Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Brix

13.07.2013 10:50 | 1 Hardver
Test: Gigabyte Brix

Intel je pokrenuo interesantan trend minijaturnih računara sa NUC (Next Unit of Computing) serijom, koja je poslužila kao inspiracija ostalim proizvođačima za dalje unapređivanje koncepta. Gigabyte je svoju seriju ovih PC-eva nazvao Brix, a u ponudi je nekoliko verzija. Nama je na test stigla verzija koja je najslabija, ali ujedno i najpristupačnija, što će definitivno biti interesantno domaćoj publici. Prvo pitanje koje se nameće je da li Brix predstavlja samo ekonomični NUC ili je Gigabyte eksperimentisao sa dizajnom? Ovo smo detaljno proverili u praksi

Nebojša Todorović

Brix nam je stigao u crnoj kutiji, bez slika, oznaka ili serijskog broja. Ipak, radi se o primerku za novinare (press sample), tako da pretpostavljamo da će u modelu namenjenom prodaji biti sve što je neophodno. Nosač koji odgovara VESA standardu izrađen od metala i mali naponski adapter su sve što smo dobili. Makar jedan video kabl bi dobrodošao, jer korisnici najčešće dobiju samo VGA kabl uz monitor, a on vam neće ničemu služiti. Propratni paket opreme će, pretpostavljamo, biti daleko bogatiji u finalnoj verziji proizvoda. 

Adapter je jako mali, što smo i očekivali. Isti je kao i onaj koji možete naći kod ultrabook i netbook modela ili pak manje zahtevnih laptopova. Imajući u vidu da je deklarisan na 65W, iskreno nam deluje da je možda čak i predimenzionisan za ovaj uređaj, ali od viška ne boli glava.
 


Jako nam se dopada to što je Gigabyte dodatno smanjio dimenzije kućišta u odnosu na Intelovo referentno rešenje. Minijaturizacija računara koji je sam po sebi poput dve pakle cigaret je svakako uspeh i na tome treba čestitati proizvođaču. Širina od svega 108 milimetara i dužina od 114 milimetara obezbeđuju minimalan "footprint" kada je uređaj položen, tako da u ovom položaju neće smetati gde god da ga smestite. Visina od 29 milimetara nas je navela da se zapitamo da Gigabyte nije zaboravio nešto od hardvera.

Pritom kvalitet izrade je na jako visokom nivou, posebno kada se uzme u obzir ciljana cena uređaja. Okvir izrađen od metala, dok su gornja i donja površina plastične. Ista zamerka kao i Intelu ide na de na račun gornje površine koja je sjajna i vrlo lako se grebe. Stoga, moraćete da budete pažljivi i da se naviknete na često brisanje prašine.Dodatno redukovanje dimenzija je imalo svoju cenu, a govorimo svakako o broju raspoloživih konektora. Broj USB-ova je svega dva, pa vas savetujemo da nabavite bežične periferije koje mogu da rade preko jednog risivera, kao što je to slučaj sa Logitech Unifying prijemnikom, a isto može da se postigne i kupovinom nekog kompleta. Alternativno, možete Brix upariti sa moniotorom koji ima USB portove, što bi takođe pomoglo. Pored dva USB-a, tu je jedan HDMI punih dimenzija koji će većina najverovatnije koristiti, a alternativno možete iskoristiti mini DisplayPort s tim da će vam biti neophodan i adapter ukoliko koristite standardan DP kabl. Na kraju tu je i gigabitni LAN, kao i konektor za naponski adapter. Audio konekcije su izostavljene, tako da ćete morati da koristite digitalni prenos audio signala putem HDMI ili Display Port interfejsa.
 

U vizuelnom smislu, spoljašnjost krije samo još jedan detalj, a to je taster za paljenje i gašenje. Osvetljen je LE diodom, a izrađen je od srebrne plastike koja pravi kontrast ostatku kućišta.
  

Gigabyte Brix - Nastavak

Dopada nam se to što sa donje strane nema usisnika za hladan vazduh, već su isti locirani samo po bokovima. Kako je nisko od podloge, hladan vazduh nikako ne bi odozdo mogao da uđe u neophdnoj količini. Ovu zamerku smo imali kod Intelovog modela, a Gigabyte nije upao u istu zamku. Sa dva isporučena šrafa montirate i VESA nosač kako biste mogli Intelov minijaturni PC da montirate na monitore sa odgovarajućim nosačem, čime suštinski pravite All-in-one od vašeg monitora. Inače, kroz nožice prolaze četiri šrafa koja je potrebno odvrnuti kako biste raslopili ovu malu "mašinu". Nismo ni najmanje oklevali da to uradimo, kao ni u slučaju Intel NUC-a, jer nas je veoma zanimalo kako se Gigabyte snašao da sav hardver spakuje u još manje prostora. 

Kada uklonite četiri šrafa koji prolaze kroz nožice i skinete donju ploču jasno se vide komponente i organizacija koju je Gigabyte preuzeo od Intela. Vrlo promišljeno i praktično, tako da je iskorišćenost prostora fantastična. Komponentama koje ćete najverovatnije prve i menjati su najpristupačnije. To su memorija i SSD, a kao što je i očekivano RAM je montiran u So-Dimm slotove. SSD zauzima mini PCI-Express slot, a sve je podvrgnuto minijaturizaciji, tako da su i komponente preuzete iz mobilnih uređaja.
 


Utisak velike kreativnosti je pomalo ubila činjenica da je matična ploča praktično identična onoj koju je koristio Intel. Stoga, Gigabyte nije previše eksperimentisao u domenu dizajna, samo je hrabro odlučio da smanji zapreminu u nadi da se to neće (previše) negativno odraziti na radne temperature. Na vrhu ploče se nalazi kuler sa aktivnim elementom u vidu turbinskog ventilatora i malog rashladnog profila izrađenog od aluminijuma. Koliko je sve malo, jasno pokazuje fotografija ispod. Obična "dugme" baterija za BIOS deluje kao jedna od većih komponenti, a znate i sami koliko je i ona u stvarnosti mala. 

Ispod malenog kulera nalazi se procesor baziran na Ivy Bridge arhitekturi. Kako se radi o budžetski nastrojenom uređaju, odluka je pala na Celeron 1007U. Ovaj procesor je relativno svež, a pojavio se početkom godine na tržištu. Sufiks "U" sugeriše da se radi o štedljivoj verziji što se pokazalo kao tačno. Ovaj 22-nanometarski CPU je deklarisan na tipičnu potrošnju od svega 17 W. Veoma sličan Pentiumu, poseduje dva jezgra bez HyperThreading tehnologije, kao i nekoliko drugih mogućnosti koje karakterišu Core gamu. Takt je niži od onog koji smo videli kod Core i3 procesora iz Intelovog NUC-a, pa tako Celeron 1007U radi na 1500 MHz.
  

Sa unutrašnje strane kućišta se nalazi antena koja je zalemljena na metalnu površinu kako bi se maksimizovao kvalitet ostvarenog signala štoj je jako pametan potez.. Nažalost, ugrađeni WiFi modul nema podršku za BlueTooth, što je veliki propust, s obzirom na to da bi vlasnicima BT periferija uštedeo USB port. 

Dok je Intel za memoriju odabrao poznatog proizvođača po imenu Patriot, u Gigabyte-u je odluka pala na Transcend. Naravno, u pitanju je usamljeni "value" modul kapaciteta 4 GB. Deklarisan je za rad na frekvenciji od 1600 MHz. Ukoliko vam nije dovoljno, uvek možete jednostavno dodati i drugi modul istog ili većeg kapaciteta, a preko 8 GB smatramo da je potpuno suludo ugrađivati u ovog mališana. Celeron procesor će uvek biti usko grlo pre nego što to postane RAM.
 


 

Za smeštanje podataka tu je minijaturni SSD sa Toshiba čipovima i Phyxion kontrolerom. Njegov kapacitet je 64 GB, od kojih na raspolaganju imate efektivni 59. Koristan je za sistem i eventualno osnovne aplikacije, ali će za smeštanje većih podataka,poput filmova i muzike biti neophodan eksterni HDD ili neki drugi izvor.
 

 


Specifikacije, rezultati i zaključak

 

Specifikacije Gigabyte Brix GB-XM1-1007
Procesor Intel Celeron 1007U 1.5 GHz (17W)
Čipset Intel Express Chipset
RAM 1 x 4 GB Transcend 1600 MHz
VGA Intel HD Graphics
SSD 64 GB
Optika n/a
Bežične konekcije WiFi 802.11 b/g/n
Operativni sistem Windows 7 32 bit
Dimenzije (D x Š x V u mm) 116.6 x 112.2 x 29.9
Cena nije poznata


 

Rezultati Gigabyte Brix GB-XM1-1007 Intel DC3217IYE
7-Zip 9.20 x64 kompresija / dekompresija [KB/s] 2.910 / 32.969 4.628 / 56.663
WinRar 4.20 Benchmark [KB/s] 1.520 2.759
x264 HD Benchmark 4.0 pass1 / pass2 [s] 39.2 / 7.1 54.8 / 10.1
Cinebench R11.5 x64 OpenGL / CPU [pts] 9.38 / 1.11 13.77 / 1.65
AIDA 64 2.0 memory read / write / copy [MB/s] 10.214 / 8.641 / 10.790 11.739 / 10.372 / 12.362
AIDA 64 2.0 memory latency [ns] 69.3 64.1
TrueCrypt [AES / TwoFish / Serpent] 132 / 98.1 / 60.5 174 / 155 / 87.7
1920x1080 0xAA 0xAF    
Street Fighter IV (DX10, Low) [fps] 32.1 51.7
Resident Evil 5 (DX10, Low) [fps] 19.6 28.5
Dark Void (DX11, low) [fps] 14.1 25.7
Lost Planet 2 (DX11, low) [fps] 13.8 22.8
Unigine Valley (DX11, low) [fps] 5.7 8.9
 

Utisci u radu i zaključak

U radu, Gigabyte Brix obezbeđuje prilično dobro iskustvo. Upotreba slabijeg procesora i manje RAM-a u odnosu na Intelovo rešenje nije promenila naše mišljenje. Ovakvi minijaturni računari su itekako praktični za osnovne potrebe kao što su surf, rad u Office okruženju, pa čak i osnovni vid multimedijalne zabave. Jednostavno, dok ga ne upregnete do maksimuma, mali Celeron ne pokazuje znake bilo kakvih nedostataka, a pritom u odnosu na bilo koji netbuk recimo, performanse su drastično bolje. Stoga, kada ga pustite u rad, bićete zadovoljni. Nažalost, zbog izrazito malog broja konekcija, pa čak i eliminacije BlueTooth-a, puštanje u rad bi moglo biti pomalo frustrirajuće.Kako je Intelovo rešenje veće u pogledu dimenzija, imali smo sumnje u to kako će se rashladni sistem pokazati u zapreminski manjem Brixu. Iznenađujuće, ali je uz manje napora održavalo maksimalnu temperaturu vitalnih komponenti kao što su čipset i jezgra procesora na deset stepeni nižem pragu. Delimični razlog za to je, vrlo verovatno, i upotreba skromnijeg Celerona. Ipak, oba procesora su deklarisana na identičan TDP od 17 W, tako da nismo očekivali baš toliko velike razlike, posebno, jer su uslovi za hlađenje procesora lošiji u Brixu.Već smo rekli da smo prilično pozitivno nastrojeni prema novom konceptu minijaturnih konfiguracija. Brix nam nije promenio mišljenje, jer smatramo da se radi o sjajnom konceptu koji omogućava da u prostorijama ili domovima koji su ograničeni prostorom obezbedite PC uz minimalno zauzeće prostora. Sa druge strane, kako se radi o najjeftinijem modelu iz Gigabyte jasno nam je da se operisalo u okviru velikog broja ograničenja. No, ne zaboravimo da Gigabyte planira ne samo Celeron varijante, već da su nam lokalni zastupnici najavili i da će biti Core i3, Core i5, pa i Core i7 modela. Pretpostavljamo da će se koristiti mobilni procesori, ali to ne menja stvari suštinski. 

Brix ima i određene nedostatke. Da ostavimo po strani delove opreme jer pretpostavljamo da će to u finalnoj verziji biti drugačije tj. bogatije, primeti se manjak USB portova, pa se obavezno preporučuje nabavka hub-a. Nije podržan ni Bluetooth, što direktno utiče na kompatibilnost sa brojnim bežičnim periferijama. Na sve ovo dodajte i odsustvo USB 3.0 intefejsa, koji je rezervisan samo za bolje i skuplje modele.

Ipak, da li to Brix čini lošim? Smatramo da ne, jer će mnogi korisnici biti spremni da pređu preko ovih mana, baš zbog cene za koju se očekuje da bude svega 200 evra za konkretan model sa našeg testa. Naravno, snažniji modeli će imati i nešto veću cenu. Sasvim je moguće da cena bude i nešto manja kako vreme bude prolazilo. Naravno, skuplje verzije su svakako praktičnije, ali ukoliko niste previše zahtevni i ova verzija će vam završiti posao, a sačuvaće vam određenu svotu novca.


Prednosti:

- SSD
- Dimenzije
- Tiši i hladniji od Intelovog NUC-a

Nedostaci:

- Odsustvo audio konektora
- Samo dva USB priključka
- Nedostatak USB 3.0
- Nedostatak BlueTooth-a

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP Envy 27 AiO

3000 članaka na Benchmarku

10203
10205
10206
10207
10208
10209