Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G

11.05.2017 13:38 | 0 Hardver
Test: Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G

GeForce GTX 1050 Ti je veliki adut u klasi do 200 EUR za Nvidiu, što je izuzetno bitno, jer je reč o izuzetno popularnoj cenovnoj klasi. Upotrebljeni GP107 čip je sjajno dizajniran upravo za tu namenu, jer ga karakteriše štedljivost, ali i visoke performanse. To znači da će mnogi proizvođači probati da naprave što jednostavnije hlađenje, dok će neki, poput Gigabyte-a, ponuditi G1 Gaming koji izgleda kao da je stigao iz jedne klase više po svim parametrima.

Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G

Nebojša Todorović 

Gigbyte svoju G1 Gaming seriju želi da predstavi kao prestižnu alternativu standardnim modelima koje nudi konkurencija, ali i sam Gigabyte. Ideja je da ponudi nešto više, tako da znate da ste sebi priuštili nešto specifičnije, odnosno bolje i kvalitetnije. Kada je reč o, uslovno rečeno, budžetskoj kategoriji gde se svaki dinar broji kako na strani kupca, tako i na strani proizvođača to je prilično veliki izazov. Na primer, MSI je sa svojim GTX 1050 Ti igrao na kartu pristupačnosti, ali je zato žrtvovao dizajn i kapacitet kulera koji je, da kažemo "samo" adekvatan i time ostavio prostora za svoje TwinFrozr Gaming modele.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_005_s.jpg

Gigabyte je učinio sličnu stvar, jer pored G1 Gaming verzije koju smo mi imali prilike da testiramo, proizvođač nudi alternativu sa jednostavnijim hlađenjem i dizajnom koja je ujedno i jeftinija. Međutim, što se cene testiranog modela tiče, on je smešten u zlatnu sredinu u domaćim cenovnicima, što ga čini izuzetno interesantnim.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_006_s.jpg

Prvo što se ugleda kada se karta otpakuje je veliki rashladni sistem. Reč je o popularnom WindForce 2X sistemu u jednom od boljih i prilagođenijih izdanja. WindForce 2X je veliki kuler koji u potpunosti prekriva štampanu ploču karte, a unapređen je na nekoliko nivoa. Pre svega, tu su dva velika ventilatora prečnika 90 milimetara sa 11 peraja. Ona su dizajnirana na vrlo specifičan način, tako da smanjuju turulencije kroz kanale na peraijima.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_010_s.jpg

Takođe, ventilatori se vrte u suprotnom smeru što čini da tok vazduha bolje odnosi toplotu hladnjaka i čini da mikroturbulencije budu manje izražene. Dopada nam se činjenica da se ventilatori gase po potrebi, a kako je reč o kombinaciji nezahtevnog GPU-a i velikog kulera, karta će sasvim sigurno provoditi dosta vremena u 0 dB režimu.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_015_s.jpg

Dizajn rashladnog tela ispod plastičnog oklopa je poboljšan u odnosu na ranije modele. Pre svega, Gigabyte je implementirao pristup gde se dva bakarna heatpipe nalaze presovana u bazi i ostvaruju neposredan kontakt sa grafičkim procesorom. Takođe, sami heatpipe-ovi su bolji nego ranije, jer je reč o kompozitnim heatpipe-ovima koji su za oko 30% efikasniji od standardnih.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_009_s.jpg

LED osvetljenje je postalo neophodno u današnje vreme ukoliko želite da vam grafička karta opravdano nosi naziv "gaming". Istini za volju, ovo je verovatno samo još jedan od prolaznih trendova, ali je trenutno jako bitno da ga proizvođač prati kako ne bi završio otpisan kod kupaca. Međutim, ovde RGB LED osvetljenje zaista ima kakvu-takvu funkciju, jer je Gigabyte postavio oznaku "FAN STOP" tako da korisnik može da zna kada je karta u pasivnom režimu.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_011_s.jpg

Kvalitetna izrada se nastavlja i na poleđini, pa tako pronalazimo uvek dobrodošli "backplate" koji možda nema tako bitnu ulogu kao kod velikih modela visoke klase, čija dužina i masa čine da on bude neophodan. Ipak, on uvek ima zaštitnu ulogu i svaki put kada ga kompanija ugradi na svoju grafičku kartu mi ćemo to i pohvaliti, jer mnoge kompanije izostave ovaj detalj čak i kada je mnogo potrebniji.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_012_s.jpg

Gigabyte je vodio računa i da učini ovu kartu opremljenom kvalitetnim komponentama, tako da smo dobili Ultra Durable VGA naponsku jedinicu što garantuje kvalitetne kondenzatore, zavojnice i ostale elemente koji će izdržati duže od standardnih. Sama filtracija napona je nešto kompleksnija i izvedena je u 4+1 nivoa, što je tek nešto više od referentnih 3+1, ali imajući u vidu i kvaltetnije komponente, možemo slobodno reći da je unapređenje u odnosu na referentni dizajn primetno.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_016_s.jpg

Kako je reč o "gejming" modelu, jasno je da se Gigabyte odlučio za ugradnju dodatnog 6-pin PCIe naponskog priključka koji omogućava više prostora za overklok. Dodatni konektor često nije neophodan, jer se GP107 i propratna elektronika zadovoljavaju sa 75 W koje pruža PCIe slot. Panel sa video izlazima je iznenađujuće bogat, jer je prethodni GTX 1050 Ti koji smo imali prilike da testiramo bio prilično siromašan sa konekcijama. Naime, MSI je imao samo po jedan HDMI, DisplayPort i DVI, dok je Gigabyte-ova G1 Gaming verzija opremljena sa čak tri HDMI-a, kao i sa po jednim DVI i DisplayPort priključkom, tako da Gigbyte dobija veliki plus od nas za ovaj potez.

 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_014_s.jpg

GeForce GTX 1050 Ti se oslanja na odlični GP107 čip. Ovaj procesor je izrađen u modernoj 14nm litografiji, što je omogućilo primetno povećanje broja tranzistora uz smanjene dimenzije. Očekivano, sitniji proizvodni proces je uz ispoliranu arhitekturu doneo i povećanje frekvencije čipa. Nvidia je propisala nominalnu frekvenciju GPU-a na 1290 MHz, ali je Gigabyte povećao na 1367 MHz što je podiglo i Boost vrednost na teoretskih 1481 MHz.


 gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_gpuz_default.gif


Memorija nije dobila povećanje frekvencije i Samsungovih 4 GB GDDR5 memorije radi na propisanoj vrednosti od efektivnih 7 GHz što uz 128-bitni memorijski interfejs obezbeđuje propusnu moć od 112.1 GB/s. Kao i kod ostalih Pascal baziranih čipova, ni GP107 ne podržava očitavanje ASIC kvaliteta.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: XFX Radeon RX580 GTS 8GB

Test: Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G

10203
10205
10206
10207
10208
10209