Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Brix

13.07.2013 10:50 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Brix

Intel je pokrenuo interesantan trend minijaturnih računara sa NUC (Next Unit of Computing) serijom, koja je poslužila kao inspiracija ostalim proizvođačima za dalje unapređivanje koncepta. Gigabyte je svoju seriju ovih PC-eva nazvao Brix, a u ponudi je nekoliko verzija. Nama je na test stigla verzija koja je najslabija, ali ujedno i najpristupačnija, što će definitivno biti interesantno domaćoj publici. Prvo pitanje koje se nameće je da li Brix predstavlja samo ekonomični NUC ili je Gigabyte eksperimentisao sa dizajnom? Ovo smo detaljno proverili u praksi

Test: Gigabyte Brix

Nebojša Todorović

Brix nam je stigao u crnoj kutiji, bez slika, oznaka ili serijskog broja. Ipak, radi se o primerku za novinare (press sample), tako da pretpostavljamo da će u modelu namenjenom prodaji biti sve što je neophodno. Nosač koji odgovara VESA standardu izrađen od metala i mali naponski adapter su sve što smo dobili. Makar jedan video kabl bi dobrodošao, jer korisnici najčešće dobiju samo VGA kabl uz monitor, a on vam neće ničemu služiti. Propratni paket opreme će, pretpostavljamo, biti daleko bogatiji u finalnoj verziji proizvoda. 

Adapter je jako mali, što smo i očekivali. Isti je kao i onaj koji možete naći kod ultrabook i netbook modela ili pak manje zahtevnih laptopova. Imajući u vidu da je deklarisan na 65W, iskreno nam deluje da je možda čak i predimenzionisan za ovaj uređaj, ali od viška ne boli glava.
 


Jako nam se dopada to što je Gigabyte dodatno smanjio dimenzije kućišta u odnosu na Intelovo referentno rešenje. Minijaturizacija računara koji je sam po sebi poput dve pakle cigaret je svakako uspeh i na tome treba čestitati proizvođaču. Širina od svega 108 milimetara i dužina od 114 milimetara obezbeđuju minimalan "footprint" kada je uređaj položen, tako da u ovom položaju neće smetati gde god da ga smestite. Visina od 29 milimetara nas je navela da se zapitamo da Gigabyte nije zaboravio nešto od hardvera.

Pritom kvalitet izrade je na jako visokom nivou, posebno kada se uzme u obzir ciljana cena uređaja. Okvir izrađen od metala, dok su gornja i donja površina plastične. Ista zamerka kao i Intelu ide na de na račun gornje površine koja je sjajna i vrlo lako se grebe. Stoga, moraćete da budete pažljivi i da se naviknete na često brisanje prašine.Dodatno redukovanje dimenzija je imalo svoju cenu, a govorimo svakako o broju raspoloživih konektora. Broj USB-ova je svega dva, pa vas savetujemo da nabavite bežične periferije koje mogu da rade preko jednog risivera, kao što je to slučaj sa Logitech Unifying prijemnikom, a isto može da se postigne i kupovinom nekog kompleta. Alternativno, možete Brix upariti sa moniotorom koji ima USB portove, što bi takođe pomoglo. Pored dva USB-a, tu je jedan HDMI punih dimenzija koji će većina najverovatnije koristiti, a alternativno možete iskoristiti mini DisplayPort s tim da će vam biti neophodan i adapter ukoliko koristite standardan DP kabl. Na kraju tu je i gigabitni LAN, kao i konektor za naponski adapter. Audio konekcije su izostavljene, tako da ćete morati da koristite digitalni prenos audio signala putem HDMI ili Display Port interfejsa.
 

U vizuelnom smislu, spoljašnjost krije samo još jedan detalj, a to je taster za paljenje i gašenje. Osvetljen je LE diodom, a izrađen je od srebrne plastike koja pravi kontrast ostatku kućišta.
  

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP Envy 27 AiO

3000 članaka na Benchmarku

10203
10205
10206
10207
10208
10209