Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte GA-Z97X-SOC Force

25.06.2014 13:46 | 0 Hardver
Test: Gigabyte GA-Z97X-SOC Force

Gigabyte se trudi da ponudi veliki broj specifičnih proizvoda kako bi što različitije ciljne grupe bile pokrivene. Ovom prilikom smo na test dobili jedan od proizvoda sa nešto konkretnijom namenom, a reč je o SOC matičnoj ploči koja se vezuje za overklok. Očekivano, reč je o još jednom proizvodu koji se zasniva na Intel Z97 čipsetu, a kako stoje stvari moraće da prođe puno vremena pre nego što ovaj trend ne prođe

Gigabyte GA-Z97X-SOC Force

Nebojša Todorović

Posebno je zanimljivo kada uzmete u obzir da Intelov Z97 čipset ne donosi gotovo ništa novo u odnosu na prethodnu generaciju, ali svi proizvođači i pored toga fokus traže upravo u Z97 pločama. U svakom slučaju vratimo se na proizvod sa testa. Pakovanje je izuzetno veliko i narandžasta boja je pretežno zastupljena, a prednjom stranicom dominira formula koja implicira odlične performanse. 

Zadnja strana je veoma informativna u tekstualnom, ali i grafičkom smislu. Tu su objašnjenja mnogih mogućnosti, detaljne specifikacije i istaknuti najbitniji aduti SOC Force ploče koja se nalazi unutra.
 

 

Propratni paket nije preterano impresivan, ali nije spartanski kako to često biva. Konkretno, tu su osnovni dodaci poput dokumentacije, lima za zadnji panel, četiri SATA 6 Gbps kabla, kao i SLI i CrossFire X mostića. Sve ovo spada u najosnovniju opremu, posebno kada imate u vidu da je reč o nešto skupljoj ploči.
 


 

Zanimljiv dodatak je metalni okvir čija je funkcija da predstavlja ojačanje kada koristitite više od jedne grafičke karte. Zapravo, može da posluži i kada imate samo jednu, ali je ideja da ovaj okvir upotrebite za CrossFireX režim sa četiri Radeona. Mi smatramo da ovaj lim zapravo odlično može da posluži čim imate više od jedne grafičke karte kako bi ih učvrstio.


Izgled pakovanja nas je nekako pripremio na izgled matične ploče, a tu mislimo pre svega na kolornu šemu. Nama se narandžasto crna kombinacija izuzetno dopala, a moramo da priznamo da je Gigabyte-ov sistem menjanja boja odličan način razbijanja monotonije. GA-Z97X-SOC Force je velika matična ploča koja odgovara punom ATX standardu, a skoro svaki kvadratni milimetar je iskorišćen. Ploča je jako dobro izvedena za rad van kućišta, jer je dostupan veliki broj različitih prekidača, džampera, pa čak i klasičnih USB portova. Sve to jasno govori da je namenjena entuzijastima koji zapravo vrlo retko i koriste kućište.

 


 

Kako je reč o modelu zasnovanom na Intel Z97 čipsetu koji upošljava LGA1150 podnožje, prisutna je podrška za Devil's Canyon procesore, ali i za aktuelnu generaciju Intel procesora.
 


Naponska jedinica broji osam faza, a već smo naviknuti na to da Gigabyte koristi kvalitetne zavojnice čije jezgro umesto ferita čini specifična legura koja povećava efikasnost, redukuje zagrevanje i kvalitetnije filtrira napon. Pored ovih zavojnica tu su i Nippon Chemi-Con kondenzatori, koji imaju veoma dug deklarisan životni vek. Konkretno, reč je o 10K modelima koji, pogađate, imaju deklarisan životni vek na 10.000 časova. Osim kvaliteta koji ih karakteriše, crna boja čini da naponska jedinica ima taj atraktivni izgled. Kako praksa nalaže, Gigabyte trenutno koristi pozlaćene pinove na LGA1150 soketu. Ideja je da se onemogući oksidacija kontakata i generalno poveća kvalitet prenosa signala. Ukoliko vam je to iz bilo koga bitno, Gigabyte ističe da je pozlata debljine 15 mikrometara. Radi boljeg napajanja sve zahtevnijih procesora, Gigabyte je ovaj model opremio sa dodatnim 4-pin naponskim priključkom, pored standardne 4+4 pin konfiguracije.
 


 

Pored CPU soketa se nalaze i dva priključka sa četiri pina za kuler procesora što može biti korisno u određenim situacijama. Takođe, levo od njih možete da primetite i IR3580 poznate kompanije International Recitifier. Reč je o odličnom VRM-u sa velikim brojem mogućnosti na polju regulacije i merenja napona, a predstavlja jedan od velikih aduta kompanije. Gigabyte je za potrebe ove ploče odabrao nešto drugačiju verziju od one kod UD5, a IR3580 poseduje podršku za osmofazne naponske jedinice i odgovara Intel VR12 i VR12.5 standardima. Najveći aduit ovog VRM-a su mogućnost povećanja frekvencije u rasponu od 194 KHz do 2 MHz u čak 56 koraka. Tu su i razni mehanizmi zaštite kao što su OVP, UVP, OCP itd. Na kraju, tu su i razne metode povećanja efikasnosti kroz tehnologije poput Variable Gate Drive, dinamičke kontrole faza i automatske promene "power state-a".
 


 

Desno od CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota sa podrškom za DDR3 module. Treba pomenuti da sa prelaskom na novi Intelov Z97 čipset, većina proizvođača nudi podršku za brže module nego ranije za par stotina megaherca. U konkretnom slučaju, specifikacije koje pruža Gigabyte sugerišu podršku za module brzine do 3200 MHz. Radi lakšeg prepoznavanja montaže u dual-channel režim, slotovi su obojeni u narandžasto i crno.
 


 

Kao i  GA-Z97X-UD5H, i SOC Force obezbeđuje veliki broj različitih PCI slotova iako situacija nije u potpunosti ista. Tri PCI-Express 3.0 slota imaju pune dimenzije, ali treba naglasiti da u skladu sa brojem PCI-Express "lane-ova" kojima ova platforma raspolaže situacija se menja u zavisnosti od zauzeća slotova. Režimi rada su x16/x4, x8/x8 ili x8/x4/x4. Četvrti dugački slot odgovara 2.0 standardu i svoj protok deli sa PCIe x1 slotom i samo jedan od njih može da radi u jednom trenutku. Na kraju, tu su i dva klasična PCI slota od kojih Gigabyte ne odustaje.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model GA-Z97X-SOC Force
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97 Express
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA (D-Sub) x1
  DisplayPort x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori PS/2 port za tastaturu/miša x1
  Optički S/PDIF izlaz x1
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock Fatal1ty Z97X Killer

Test: Asus Maximus VII Ranger

10203
10205
10206
10207
10208
10209