Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte G-MAX TC4 barebone

30.07.2004 13:19 | 0 Hardver
Test: Gigabyte G-MAX TC4 barebone

Nakon čitave palete multimedijalnih bareboneova koje smo imali da probamo, na red je došla jedno sasvim neobično rešenje potpisano od strane Gigabytea. Ovo neobično kažemo iz prostog razloga - na test smo dobili ubedljivo najmanji barebone koga smo ikada uživo videli. Kako se mališa ponaša, koje su prednosti i mane ovakvog koncepta, možete videti u daljem tekstu...Nenad Akšić

Gigabyte G-MAX TC4 barebone


Na pitanje glavnog i odgovornog urednika jednog našeg IT časopisa koje je imalo kontekst "šta je ovo i čemu to služi", autor ovih redova se našao u priličnoj nedoumici. Jedna prosečna mašina na ovim prostorima ima procesor, matičnu, jedan memorijski modul, jedan HDD, pa i jedan optički uređaj, itd. Na papiru, novo Gigabyteovo "čedo" izgleda baš kao i ta prosečna mašina, ali pomenutom uredniku nije baš bilo jasno zašto jedan računarski sklop mora da bude manjih dimenzija od pojedinih pakovanja čuvenog Cremissimo sladoleda! Reč je o modelu po imenu G-MAX TC4, zaista odličnog dizajna gde je ergonomski efekat stavljen u prvi plan. Ova tajvanska firma je ponudila tržištu biznis barebone, jer je očigledno da se u ovakav model teško može spakovati i širi set multimedijalnih funkcija.

U čemu su prednosti ovakvog pristupa? Prvo, naveli smo ergonomiju - u uslovima kućne upotrebe, ona svakako nije toliko bitna, ali ukoliko imate jednu veliku kancelariju sa 30-tak, pa i čitavih 100 mini-office-a veličine 3-4 kvadrata (nešto što redovno viđamo po američkim filmovima), malo kućište, LCD monitor, pa i wireless tastatura i miš mogu biti pun pogodak u štednji radnog prostora. Drugo, finansijski efekat u celoj priči nije toliko uticajan kao prvi faktor koji smo naveli, pa nam još ostaje i funkcionalnost samog uređaja - prema filozofiji corporate desktop kompjutera, on mora biti prvenstveno lak za servis, održavanje i potpuno pouzdan, a napakovani G-MAX TC4 barebone (sa dodatom neophodnom opremom u vidu CD/DVD uređaja, procesora, memorije i HDD-a) se uklapa u ovu priču. Sa druge strane, on ne nudi samo mogućnosti koje pripadaju corporate desktop sklopovima, već i neke multimedijalne opcije, koje proširuju mogućnosti Gigabyteovog proizvoda, što samo može biti pozitivan pomak. Generalno svrstavanje TC4-ce je praktično nemoguće - neko bi ga nazvao SOHO rešenjem, neko bi rekao da je to corporate desktop sa proširenjima, dok bi ga mi nazvali jednim minimalističkim allround office bareboneom, koliko god to čudno zvučalo. Da ne bi previše širili ovaj uvod, najbolje je da pogledamo šta je Gigabyte spremio svojim kupcima u ovom slučaj.

G-MAX TC4 spolja


G-MAX TC4 spolja

Krenimo prvo od dimenzija, koje su zaista zapanjujuće 213x64x234 mm , dok je težina takođe posebna priča, jer 2.43 kg (kompletno upakovan sa diskom, optikom, procesorom i memorijom) podseća na težinu nekih notebookova. Ove karakteristike ga definitivno svrstavaju u kategoriju Small Form Factor rešenja. Ceo barebone je upakovan u beli čelični lim i odličnog je dizajna :

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test spolja
Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test izgledZanimljivo je da TC4 stoji uspravno, tj oslanja se na jednu od manjih stranica. To znači da je optički uređaj postavljem vertikalno, ali sve je to učinjeno zbog boljeg oslobađanja toplote iz kućišta, a i štedi se prostor na stolu. Ova štednja, gledajući dimenzije, može nekome izgledati smešno, ali zamislite prepun sto papirologije, i raznoraznog kancelarijskog materijala...ovaj barebone definitivno nećete držati na podu :-). Što se tiče toplote, ako kliknete na desnu sliku, imaćete prilike da vidite dva proreza za vazduh; prorez sa strane služi za uvlačenje vazduha za CPU kuler, dok se sa gornje strane izlazi zagrejan. Ovako mali uređaji redovno pate od problema sa pregrevanjem, ali o tome nešto kasnije. Pogledajmo ga detaljnije :

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test konektori na kucistu
Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test otvoren poklopac

 

 

 Na levoj slici možemo videti "proširenje" koje smo naveli u uvodu. Naime, radi se o standardnim USB i audio izlazima, ali posebno ćemo naglasiti prisustvo 4-pinskog Firewire priključka, što priznajemo nismo očekivali na ovako malom rešenju. Da stvar bude još bolja, Gigabyte se odlučio na implementaciju 6-in-1 card readera sa podržanim Compact Flash, Micro Drive, Secure Digital, Multimedia Card, Memory Stick, i Smart Media standardima. Sa desne strane možete videti vratanca na koja otkrivaju prazan prostor. Na dnu tog prostora se nalazi još jedan USB 2.0 port, a primena ovog prostora je postavljanje nekog od wireless modula malih dimenzija (pretpostavljamo IrDA ili Bluetooth). Na žalost, na samom sajtu se ništa ne spominje o prisutnosti ovog modula, tako da on verovatno spada u opciona rešenja. Inače, da shvatite koliko je ovo svež proizvod, navešćemo da na sajtu proizvođača pored imena TC4 stoji Coming Soon...

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test slika


Ako uveličate gornju sliku, uvidećete da je ugrađen combo drive (o tome nešto kasnije) namenjen prvenstveno notebookovima. Gore levo nalazi se prekidač za paljenje, LE dioda za IDE podsistem i dioda sa kojom se autor prvi put sreće - LAN dioda. Ova specifičnost je uglavnom rezervisana za corporate mašine, i pokazuje rad mrežnog adaptera. Većini čitalaca ovih redova je poznato da LAN karte u 90% slućajeva imaju signalne diode nedaleko od samog RJ-45 džeka, ali u ovom slučaju je ona izbačena na prednju stranu. Ovo je vrlo korisna stavka, jer možete videti da li vam je računar umrežen kako treba, da li postoji protok, a i da vidite "ko to guši mrežu, kad vam najviše treba". Posebno primenjiva stavka kad kolege ostave WinMX, Kazza, Emule i slične programe za skidanje muzike preko noći :-)...
 

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test kuciste sa zadnje strane


TC4 je zaista načičkan konektorima sa zadnje strane. Stiče se utisak da jedostavno nije moglo da stane više, koliko je panel popunjen. Naravno, pogledaćemo detaljnije :
 

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test konektori na kucistu
Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test konektori sa zadnje strane


Na levoj slici vidimo gornji deo zadnjeg panela - 2 PS/2 porta za miša i tastaturu, 2 USB 2.0 porta i pored njih RJ-45 konektor za LAN. Ispod njih smo naišli na još jedan 4-pinski Firewire konektor (pravo iznenađenje, moramo priznati, mada ne bi bilo na odmet da je on 6-pinski), klasični paralelni port, TV-out (što baš i nije karakteristika office SFF-ova, al neće da se baci...), i kao potpuno iznenađenje - DVI port. Prisustvo ovog digitalnog video izlaza je prilično neobična solucija, jer smo navikli da viđamo standardne D-Sub konektore, sa retkim prisustvom DVI-ja kao dodatne opcije. No, promene uvek dobro dođu. Da pomenemo, ne morate se plašiti da ćete morati nabaviti i skupi LCD monitor, jer se isporučuje i adapter (ali o tome kada budemo pričali o opremi). Na desnoj slici vidimo jedan serijski port, kao i audio panel, sa 4 priključka, od kojih je jedan S/PDIF. Za kraj, tu je džek za napajanje, kao i prorez za fan dimenzija 40x40x25mm.
 

TC4 iznutra


TC4 iznutra

Iako je spoljašnjost zaista lepo odrađena, nas je više zanimalo šta je (pa i kako je) Gigabyte spakovao u ovaj barebone. Pogledajmo enterijer :

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test bez stranica
Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test bez poklopcaOčigledno je da je osnova ovog barebone-a jedna od matičnih ploča čije dimenzije odgovaraju nekom (extreme) micro-ATX standardu. Kako je ovo Gigabyteov proizvod, logično je bilo i da imamo jednu Gigabyte ploču, što je u ovom slučaju model GA-8IGVT. Radi se o modelu baziranom na Intel i845GV čipsetu u kombinaciji sa ICH4 South bridgeom. To znači da je osnovna grafika praktično integrisani Intel Graphics Extreme 1 čip, koji je u ovom slučaju zauzimao 8MB sistemske memorije za svoje potrebe. Opciono, Gigabyte je ponudio i 16 i 32MB video memorije, ali to je potpuno nepotrebno, jer sam grafički čip skoro da nema 3D funkcije, a 8MB je sasvim dovoljno za rad u 2D modu i puštanje video zapisa. GA-8IGVT na sebi ima ugrađena 2 slota za DDR memoriju, što znači da maksimalno može da adresira 2GB memorije. U našem slučaju, imali smo 1 modul od 512MB PC2700 memorije sa Hyundai čipovima, umanjen za 8MB iskorišćenih za video memoriju. Kako 845 familija čipsetova nema sada toliko korišćeni dual-channel memorijski kontroler, ovaj jedan modul je sasvim dovoljan za udoban rad. Pored ova dva slota, našlo se mesta i za jedan low-profile PCI slot koji je bio u ovom slučaju prazan.

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test napajanjePrimetno je da TC4 nema modem, a šansa da nađete low-profile 56k modem na našem tržištu je ravna teoriji, tako da (ukoliko ne izlazite na internet preko mreže) ste ograničeni samo na eksterne varijante (USB ili RS-232). Audio podsistem je standardni Realtekov ALC-650 čip (PHY) sa AC'97 kodekom, dok je LAN karta takođe Realtekova sa RTL813 10/100Mbit čipom. Za kraj priče o matičnoj ploči, pomenućemo još da je Firewire kontroler zasnovan na VIA VT6306 Fire II logici.

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test kucisteNaravno, barebone ne bi mogao da radi bez propratnih komponenti. Memoriju smo već pomenuli, tako da nam ostaju još procesor, HDD i optički uređaj. CPU je najjači mogući model koji može da radi u i845GV matičnoj ploči (a da ga ima na našem tržištu). Kao što je poznato, i845 familija sa integrisanim grafičkim rešenjima podržava samo 400 i 533 MHz FSB (neintegrisana rešenja su relativno nedavno dobila i 800MHz FSB), te su novi Northwood procesori sa radnom magistralom od 800MHz praktično neupotrebljivi. U praksi, implementiran je model na 2.8 GHz, koji radi kao 21 x 133MHz, što je trenutno maksimalna brzina starijih Northwooda. Poznavaocima prilika je jasno da modela na 3.06 GHz više i nema u prodaji, a i ovako je stizao u minimalnim količinama na naše tržište, a i "pregažen" je novijim modelima sa jačom magistralom. HDD je Hitachijev, širine 2.5", i obrće se na fantastičnih 5400 rpm. Kažemo fantastičnih, jer je ovo ipak 2.5-inčni model namenjen notebookovima, a ne klasičnim desktop mašinama. Logično, u celom sklopu hard disk bi opasno podigao cenu, ali kako je ovo test barebonea, a ne kompletnog računara, uvek možete uzeti neki sporiji i manjeg kapaciteta. Na kraju, ugrađen je i Toshiba DVD-ROM uređaj, slim formata (takođe za notebookove), sa relativno nižim brzinama čitanja (24x CD-R i 3x DVD-ROM).

 

 

 

 

Oprema, utisci o radu i rezultati


Oprema

Kao prvo, treba znati da TC 4 nema svoje interno napajanje, već je to rešeno preko eksternog ispravljača snage od samo 120W.

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test adapter za napajanjeOvo je potpuno logično rešenje, jer mesta unutar TC4 zaista više nema. Sa druge strane, 120W se čini zaista malo, ali treba pogledati da šta je sve ugrađeno u kompletan sklop (vrlo brzi CPU, brz HDD i DVD-ROM)! Dalje, neophodno je pomenuti i opremu video sekcije, koja se sastoji iz DVI-to-DSub adaptera i kablića koji omogućava kompozitni video izlaz :

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test dotatci za graficku karticuOstatak opreme čine jedno šturo uputstvo i CD sa neophodnim drajverima i utilityjima koje daje sam proizvođač.

Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test uputstvi
Gigabyte G-MAX TC4 barebone konfiguracije test drajveri na cd-uUtisci o radu i rezultati

Nakon paljenja mašine zatekao nas je neprijatan zvuk buke ventilatora na kuleru procesora. Čim je prošao deo sa BIOS-em, kuler se srećom utišao na razumniju meru, ali i dalje sa značajnijom bukom od one na koju smo navikli u radu sa drugim SFF-ovima. Razlog za to je potpuno realan - ovo je ekstemno mali barebone, i u kombinaciji sa jakim procesorom, neophodno je ugraditi malo telo hladnjaka (jer za veće jednostavno nema mesta) u kombinaciji sa brzim fanom. Da je fan brz, uočili smo nakon uključivanja Motherboard Monitora, koji je pokazao tačno 4445 rpm (zvanično 4500 rpm), sa radnom temperaturom procesora (puno opterećenje) od 54C, i temperatom u kućištu od čak 63C! Temperatura procesora nije tako začuđujuća i smatra se sasvim korektnom, ali ovih 63C unutar TC4 su posledica slabije cirkulacije vazduha, skučenog prostora, jakog procesora i brzog diska koji se takođe puno grejao. Sama temperatura unutra bi definitivno bila mnogo niža da je ugrađen neki od sporijih diskova manjeg kapaciteta i recimo Celeron na 2.0GHz, ali mi kao ljubitelji brzine ipak preferiramo ovu postavku :-).

Stabilnost u radu je bila besprekorna, ali smo primetili jednu čudnu situaciju - tokom vrtenja SiSoft Sandra baterije testova, čuli smo biper koji nije prestao da se oglašava ni dugo nakon završetka testa i solidnog hlađenja sistema. Na kraju, nije bilo druge nego da se vidi šta će se desiti nakon reseta - logično biper je ućutao i više se do kraja testiranja nije javio...čudan "problem", ako se tako uopšte može nazvati.

Test smo radili sa Windows XP Professional OS-om sa SP1 i svim pratećim zakrpama. Baterija testova je nadaleko poznata, pa je najbolje da pogledamo dobijene rezultate:

 
Rezultati
SiSoft Sandra 2004 SP2
 
Dhrystone ALU (MIPS)
7340
Whetstone FPU (MFLOPS)
2021
Integer x8 iSSE2 (it/s)
17157
Float x4 iSSE2 (it/s)
21533
Drive Index (MB/s)
27
RAM Bandwidth Int (MB/s)
2121
RAM Bandwidth Float (MB/s)
2125
 
 
Ziff-Davies Business Winstone 2004
 
Score
15.8
 
 
PC Mark 04
 
CPU Score
3636
Memory Score
2770
HDD Score
3240
 
 
HD Tach 2.7
 
Read speed max. (MB/s)
31.2
Read speed avg. (MB/s)
25.6
Read speed min. (MB/s)
8.3
CPU Utilisation (%)
6.8
 
 
3D Mark 2001SE
 
1024x768x32
2006
 
 
UT2003 Demo
 
1024x768x32 Flyby (fps)
17.91
1024x768x32 Botmatch (fps)
12.61Generalno gledano, ovo su dobri rezultati, s obzirom na praktično notebook platformu u desktop kućištu. Posebno je dobar rezultat HDD-a, što je i očekivano gledajući njegove performanse. Video podsistem je dao slabe 3D skorove, ali to nije tako bitno, s obzirom na funkciju TC4 barebonea. Ostalo ne treba ni komentarisati, P4@2.8GHz i 512MB memorije su odradili svoj posao.
 

 

 

 

 

Zaključak


Zaključak

Sa TC4 bareboneom Gigabyte je napravio dalji prodor u svojoj G-MAX seriji Small Form Factor rešenja. Uređaju nismo našli mnogo zamerki, osim buke i zagrevanja, ali sa tim problemom se bore skoro svi proizvođači minijaturnih računara. Što se tiče prednosti, zaista su brojne, jer se dobija vrlo svestrana mašina, ergonomski zaista dovedena skoro do savršenstva, sa dosta multimedijalnih funkcija, wireless opcijom, a povrh svega toga postiže i dobre brzinske rezultate. Dobijanje takvih rezultata ne zavisi samo od samog barebonea, već i od odabira samih pratećih komponenti.

Kako je ovo sample primerak, cena nam nije poznata, ali računajte da SFF-ovi su sve samo ne jeftini. U ovom slučaju, dobili smo skoro top model (samo je falio i DVDRW optički uređaj), tako da je ovako napakovana "zverka" sigurno van finansijskog domašaja većine kupaca. No, koga zanima jedan od najmanjih bareboneova na svetu, sigurno neće pitati za cenu...

Gigabyte G-MAX TC4 možete naći preko dva distributera ove kompanije u našoj zemlji, a to su kompanije Imtel i Cores, mada nam nije poznat tačan datum početka distribucije kod nas (za sada je prisutan samo sample). Na ovom testu su predočene vrline i mane koje poseduje pomenuti barebone, pa možete lakše proceniti da li on odgovara vašim ličnim afinitetima, ukoliko vam treba tako malecni model. Na nas je ostavio dobar utisak, mada su njegove mogućnosti za proširenje prilično sužene. U svakom slučaju, preporuka ide ako ga koristite za posao i ne raspolažete sa slobodnim prostorom, a ako ga kupujete samo da bi ga posedovali, preporuka je da se ipak okrenete desktop računarima, ipak je ovo skupa igračka.

Korisna adresa : www.gigabyte.co.yu

Test: IBM ThinkCentre A50p

Test: Apple iMac G4

10203
10205
10206
10207
10208
10209