Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte G24F (Video)

12.07.2021 12:43 | 0 Multimedija
Test: Gigabyte G24F (Video)

Gigabyte nas je kroz nekoliko prethodno testiranih monitora upoznao sa SuperSpeed IPS tehnologijom, a novi G24F gaming monitor baziran na njoj donosi osvežavanje od 170Hz i vrlo dobre gaming performanse po vrlo konkurentnoj ceni, što će ga učiniti vrlo popularnim među onima koji žele brz monitor za što manje novca.

Kompanija Gigabyte je vrlo dobro poznata svim ljubiteljima PC-a, poslednjih godina možda najpre zahvaljujući svojim Aorus proizvodima koji imaju vrlo moderan gaming pristup bez obzira da li se radi o matičnim pločama, laptopovima ili monitorima. No, Gigabyte svoj portfolio konstantno širi, ne samo na Aorus, već i proizvode pod svojim glavnim brendom, pa nam se ovog puta na testu našao jedan vrlo svež monitor za koji mislimo da će biti itekako zanimljiv domaćim PC, a pogotovo gaming korisnicima. 
 
 
 
Za samo 235€, kolika bi trebala biti cena Gigabyte G24F na našem tržištu, možete dobiti jedan dobar 24” IPS gaming monitor sa osvežavanjem od 170Hz, pa po specifikacijama i ceni ovaj model deluje kao idealan izbor za mnoge korisnike koji po prvi put kupuju gaming PC, ili jednostavno žele jeftin, a dobar monitor za igre i opštu upotrebu. 
 
Hajde da vidimo šta to sve G24F ima da pruži. 

Dizajn i karakteristike

Po pitanju dizajna, Gigabyte se na ovom modelu odlučio za spartansku jednostavnost, ali praktično bez uticaja na funkcionalnost. Tu najpre mislimo na postolje koji je relativno malih dimenzija, sa malo modifikovanim V oblikom, a koje je uspelo da zadrži praktično sve bitne ergonomske karakteristike. Tako je moguće podešavanje visine u opsegu od 13cm, podešavanje nagiba ka gore za 20 i ka dole za 5 stepeni, pa je jedino što nedostaje rotacija levo i desno, koja i nije neophodna s obzirom na male dimenzije i lako pomeranje monitora. Tu je čak i prorez za sprovođenje kablova, pa je praktično sve što je bitno za udobnost korišćenja na broju. 
 
 
Izgled monitora jeste jednostavan, potpuno u crnoj boji i bez ikakvih obojenih ili svetlećih detalja, ali je Gigabyte veštim korišćenjem ivica, tekstura i mat i sjajnih površina uspeo da ovu jednostavnost učini zanimljivom, što je najvidljivije na samom postolju i poleđini monitora. Kad smo kod poleđine, tu su i konektori u vidu dva HDMI 2.0, jednog Display Port-a, izlaza za slušalice (zvučnika nema), kao i jedan USB 3.0 za vezu sa računarom i dva za povezivanje dodatnih uređaja ili punjenje. 
 
Prednja strana je u standardnom modernom stilu, pa panel okružuje vrlo tanki okvir sa par milimetara dodatne margine, uz nešto veću donju lajsnu na kojoj se nalaze samo Gigabyte logotip i mala dioda za indikaciju rada. 
 
 
Jednostavnost i moderan pristup su tu i po pitanju kontrola, pa se na desnoj strani iza panela nalazi mini joystick koji ujedno služi i za uključivanje monitora, dakle bez ikakvih dodatnih tastera. Nama je vrlo pregledan, jer se sve stavke nalaze na jednom ekranu, sa tri kolone i sedam redova bez dodatnog skrolovanja, pa je podešavanje vrlo brzo i intuitivno. Takođe, pomeranje joysticka van menija daje brz pristup izboru moda slike i ulaza i podešavanju jačine zvuka na slušalicama i Black Equalizer opcije, a pritisak joysticka na dole daje i meni kojim možete aktivirati Dashboard sa prikazom raznih parametara sistema poput temperatura, frekvencija, zauzeća, DPI-a i sl, kao i razne Game Assist dodatke poput tajmera, brojača, nišana i prikaza trenutnog osvežavanja. 
 
Sve ovo je moguće podešavati kako na samom monitoru, tako i putem  OSD Sidekick softvera u kome je još moguće i konfigurisati prečice, kao i ažurirati firmware monitora, što je još uvek relativno neuobičajena opcija za ovaj tip uređaja. 
 
 
Što se prikaza tiče, Gigabyte G24F dolazi sa IPS panelom veličine 23.8” i Full HD rezolucije, što je sasvim okej izbor za ovu dijagonalu po pitanju oštrine teksta, a i manje hardverski zahtevna rezolucija koja ima smisla za one koji se odlučuju za relativno povoljniji gaming monitor poput ovog. 
 
U pitanju je panel koji osmobitni prikaz boja postiže uz pomoć FRC-a, ali je iznenađujuće u stanju da prikaže čak 85.9% DCI-P3 spektra. Preciznost boja je korektna, mada ne i sjajna, uz najbolje izmereno Delta E odstupanje od 3.6 i to u nekoliko različitih modova, među kojima se nalaze i oni prilagođeni različitim žanrovima igara, kao i gledanju filmova i čitanju. 
 
Maksimalno izmereno osvetljenje panela je iznosilo 291 nit, što je korektno za normalnu upotrebu, ali naravno nedovoljno da opravda HDR podršku kojom se proizvođač hvali, a koja se praktično svodi na nešto širi gamut boja. I pored toga, panel je dosta dobar za jedan IPS, sa u proseku nešto nižim nivoom crne od 0.25 nita i solidnim kontrastom od 1164:1. Vredi pohvaliti i uniformnost osvetljenja i praktično odsustvo IPS Glow-a na testiranom primerku u kom pogledu je ovo jedan od boljih IPS monitora koje smo videli na testu. 
 
 
Što se gaming performansi tiče, ako ste videli naše ranije testove Gigabyte i Aorus modela verovatno ste čuli pojam SuperSpeed IPS, a ista tehnologija je korišćena i ovog puta sa ciljem postizanja boljeg odziva. 
 
Prirodno osvežavanje panela je 165Hz, ali je Gigabyte omogućio i overklok, doduše za samo 5Mhz, što očekivano radi savršeno, jer i nije neka razlika. No, 170Hz je već solidna cifra koja će vam omogućiti da u igrama u kojima vaš računar može izvući ovako visok frame rate, uživate u odličnom prikazu sve do tih 170 fps. Odziv panela je veoma dobar, naravno ne baš realnih 1ms na koliko je monitor deklarisan, ali ništa sporiji od nekih modela deklarisanih na 0.5ms - realno verovatno oko 2-3ms sa aktivnim varijabilnim osvežavanjem, što je u rangu boljih modela na tržištu. Ono što je naročito impresivno je način na koji je podešen overdrive panela, pa je slika potpuno čista, bez ghostinga i overshoot artefakata, što u kombinaciji sa brzim osvežavanjem daje zaista prijatno iskustvo igranja brzih akcionih igara. Pored fiksnih overdrive nivoa, tu je i SMART OD opcija koja dinamički podešava overdrive i to radi vrlo dobro. 
 
 
Varijabilno osvežavanje je zvanično podržano u vidu AMD Freesync-a, ali monitor, iako ne zvanično G-Sync kompatibilan radi besprekorno i sa nVidia grafičkim kartama.  Takođe, vredi pohvaliti i odličan input lag, 8.5ms prema našem instrumentu, što je u rangu najboljih gaming modela.

Finalni utisci

Ukupno, Gigabyte G24F s obzirom da je jedan od najpovoljnijih modela sa ovako visokim osvežavanjem, rekli smo oko 235€, a tek nešto skuplji od najjeftinijih gaming modela, pruža zaista puno za sve koji žele brz gaming monitor dobrih performansi, a ne žele da odvoje više novca nego što je neophodno. U tom smislu, G24F zaslužuje našu Value For Money nagradu i ima preporuku kao dobar bazični gaming model sa kojim nećete pogrešiti.  
 
 
Dobar odziv, odličan overdrive i generalno slika bez nekih bitnih zamerki, uz dosta dodatnih opcija koje nudi Gigabyte će i ne računajući cenu zadovoljiti širok krug gamera kojima nije bitna preterana preciznost boja, HDR i neke druge stavke za koje je ipak potrebno izdvojiti dosta više novca. 
 
Nadamo se da vam se dopao ovaj naš test, a pozivamo vas da u komentarima podelite i vaše mišljenje o ovom Gigabyte monitoru.  

Test: Huawei AD80HW 24” (Video)

Test: Gigabyte Aorus FV43U (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309