Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte GMax NB203

01.12.2004 12:42 | 0 Mobile
Test: Gigabyte GMax NB203

Čini se kao i da više nema poznatijeg proizvođača računarskih komponenti koji u ponudi nema i prenosne računare. Da je tržište notebookova veoma perspektivno najbolje pokazuje primer kompanije Gigabyte. Nakon debija od pre par meseci i opipavanja pulsa tržišta, spremili su nove zanimljive modele za naredni period...Delimir Tasić
 

Prilikom predstavljanja i dalje aktuelnog modela GMax NB1401, bili smo prijatno iznenađeni kvalitetom izrade. Prijatno je bilo za videti da je Gigabyte preskočio nižu i sebe odmah pozicionirao u zlatnu sredinu proizvođača prenosnih računara. Ipak, brend se ne može jačati sa jednim modelom. Zbog toga je GA skoro promovisao nekoliko novih modela baziranih na Centrino tehnologiji. Odabir Centrino tehnologije za osnovu prenosnog računara je posebno primamljiv za neafirmisane i proizvođače sa nedostatkom iskustva, jer kod takvih mašina nema previše potrebe za eksperimentisanjem - Intel je ponudio kompletno rešenje. Kao dodatna prednost ide i to da su Centrino modeli po pravilu najštedljiviji, pa se samim tim nameću kao logična preporuka korisnicima koji preferiraju portabilnost.

Ne treba gubiti iz vida da su Centrino modeli i danas, nakon dosta vremena od predstavljanja Intel-ove mobilne tehnologije, dosta skupi, pa ulazak novih igrača kao što su GA i MSI na ovo tržište kupcima sa plićim džepom može samo da pogoduje. Kvalitet je na adekvatnom nivou, pa će i korisnici koji su platežno manje sposobni moći sebi da priušte „prestižnu“ Centrino tehnologiju.

[BANNER]  

Trenutno Gigabyte nudi nekoliko modela od kojih je, kao sto smo to već spomenuli, NB-1401 već prikazan na sajtu Benchmark. Inače, tokom pola godine koliko egzistira na tržištu NB-1401 nagrađen je i tajvanskom „National Gold Award of Excelence“ koju su u prethodnom periodu dobijali i ASUS proizvodi iz kategorije prenosnih računara.

Trenutno su u ponudi modeli koji pretenduju na tržište „desktop replacement“ mašina (N601 i N512), a koje su za razliku od uobičajenih rešenja, a nalik ASUS-u M6/W1 bazirani na Centrino tehnologiji što je koncept koji nam se dopao.

Pošto su multimedijalne performanse bitne velikom broju korisnika pored konvencionalnih panela pojedine modle krase i Wide ekrani (N411). Trend ponude elegantnih malih i veoma laganih modela, koji već dugi vremenski period promoviše npr. Sony sa svojim VAIO brendom ili IBM sa X serijom, ispratili su i drugi proizvođači, a među njima i Gigabyte kroz model koji ovog puta prikazujemo tj. NB203.

NB230 izbliza

NB230 izbliza

 

Kako je računar koji ovom prilikom prikazujemo svoj put do redakcije sajta Benchmark imao preko kancelarije kompanije Gigabyte za tržište Srbije ( www.gigabyte.co.yu ) reč je o veoma svežem modelu koji je do skoro na stranicama matične kompanije bio označen kao „Coming Soon“ proizvod. Nažalost, kada god dobijemo neki proizvod pre nego što je dostupan kroz distributivne kanale nismo u stanju da sa sigurnošću prenesemo i ono što je većini korisnika najvažnije prilikom odabira, a to je cena.

Računar dolazi u ambalaži manjih dimenzija koje je, za razliku od skoro prikazanog DTK 12W računara, brendirana GA logotipima pa se ne može reći, kao u slučaju DTK modela, da je u pitanju OEM proizvod. Inače, razlog zašto Gigabyte N203 poredimo baš sa DTK notebook-om je taj što oba ciljaju na isto tržište i u principu je reč o sličnim mašinama, ali se po spoljašnjem izgledu, dizajnu i nešto boljoj izradi Gigabyte ipak svrstava u nešto bolju klasu računara.

Pored samog računara, te standardnog seta uputstava, u paketu smo, slično ASUS prenosnicima, zatekli i optički miš koji nas je veoma podsetio na Genius modele koji caruju tržištem jeftinih konfiguracija kakve popunjavaju cenovnike po domaćim računarskim oglasima. Ipak, poklonjenom konju se zubi ne gledaju :)

Adapter za Centrino mašine, uobičajenih gabarita je proizvela kompanija Lenovo, a zanimljivo će možda biti da se za razliku od većine sličnih uređaja ovaj napaja posredstvom dvožilnog kabla kojih ima na svakom bolje opremljenijem buvljaku. To posebno dobija na značaju, ako se ima u vidu da je isporučeni naponski kabl (dakle onaj koji ide od štekera do adaptera) sa konektorom koji se ne može uključiti u električnu mrežu kakvu imamo u Srbiji.

Značajan napredak koji je ostvarila industrija TFT-LCD panela iscrpeo je verovano u potpunosti mogućnosti daljeg napretka na tom polju i sadašnju tehnologiju doveo do svojih krajnjih granica. Zbog toga i ne treba da čudi da skoro svi prenosni računari koje smo imali prilike da probamo u poslednje vreme da datiraju na noviji vremenski period imaju u sebi veoma kvalitetne TFT-LCD panele.

Notebook sa testa ima ekran XGA rezolucije tj. 1024 tačaka po horizontali i 768 po vertikali. Dijagonala ekrana na kojem se prikazuje spomenuta rezolucija je 12.1“ pa se sa sveukupnom masom od svega 2.1 kg NB203 svrstava u istu klasu sa spomenutim DTK 12W notebookom ili čak sa ASUS S5 serijom kod koje pojedini modeli nemaju ugrađeni optički uređaj. Poklopac na kome je smešten ekran je mogao biti izrađen od bolje plastike ili čak od metala po ugledu na NB1401. To posebno dobija na značaju u slučajevima kada je mobilnost primarna osobina notebooka kao što je to u slučaju modela koji je predmet ovog članka. Set LE dioda nalazi se u delu na kome je situirana spona ekrana i ostatka kućišta, a dizajnersko rešenje omogućilo je da se diode vide i kada je poklopac podignut, ali i kada je računar zaklopljen. LE diode inače svetle jakom plavom što može predstavljati zanimljiv detalj.

Na poklopcu ni ovog puta nije izostao natpis koji stavlja do znanja da je reč o proizvodu iz G-Max serije koju je potpisao Gigabyte. Inače poklopac je izrađen od nešto tamnije plastike dok računarom kada je otvoren preovlađuje bele boja. Gigabyte ovaj model naziva „Jazz Black Dothan“ i za sada ga pokreće Dothan jezgro na 1.7 GHz, dok je u ponudi i „Ruby Red Dothan“ nešto nižeg radnog takta tj. 1.6 GHz.

Grupa tastera koja se nalazi ispod ekrana, a čiji raspored možete videti na priloženom dijagramu, nam se nije dopala, zbog nešto većeg otpora koji pružaju tokom pritiskanja, pa je moguće dok se korisnik ne navikne da se desi da dugme ne bude pritisnuto kako treba i računar se ne uključi. Moguće je koristeći priloženu aplikaciju iskonfigurisati funkcije dodatnih tastera na jednostavan način...

Iznad spomenutih tastera nalazi se par zvučnika koji se nisu pokazali adekvatnim za zahtevniju multimedijalnu primenu, jer pored neubedljivog zvuka krasi ih i nešto niži intenzitet audio reprodukcije.

Tastatura je, naravno, izrađena od plastike bele boje. Iako je reč o mekanoj tastaturi to je ne čini nepogodnom za kucanje, već veći problem predstavlja delimično izmenjen raspored tastera. Tastatura na GA N203 notebooku spada u red onih kod kojih su tasteri Alt, CTRL, Del na izmenjenim pozicijama i nalaze se u istom redu sa razmaknicom. Tab taster je smanjenih dimenzija, a slično važi i za ostale funkcijske tastere. Definitvno će vam biti potreban period privikavanja na ovakav raspored ukoliko do sada niste imali tastaturu koja ima ovako raspoređene tastere. Inače kombinacija sa Alt, Del i CTRL tasterima u istom redu nije neuobičajena, ali i ne previše česta. Ipak, tastatura je dobro integrisana u kućište i ne postoji problem ugibanja i krckanja plastike tokom kucanja. Mali tasteri će vas ipak ometati u brzom i tačnom kucanju – bar u početku. Nažalost, imajući u vidu sveukupne dimenzije računara mnogo bolje od ovoga nije moglo. Touch pad je prosečne izrade i zahteva malo jači pritisak da bi adekvatno reagovao – slično ASUS W1000Na računaru koji smo imali na testu.

Tastatura i touch pad su integrisani, kao što je već spomenuto, u belo kućište izrađeno od čvrste plastike. Ipak, kako je kućište premazano nešto sjajnijom bojom, na prvi pogled deluje kao da je moguće da dođe do skidanja boje i narušavanja vizuelnog sklada računara. Bravica koja služi za zatvaranje računara je izrađena od plastike, a u celini ne možemo reći da računar krasi vrhunska izrada, ali će to nadamo se biti kompenzovano kroz konkurentnu cenu za jedan Centrino računar.

Baterija kapaciteta 4400 mAh pokazala se kao adekvatna pa je ostvaren zadovoljavajući rezultat na testu baterije pomoću programa PC Mark 2002, a kome ćemo uskoro pridružiti još jedan program za testiranje stanja baterije.

Raspored priključaka je manje-više uobičajen za ove dimenzije računara...

 
 

Smetnju može predstavljati to što su USB portovi smešteni sa zadnje strane računar. Imajući u vidu rasprostranjenost USB 2.0/1.1 periferija definitivno bi bolje bilo da ima je mesto zamenjeno sa Firewire portovima koji se nalaze duž leve ivice kućišta.

Hardverska specifikacija

Hardverska specifikacija

Procesor

Intel Pentium M – 1700 MHz, 2 MB L2 keša, Dothan

Čipset

Intel i855GME + ICH4-M

Memorija

1 x 512 MB DDR-SDRAM DDR333 (FSB-MEM odnos 3:4)

Ekran

12.1 inčni TFT-LCD XGA ekran (1024x768)

Grafika

Intel Graphics Extreme II (do 64 MB deljene memorije)

PCMCIA

2 x Type II PCMCIA slot

Hard Disk

Toshiba MK60266AX, 60GB, 16MB keša , 5400 RPM

LAN

Intel 10/100 Mbps Ethernet LAN

WLAN

Intel 2200BG 802.11g WLAN adapter

Konektori

3xUSB 2.0, RF, VGA, S-Video/kompozitni, 2xPCMCIA I/II, 2xIEEE1394, Audio konektori

Optički uređaj

Matshita UJDA750 (24x24x24x8x)

Tastatura

83 tastera, dodatni tasteri

Audio

Realtek AC97 3D Audio, ugrađen stereo sistem zvučnika

Modem

Agere 56k AC97 (56k, V92, Fax/Data)

Baterija

Litijum-jonska, +11.1V, 4400 mAh,

Adapter

15 V DC, 4A

Upravljački uređaji

Touch Pad sa dva tastera & optički miš

Dimenzije (cm)

28.3 x 23.8 x 34.3

Masa

2.1 kg

Operativni sistem

Microsoft Windows XP

Kontakt

www.gigabyte.co.yu

Cena

sample primerak

Dok ne stignu brži Dothan procesori i na naše tržište (prepreka je verovatno, pored male dostupnosti i veoma visoka cena za modele koji rade na taktu približnom 2 GHz) moraćemo da se pomirimo sa stanjem da Dothan jezgra rade na istom taktu kao i Banias-i. Ipak, savršeniji proizvodni postupak uslovljava da je broj primeraka koji rade na 1.6; 1.7 i 1.8 GHz znatno veći, pa ima rezona da im se obori cena što nije moglo da se uradi dok je dominirajuće bilo Banias jezgro. Kao što vam je to verovatno poznato Dothan jezgro izrađeno je upotrebom 90nm procesa (kao Prescott jezgro kod P4 procesora), a prvi put smo bili u prilici da probamo Dothan procesor prilikom testiranja IBM T42 računara.

Pola gigabajta sistemske memorije je pravilno odmerena količina i sa te strane takođe nemamo zamerki, a dodatni plus predstavlja ti što se proizvođač odlučio za DDR333 memoriju podigavši time dodatno performanse.

Kako je reč u tipičnoj Centrino mašini ne treba da čudi odluka sa se iskoristi i855GME čipset koji se odlikuje integracijom Intel Graphics Extreme II grafike, skromnih performansi. Iako je moguće dodeliti joj čak 64 MB sistemske memorije možda je za 2D primenu (a u 3D operacijama ovaj adapter se neće proslaviti) bolje setovati 32 ili 16 MB sistemske memorije za potrebe integrisane grafike kako bi što više memorije bilo na raspolaganju operativnom sistemu koji se isporučuje uz računar.

Kada su uređaji masovne memorije u pitanju posebno smo prijatno iznenađeni ugrađenim Toshiba hard diskom. Naime iako je reč o u poslednje vreme sasvim uobičajenom 5400 RPM disku solidnog kapaciteta od 60 GB količina ugrađenog keša ga izdvaja od svih do sada testiranih modela. Naime, za višu klasu računara do sada je važilo pravilo da imaju HDD sa 8 MB keša, a ovog puta je taj kapacitet dupliran i iznosi čak 16 MB. Dakle, nalik Maxtor DiamondMax10 seriji u desktop segmentu, Toshiba-in HDD koji se nalazi u sklopu Gigabyte N203 notebooka ima trenutno najveći kapacitet bafera. Ta činjenica se, naravno afektovala i na rezultate testova.

Combo uređaj potpisala je japanska Matshita i karakteriše ga veoma dobra specifikacija – najbolja kada su slim uređaji za notebookove u pitanju, Narezivanje i čitanje CD(-RW) diskova obavljaće se u skladu sa 24x brzinskom specifikacijom, dok će je čitanje DVD diskova moguće osam puta brže u odnosu na referentnu DVD brzinu.

Mogućnosti povezivanja su takve da je pored klasične LAN Ethernet veze moguće, zahvaljujući novom Intel Pro 2200BG adapteru uživati i u blagodetima 802.11g mreže na 54 MBps. Nažalost izostala je Bluetooth ili bar IrDA podrška, pa vam u slučaju potrebe za tim vidovima bežičnog komuniciranja, ne preostaje ništa osim da dokupite odgovarajući USB dongle kakve, između ostalih, ima i GA.

Dakle reč je o sasvim moderno koncipiranom prenosnom računaru koga u pojedinim segmentima odlikuje zaista odličan izbor komponenti. To se odnosi pre svega na procesor i HDD.

Pored dobre hardverske osnove obezbeđen je i poznati Gigabyte XPress Recovery sistem kao i objedinjeni instaler za drajvere i prateće aplikacije...

Testiranje i zaključak testa

Testiranje i zaključak testa

 

SiSoft Sandra 2004

CPU

7348 / 2764

Multimedia

162157 / 17835

Memory

2214 / 2215

PC Mark 2002

Battery test (50%)

1h 30 min

PC Mark 04

System

2889

CPU

2327

Memory

2648

Graphics

616

HDD

2804

Quake III

640x480x16

156.1

1024x768x32

43.3

3D Mark 2001SE

640x480x16

4204

1024x768x32

2442

PC Magazine testovi

Business Winstone 2004

17.9

HDD Tach 2.7

Transfer (max/min), mb/s

33.1/11

Transfer (prosek), mb/s

27.5

Vreme pristupa, ms

29

Opterecenja procesora, %

4.5

Po pitanju performansi Gigabyte N203 uopšte ne zaostaje za ostalim članovima Centrino porodice računara. Kako je reč o modelu koji koristi Intel Graphics Extreme 2 grafičko jezgro ne treba da čude loše performanse u 3D primeni, ali takav vid rada nije bio na umu dizajnerima ovog tipa mašina. Ne verujemo da će igranje na 12 inčnom ekranu predstavljati neko nezaboravno iskustvo, pa zbog toga odsustvo jače grafike ni u kom slučaju ne uzimamo kao minus.

Test hard diska u popularnom PC Mark-u 2004. finske kompanije FutureMark je opasno približio performanse desktop mašinama koje u ovom testu ostvaruju nešto više od 3000 poena. Dobre performanse otkrio je i test realnih aplikacija sintetizovan u okviru PC Magazine Business Winstone 2004 testova koji po nekim informacijama neće doživeti narednu reviziju, pošto su autori izgleda odustali od dalje razvoja ovog benchmarking alata.

Na žalost, odsustvo kastomizovanih power profila, ali i brz hard disk uslovili su lošiji rezultat na testu baterije u odnosu na već testirani GA notebook. Sasvim je razumljivo zašto se još uvek ne nude hard diskovi za prenosne računare sa većom brzinom rotacije ploča, već se ide na povećanje keša što je koncept koji može pomoći u borbi protiv loših performansi, ali ne u nedogled.

Sveukupno gledano reč je o osrednjem računaru koji ima par propusta po pitanju dizajna, a tiču se upotrebe nešto lošijih materijala od kojih je izrađeno kućište što u klasi ultra-portabilnih računara ima poseban značaj. Kod ASUS S5 serije bili smo svedoci postojanja dodatnih metalnih ojačanja, ali i dodatne futrole za prenošenje računara što akcentuje otpornost na habanje tokom duže eksploatacije. I dok takva zaštita nije bitna kada su u pitanju klasični DTR prenosnici, kod laganih i malih modela to nije slučaj. Zbog toga smatramo da prosečan kvalitet završne obrade ne ide u prilog testiranom računaru.

Ipak, po pitanju izbora komponenti koje su ugrađene u GA N203 notebook sa testa teško da imamo ozbiljnije zamerke. Odsustvo Bluetooth podrške kod ovakvih računara je verovatno nedostatak, ali nije nepremostiv žrtvovanjem jednog USB porta ili PCMCIA slota. Ipak, prisutvo modernih komponenti se primećuje u testovima.

Nadamo se da će Gigabyte ovaj model pozicionirati na dovoljno cenovno atraktivnom nivou, jer je reč o pravoj Centrino mašini sa svim prednostima koje taj logo nosi. To sa druge strane znači i da će dobar deo korisnika biti spreman da zažmuri na određene nedostatke i pristane na kompromise kako bi po povoljnoj ceni došao u posed notebooka baziranog na prestižnoj Intel tehnologiji.

Uređaj na test ustupio "Gigabyte"

Korisna adresa - Imtel Computers

Test: ASUS W1000NA

Test: DTK 12W 223II0

10104
10105
10106
10107
10108
10109