Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte GA-X99-SOC Force

08.09.2014 16:11 | 1 Hardver

Poput Gigabyte GA-Z97X-SOC Force i ovaj model stiže u pakovanju koje karakteriše crna i narandžasta kombinacija boja. To nam je odmah i najavilo da će Gigabyte koristiti istu kolornu šemu kod X99 verzije, kao što je to učinio kod Z97 alternative.

gigabyte_ga_x99_soc_force_043_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_044_s.jpg

Sama kutija je vrlo informativna i kada smo već kod toga, Gigabyte je zaista mogao da smesti puno informacija na njene stranice s obzirom na to da je izuzetno velika. Ne samo to, nego je i kompletno pakovanje vrlo teško, a kako se kasnije ispostavilo najveći deo je otišao upravo na matičnu ploču.

gigabyte_ga_x99_soc_force_001_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_002_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_003_s.jpg

Spisak propratne opreme je podugačak što nam se jako dopalo. Proizvođač za SOC Force modele zaista pripremi dosta dodataka koji mogu da vam budu od koristi, a pritom se pazi na razne sitnice i detalje što je za svaki respekt. Osnovni deo čine standardne stvari kao što je uputstvo, disk sa drajverima i ostatak dokumentacije.

gigabyte_ga_x99_soc_force_005_s.jpg

Uz ploču se dobijaju SATA kablovi, ali nam se posebno dopada to što su ojačani pletenom spoljašnjošću. Osim izdržljivosti, oni će se dopasti svakom entuzijasti koji voli lep izgled unutrašnjosti kućišta. Uz napajanje koje takođe ima pletene kablove i kućište sa belim enterijerom, sve može da se uklopi tako da izgleda izuzetno atraktivno.

gigabyte_ga_x99_soc_force_008_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_009_s.jpg

Ploče koje se baziraju na X99 čipsetu imaju veliki fokus na multi-GPU konfiguracije i mnogi korisnici će se upravo zbog toga odlučivati na ovu platformu. S tim u vidu Gigabyte isporučuju veliki broj SLI mostića koji pokrivaju praktično svaki scenario. Tu je i jedan CrossFireX mostić, ali imajte u vidu da nova generacija Radeona i praktično svi nadolazeći modeli neće imati potrebe za ovim elementom.

gigabyte_ga_x99_soc_force_006_s.jpg

Za one koji overklokuju na otvorenom stolu ili koriste neki od postolja kao što je Cooler Master Lab, jedan od velikih problema je kada se koristi velika grafička karta. Prosto, za nju nije dovoljan samo oslonac u PCIe slotu i iako to funkcioniše, jednostavno nije prijatno kada gledate kako se grafička karta od 300+ evra klati u slotu. Stoga, tu je specifičan dodatak koji predstavlja metalni okvir koji omogućava da grafičku kartu osigurate kao da je u kućištu. Ovo je posebno korisno ukoliko planirate neki SLI ili CrossFire sistem.

gigabyte_ga_x99_soc_force_007_s.jpg

Na kraju, tu je osmopinski PCIe naponski adapter koji može da bude koristan u određenim situacijama, kao i štit za zadnji panel koji je crne boje kako bi se bolje uklopio u modena kućišta.

gigabyte_ga_x99_soc_force_010_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_011_s.jpg

Narandžasto-crna kolorna šema odlično pristaje SOC Force modelu i smatramo da je načinjena dobra odluka da se pobegne od ustaljenog crveno-crnog dizajna koji je postao pomalo izlizan, jer više ne postoji kompanija koja ga nije iskoristila. Znamo da kompanije vole da prate trendove, ali ukoliko eksperiment uspe, nagrada je proizvod koji se ističe što je u današnje vreme popriličan izazov. Iako Gigabyte dugo koristi ovu kolornu šemu (još od X58 generacije ploča), to ne menja činjenicu da je i dalje prilično jedinstvena.

gigabyte_ga_x99_soc_force_012_s.jpg

Kao što smo i očekivali od X99 ploče, sve vrvi od konektora, slotova, prekidača i ostalih elemenata što zauzvrat čini ploču izuzetno masivnom.

gigabyte_ga_x99_soc_force_014_s.jpg

Kao što smo i očekivali od X99 ploče, sve vrvi od konektora, slotova, prekidača i ostalih elemenata što zauzvrat čini ploču izuzetno masivnom. Stoga, čak i oni koji nisu orijentisani primarno na overklok će biti zadovoljni sa SOC Force-om iz prostog razloga što ni na jednom polju ne manjka.

gigabyte_ga_x99_soc_force_016_s.jpg

Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model GA-X99-SOC Force
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 2011-3
 • Čipset Intel X99
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 8 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 10 kom.
 • SATA Express 1 kom.
 • M.2 1 kom.
 • USB 2.0 5 kom.
 • USB 3.0 7 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Ostali konektori PS/2, SPDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 • Dodatno OC Button, Dual Bios Switch, ClearCmos na zadnjem panelu

Detaljnije

Prvo što privuče pažnju je svakako ogromno podnožje za procesor. Reč je naravno o LGA 2011-3 soketu koji je kompatibilan sa Haswell-E procesorima, a o najslabijem od tri, koliko ih je dostupno, smo već pisali u našem Core i7 5820K testu. Sam slot je prema rečima Gigabyte unapređen upotrebom pozlaćenih konektora, kako bi se eliminisao potencijalni problem u vidu oksidacije pinova.

gigabyte_ga_x99_soc_force_035_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_040_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_041_s.jpg

Oko soketa se nalazi prilično kompleksna naponska jedinica koja filtrira napon prema procesoru u osam faza. Iako ne deluje kao previše, ipak je reč o Cooper Busman zavojnicama koje su namenjene serverskom tržištu. Tu su i POSCAP 10K kondenzatori i International Rectifier PWM kontroler sa oznakom IR3580. Kako je dizajniran za kontrolu osmofazne naponske jedinice u nativnom obliku, nije bilo potrebe za upotrebom dablera.

gigabyte_ga_x99_soc_force_017_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_031_s.jpg

Hladnjaci na naponskoj jedinici i čipsetu su srednje veličine i nisu preterano veliki, ali su međusobno povezani heatpipe-om velike dužine kako bi se toplota ravnomerno prenosila između njih. Jako dobar detalj je to što je heatpipe niklovan i lakiran u lagan crni ton koji doprinosi na atraktivnosti.

gigabyte_ga_x99_soc_force_037_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_038_s.jpg

Sa leve i desne strane procesorskog ležišta se nalaze po četiri DIMM slota za memorijske module. Ovo je prva generacija desktop platforme sa podrškom za DDR4 module. Kao što ste mogli videti u našem testu Core i7 5820K, koristili smo Corsair Vengeace LPX 2800 MHz sa kojima je ova ploča odlično radila.

gigabyte_ga_x99_soc_force_029_s.jpg

Duž desne ivice matične ploče se nalazi mnogo toga, a ako krenemo redom, prvo možemo da primetimo uvek korisni POST ekran, do koga se nalazi veliki broj tastera, prekidača, pa čak i DIP-ova. Prvi red čine merne tačke kojima je lako pristupiti putem unimera za potrebe preciznog očitavanja koje većina iskusnih overklokera preferira umesto softverske metode.

gigabyte_ga_x99_soc_force_021_s.jpg

Broj je pozamašan i mislimo da je većina neophodnih stavki pokrivena, ali to je definitivno na korisnicima da procene, mada verujemo da je Gigabyte dao sve od sebe da izađe ovoj ciljnoj grupi u susret. Odmah iza njih su mali prekidači za direktan pristup biosu, memory safe modu i zaključavanju aktuelnih podešavanja kao i restar taster (beli). Iza je pozicioniran niz overklok tastera za promenu napona, BCLK vrednosti, paljenje PC-a itd.

gigabyte_ga_x99_soc_force_019_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_036_s.jpg

Nakon toga dolazimo i do sekcije sa konektorima za uređaje za smeštanje podataka. Bez potrebe za dodatnim kontrolerom, Gigabyte je korisnicima učinio dostupno ukupno 10 SATA 6 Gbps konektora od kojih dva možete da zauzmete sa SATA Express 10 Gbps uređajem, nakon čega vam ostaje efektivno osam. Od njih, šest je moguće koristiti u RAID režimu, što je, uslovno rečeno, ograničenje novog čipseta. Ukoliko se pitate čemu služi naponski SATA konektor u ovom delu ploče, on zapravo nema veze sa "storage" uređajima. Tu je da bi isporučio dodatnu snagu PCIe slotovima što je veoma korisno u slučaju da se koristi više energetski zahtevnih grafičkih karti.

gigabyte_ga_x99_soc_force_020_s.jpg


gigabyte_ga_x99_soc_force_026_s.jpg

Ne treba da se zaboravi ni M.2 slot koji se nalazi između drugog i trećeg PCI-Express 3.0 slota. Nismo sigurni da li je to optimalna pozicija za ovaj slot. U slučaju da imate dve grafičke karte, druga će sasvim sigurno ometati pristup ovom slotu, posebno ukoliko zauzima dva slota.

gigabyte_ga_x99_soc_force_032_s.jpg

Gigabyte je kod SOC Force ploče potpuno eliminisao klasične PCI slotove. Prisutna su tri mala PCIe x1 slota, a tu je još četiri PEG-a između kojih je dovoljno mesta da stanu dvoslotne grafičke karte. U zavisnosti od procesora koji koristite na raspolaganju ćete imati 28 ili 40 lane-ova. Podsetimo se, Core i7 5820K poseduje 28, a 5930K i 5960X po 40 lane-ova. U našem slučaju, 4-Way SLI nije moguć, ali i dalje na raspolaganju imate x16/x8/x4 i x8/x8/x8/x4 kombinacije, tako da samo u slučaju da vam je potreban četvorostruki SLI morate da se odlučite na neki do snažnija dva procesora.

gigabyte_ga_x99_soc_force_027_s.jpg

gigabyte_ga_x99_soc_force_028_s.jpg

Kao i ostale naprednije Gigabyte ploče i X99 SOC Force je opremljen AMP-UP audio sekcijom. Osnovu čini Realtek ALC1150 što nije ništa novo, ali su tu Texas Instruments pojačalo kao i kvalitetni Nichicon kondenzatori. Kompletna audio sekcija je zaštićena od elektromagnetnih smetnji, a sami zvučni kanali se nalaze u različitim slojevima ploče.

gigabyte_ga_x99_soc_force_025_s.jpg

Zadnji panel je prepun konektora, a prvenstveno mislimo na USB 3.0 kojih ima čak osam, od kojih jedan (beli) ima Q-Flash Plus funkciju. Ona funkcioniše praktično isto kao Asusov USB Flashback port, a radi se o flešovanju biosa "na suvo" . Tu je i četiri USB 2.0 što ukupan broj svih USB portova povećava na čitavih 12. Treba pomenuti oi pet 3.5 mm audio konektora, kao i S/PDIF, a za one koji koriste starije periferije tu je kombinovani PS/2 port.

gigabyte_ga_x99_soc_force_023_s.jpg

Zanimljiv detalj su OC taster koji služi da se sistem overklokuje na jedno dugme, tako da nema problema sa bilo kakvim softverom i overklokom iz okruženja OS-a što nam se jako dopada i drago nam je da se Gigabyte konačno setio da implementira ovakav sistem. Ispod njega se nalazi taster za promenu biosa, s obzirom da ih ova ploča ima dva na raspolaganju, a poslednji je i clr_cmos prekidač koji će svakako poslužiti kada overklokujete sa pločom u kućištu.

gigabyte_ga_x99_soc_force_034_s.jpg

BIOS, AutoOC, Performanse

Auto OC i performanse

Za one koji vole da menjaju frekvencije, napone i sl. iz okruženja operativnog sistema dobijaju Easy Tune aplikaciju koja prilično dobro prenosi opcije koje možete da nađete i u samom biosu. Nije sve tu, ali dovoljno da izvučete veliki potencijal iz svog procesora. Ujedno, ovde dobijamo i Auto Tuning opciju koja predstavlja mehanizam za pronalaženje maksimalnih stabilnih taktova umesto korisnika. Naravno, ovo je rešenje za one koji zaista ne žele da se upuštaju u ovaj sport ni u najmanjoj meri.
 
 
 
 
 

 
 Umesto da koristimo softverski overklok u vidu Auto-Tune opcije, odlučili smo se za elegantniju varijantu putem OC tastera koji se nalazi na zadnjem panelu. Na ovaj način smo došli do frekvencije od 4.13 GHz, što je sasvim adekvatno imajući u vidu da CM Hyper 612S jednostavno nije bio neadekvatan da bismo izvukli maksimum iz Core i7 5820K procesora. Ploča je dobro detektovala je podesila napon od 1.25 V što nam deluje malo više nego što je bilo neophodno, ali ne i previše da bismo se uzrujavali. Kako smo sa Z97 modelom imali manjih problema sa Auto Tune opcijom, jer je preterao sa naponom morali smo da proverimo kako će proći ovog puta. Na svu sreću, ploča nije preterala sa naponom, ali jeste sa frekvencijom. Verujemo da je pronašla stabilnu vrednost, ali u scenariju da smo imali bolje hlađenje. Sa 4287 MHz smo dobili nestabilan rad sistema, što je šteta, jer bismo voleli da proverimo kako se Intelov šestojezgarni Haswell ponaša na ovom taktu.
 
cpuz_1_3.png
 
cpuz_oc_2.png
 
 
 

Rezultati- prvi deo

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
OpenGL (fps)
CPU Single Sore
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01
Futremark PCMark 8 ( Futremark PCMark 8 )
Creativity Suite
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 2000 4000 6000 8000
Futremark PCMark 8
Blender v2.6.4 ( Blender v2.6.4 )
Rendering Time
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 50 100 150 200
Blender v2.6.4
 

Rezultati- drugi deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Copy
Write
Read
Latency
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 50 100 150 200
x264 HD5.1
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 1 (fps)
Pass 2 (fps)
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
PassMark PerformanceTest 8.0 - CPU Mark ( PassMark PerformanceTest 8.0 - CPU Mark )
CPU Integer
CPU Mark
CPU FPU
GA-X99 SOC Force CPU: 3.4 GHz RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD7 WiFi CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-UD4 CPU: 4.2 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Champion CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
GA-X99-SOC Force CPU: 4.13 GHz, RAM: 2133 MHz
0 12500 25000 37500 50000
PassMark PerformanceTest 8.0 - CPU Mark
 

Zaključak

Na kraju nema mnogo šta da se kaže o Gigabyte GA-X99-SOC Force ploči, a da verovatno niste već sami zaključili. Reč je o overklokerskoj ploči i entuzijastima kao ciljnoj grupi. SOC Force nudi jako puno mogućnosti na temu overkloka, pa ukoliko vam je to interesovanje sa ovim modelom ne možete da pogrešite.

gigabyte_ga_x99_soc_force_039_s.jpg

Čak i oni koji nisu preterano fokusirani na OC će naći nešto za sebe, jer je ovaj model izuzetno bogat različitim opcijama za proširenje. Bilo da govorimo o SATA portovima, PCIe slotovima ili konekcijama na prednjem panelu... Svega ima u dovoljnoj količini. Imajući u vidu da će se cenovno naći negde u sredini, jasno je da se dobija puno za uloženi novac.

award_4.JPG

Prednosti:
-
Kvalitetne komponente
- Overklok mogućnosti
- Overklok "na dugme"
- Dodatna oprema

Nedostaci:
- Auto-Tune softver i dalje nije ispoliran

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI Z97S SLI PLUS

Test: Asus X99-Deluxe

10203
10205
10206
10207
10208
10209