Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte G1.Sniper Z87

15.01.2014 13:10 | 1 Hardver
Test: Gigabyte G1.Sniper Z87

Sniper serija matičnih ploča je brend koji Gigabyte uspešno neguje poslednjih nekoliko godina. Namenjene okorelim igračima, Sniper ploče uvek donose nešto novo, a optimizacije usmerene ka unapređenju performansi i udobnijem igranju su nešto što se podrazumeva. Za sada je u ponudi čak devet modela u Sniper porodici uređaja, a mi smo imali priliku da testiramo najnovijeg člana koji pretenduje da bude najbolja kupovina u svojoj klasi - Gigabyte G1.Sniper Z87

Zoran Petrović

Zamišljen kao pristupačna verzija gejming ploče G1.Sniper Z87 nudi najbolje od obe strane - Z87 čipset i gomilu specifičnih dodataka s jedne i relativno pristupačnu cenu, s druge strane. Pored stalnog dvoumljenja kupaca koji planiraju Haswell mašine oko kupovine Z87 ili H87/B85 ploča, pre svega zbog cene, Gigabyte je procenio da je idealna prilika da se ponudi model koji bi pomirio obe strane i razrešio dileme oko kupovine.

Naime, u cenovnom rangu od 90-130 € vlada velika pometnja. Imate osnovne ATX modele kvalitetnih Z87 ploča, kao i veliki broj modela sa H87 i B85 čipsetovima koji slabiju kontrolersku logiku nadoknađuju boljom opremom, pa su kupci vrlo često u dilemi šta da pazare. Nedavno ste imali priliku da pročitate tekst o Gigabyte G1.Sniper B5 koja se odlično pokazala, i na najbolji način nam približila realnost da dobre ploče ne moraju da budu skupe, te da ne morate uvek da stremite ka najjačim čipsetovima kako biste dobili dobre performanse. Razlika između kontrolerskih logika nikada nije bila toliko marginalna kao što je danas, a pre nego što se pozabavimo novom Gigabyte pločom, da pomenemo malo i čipset koji ona donosi.

Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

 

 

Ploča na testu, 1. deo

Ako spadate u grupu onih koji ne žele da eksperimentišu sa oslabljenim verzijama kontrolerske logike i želite samo najbolje za vaš sistem, a jedni ste od onih, da ne kažemo retkih, koji potencijal Z87 čipseta mogu da iskoriste na pravi način (Crossfire/SLI, više od dva SSD-a ili RAID...) onda će vam novi Sniper model biti jako interesantan.

Prepoznatljiv Gigabyte High end izgled je i ovde prisutan. PCB matične ploče je ofarban u mat crnu boju, što u kombinaciji sa belim vodovima i crno-zelenim slotovima deluje veoma lepo na oko. Ovo možda nije previše bitno svima, ali će oni sa providnim stranicama na kućištu itekako umeti da cene lep izgled matične ploče. Pasivni hladnjaci pokrivaju naponsku sekciju i Z87 kontrolersku logiku, a zarad uštede nisu povezani vrućim cevima. Kako je CPU naponska jedinica podeljena u dva bloka sa po četiri faze, tako i hladnjaci pokrivaju poluprovodničke tranzistore (popularne MOSFET-ove) koji u toku “ispravljanja” struje disipiraju najviše toplote.

Između hladnjaka i MOSFET-ova se nalazi termalna traka, pa se toplota ravnomernije prosleđuje na stilizovanu rashladnu površinu. Dodatno napajanje procesoru i integrisanoj grafici obezbeđuje 8-pinski konektor, a i DIMM slotovi su dobili dve faze kako bi struja koja dolazi ka njima imala što manje šuma, što je dobar recept za bolji overklok, pa ne čudi podrška za rad memorije na 3 GHz. Na raspolaganju vam je očekivani broj od četiri slota u koje možete smestiti maksimalno 32 GB memorije, a Gigabyte preporučuje module čiji radni napon ne prelazi 1,5 V.

Tik uz DIMM slotove smešten je i veliki broj fizičkih prekidača i tastera koji će obradovati overklokere.

Pored velikog, crvenog Power tastera nalazi se alfanumerički Debug ekran, a tu su i Reset i Clear CMOS tasteri. Kako več deceniju unazad Gigabyte forsira dva BIOS čipa na ploči nismo ni sumnjali da će se sad predomisliti, a da bi vam olakšali prebacivanje s jednog na drugi tu su dva fizička prekidača. Moramo priznati da im pozicija nije baš najsrećnije rešena jer se se nalaze između 24-pinskog konektora i DIMM slota, što je relativno OK, ako vam poslednji slot nije popunjen, ali ako jeste možete imati problema da priđete ovim prekidačima.

Odmah ispod DIMM slotova ćete naći i hladnjak Z87 čipseta, a čip direktno naleže na veliki kuler, pa zbog činjenice da najveći broj komunikacije prolazi kroz ovaj deo prisustvo hladnjaka je itekako potrebno. Ivični SATA konektori (ukupno šest) pripadaju SATA 6 Gb/s standardu i znatno će olakšati kabliranje, posebno ako kućište u blizini ima proreze za kablove. U blizini je i interni header za dva USB 3.0 porta, dok ćete ostale headere (USB 2.0, COM, F Audio, F Panel i slično) pronaći na donjoj ivici. Uz donju ivicu su smeštena i dva BIOS čipa, ali i ITE I/O procesor za nadgledanje perifernih uređaja i dodatnih konekcija.

Kada su mogućnosti proširenja u pitanju dva PCI Express slota pune veličine ofarbana su u jarko zelenu boju (kao i dva DIMM slota i šare na hladnjacima) i oni podržavaju PCI Express 3.0 standard. Zahvaljujući Z87 čipsetu ova dva slota dele procesorske PCI Express linije u x8/x8 varijanti ukoliko za tim ima potrebe, a ukoliko se koristi jedan slot onda grafiku obavezno ubacite u primarni slot. Tri PCI Express 2.0 x1 slota su smeštena iznad i ispod primarnog PEG slota, a ako koristite diskretnu grafiku bar jedan od njih će biti neupotrebljiv jer će prekriti kuler.

Isto važi i za jedan od dva PCI slota koja se nalaze na samom dnu ploče. Za slučaj da ste zaboravili, Intel je podršku za PCI interfejs izbacio još u prošloj generaciji, ali kako su ove kartice još uvek popularne Gigabyte je iskoristio ITE IT8892E kontroler kako bi konvertovao PCI Express u PCI interfejs, pa će korisnici koji ne žele da se oproste od svojih matorih dodatnih kartica pozdraviti ovu uviđajnost Gigabyte inženjera. Još jedan pravi primer da je Gigabyte ovim potezom mislio na korisnike koji ne žele da sa novom pločom zamene sve komponente koje su imali u starom sistemu, pa ćete na ovaj način uštedeti novac.

 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model G1.Sniper Z87
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 3 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI, DisplayPort
 • Ostali konektori PS/2 Mouse/Keyboard Port, optical S/PDIF Out konektor, coaxial S/PDIF Out konektor, eSATA 3Gb/s
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 

Ploča na testu, 2. deo

Zadnji panel nosi solidan broj konekcija, pa ćete pored pomalo zaboravljenog PS/2 porta pronaći i sedam USB portova, od kojih četiri po 3.0 standardu i jedan sa pozlaćenim konektorom specijalno namenjen povezivanju digitalno-analognog kovertora (DAC). Ovaj USB port je izdvojen od drugih i na taj način se eliminiše potencijalni šum kako bi audio signal bio što bolji. Takođe, i analogni audio konektori su dobili pozlatu, kao i koaksijalni S/PDIF, a umesto jednog analognog u kućicu je smešten i optički audio izlaz.

Za video izlaze brinu se HDMI i DisplayPort konektori koji su takođe pozlaćeni kako bi se poboljšalo povezivanje i osiguralo duže trajanje. Izostanak DVI i VGA konektora se verovatno opravdava nižom ukupnom cenom, a s druge strane, ko pa kupuje Z87 ploču da bi koristio integrisanu grafiku? Iskreno, verovatno samo mi testeri obraćamo pažnju na taj deo, i to iz „sintetičkih“ razloga. Takođe, tu je i gigabitni LAN port, a Gigabyte se potrudio da obezbedi kvalitetni Killer E2200 mrežni kontroler za napredno podešavanje mreže koji će obradovati sve igrače. Uz prateći softver moguće je izvršiti prioritet mrežnog saobraćaja, što u praksi znači smanjivanje pinga kod online igranja, a ništa manje nismo očekivali od jedne Sniper ploče namenjene igračima.


Vrhunski audio

Ono što je Gigabyte počeo da praktikuje u poslednje vreme je napredna audio komponenta na svojim pločama koja bi trebala da bude dodatni element koji će vas pri odabiru naterati da prevagnete na njihovu stranu. U ovom slučaju Gigabyte se nije odlučio na Realtek audio procesore već je izbor pao na četvorojezgarni Creative Sound Core3D audio procesor. Iako se ne radi o novom rešenju, već čipu koji je Creative predstavio pre dve i po godine Core3D je karakterističan po tome što ima zasebno procesiranje zvuka i glasa, što ga čini odličnim izborom za igrače kojima su obe komponente podjednako bitne.

Sam Creative Sound Core3D poseduje četiri nezavisna procesorska jezgra, 6-kanalne 24-bitne 102 dB DAC-ove i 4-kanalne 24-bitne 101 dB DAC-ove, integrisano pojačalo za slušalice, interfejs za digitalni mikrofon, S/PDIF ulaze i izlaze i još mnogo toga. Dolby Digital sertifikat za dekodiranje se podrazumeva, a zahvaljujući internim algoritmima digitalnih procesora podržana je i CrystalVoice tehnologija, poboljšana THX TruStudio Pro reprodukcija kao i veliki broj dodatnih audio tehnologija i algoritama. Napomenućemo samo da je CrystalVoice tehnologija jako bitna kod jer omogućava jasnu reprodukciju i prenos glasa, pa bilo da se igrate, četujete ili prisustvujete konferenciji ova tehnologija je dobrodošla stavka.

Creative Sound Core3D je zaštićen elektromagnetnim štitom od dodatnih smetnji prouzrokovanih bilo od strane komponenata, bilo same matične ploče, a ceo deo sa audio komponentama je fizički odvojen od PCB-a matične ploče kako bi se ostale smetnje eliminisale koliko god je to moguće. Na ovaj način se audio komponenta ponaša kao zasebna audio karta, a u radu trakica koja odvaja dva PCB-a svetli zeleno, što jako lepo izgleda unutar kućišta. Da bi kvalitet zvuka bio na visokom nivou tu su i profesionalni Nichicon audio kondenzatori koji se ugrađuju u vrhunske audio uređaje, a Gigabyte G1.Sniper Z87 poseduje i izmenjivi OP-Amp čip preko koga možete prilagođavati nijanse reprodukcije zvuka prema vašim potrebama.

U paketu dolazi Texas Instruments Burr-Brown OPA2134PA OP-Amp koji u maloprodaji košta oko 30 USD, a ukoliko vam se ne sviđa zvuk koji reprodukuje, možete ga zameniti OP-Amp-om po želji. U paketu ove ploče nismo pronašli specijalnu pincetu za zamenu čipova koju smo sreli kod skupljih modela, ali je to očekivano u ovom cenovnom rangu, pa to nećemo uzimati kao minus.

Tik pored OP-Amp čipa nalaze se i dva prekidača koja predstavljaju Gigabyte Gain Boost tehnologiju koja omogućava pojačavanje zvuka 2,5 ili 6x, u zavisnosti od moda koji odaberete, bilo da se radi o slušalicama ili zvučnicima, što itekako ume da bude korisno ako imate visoko kvalitetne slušalice sa velikim stepenom otpora.

 

 

BIOS, OC, softver

Unapređenja kojima Gigabyte sa svakom novom pločom donosi nešto novo ne prestaju prijatno da nas iznenađuju. Njihov UEFI BIOS vizuelnio najviše podseća na MSI rešenje, ali je daleko intuitivniji i funkcionalniji. Posebno nam se svidelo što u svakom trenutku imate uvid u sve vitalne parametre sistema koji se prikazuju levo i desno od centralnih menija. Tu su i meniji koji se mogu podešavati i prilagođavati prema potrebama, kao i OC profili, ali i stvari poput podešavanja osetljivosti miša u UEFI okruženju, promene izgleda prema rezoluciji ekrana, i mnoge druge zanimljive stvari.

Poznato okruženje Easy Tune aplikacije nudi podešavanje radnih frekvencija sistema, bilo kroz automatski predefinisane profile, bilo kroz mogućnosti pronalaženja maksimalne stabilne frekvencije - Auto Tuning. Tu su i profili za rad rashladnog sistema koji će vam dobro doći tokom letnjih dana, ali i onda kada ne želite da vam smeta buka ventilatora sistema.

Opcija za automatsko traženje stabilne frekvencije nam je iz tri puta dala tri različita rezultata. Prvi put smo dobili 4,6 GHz za CPU i 1600 MHz za GPU, što se pokazalo kao nestabilno, pa se sistem srušio pre nego što smo uspeli da uhvatimo screenshot. Drugi put smo dobili 4,2 GHz i 1600 MHz za GPU, ali je GPU frekvencija bila prevelika, pa su grafički testovi izazivali reset sistema. Nakon trećeg pokušaja sistem je odredio 4,2 GHz za dinamički klok CPU-a i 1200 MHz za dinamički takt iGPU-a, što se pokazalo kao vrlo stabilno. Kako dosad nismo imali sličnih problema sa Gigabyte pločama i Easy Tune softverom pripisaćemo ovo ranoj beta verziji BIOS-a (F1), koja je u trenutku testiranja bila i jedina dostupna, pa smo mišljenja da će neke od narednih revizija ispraviti ove probleme.

Ono što smo primetili, a što je boljka koja je evidentna kod većine novijih matičnih ploča vezana je za overklok koji mora da se odvija u okviru Turbo frekvencije. Jedini izuzetak su MSI matične ploče koji u ovom segmentu ne haju previše za Intel ograničenja i “teraju” stari dobri OC sa zakucanom fiksnom frekvencijom. kao posledica dinamičkog overkloka vrlo često se dešava da dobijeni rezultati budu lošiji od onih kada je procesor na defaultu. U konkretnom slučaju smo tek u par navrata uspeli da vidimo da je procesor “dohvatio” određenih 4,2 GHz, jer je najveći deo vremena proveo na 3,9 GHz, sa čestim spuštanjem na oko 3 GHz.

Ovo je prosta posledica Intel ograničenja u vezi Turbo tehnologije koja dozvoljava visoke taktove samo u okvirima maksimalnog TDP-a, nakon čega procesor mora da se “odmori” obaranjem frekvencije. Kada dodatno podignete makimalnu frekvenciju za Turbo, em što se ona uglavnom ne odnosi na sva jezgra, em što je vreme provedeno u visokim frekvencijama mnogo kraće, pa je prosečna frekvencija u određenom vremenskom intervalu često niža od one kada je CPU na defaultu. Iz tog razloga dobar deo testova nema nikakve prednosti od “OC” frekvencije (Fry Bench, AIDA, igre...).

 

 

Rezultati, 1. deo

Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Read
Copy
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
Cinebench R15 ( R15 )
CPU
OpenGL (fps)
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
FryBench time ( FryBench time )
sec
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 1 (fps)
Pass 2 (fps)
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
 

Rezultati, 2. deo

Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
Tomb Raider ( Tomb Raider )
1680x1050
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Tomb Raider
 

Zaključak

Iako smo dobili matičnu ploču sa osnovnom verzijom BIOS-a, potencijal koji je pokazala je na nas ostavio više nego povoljan utisak. U njenom cenovnom rangu nismo imali prilike da se susretnemo sa boljom matičnom pločom, kada se uzmu u obzir performanse, komponente i oprema. Zaista, pomalo neverovatno deluje šta je Gigabyte uradio sa svojom Sniper serijom u ovo vreme koje karakteriše pre svega ušteda i samim tim zakidanje na ponudi i kvalitetu (osim kada se to papreno naplaćuje), jer kada pogledate, zbilja ih odlikuju odlične osobine, bez obzira na cenovni rang. Pri čemu ih ima od veoma povoljnih do izuzetno skupih.

Sa Killer mrežom i Creative audio komponentom Gigabyte G1.Sniper Z87 stvarno nudi “dosta muzike za malo para”. Ovu matičnu ploču svakako treba uzeti u najuži krug ukoliko planirate sklapanje Haswell sistema, a volite da se igrate ili uživate u kvalitetnom zvuku. Gigabyte je obavio odličan posao. G1.Sniper Z87 nije ploča bez mana, ali je jednostavno odlična ploča.Za:

- cena
- Creative Sound Core3D
- izmenjivi OP-Amp
- izdvojena audio karta
- solidna naponska jedinica
- Killer E2200 mrežna karta
- fizički tasteri na PCB-u
- pozlaćeni konektori na zadnjem panelu

Protiv:

- loša pozicija BIOS prekidača
- praktično neupotrebljiv Auto OC

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS A88X-PRO

Test: ASUS Maximus VI Impact

10203
10205
10206
10207
10208
10209