Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G (Video)

11.04.2019 14:09 | 0 Hardver
Test: Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G (Video)

"Zlatna sredina" ili tipčno dobra grafička karta u srednjoj kategoriji koja nasleđuje GTX 1060 6GB Pascal modele, nudeći ozbiljan stepen ubrzanja čime se preporučuje kao idealna gejming grafika u Full HD rezoluciji pri visoko postavljenim grafičkim detaljima. Kada tome dodate i razumnu cenu, dobijate neodoljivu želju da ubrzate grafički podsistem, ali uz jedno ograničenje... iako bazirana na Turing arhitekturi, nedostaju Ray Tracing i DLSS mogućnosti...

Nismo se pošteno ni “ohladili” od uzbuđenja koje je izazavala Gigabyte GeForce RTX 2060 grafička karta, a već je do nas pristigla nova verzija Turing tehnologije u vidu GeForce GTX 1660Ti modela, olakšana za RayTracing i DLSS funkcionalnosti.  Zbog toga nosi oznaku GTX umesto RTX kao što to čine dosadašnji Turing GeForce primerci. GeForce GTX 1660Ti je sagrađena oko Turing TU116 GPU procesora koji je napravljen tako da na najbolji način izbalansira performanse, potrošnju energije i cenu. Glavna uloga grafičke karte koja nam je poslužila kao test primerak nove Nvidia ideje kako napraviti idealno dobru i brzu grafiku za 1080p i 1440p rezolucije igranja sa pristojnom cenom je pripala Gigabyte Gaming OC 6G modelu.

 

Jedna od ključnih prednosti nove generacije Nvidia GPU procesora na bazi Turing arhitekture je da ona dodaje pored postojeće još jednu izvršnu jedinicu, tako da svako CUDA jezgro u istom trenutku izvršava instrukcije sa celim i decimalnim brojevima, praktično paralelno, a što je zahtev  nove i sve zahtevnije generacije igara.

Kakva je zapravo korist od ovih promena? Moderne igre sve češće i u sve većoj meri kombinuju operacije sa decimalnim i one sa celim brojevima. Možda najbolji primer za to je najnoviji nastavak Shadow of the Tomb Raider franšize koji od 100 obavljenih instrukcija koristi 62 sa decimalnim brojevima i 38 sa celim brojevima. Na GeForce grafičkim kartama prethodne generacije sa Pascal GPU procesorima, operacija sa decimalnim brojevima je morala da čeka u bloku za procesiranje sve dok se neka operacija se celim brojevima izvršava. Nova arhitektura zato dodaje još jednu izvršnu jedinicu u svaki CUDA procesor za izvršenje operacija sa decimalnim brojevima kako bi se istovremeno izvršavale, uporedo sa onim koje procesiraju cele brojeve. Otuda GTX 1660 6GB postiže prosečno 50% bolje performanse od modela koji direktno nasleđuje – GTX 1060 sa 6GB VRAM memorije.

IntFloat_1.jpg 
Jedan o bitnih noviteta koje GTX 1660 Ti donosi u odnosu na prethodnike je i tehnika varijabilnog senčenja – Variable Rate Shading (VSR). Njena suština je da GPU podešava senčenje za različite zone u sceni čak i za pojedinačne objekte, tako da se površine koje ne treba renderovati u maksimalnom kvalitetu, senče sa manjim brojem detalja kako bi se poboljšale performanse.

Osim u statičnim scenama, ova tehnika se primenjuje u vidu Motion Adaptive Shading tehnici kada se radi o animiranim scenama, a kada se količina senki podešava prema broju pokreta u konkretnom delu ekrana. Ukoliko je u pitanju neka vožnja, vaš automobil će biti renderovan u maksimalnom nivou detalja. Dok će put, trake i znakovi pored puta biti renderovani u slabijem kvalitetu jer se kreću veoma brzo tako da ljudsko oko ne može fizički da detektuje blagi pad u kvalitetu prikazanog piksela.

Slično je i sa Content Adaptive Shading tehnikom koja obara količinu i kvalitet senki u zavisnosti od prostora i nijansiranja boja velikih površina. Kada su u pitanju minimalne promene boja iz kadra u kadar, u velikim scenama kao što je recimo prikaz neba - količina i detaljnost proračuna senki se smanjuje jer oko to ne može da primeti, a pri tome se performanse unapređuju.

gtx1600_TI_archStylized_2s.jpg

Turing arhitektura je donela i opciju konfigurabilne L1 keš memorije. Ona se može povećati do 64 KB ili podeliti tako da je u kombinaciji sa zajedničkom keš memorijom mogu koristiti sve prisutne SM jedinice GPU procesora. Rezltat je veći protok podataka što je od nesumnjive koristi za GPU sa velikim brojem izvršnih jedinica. Ovakava implementacija L1 keš memorije obezbeđuje brzinsku prednost Turing baziranim GeForce grafičkim kartama u odnosu na one prethodne generacije koje koriste Pascal arhitekturu.

Konačno, dodajte tome i upotrebu bržeg standarda video memorije – GDDR6 koja radi na efektivnih 12 Gbps preko 192-bitne magistrale, pa ne treba da čudi podatak da GTX 1660 Ti raspolaže 50% većim memorijskim transferom u odnosu na Ge Force GTX 1060 prethodnika.

Na žalost, GTX 1660 Ti za razliku od jačeg RTX 2060 modela nije dobio namenska jezgra za procesiranje FP16 operacija koja rade duplo brže od standardnih FP32 procesora jer moderne igre sve češće koriste FP16 operacije za kreiranje efekata koji ne zahtevaju visok nivo preciznosti u proračunima (poput simulacije vode u Far Cry 5). Dotičnu operaciju u slučaju GeForce RTX 2060 modela obavljaju Tensor jezgra, koja nisu prisutna na GeForce GTX 1660 Ti grafičkoj karti.

Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G - karakteristike

Gigabyte  GTX 1660 Ti Gaming OC je jedna klasična “mejnstrim” grafika. Doduše malo veća tj duža, ali to je već posledica nešto većeg hladnjaka i odluke da se ugrade tri ventilatora čija je uloga da ubrzaju proces predaje toplote u okruženje i omoguće GPU procesoru da tokom angažovanja ostane, što je duže moguće u zoni viših frekvencija. Uostalom, oznaka OC svedoči da se radi o fabrički overklokovanom modelu koji radi iznad vrednosti koju je preporučila Nvidia.

gigabyte_gtx1600_TI_3s.jpg

Zapravo, pokazalo se da je hladnjak itekako bitan elemenat koji utiče na performanse jedne grafičke karte. Ovaj model ima vidno izduženo telo sa velikim aluminijumskim hladnjakom i mnoštvom tankih rebara koja treba maksimalno da povećaju korisnu površinu predaje toplote. Transport toplote u udaljene delove hladnjaka obezbeđuje splet od tri kompozitne toplotne bakarne cevi, a čitav proces emisije toplote u okruženje ubrzan je radom tri Windoforce ventilatora prečnika 8 cm. Zanimljivo je da se srednji obrće u suprotnom smeru, kako bi se smanjile turbulencije i pojava toplotnih džepova ispod oklopa rashladnog sistema.

Toplotne cevi naležu direktno svojom površinom u delu kontakta sa površinom GPU procesora i u tom delu su spljoštene kako bi maksimalno povećale efikasnu površinu radi brže predaje toplote sa procesora na toplotne cevi. Tradicionalno, Windforce ventilatori koriste specijalno oblikovane lopatice sa difuzorima kako bi povećali protok vazduha u zoni rashladnih rebara hladnjaka i tako poboljšali hlađenje.

Radom ventilatora upravlja mikroprocesor, prateći rad i stepen naprezanja GPU-a u zavisnosti od pokrenutih aplikacija. Kada je GPU neopterećen, gase se ventilatori i Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G postaje praktično bešuman u radu. Tek na 55 stepeni, ventilatori počinju lenjo da se vrte i dalje čineći ovu grafiku veoma tihom. To je direktna posledica velike površine hladnjaka. Hladnjak posebnim delovima nalaže i na površinu VRAM memorijskih čipova kao i aktivnih elemenata u VRM jedinici za napajanje kako bi poboljšao rad ovih pojedinačnih delova, ali i unapredio rad čitave grafičke karte.

Toliko priče o kuleru ove Gigabyte grafike. Iako nije tako impresivan kao onaj na nedavno predstavljenom Aorus Xtreme modelu, i ovaj trostruki Windforce sistem je vrlo koristan u radu pošto zapravo više odgovara “mainstirm” modelu. Cilj je da se radna frekvencija Turing procesora poveća i održi na tako visokim vrednostima što direktno vodi povećanju performansi. Pošto je Gigabyte ubrzao ovaj model grafike sa preporučenih 1770 MHz na 1860 MHz, dotični potez mora biti ispraćen ugradnjom boljeg halđenja tj. kulera, kao i kvalitetnije dizajniranim VRM modulom za napajanje GPU procesora i VRAM memorije. Napravljen je u 4+2 faze koje dozvoljavaju MOSFET tranzisotrima da rade sa manjim naprezanjem, što rezultuje nižim radnim temperaturama ovih bitnih elemenata rada i stabilnosti grafičke karte. Poseban mikroprocesor upravlja radom MOSFET tranzistora i fino balansira njihovu opterećenost pomoću senzora za temperaturu, obezbeđujući podatke za aktivnu zaštitu od pregrevanja, istvremeno maksimalne performanse uz zahtevani visok nivo stabilnosti uradu.

Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G poput onih najjačih modela grafičkih karti, ima na leđima veliku ploču koja se pruža čitavom dužinom tela štampane ploče. Međutim, nije od metala već od plastike i pričvršćena je u nekoliko tački tako da pre svega ima zaštitnu ulogu štiteći elemente štampane ploče od slučajnog oštećenja, dodajući i na krutosti konstrukcije. Izostala je uloga dodatne rashladne površine zbog upotrebljenog materijala koji loše provodi toplotnu energiju.

Ovaj model je opremljen sa 6GB GDDR6 video memorije podešene za rad na efektivnih 12 GHz. Gejmerski detalj je prisutan u vidu minijaturnog RGB Fusion 2.0 svetlećeg elementa na vrhu plastičnog oklopa kulera u vidu Gigabyte logoa koji menja boju i po potrebi se može sinhronizovati sa ostalim komponentama koje raspolažu podrškom za RGB Fusion 2.0. Dodatno napajanje je obezbeđeno prisustvom jednog 8-pinskog +12V PCI-Express konektora. Za prikaz slike na jednom i više monitora, Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G koristi tri Display Port 1.4 i jedan HDMI 2.0b konektora. U potpunosti su izostavljeni stariji DVI i VGA standardi.

Ovaj model grafičke karte meri 28 cm u dužinu, 17 cm u visinu i širok je nešto više od 4 cm. Troši oko 120W električne energije, pa nije preterano izbirljiv u pogledu napajanja velike snage.

GeForce GTX 1660 Ti - performanse

Test platforma:

MB: 

Gigabyte X470 Aorus Gmaing 7
Gigabyte Z390 Aorus Pro

CPU: 

AMD Ryzen 7 2700X 
Intel Core i5 9600K

RAM: 

16GB (2x8GB) HyperX Predator 3000 CL16

VGA: 

Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G 

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler:

AMD Wraith MAX RGB 
CM MasterLiquid Pro 240

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Nvidia Game Ready 419.35 

OS: Windows 10 64-bit ver. 1809
Monitor ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:

3D gejming 

The Witcher 3: Wild Hunt ( Ultra/High )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Grand Theft Auto V ( Very High/Max )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Shadow of the Tomb Raider ( Highest, DX12 )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Tom Clancy's The Division ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
Strange Brigade ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Wolfenstein II: The New Colossus ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Battlefield V ( Ultra, DX12 )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 43 85 128 170
veće je bolje (fps)
Assassin's Creed Origins ( Very High )
1920x1080
2560x1440
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
Nvidia GeForce GTX 1070
Sapphire RX 580 NITRO+
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
 
GPGPU performanse
 
CUDA/OpenCL ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU )
vreme izvršenja
Sapphire RX 580 NITRO+
Sapphire RX 590 NITRO+
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
0 375 750 1125 1500
manje je bolje (sekunde)
CUDA/OpenCL ( Premiere Pro CC - Benchmark 4K H.264 rendering )
vreme izvršenja
Sapphire RX 580 NITRO+
Sapphire RX 590 NITRO+
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
0 175 350 525 700
manje je bolje (sekunde)
 
 
Potrošnja energije i radne temperature
 
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
Sapphire RX 580 NITRO+
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Nvidia GeForce GTX 1070
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
Sapphire RX 590 NITRO+
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
Sapphire RX 580 NITRO+
Zotac Gaming GeForce RTX 2070 Mini
Nvidia GeForce GTX 1070
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G - utisci

Ovaj model ne deluje pretenciozno, uprkos fami koja se stvara oko modela na bazi Turing arhitekture. To je vidiljivo već nakon prvog kontakta i utiska koji stvara obilato korišćenje jeftinijih plastičnih materijala. Hladnjak je veliki, tačnije dugačak ali mu je izostala ona masivnost koju poseduju premijum modeli. Sasvim očekivan potez proizvođača kako se kartica ne bi učinila preskupom i time nepopularnom među ciljanom grupom korisnika. Istina je da su time tačno odmerili ovaj model prema platežnom razredu ciljane grupe korisnika. Oni su gejmerska populacija koja primarno koristi 1080p rezoluciju, a u nekim situacijama gde to igre i užitak dozvoljavaju, “istrče” povremeno i u 1440p, pri visoko postavljenim grafičkim detaljima. Ipak, to shvatite ulsovno jer brze “on-line” akciono pucačke igre treba staviti na što niža podešavanja kako bi prosečni frejmrejt podigli iznad željene granice od 100 fps-a u slučaju da imate monitor sa Freesync/G-sync dinamičkim osvežavanjem. Oni danas nisu skupi pa su već stvar potrebe, nikako luksuziranja.

Ova karta se lako instalira. Iako je dugačka nije glomazna pa lako pronalazi radnu poziciju u kućištu kompaktne midi tower klase. Povežite 4-pinski konektor za napajanje i sve je spremno za učitavanje drajvera. Kada smo već kod drajvera, u poslednje vreme imamo pritužbi na Nvidia instalacionu proceduru koja zna da se zbuni čak i na čistoj Windows 10 instalaciji. Vreme je da o tome povedu malo računa i dovedu je u red. Ovako će Windows 10 ukoliko primeti prisustvo internet konekcije aktivirati “update” proces i instalirati po pravilu stariji MS sertifikovani drajver, dok će uprkos pokrenutoj instalaciji najnovije GameReady verzije, sistem “aktivirati” onu stariju verziju. Zbog toga obavezno proverite i ažurirajte najnoviju verziju GeForce drajvera.

U radu se odlično ponaša. Tiha je i vidno hladna za jednu grafiku iz mejnstrim klase. Najbolja potvrda za dotičnu konstataciju je i situacija da se GPU u kontinuitetu “vozi” na daleko višim vrednostima turbo koraka, gotovo redovno “debelo” zalazeći u zonu iznad 1920 MHz što je odličan rezultat. Uslov za ovako dobar rad je da imate dobro provetreno kućište koje pomaže grafičkoj karti u nameri da ostane u zoni ispod maksimalnih radnih temepratura koja su se u našem slučaju kretala oko 65 stepeni Celzijusa. Tada se grafička karta automatski overklokuje i nema potrebe za ručnom intervencijom, jedino u slučaju VRAM memorije, ukoliko baš hoćete da iscedite i poslednji promil performansi.

gtx1660ti_sysinfo.png 

 

Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G  donosi osetno ubrzanje u odnosu na GTX 1060 Pascal prethodnika, koje iznosi u proseku 50% u igrama novije generacije baš onako kako Nvidia obećava u svom propagandnom materijalu. Brža je od Radeon RX 580/590 konkurencije za 20-30% i praktično u rangu GeForce GTX 1070 prethodnika. RTX 2060 ima prednost od 15-20% sirovih performansi.

Ako govorimo o razlici u performansama na AMD Ryzen i Intel Core platforme ona skoro  da i ne postoji. Battlefield V i Far Cry 5 daju prednost Intelu od 2-7%, dok SOTR i Strange Brigade 3-5% pokazuju prednost u pravcu AMD platforme.

U kontekstu snage procesora i prisutnih jezgara, pošto se radi o mejnstrim grafici, stvari stoje ovako: Core i5 9600K ima prednost u odnosu na Core i3-8100 od tek 3% u Far Cry 5 i Battlefield V igrama, ona je još manja u The Divison 2 i iznosi svega 1%. Najveću razliku smo izmerili u SOTR i iznosi 11%. Značajno degradiranje performansi počinje upotrebom CPU modela sa 2 fizička jezgra. Zbog toga izbegavajte kombinaciju takvih procesora sa GTX 1660 Ti grafikom. Četiri jezgra su sasvim dovoljna za ovu grafiku i full HD rezolucijiu.

Što se tiče overklokinga. Grafička karta u uslovima dobro provetrenog kućišta, automatski overklokuje GPU procesor, praktično do samog praga mogućnosti postojeće arhitekture ili bolje reći efektivnih 2 GHz. Video memoriju smo morali ručno da ubrzavamo do 7 GHz što u prevodu GDDR6 tehnologije znači efektivnih 14 GHz, kao što je to slučaj sa jačom RTX 2060 serijom. Karta je bila potpuno stabilna u ubrzanom VRAM režimu, donoseći dodatnih 4-5% performansi.

Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G - zaključak

Činjenica da je ovo pripadnik najnovije Nvidia Turing arhtekture, uz odsustvo Ray Tracing i Tensor jezgara, i da nasleđuje praktično idealno izbalansirani GTX 1060 6GB model koji se pokazao kao gejming etalon u 1920x1080 rezoluciji su faktori koji defintivno privlače pažnju nas korisnika sa trenutno najpopularnijom klasom Full HD (1920x1080px) monitora.

 

Kartica donosi osetno ubrzanje u odnosu na GTX 1060 Pascal prethodnika, tačno onoliko koliko Nvidia obećava u svom propagandnom materijalu. Brža je bez svake sumnje, a svaka porcija dodatnih frejmova je itekako poželjna u današnjim uslovima.

E, sad dolazimo do glavne nedoumice. Ona je izazvana situacijom hiperpodukcije Nvidia GeForce modela u poslednje vreme, pa su se na relativno maloj cenovnoj distanci pojavili modeli koji praktično ciljaju istu grupu korisnika, ali sa primetnom razlikom u performansama. Prema najnovijoj situaciji stariji GTX 1060 Pascal sa 6 GB se prodaje po 220€, današnji GTX 1660Ti sa 6GB počinje svoj pohod sa cenom od 300€, dok se za 50-60 evro novčanica više već počinju da nude RTX 2060 6GB grafike. Da zabuna i konfuzija bude još veća stigao je i “najfriškiji” primerak GeForce GTX 1660 izdanja. Ima li to uopšte smisla? Za Nvidiu ima, jer će distributeri u opštoj konfuziji kupovati više. A, krajnji korisnici?
 

Oni koji sada sastavljaju konfiguraciju će svakako izabrati najpovoljniju verziju, dok oni koji “apgrejduju” samo grafički podsistem će izdvojiti za zlatnu sredinu koja se upravo zove GeForce GTX 1660 Ti. Oni najzahtevniji koji se bore za kadar više, kako bi do maksimuma iskoristili savršeno glatku animaciju na 144Hz monitorima će se “potrošiti” za koji evro više i opredeliti za najbolji “mainstream” Turing u vidu RTX 2060. Na vama je da odlučite gde pripadate!

 
Prednosti:
- Dobre performanse
- Sposoban hladnjak
- Natprosečne radne frekvencije
- GDDR6 video memorija
- Definitivno brži od GTX 1060 6GB prethodnika
 
Nedostaci:
- Turing kome su uskraćena RT i Tensor jezgra 
- Zbog toga ne podržava DXR i DLSS funkcije
- Za malo više novca dobijate “pravi” Turing GeForce RTX
 
CENA: oko 300-310€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G (Video)

Test: Gigabyte GTX 1660 GAMING OC 6G

10203
10205
10206
10207
10208
10209