Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte GTX1650 Gaming OC 4G

13.05.2019 11:21 | 0 Hardver
Uprkos preovlađujućem trendu na tržištu gejming GPU proizvoda, prema kome Nvidia sa svojim najnovijim GeForce karticama na bazi Turing arhitekture suvereno vlada u srednjem i višem segmentu, u delu tražišta jeftinih gejming grafičkih karti, nije tako. Naime, ovo je najranjiviji deo ponude GeForce modela, “otkriven stomak” i rana koja ne prestaje “od uboda” protivničkog AMD Radeon RX 570. GeForce Pascal GTX 1050 Ti je ostavio teško nasleđe Turing modelima i obavezu da preokrenu priču u korist Nvidia modela. Zbog toga je Nvidia preko svojih partnera tiho predstavila GeForce GTX 1650 koji bi trebao da bude konačno dostojna konkurencija i alternativa konkurentskim Radeon RX 570 modelima. Obzirom da gađa cenovnu kategoriju od 150€, nije neskromno očekivati da demonstrira ubedljivije mogućnosti i performanse od dosadašnjih rivala u tom delu tržišta, pre svih GeForce GTX 1050 Ti prethodnika i ljutog rivala - Radeon RX 570 modela.
 
Invazija Nvidia Turing klonova se nastavlja poput talasa koji neprekidno naviru i prete da preplave tržište gejming grafičkih karti. Moramo priznati da pozicija AMD-a u ovom trenutku ne izgleda ni malo obećavajuća. Dosadašnji GeFroce RTX/GTX Turing modeli su pravo osveženje koje je donelo unapređenje kako u pogledu performansi, tako i novih tehnika Ray Tracing renderinga svetlosnih efekata i DLSS akceleracije na bazi korišćenja mašinske inteligencije koja u saradnji sa namenskim Tensor jezgrima čine RTX modele trenutno najpoželjnijim gejming grafičkim kartama.
 
 Gigabyte_GTX1650_gaming_OC_1.jpg
 
Bez softverske DXR opcije – sugeriše na relativno skromnu hardversku snagu TU117 GPU-a
GeForce GTX 1650 je pokušaj da se sveža Turing tehnologija približi još većem krugu korisnika, ali uz neminovne kompromise. To znači da je i ovaj model baš kao i prethodna dva GTX 1660/1660 Ti, uskraćen za prisustvo namenskih RayTracing i Tensor jezgara. U kompromisima se otišlo toliko da GTX 1650 nema čak ni mogućnost softverske emulacije RayTracing efekata, poput njegovih jačih rođaka  GTX 1660/Ti modela koji to čine uz pomoć najnovijih Game Ready drajvera.
 
Grafički procesor oko koga je izrađena GeForce GTX 1650 grafička karta nosi oznaku TU117 i baš kao njegovi jači prethodnici, napravljen je uz pomoć 12nm tehnologije. Sposoban je da istovremeno izvršava instrukcije sa celim i decimalnim brojevima, a što ga uveliko favorizuje u odnosu na Pascal prethodnike. Uz to raspolaže podrškom za izvršavanje FP16 operacija koje se sve češće koriste na novijoj generaciji igara. Tu su i napredne tehnike optimizacije senčenja i poboljšani mehanizam keširanja podataka. Iznenađenje je da TU117 umesto najnovije generacije hardverskog video koder/dekoder uređaja za podršku rada sa video fajlovima, ima onaj iz prethodne generacije koju koriste Pascal GPU proizvodi.  
 
 sys1.png
 
Ipak, početak deluje obećavajuće i GTX 1650 ima dobar start. Dolazimo i do glavnih hardverskih karakteristika TU117 GPU-a, ali tu već nailazimo na prve ozbiljnije sumnje. One se pre svega tiču specifikaicja raspoloživih CUDA jezgara koji su “motor” svakog dobrog GeForce gejming akceleratora. Prema specifikacijama GTX 1650 ima na raspolaganju 896 CUDA procesora – više od 70% zaostatka u odnosu na GTX 1660 Ti. Razlika koja se definitivno mora osetiti u performansama. Manji broj CUDA jezgara, lančano utiče na manji broj jedinica za obradu procesora i procesora za finalni rendering (TMU=56, ROP=32). Bazna frekvencija GPU procesora iznosi 1485 MHz, dok se u “boost” koraku penje do maksimalnih 1665 MHz. Tako je kada se radi o referentnim podacima, izdatim od strane proizvođača.
Nakon ovakvih specifikacija jasno je kao dan da se u ovom slučaju radi o klasi grafičkih karti namenjenih radu prevashodno monitorima sa 1080p rezolucijom, činjenica na koju upućuje i podatak o ugrađenih 4GB lokalne video memorije u GDDR5 standardu. Konfiguracija VRAM čipova sugeriše na 128-bitnu magistralnu vezu između GPU i VRAM uređaja.
 
Iznete činjenice jasno govore da je GeForce GTX 1650 značajno oslabljen Turing model, pa je zanimljivo koliko će dotični kompromisi diskreditovati performanse ove gejming karte za početnike?

Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G - karakterisitke

Gigabyte je prilično aktivan partner kompanije Nvidia, naročito na polju promocije GeForce Turing modela iz nove RTX/GTX serije. Poslednjih nekoliko modela, Gigabyte je po pravilu najbrži i gotovo sa prvim pomenom novih derivata GTX Turning tehnologije, uvek imamo na raspolaganju test kartu i to u vidu finalnog proizvoda.
 Gigabyte_GTX1650_gaming_OC_2s.jpg

Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G je za jednu gejming grafičku kartu iz budžet segmenta neočekivano korektno izrađena. Možda je to i posledica činjenice da je dotični model najviše pozicionirani u liniji Gigabyte GTX 1650 grafičkih karti, tako da verovatno i taj faktor utiče na prilično pozitivan stav o načinu i kvalitetu izrade. Ipak, nemojte gajiti suviše visoka očekivanja, ovo se više tiče nekog zaključka nakon poređenja sličnih modela prethodne generacije, zbog čega mislimo da nove karte ostavljaju za nijansu bolji, prvi utisak.

Pošto smo ušli i pravi “lanac” testiranja Gigabyte “mainstream” GeForce gejming grafičkih karti, neminovno doživljavamo “deja-vu” efekat. U neku ruku to i nije loše jer ćete lakše sagledati i znati gde da tražite dobre, a gde loše strane.
 Gigabyte_GTX1650_gaming_OC_3s.jpg

Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G vam daje dobru satisfakciju već na prvi utisak. Pakovanje je standardno atraktivno sa prilično baznim spiskom opreme koja je uobičajena za ovu klasu gejming grafičkih karti. Nema nikakvog luksusza niti dodatne opreme, več samo osnovno – hardver u vidu same “grafike” i prateći drajveri. Kutija je primamljivo dizajnirana jasno vam stavljajući do znanja da je u pitanju GeForce model, kako je ugrađen Windforce rashladni sistem, da je pripremljena u smislu fabrički overklokovanih radnih vrednosti i na kraju, da poseduje detalj RGB Fusion 2.0 osvetljenja čime bi bio ispunjen taj minimum gejming vizuelnog doživljaja.

Karta je pripremljena da pruži bolje performanse od onoga što je Nvidia namenila referentnom modelu. Gigabyte je dodatno pojačao deo za napajanje, kao i rashladni sistem kako bi GTX 1650 Gaming OC 4G prebacio prag očekivanih performansi, time što skoro konstantno radi u prilično ubrzanom režimu. Otuda bi po logici stvari trebao više da troši energije, ali i da stvara veću količinu toplote pri optrećenju. U stvarnom životu je to malo drugačije jer zbog lake “konstrukcije” GPU jezgra potrošnja i grejanje jedva da se razlikuju od baznih modela, obzirom da je po svojoj prirodi GTX 1650 sa pripadajućim TU117 garafičkim procesorom, prilično pitom i neveliki potrošač. Zbog toga Gigibayte-u nije bilo preterano teško ubrzati ovu grafičku kartu.

Gigabyte_GTX1650_gaming_OC_4s.jpg

Ipak, Gigabyte nije odstupao od nekih proverenih rešenja kao što je dokazani Windoforce 2x rashladni sistem koji koristi veliko aluminijumsko telo hladnjaka u vidu pozamašno profilisanog bloka sa izbačenim ispupčenjima koja povećavaju efektivnu rashladnu površinu. Pasivni blok je pojačan prisustvom dve kompozitne toplotne cevi koje su spljoštene u delu kontakta sa površinom grafičkog procesora radi efikasnijeg prenosa toplote. Emisiju toplote u okruženje ubrzava prisustvo dva Windoforce ventilatora prečnika 10 cm koji se vrte u suprotnom pravcu kako bi sprečili toplotne turbulencije i poboljšali disipaciju toplote.

Rad ventilatora je digitalno kontrolisan i oni se aktiviraju tek nakon što GPU uđe u stanje punog opterećenja, a radna temperatura dostigne nivo od 55-60 stepeni Celzijusa. Time je buka u radu svedena na minimum.

Pored dobrog hlađenja za fabrički overklokovanu grafičku kartu je bitno da ima dobro napajanje jer ubrzani GPU troši veću količinu električne energije. Zato ova karta umesto preporučenog dizajna VRM modula u 2+1 konfiguraciji koristi jednu više, tačnije 3+1 kako bi GPU dobio na stabilnosti i brzini istovremeno. Upotrebljena je već čuvena Gigabyte Ultra Durable serija elektronskih komponenti, kako zdravlje karte ne bi došlo ni jednog trenutka u pitanje, a pri tome je bilo jednako važno ispuniti uslov višegodišnjeg rada oslobođenog efekta degradacije performansi. U tom pogledu, ova “grafika” ima još jedan dodatni elemenat sigurnosti u vidu ABS zaštitne ploče koja štiti poleđinu štampane ploče čitavom dužinom. Pošto je od plastike, nema dodatnu funkciju hlađenja već isključivo zaštitnu i vizuelnu jer ovako odaje utisak proizvoda iz više klase.

Gigabyte_GTX1650_gaming_OC_5s.jpg

Kombinacija dobrog hladnjaka i pojačanog napajanja dozvolili su proizvođaču da podigne radni takt grafičkog procesora sa pretviđene granice turbo koraka od 1665 MHz na osetno viših 1815 MHz, pa čak i više od toga u uslovima dobro provetrenog kućišta.

Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G koristi kao što i sama oznaka u nazivu sugeriše, 4 GB namenske video memorije i to GDDR5 standarda čime je jasno predočen delokrug rada u 1080p rezoluciji. VRAM memorija je podešena za rad na efektivnih 8000 MHz. Memorija je organizovana tako da sa GPU procesorom komunicira preko 128-bitne magistrale, a što je u skladu sa zahtevima ove cenovne kategorije gejming grafike.

Softverski deo rada čini Aorus Engine aplikacija, tačnije mini alat kojim pratite rad grafičke karte, podešavate RGB osvetljenje LED ukrasnog Gigabyte logoa na vrhu plastičnog oklopa hladnjaka koji svetli u željenim nijansama i efektima.
 Gigabyte_GTX1650_gaming_OC_6s.jpg

Grafička karta se napaja pomoću jednog 6-pinskog PCI-Express konektora.  Iako zvanični podatak o prosečnoj potrošnji referentnog Nvidia modela navodi potrebnih 75W, a što je na nivou specifikacija PCIe x16 slota, te vas navodi na logični zaključak kako dodatno napajanje zapravo nije ni potrebno, ne zaboravite da je ovo overklokovani model i da je zbog toga morao biti ugrađen dodatni deo za napajanje.

U pogledu raspoloživih konektora za povezivanje sa ekranima i monitorima ovo je tipična gejming grafika nove generacije jer je u potpunosti izbačeno prisustvo starijih VGA i DVI konektora pa su se na zadnjem adapteru za ugradnju našli: jedan Display Port u verziji 1.4 i tri HDMI 2.0b porta.

Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G – performanse

Test platforma:

MB: 

Gigabyte X470 Aorus Gaming 7

CPU: 

AMD Ryzen 7 2700X - PBO uključen

RAM: 

16GB (2x8GB) HyperX Predator 3000 CL16

VGA: 

Gigabyte GTX1650 Gaming OC 4G 

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler:

AMD Wraith MAX RGB 

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Nvidia Game Ready 430.39 

OS: Windows 10 64-bit ver. 1809
Monitor ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:

3D gejming 

The Witcher 3: Wild Hunt ( Ultra/High )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Shadow of the Tomb Raider ( Highest, DX12 )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Strange Brigade ( Ultra )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Wolfenstein II: The New Colossus ( Ultra )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( Ultra )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Battlefield V ( Ultra, DX12 )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 55 110 165 220
veće je bolje (fps)
Assassin's Creed Origins ( Very High )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
APEX Legends ( (High) )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 75 150 225 300
veće je bolje (fps)
Fortnite ( 3D Resolution 100%, Performance API )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 163 325 488 650
veće je bolje (fps)
 
GPGPU performanse
 
CUDA/OpenCL ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU )
vreme izvršenja
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 375 750 1125 1500
manje je bolje (sekunde)
CUDA/OpenCL ( Premiere Pro CC - Benchmark 4K H.264 rendering )
vreme izvršenja
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 175 350 525 700
manje je bolje (sekunde)
 
 
Potrošnja energije i radne temperature
 
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G – utisci u radu

Sa svojim pozamašnim dimenzijama koje mere čak 26.5 cm u dužinu i skoro 12 cm u visinu, zauzima dva PCI mesta u kućištu, ova “grafika” se definitivno oseća “pod rukom”. Nije glomazna ali jeste povelika. Međutim, vrlo se lako instalira. Potrebno je malo povesti računa prilikom ugradnje kako ne bi oštetili propelere ventilatora. Sve ostalo “glatko” prolazi jer kartica lako pronalazi svoju poziciju u kućištu, a nakon toga vam još jedino sleduje da povežete dodatni kabal za napajanje i instalirate najnovije Game Ready drajvere.

Gigabyte_GTX1650_gaming_OC_7s.jpg

Prva stvar na koju obraćamo pažnju jeste radna frekvencija grafičkog procesora. Zahvaljujući dobrom Windforce hladnjaku i činjenici da je u našem redakcijskom etalonu midi tower kućišta (NZXT H500i) centralna ćelija dobro provetrena, GPU frekvencija se konstantno zadržava u zoni 1920-1960 MHz što nam omogućuje da sagledamo maksimalne mogućnosti ove budžetske gejming “grafike” i to posebno u kontekstu konkurentskih AMD Radeon RX 570 modela.

Prethodno opisana situacija definitivno ide na ruku GeForce GTX 1650 modelima, ali je suočenje sa Radeon RX 570 jedno bolno iskustvo u pogledu isporučenih performansi. Nvidia model je definitivno sporiji i to je nesumnjivi zaključak naših detaljnih testova. Razlika iznosi od 10-45% u zavisnosti od igre. Najpopularniji Battle Royal (APEX & Fortnite) naslovi pokazuju 15% zaostatka, a najpopularnije FPS “pucačine” poput grafički zahtevnog Battlefield-a V i celih 22%. To je puno, naročito ako imate u vidu i podatak da je cena konkretnog modela veća za skoro 40€ od sličnog Radeon RX 570 modela sa 8GB VRAM memorije.
 Fnite_sett_s..png

Međutim, ima jedna važna stvar u vezi novog GeForce GTX 1650 modela. Malo se greje i jednako malo troši. Činjenica koja je nekada vrlo važna u ovom budžet segmentu jer dotični profil korisnika ne vodi puno računa o kvalitet u provetrenosti kućišta niti o broju i kvalitetu ugrađenih ventilatora. To stvar aznačajno nepovoljniji radni ambijent za Radeon RX 570 modele pa ih brže uvodi u zonu povišenih temepratur ai obaranje radne frekvencije. U tim situacijam se brzinski zaostatak GTX 1650 grafike, značajnije smanjuje. Upravo u takvim situacijama i dotični Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G sa svojim pozamašnim hladnjakom traži svoju šansu.

Međutim, i pored svega ova grafička karta nije mogla da isporuči prosečnih 60 frejmova na ciljanoj kategoriji Full HD monitora, već je frejmrejt varirao od 45-55 fps-a na visoko postavljenim grafičkim detaljima. Da bi to učinili potrebno je izvršiti dodatna podešavanja i degradirati nivo grafičkih detalja sve u cilju kako bi dobili ciljanih 60 frejmova u sekundi i željenu fluidnost animacije u igrama.

Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G – zaključak

Ako me pitate da li bih u ovom trenutku izvadio novac i kupio novu verziju jeftinog Turing derivata, odgovorio bih odrečno. Međutim, pripadam grupi korisnika koji ne žali novca za dobro kućište i kvalitetne ventilatore, a što nije baš čest slučaj u ovoj cenovnoj klasi. Ipak, treba priznati da Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G sa cenom od 200€ nije jeftina grafika i da bi Nvidia ukoliko cilja masovni odziv tržišta morati da izvrši korekciju početnog nivoa cena, a jedan od ključnih razloga za takvu tvrdnju je upravo pomenuti Radeon RX 570.
 
Gigabyte_GTX1650_gaming_OC_8s.jpg
 
E, sad ukoliko sklapam nekome jeftinu gejming konfiguraciju koju pakujem u neko “low-cost” kućište lošije konstrukcije i ograničeno efikasnog protoka u centralnom delu ćelije – dobro bih razmislio, jer razlika od 20 stepeni izmerene GPU temperature i to u jednom premijum kućištu sa skoro savršenom cirkulacijom i veoma efikasnim ventilatorima je činjenica koju nikako ne smemo ignorisati.
 
Sada logično stižemo i do zaključka zbog čega bi baš preporučio ovu Gigabyte grafiku kao idealni GeForce GTX 1650 model jer upravo svestan svega prethodno rečenog, proizvođač nije škrtario na rashladnom sistemu i podario mu tačno ciljanu, potrebnu karakteristiku da bi veliki broj korisnika izbarao baš njihov model u moru sličnih. To je potvrdilo naše iskustvo u radu sa ovom kartom i mi mu sa tog stanovišta dajemo potpunu saglasnost na ispravnosti takvog poteza, a na osnovu testiranja još par sličnih GTX 1650 karti koje su bile u redakciji tokom probanja dotične Gigabyte grafike. Jednom rečju, Gigabyte je sa GTX 1650 GAMING OC 4G modelom uradio dobar posao i ponudio gejming početnicima sasvim OK grafiku.

 
Prednosti:
- Natprosečno efikasan Windforce hladnjak za ovu klasu
- Mala potrošnja električne energije
- Nizak nivo zagrevanja
- Dugo se održava na visokim vrednostima turbo koraka
 
Nedostaci:
- Skupa za prikazani nivo performansi
- Sporija od Radeon RX 570 u uslovima dobro provetrenih kućišta
 
Cena: oko 200 €vra

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GTX 1660 GAMING OC 6G

Test: MSI GeForce GTX 1650 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209