje vremena kada će se platforme kao ova, veoma uskoro afirmisati i u praksi.

Gigabyte je još jedanput uspeo da pronađe odličan kompromis i ponudi tržištu jedno validno rešenje, koje doduše zahteva male korekcije "u letu". Male zamerke se mogu uputiti na račun layout-a same matične ploče, ali ono što nas je najviše iznenadilo jesu izuzetno slabi overclocking potencijali ovog modela. Ništa strašno, dodao bih na kraju, sa nadom da ćemo za neko vreme, uspeti da testiramo ovu ploču u drugim okolnostima, odnosno sa nekom novijom revizijom BIOS-a od koje se nadamo znatno boljim mogućnostima...

Matičnu ploču za potrebe testiranja ustupio "Gigabyte"

Korisna adresa "Imtel Computers"

Test: MSI K8N Diamond

Test: Chaintech VNF4 Ultra

10203
10205
10206
10207
10208
10209