Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte GA-X79-UD5

23.11.2011 23:46 | 1 Hardver
Test: Gigabyte GA-X79-UD5

Sa modelom X79-UD5, Gigabyte želi da postavi novi standard u svojoj ponudi mid-range modela matičnih ploča namenjenih novoj Intel LGA2011 platformi. Na samom startu, spremljeno je nekoliko modela. Jedan u vidu pristupačnije X79-UD3 varijante, ali i dva jača modela, X79-UD7 i G1.Assassin2. Upravo zbog činjenice da X79-UD5 predstavlja sredinu ponude, odlučili smo da počnemo sa prikazima Gigabyte LGA2011 ponude upravo od ovog modela. Dugo očekivani naslednik originalne Nehalem LGA1366 platfome se čekao preko tri godine, a ovaj momenat Gigabyte želi da iskoristi tako što će napravi dodatni korak napred u razvoju svojih matičnih ploča

Miloš Stamenković

Za ovu generaciju pripremljeno je dosta noviteta, od kojih neke srećemo i na X79-UD5. Možda najočigledniji detalj koji donosi X79 serija ploča je grafički UEFI BIOS, koji se sada prvu put primenjuje od strana Gigabyte-a, a već gotovo celu godinu ga koriste ostali proizvođači. Interesantno da je Gigabyte toliko čekao sa uvođenjem ovog noviteta (koji u čistoj realnosti i nije toliko bitan za iskusnije korisnike, koji još uvek preferiraju tradicionalno rešenje), ali je to uvek bio jedan od detalja za koji se mogao reći da nedostaje u poređenju sa konkurentskim modelima. Pored novog BIOS-a, tu je i nova digitalna naponska jedinica i još par stvari, ali pre nego što krenemo u detalje ploče, prvo par reči o čipsetu.

 


Novi čipset - X79

Svaku novu generaciju Intel procesora prati i novi čipset, što opet sa sobom povlači i novu seriju matičnih ploča. Ni ovoga puta situacija nije drugačija, što znači da Sandy Bridge E procesori koriste novi LGA2011 soket zajedno sa X79 čipsetom. Novi soket izgleda dosta drugačije u odnosu na prethodne, pa pored osetno većih dimenzija, poseduje i mehanizam sa duplim polugama za fiksiranje procesora. Jednostavno, radi se o masivnom jezgru pa je očigledno bilo potrebno primeniti ovaj sistem kako bi procesor sigurno ležao na svom mestu. Što se tiče kulera, upotreba starih modela uglavnom neće biti moguća, pa će kupci novog sistema morati da potraže i novi kuler. Kažemo uglavnom, jer su određeni proizvođači matičnih ploča na nekim modelima primenili korigovani sistem koji omogućava upotrebu LGA1366 kompatibilnih kulera.
 


Pored drugačijeg soketa, ubedljivo najveća razlika koju donosi LGA2011 je u "quad channel" memorijskom kontroleru. Tako se na novim matičnim pločama nalazi minimum četiri memorijska slota, dok jači modeli poseduju osam slotova. Pored memorijskog kontrolera, novi procesor poseduje i veoma moćan PCI Express kontroler. Sada je na raspolaganju ukupno 40 PCI Express linija, što je mnogo više u odnosu na LGA1155 platformu. Ovaj broj PCI Express linija omogućava da X79 ploče rade u većem rasponu multi GPU konfiguracija, i to u modovima 2x16 & 1x8, 1x16 & 3x8 i 1x16 & 2x8 & 2x4. Tako će sada korisnicima na raspolaganju biti mnogo više opcija kada su u pitanju multi GPU konfiguracije, a sa druge strane, proizvođači matičnih ploča neće biti prinuđeni da koriste dodatne PLX čipove kako bi povećali broj PCI Express linija. Iako Intel zvanično ne navodi PCI Express 3.0 podršku, Sandy Bridge E ipak podržava novu generaciju ovog standarda, što će moći da se isproba u praksi kada se pojave prve PCI Express 3.0 grafičke karte.

 


Što se tiče ostalih detalja vezanih za X79 čipset, po dijagramu možemo videti da u realnosti ovaj čipset ne donosi nikakav specijalni novitet. Sve pomenute stvari su direktno vezane za karakteristike procesora, dok sam čip(set) ne nudi neke nove mogućnosti. USB 3.0 podrške je i dalje na istom nivou kao i kod prethodnih verzija čipseta, broj SeriaATA 6 Gb/s portova je ostao isti, kao i gotovo sve ostale karakteristike. Zbog toga se može reći da X79 predstavlja potpuno isto rešenje koje smo videli na LGA1155 platformi, sa tek neophodnim modifikacijama za rad sa Sandy Bridge E procesorima.

 


Tokom godine u raznim najavama za X79, mogli smo videti da je ovaj čipset trebao da ponudi ipak nešto više, ali se očigledno od toga odustalo. Verovatno Intel nije hteo tokom ove godine da komplikuje stvari, pa se odlučio za sigurnu i proverenu varijantu. Iskustvo početkom godine sa greškom na SerialATA III kontroleru je i dalje u sećanju, pa je ovo sigurno jedan od razloga zbog kojeg X79 ne nudi ništa naročito novo. Shodno tome, veoma je moguće da će se u sledećem kvartalu opet pojaviti novi čipset, koji će eventualno imati i neke značajnije novitete.

 


Sada, X79 čak ima i jednu funkciju manje u odnosu na LGA1155 rešenja. Radi se o Intel RST sistemu, o kojem smo već pisali, i koji omogućava da se manji SSD disk koristi kao jedna vrsta keš memorije za hard disk većeg kapaciteta. Ova tehnologija definitivno funkcioniše, pa je zbog toga iznenađenje zašto je nema i na X79 čipsetu. Kako bi otklonili ovaj nedostatak, neki proizvođači ploča su odlučili da ponude svoju varijantu ove tehnologije.

GA-X79-UD5, deo 1

Nova generacija matičnih ploča, pogotovu onih koje su namenjne za apsolutno high-end procesore, zaslužuje i novi dizajn ambalaže. Tako Gigabyte sa X79 serijom modela uvodi novi dizajn ambalaže, koji ima zadatak da "crno na belo" sistemom ukaže na nove tehnologije koja ploča poseduje. U prvom planu su dva "3D" naziva: "3D Power" i "3D BIOS".

 


Oko "3D Power" mogućnosti sam Gigabyte diže dosta "buke", jer u pitanju prva digitalna naponska jedinica ovog proizvođača. U centru priče su novi digitalni PWM kontroleri, koji sada po prvi put pokrivaju i memoriju, ali i VTT i VSA napone. Prednost ovog rešenja treba da bude mogućnost da se ovi naponi prate i koriguju u letu mnogo prezicnije, što opet treba da obezbedi i veću stabilnost sistema, a i da korisnicima pruži veće mogućnosti za podešavanja prilikom overklokinga. Tako se naponska jedinica može podešavati po pitanju frekvencije, "faze" i radnog napona.

 


Glavne stvake su mogućnosti podešavanja "load line calibration" opcije, sa kojom se može minimizovati "vdroop" efekat, kao i mogućnosti da se postave limiti po pitanju opterećenja, kako u slučaju nekog ozbiljnog overklokinga ne bi došlo do oštećenja komponenti. Tu je opcija overklokovanja frekvencije samog digitalnog PWM kontrolera, gde se može povećati brzina rada i frekvencija kojom PWM kontroler reguliše napone, gde se na primer napon i "load line calibration" procesora vrši mnogo preciznije. Naravno, mana je uvek veće zagrevanje naponske jedinice, pa se može reći da deluje malo čudno što X79-UD5 nema malo masivnije hladnjake.

 


U kompletu, naponska jedinica je u "14-phase" konfiguraciji, a preko MOSFET-a se nalazi klasičan pasivan hladnjak. Ipak, kako bi performanse dotičnog hladnjaka bile bolje, on je heatpipe-om povezan sa mnogo većim i masivnijim hladnjakom koji se nalazi preko X79 čipseta. Oba hladnjaka izgledaju malo "ozbiljnije" nego ranije slične varijante, i što je još bitnije, veoma dobro su pričvršćeni za ono što treba da hlade (a to nije uvek slučaj).

 


Što se tiče memorije, X79-UD5 poseduje ukupno osam slotova za maksimalno 64 GB memorije. Naravno, na korisnicima ostaje da nađu odgovarajuće module. Slotovi su jasno obeleženi, a kao i ranije prvo se popunjavaju slotovi "dalje" od procesorskog soketa. Oko samog soketa ima relativno dosta prostora, mada ta "relativnost" zavisi od kulera koji imate. Mi smo koristili Cooler Master Hyper 412S koji trenutno predstavlja jedino adekvatno LGA2011 rešenje koje je dostupno, pa nismo imali nekih problema sa prostorom. Ukoliko posedujete neke dodatne kulere za memoriju, nažalost, oni će teško "pasovati" na neku od LGA2011 ploča. Ipak, ukoliko posedujete neku staru PCI karticu koja vam je i dalje neophodna, na X79-UD5 ćete moći da je koristiti, jer je na raspolaganju jedan klasičan PCI slot.

 


Kako X79 nema PCI podršku, Gigabyte je upotrebio VIA VT6308P čip koji pruža 32bitni PCI interfejs. Ovo je veoma dobra stvar, jer se ostali proizvođači trude da eliminišu klasične PCI slotove sa novih modela matičnih ploča. Pored navedenog, X79-UD5 poseduje i dva PCI Express x1 slota za eventualne karte, mada će korisnik jedan od ova dva slota verovatno popuniti WiFi karticom koja se dobija u X79-UD5 paketu. Ovo je takođe veoma lep detalj, jer je WiFi funkcionalnost u startu obezbeđenja. Naravno, kada su slotovi u pitanju, na kraju ostaju tri grafička PCI Express slota.

 


U skladu sa specifikacijom X79 čipseta i Sandy Bridge E procesora, dva slota mogu raditi u x16 režimu, dok je treći ograničen na x8 mod. Ova konfiguracija PCI Express slotova daje mogućnost korisnicim da bez ograničenje koriste SLI ili Crossfire multi GPU kombinacije od tri grafičke karte, a za ove potrebe se u paketu već nalaze svi potrebi "bridge" konekori.

GA-X79-UD5 - deo 2, BIOS

Takođe, u skladu sa X79 specifikacijom je i ponuda SerialATA priključaka, gde su na raspolaganju dva u SATA 6 Gb/s specifikaciji i četiri klasična SATA II porta. Ipak, Gigabyte je smatrao da ovo nije dovoljno, pa je X79-UD5 opremljen dodatim Marvell 88SE9172 kontrolerom koji obezbeđuje još dva SerialATA 6 Gb/s konktora, kao i eSATA priključak.


Logično, dotični eSATA priključak se nalazi na I/O panelu, gde se pored njega nalaze i sve ono što bi smo očekivali da se tu nalazi, plus još par zanimljivih detalja. Na I/O panelu se nalazi osam USB 2.0 portova, kao i dva USB 3.0 porta. Ovaj broj se može povećati upotrebom USB bracket-a, ali njih nema u paketu, pa se po potrebi moraju nabaviti, ili eventualno iskoristiti stari koji su ostali od neke druge ploče. Neizbežni LAN konktor je pristuan, a isto važi i za set audio konektora (standardan Realtek ALC898 kodek). Za one koji imaju staru tastaturu, X79-UD5 poseduje i jedan PS/2 priključak.

Ipak, ono što je na I/O panelu najzanimljivije su dva tastera koji služe za manipulaciju dual BIOS funkcije, kao i aktiviranje automatskog overklokinga. Dakle, preko prvog tastera se veoma jednostavno bira koji će od dva BIOS-a biti aktivan, što korisniku otvara razne mogućnosti. Tako se na primer lako mogu uporediti mogućnosti dve verzije BIOS-a, kada je jednim klikom na taster moguće promeniti koji je aktivan. Pored toga, ovo pruža odličnu zaštitu ukoliko procedura update-a jednog BIOS prođe loše, jer ćete uvek moći da upalite ploču.

Na kraju, ovo takođe ostavlja mogućnost da imate različita BIOS podešavanja, npr. jedno standardno i jednu za "ultra overkloking", pa preko ovog tastera prosto možete menjati podešavanja koja u datom momentu želite da koristite. Za one koji su manje zainteresovani za overkloking egzibcije, tu je drugi taster na I/O panelu koji služi za aktiviranje auto overkloking funkcije. Aktiviranjem ovog tastera, X79-UD5 će podići takt procesora na 4 GHz, što možda nije veliki overklok, ali je za one koji ne žele da se upuštaju u detalje sasvim dovoljan, a pruža sigurnu stabilnost rada. Oni koji žele više, kao i uvek, moraju otići u BIOS.

 


BIOS

U ovom momentu, srećemo se novom generacijom BIOS-a koju Gigabyte naziva 3D BIOS. U stvari, ovo "3D" ima više veze sa softverom preko kojeg se može manipulisati parametrima naponske jedinice. Sam BIOS je u principu klasičan UEFI, sa tim da se na glavnom ekranu nalazi "3D" prikaz matične ploče. Ovde korisnik klikom na određeni deo matične ploče aktivira dodatni meni u kojem se u osnovnim detaljima mogu podešavati parametri vezani za dotični deo ploče. Opet, za detalje se mora ući u M.I.T sekciju koja otvara kompletnu raskoš opcija koju nudi X79-UD5.

 


Generalno, svi iole bolji modeli novih matičnih ploča nude sličan nivo opcija. Ipak, ono što je za Gigabyte karakteristično su podešavanja vezana za naponsku jedinicu. Pored toga, još jedan interesantan detalj se odnosi na opciju koja kontroliše dodatni BCLK klok generator. Preko ove opcije, trebalo bi da bude moguće povećanje BCLK takta, bez uticaja na ostale stvari koje su vezane za BCLK. Ovo je veoma bitno za overkloking procesora koji imaju zaključan množilac, jer do sada nikako nije bilo moguće povećane BLCK takta preko nivoa do maksimalno 110 MHz.

 


Nažalost, problem oko svih ovih opcija je sam BIOS, koji definitivno pokazuje znake da je u pitanju prva generacija Gigabyte UEFI BIOS-a. Jednostavno, BIOS nije baš završen, pa je tu dosta sitnijih "bagova", neke stvari ne rade kako treba, overkloking dometi nisu baš reprezentativni i tako dalje.

 

 

 

Rezultati

Ovde možete videti rezultate koje ploča postiže u standardnoj bateriji testova.
 Zaključak

Upravo usled navedenih problema sa BIOS-om, finalni deo X79-UD5  priče ostaje malo kraći. Na nominalnim podešavanjima, ploča radi u potpunosti kako treba i performanse su na nivou ostalih X79 modela koji su nam stigle na testiranje. Međutim, ukoliko želite da iskoriste sve napredne mogućnosti koje poseduje X79-UD5, to neće ići baš tako glatko usled navedenih BIOS ograničenja. Ne treba biti previše oštar, jer je ipak ovo prvi Gigabyte-ov grafički BIOS na novoj platformi, pa se stoga može reći da se određeni problemi očekivani. Sve ovo će vrlo verovatno veoma brzo biti rešeno kada dođu novije verzije BIOS-a, koje će polako srediti sve probleme i otključati sve potencijale koje X79-UD5 poseduje.

Ovo će se verovatno desiti i pre nego što se prvi primerci X79-UD5 budu dostupni široj javnosti i kupcima, ali do tada nama je teško da damo definitivnu, finalnu ocenu X79-UD5 i da je eventualno preporučimo u definitnom maniru, što ovako urađena ploča svakako zaslužuje. Za sada Gigabyte X79-UD5 još nema domaću maloprodajnu cenu, ali očekujemo da će se ovaj model prodavati u cenovnom rangu od oko 300 evra ili nešto ispod njega. Ova cena deluje pomalo jaka, ali će to biti karakteristika većine LGA2011 ploča. Jednostavno, radi se o apsolutnoj high-end platformi kao takvoj, pa shodno tome i cene matičnih ploča ne mogu biti niske.

 


Videćemo šta ostali modeli koji su nam pristigli na test mogu da ponude, ali trenutna situacija se uklapa u našu početnu ocenu koju ste mogli pronaći u prikazu nove generacije procesora, tj. da će X79-UD5 predstaljati mid-range rešenje među pločama koje su namenjene Sandy Bridge E procesorima, što znači srednju poziciju u high-end segmentu. Ne sumnjamo da će biti još interesantnih modela matičnih ploča namenjenih najbržoj desktop platformi dostupnoj na tržištu, a naredne testove očekujte ubrzo.
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS M5A97 Pro, Best Buy za AMD Bulldozer

Test: MSI X79A-GD65

10203
10205
10206
10207
10208
10209