Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte GA-Z97X-SOC Force

25.06.2014 13:46 | 1 Hardver
Test: Gigabyte GA-Z97X-SOC Force

Gigabyte se trudi da ponudi veliki broj specifičnih proizvoda kako bi što različitije ciljne grupe bile pokrivene. Ovom prilikom smo na test dobili jedan od proizvoda sa nešto konkretnijom namenom, a reč je o SOC matičnoj ploči koja se vezuje za overklok. Očekivano, reč je o još jednom proizvodu koji se zasniva na Intel Z97 čipsetu, a kako stoje stvari moraće da prođe puno vremena pre nego što ovaj trend ne prođe

Nebojša Todorović

Posebno je zanimljivo kada uzmete u obzir da Intelov Z97 čipset ne donosi gotovo ništa novo u odnosu na prethodnu generaciju, ali svi proizvođači i pored toga fokus traže upravo u Z97 pločama. U svakom slučaju vratimo se na proizvod sa testa. Pakovanje je izuzetno veliko i narandžasta boja je pretežno zastupljena, a prednjom stranicom dominira formula koja implicira odlične performanse. 

Zadnja strana je veoma informativna u tekstualnom, ali i grafičkom smislu. Tu su objašnjenja mnogih mogućnosti, detaljne specifikacije i istaknuti najbitniji aduti SOC Force ploče koja se nalazi unutra.
 

 

Propratni paket nije preterano impresivan, ali nije spartanski kako to često biva. Konkretno, tu su osnovni dodaci poput dokumentacije, lima za zadnji panel, četiri SATA 6 Gbps kabla, kao i SLI i CrossFire X mostića. Sve ovo spada u najosnovniju opremu, posebno kada imate u vidu da je reč o nešto skupljoj ploči.
 


 

Zanimljiv dodatak je metalni okvir čija je funkcija da predstavlja ojačanje kada koristitite više od jedne grafičke karte. Zapravo, može da posluži i kada imate samo jednu, ali je ideja da ovaj okvir upotrebite za CrossFireX režim sa četiri Radeona. Mi smatramo da ovaj lim zapravo odlično može da posluži čim imate više od jedne grafičke karte kako bi ih učvrstio.


Izgled pakovanja nas je nekako pripremio na izgled matične ploče, a tu mislimo pre svega na kolornu šemu. Nama se narandžasto crna kombinacija izuzetno dopala, a moramo da priznamo da je Gigabyte-ov sistem menjanja boja odličan način razbijanja monotonije. GA-Z97X-SOC Force je velika matična ploča koja odgovara punom ATX standardu, a skoro svaki kvadratni milimetar je iskorišćen. Ploča je jako dobro izvedena za rad van kućišta, jer je dostupan veliki broj različitih prekidača, džampera, pa čak i klasičnih USB portova. Sve to jasno govori da je namenjena entuzijastima koji zapravo vrlo retko i koriste kućište.

 


 

Kako je reč o modelu zasnovanom na Intel Z97 čipsetu koji upošljava LGA1150 podnožje, prisutna je podrška za Devil's Canyon procesore, ali i za aktuelnu generaciju Intel procesora.
 


Naponska jedinica broji osam faza, a već smo naviknuti na to da Gigabyte koristi kvalitetne zavojnice čije jezgro umesto ferita čini specifična legura koja povećava efikasnost, redukuje zagrevanje i kvalitetnije filtrira napon. Pored ovih zavojnica tu su i Nippon Chemi-Con kondenzatori, koji imaju veoma dug deklarisan životni vek. Konkretno, reč je o 10K modelima koji, pogađate, imaju deklarisan životni vek na 10.000 časova. Osim kvaliteta koji ih karakteriše, crna boja čini da naponska jedinica ima taj atraktivni izgled. Kako praksa nalaže, Gigabyte trenutno koristi pozlaćene pinove na LGA1150 soketu. Ideja je da se onemogući oksidacija kontakata i generalno poveća kvalitet prenosa signala. Ukoliko vam je to iz bilo koga bitno, Gigabyte ističe da je pozlata debljine 15 mikrometara. Radi boljeg napajanja sve zahtevnijih procesora, Gigabyte je ovaj model opremio sa dodatnim 4-pin naponskim priključkom, pored standardne 4+4 pin konfiguracije.
 


 

Pored CPU soketa se nalaze i dva priključka sa četiri pina za kuler procesora što može biti korisno u određenim situacijama. Takođe, levo od njih možete da primetite i IR3580 poznate kompanije International Recitifier. Reč je o odličnom VRM-u sa velikim brojem mogućnosti na polju regulacije i merenja napona, a predstavlja jedan od velikih aduta kompanije. Gigabyte je za potrebe ove ploče odabrao nešto drugačiju verziju od one kod UD5, a IR3580 poseduje podršku za osmofazne naponske jedinice i odgovara Intel VR12 i VR12.5 standardima. Najveći aduit ovog VRM-a su mogućnost povećanja frekvencije u rasponu od 194 KHz do 2 MHz u čak 56 koraka. Tu su i razni mehanizmi zaštite kao što su OVP, UVP, OCP itd. Na kraju, tu su i razne metode povećanja efikasnosti kroz tehnologije poput Variable Gate Drive, dinamičke kontrole faza i automatske promene "power state-a".
 


 

Desno od CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota sa podrškom za DDR3 module. Treba pomenuti da sa prelaskom na novi Intelov Z97 čipset, većina proizvođača nudi podršku za brže module nego ranije za par stotina megaherca. U konkretnom slučaju, specifikacije koje pruža Gigabyte sugerišu podršku za module brzine do 3200 MHz. Radi lakšeg prepoznavanja montaže u dual-channel režim, slotovi su obojeni u narandžasto i crno.
 


 

Kao i  GA-Z97X-UD5H, i SOC Force obezbeđuje veliki broj različitih PCI slotova iako situacija nije u potpunosti ista. Tri PCI-Express 3.0 slota imaju pune dimenzije, ali treba naglasiti da u skladu sa brojem PCI-Express "lane-ova" kojima ova platforma raspolaže situacija se menja u zavisnosti od zauzeća slotova. Režimi rada su x16/x4, x8/x8 ili x8/x4/x4. Četvrti dugački slot odgovara 2.0 standardu i svoj protok deli sa PCIe x1 slotom i samo jedan od njih može da radi u jednom trenutku. Na kraju, tu su i dva klasična PCI slota od kojih Gigabyte ne odustaje.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model GA-Z97X-SOC Force
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97 Express
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA (D-Sub) x1
  DisplayPort x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori PS/2 port za tastaturu/miša x1
  Optički S/PDIF izlaz x1
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.

Detaljnije

Gejmerima i overklokerima SATA konektori tradicionalno nisu preterano bitna stavka dok god ih ima u iole normalnom broju. Proizvođač se odlučio na šest SATA 6 Gbps u kombinaciji sa jednim SATA Express 10 Gbps. Većina će reći više nego dovoljno, a manji broj zahtevnih korisnika će odmah otpisati SOC Force kao neadekvatan. Kao što smo rekli, Gigabyte je definitivno dizajnirao ovu ploču sa idejom da se ne nalazi u kućištu, već da domaći teren bude van njega. Tu su dva klasična USB 2.0 konektora koja overklokerima olakšavaju pristup, jer je zadnji panel najčešće problematično dohvatiti pored LN2 pota na primer i generalno je ova strana češće okrenuta kada je overklokeri koriste.
 


 

Kao u stroju, mnogi tasteri su poslagani iza poslednjeg DIMM slota. Prvi red čine merne tačke kojima je lako pristupiti putem unimera za potrebe preciznog očitavanja koje većina iskusnih overklokera preferira umesto softverske metode. Broj je pozamašan i mislimo da je većina neophodnih stavki pokrivena, ali to je definitivno na korisnicima da procene, mada verujemo da je Gigabyte dao sve od sebe da izađe ovoj ciljnoj grupi u susret. Odmah iza njih su mali prekidači za direktan pristup biosu, memory safe modu i zaključavanju aktuelnih podešavanja kao i restar taster (beli). Iza je pozicioniran niz overklok tastera za promenu napona, BCLK vrednosti, paljenje PC-a itd.
 


 

Priča je tu daleko od gotove, jer SOC Force ima nekoliko zanimljivih dodataka, kao što su džamperi za overklok DIMM i PCI-Express magistrala, promenu biosa, pa čak i POST ekran koji vam daje odmah informaciju gde je nastao problem ukoliko ploča ne može da se butuje ili jednostavno zaglavi u nekoj od etapa. Sve ovo je vrlo korisno uskoj grupi korisnika i dok će oni biti oduševljeni izborom, običan korisnik će ovu sekciju ploče potpuno ignorisati.
 


 

Izbor konekcija na zadnjem panelu je zaista impresivan i Gigabyte zaista nije zatajio na ovom polju. Tu je osam USB portova od kojih polovina odgovara 3.0 standardu. Četiri video izlaza pokrivaju apsolutno svaki scenario. Da li vam treba analogni D-Sub ili neki od tri aktuelna digitalna video interfejsa kao što su DVI, HDMI ili DisplayPort? Gigabyte GA-Z97X-SOC Force ima sve na jednom mestu i to u punoj veličine tako da nema potrebe za konvertorima ili adapterima. Nije zaboravljen ni kombinovani PS/2, a do njega se nalazi i gigabitni LAN. Zvučna podloga je u pogledu ugrađenih komponenti odlična, što se ogleda i na polju konekcija. Prisutno je šest analognih 3.5 mm priključaka, zajedno sa pomalo nestandardno pozicioniranim S/PDIF-om.
 


 

U prethodnom pasusu smo rekli da je audio podloga ove ploče vrlo dobra. Zapravo, reč je o aktuelnom trendu koji prati i Gigabyte opremajući svoje naprednije ploče sa kvalitetnim integrisanim audio rešenjem. Osnovu čini Realtek ALC1150 što nije ništa novo, ali su tu Texas Instruments pojačalo kao i kvalitetni Nichicon kondenzatori. Kompletna audio sekcija je zaštićena od elektromagnetnih smetnji, a sami zvučni kanali se nalaze u različitim slojevima ploče. Sve to rezultuje boljim zvukom i podiže kvalitet u odnosu na starija integrisana rešenja.
 


 

Kao mrežni kontroler nije odabran Intelov I817V koji ćete načešće sresti na Z97 modelima koji imaju samo jedan LAN. Umesto njega tu je Qualcomm Atheros Killer E2201 koji je izuzetno popularan među gejmerskom populacijom zbog svojih performansi.
 


 

Za upravljanje video mogućnostima ove ploče tu je ASMedia ASM1442K čip koji se bavi digitalnim video signalom i zahvaljujući njemu imamo na raspolaganju sva tri digitalna standarda an ovoj ploči.
 


 

BIOS, AutoOC, Performanse

BIOS

Iako deluje kao da je Gigabyte namerno uklopio izgled svog UEFI biosa sa ostatkom matične ploče to zapravno nije slučaj. Vizuelno identični biosi se mogu pronaći i na drugim njihovim modelima što potvrđuje i nedavno testirani GA-Z79-UD5H. U svakom slučaju, interfejs je izuzetno intuitivan i jednostavan i kompanija krupnim koracima grabi napred na ovom polju. Prvo se nailazi na jednotavniju varijantu koja nudi samo osnovne opcije, ali prelaskom na "HD" mod dobijate pristup punim mogućnostima ploče.
 
 


 

U HD režimu se otključava detaljno praćenje statusa ploče i njenih elemenata kao što su naponi, frekvencije, temperature, brzine na kojima rade ventilatori u datom trenutku i još dosta toga. U svakom slučaju, bokovi ekrana su izuzetno informativni. U centralnom delu se nalaze opcije vezane pre svega za overklok u skladu sa namenom ove ploče. Tu je niz opcija koje možete menjati, a SOC Force je na ovom polju bolje opremljen nego većina drugih ploča u ponudi Gigabyte i zaista se vidi da je reč o ploči namenjenoj za probijanje rekorda.
 

 

Iako ploča raspolaže ogromnim brojem stavki koje mogu da se menjaju od kojih bi se običnom korisniku zavrtelo u glavi, Gigabyte i dalje ne nudi mogućnost automatskog overkloka direktno iz BIOS-a već se to obavlja putem Easy Tune aplikacije koja se dobija na diksku sa drajverima. Što se ručnog overkloka tiče, pored velikog broja opcija koje treba pohvaliti isto važi i za organizaciju koja je podeljena po karticama i koja je vrlo jasno i precizno raspoređena. Rezultat je veoma intuitivan interfejs sa kojim ćete se retko pogubiti ukoliko imate prethodno iskustvo. Ukoliko vam se viđe dopada stari dizajn biosa tu je i "Classic" mod koji se aktivira putem F2 tastera i koji će vas suštinski vratiti nekoliko godina unazad kada su biosi bili daleko manje vizuelno intenzivni.
 


 

Na kraju, tu su i opcije vezane za fleš novog biosa, snimanje profila, a prisutan je čak i kalendar.
 

 

 

Auto OC i performanse

Za one koji vole da menjaju frekvencije, napone i sl. iz okruženja operativnog sistema dobijaju Easy Tune aplikaciju koja prilično dobro prenosi opcije koje možete da nađete i u samom biosu. Nije sve tu, ali dovoljno da izvučete veliki potencijal iz svog procesora. Ujedno, ovde dobijamo i Auto Tuning opciju koja predstavlja mehanizam za pronalaženje maksimalnih stabilnih taktova umesto korisnika. Naravno, ovo je rešenje za one koji zaista ne žele da se upuštaju u ovaj sport ni u najmanjoj meri.
 
 
 
 
 

 
 
Auto Tuning opciju smo pokrenuli i sačekali nekoliko minuta kako bi se procedura završila. Krajnji rezultat je bio obećavajući, jer je ploča naš testni Core i5 4670K poterala do veoma visokih 4600 MHz, pritom povećavajući takt GPU-a na 1600 MHz. Previše dobro da bi bilo istinito? To smo i mi pomislili, jer prilično dobro poznajemo na CPU. Jednostavno, imali smo velike sumnje u to da je ploča dobro odradila posao kako treba i da je precenila naš CPU.
 
 
 
 
 
 
 
 
To se pokazalo kao potpuno tačna pretpostavka, jer ploča jezivo visoko podigla napon i to na 1.55 V što je zaista van svake pameti i zdravog razuma za pomenutu frekvenciju. Pritom, mi koristimo sasvim prosečan kuler u vidu Cooler Master Hyper 212 Evo modela koji zaista nije namenjen za ovako ekstremne egzibicije. Pored toga, GPU na 1600 MHz zaista nije sugerisao da će rad biti stabilan. Naravno, nije trebalo dugo držati test opterećenja da bi sistem zaglavio, a odmah zatim i ekran postao crn. Nakon malo dužeg igranja uspeli smo da nađemo rešenje i to tako što smo pokrenuli profil koji podiže takt CPU-a na 4.4 GHz, a zatim ručno smanjili takt GPU-a na 1200 MHz koji je jedini bio stabilan pri naponu od 1.275.
 

 
 
Ovakva podešavanja su već imala smisla, ali nažalost po Gigabyte ovo zaista sugeriše da auto-tuning ne radi svoj posao onako kako bi trebalo. Pritom, nije reč o nekom od novih procesora za koje bi bilo opravdanja, već o veoma dugo prisutnom Core i5 4670K.
 
 
 
 
 


Rezultati:
 

Rezultati ASUS Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 ASRock Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz Gigabyte GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Cinebench R15      
OpenGL [fps] 35.88 32.34 32.42
CPU [cb] 689 649 654
CPU Single Core [cb] 179 170 169
AIDA64 Memory Benchmark      
Read [MB/s] 29392 24219 26899
Write [MB/s] 30183 26192 26784
Copy [MB/s] 30079 26074 27145
WinRAR 5.10 Beta 4 [KB/s] 6213 5419 5333
x264 Benchmark 4.0      
First pass [fps] 49.21 45.33 47.1
Second pass [fps] 227.14 205.45 203.98
FryBench      
Time [s] 318 340 328
Futurermark 3DMark      
Ice Storm 79294 72944 72919
Cloud Gate 7931 7098 7081
Fire Strike 882 808 823
Futuremark 3DMark 11 Performance Preset      
Final Score 1522 1308 1304
Graphics Score 1319 1099 1112
Physics Score 7922 6992 7011
1680x1050      
Sniper Elite v2 [low] fps    
Bioshock Infinite [high] fps 16.23 14.1 14.69
Hitman Absolution [med] fps 21.08 19.2 20.12
Metro: Last Light [med] fps 17.9 15.2 16.95
Just Cause 2 [high] fps 35.74 30.8 32.46

Rezultati- Cinebench R15,AIDA64 RAM,WinRaR 5.10 beta 4...

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
 

Rezultati- FutureMark 3DMark,FutureMark 3DMark 11...

Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
 

Zaključak

Gigabyte GA-Z97X-SOC Force je veoma specifična matična ploča sa vrlo uskom ciljnom grupom na umu. Ona jednostavno nije za svakoga i koncipirana je tako da samo specifična grupa ljudi može da izvuče maksimum iz ovog komada hardvera. Kome je overklok cilj, sasvim sigurno će se jako lepo zabaviti uz odličnu matičnu ploču kao što je ova. Sa druge strane, prosečan korisnik će imati sasvim ugodno iskustvo, ali potencijal i dodatne mogućnosti koje ova ploča ponosno nosi neće biti iskorišćene što bi zaista bila šteta. U tom scenariju nije sjajna vest ni to što auto tuning opcija nije preterano dobra i ima poteškoća da nađe optimalna podešavanja procesora preterujući sa naponom i isto tako sa taktom za GPU. Ipak, to se možda i reši kroz neki od narednih revizija biosa ili Easy Tune aplikacije.Mnogi će reći da je to kao da koristite DSLR na "auto" podešavanjima gde fotografija može često da bude gora nego da ste uzeli neki od klasičnih digitalaca i verujemo da su u pravu. Gigabyte GA-Z97X-SOC Force je matična ploča za one koji dobro znaju šta rade i zašto kupuju baš ovu matičnu ploču, dok oni koji se ne prepoznaju u toj rečenici mogu bolje da prođu sa pločom kao što je UD5H.


Za:

- Kvalitetne komponente
- Overklok opcije
- Video izlazi

Protiv:

- Automatski overklok ne radi baš kako treba


Matičnu ploču za potrebe testiranja ustupio Gigabyte

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock Fatal1ty Z97X Killer

Test: Asus Maximus VII Ranger

10203
10205
10206
10207
10208
10209