Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte B550 Vision D

27.09.2020 22:10 | 0 Hardver
Test: Gigabyte B550 Vision D

B550 Vision D je ploča namenjena specijalno zahtevnoj klijenteli. Nije poput ostalih koje se kao po pravilu dodvoravaju gejmerskoj populaciji. Sa raskošno belim detaljima je daleko od agresivne prirode gejmerskih modela, gotovo da deluje smirujuće. Ipak, vrlo je ozbiljna jer donosi Intel Thunderbolt 3, dve USB-C Gen2 10 Gbps konekcije, najnoviji i najbrži Wi-Fi standard, podršku za Nvidia Quadro, dvostruki LAN - jednom rečju respektabilan spisak mogućnosti za okorele "Content Creation" profesionalce!

Do nas je stigla vrlo zanimljiva matična ploča koja prati jedan novi trend u kome proizvođači PC hardvera pokušavaju nakon gejmera, da se malo više posvete dizajnerima, digitalnim umetnicima i toj posebno zahtevnoj grupi korisnika sa “umetničkom žicom” angažovanoj na izradi zahtevnih sadržaja. Kao po pravilu oni imaju posebne zahteve u pogledu izgleda, pri čemu kao i svi imaju zajednički kriterijum – performanse moraju biti na samoj liniji najboljih, ali ne samo to jer i stabilnost sistema je detalj o kome se ne diskutuje obzirom da se prilikom poštovanja rokova izrade sadržaja, radno vreme često produži na 24-časovno kada računari moraju da rade praktično non-stop. U praksi to znači da su performanse gejmerske, a stabilnost na “enterprise” nivou – definitivno zahtevna fela!
 
Različita je već na prvi pogled jer stiže u pakovanju bele boje i sa cenom od 250€, jasno stavljajući do znanja da cilja posebnu klijentelu. Za ovu sumu su dostupni i modeli sa X570 čipsetom, ali B550 Vision D ima svoje adute o čemu ćemo nešto kasnije. 
 
 Gigabyte_Vision_B550_1s.jpg
 
Beli detalji se nastavljaju i kada ploču uzmete u ruke. Pravilne linije hladnjaka na VRM sekciji, zatim oklopa ATX dela kao i onog na B550 čipsetu su takođe obojeni u belo, asocirajući kako je ploča “cool” i prati “black-white” trend koji dizajneri jako vole. Inače, ploča stiže bez aktivnih RGB svetlosnih ukrasa, ali za one koji žele da eksperimentišu tu su adresibilni i klasični RGB konektori za svetlosne trake i ostali svetleći aksesoar.

Gigabyte B550 VISION D - karakteristike

Ploča je pripremljena za rad sa trenutno najjačim primercima Ryzen 3000 serije. Iako bi vas prisustvo vrhunske VRM jedinice navelo na pomisao overklokinga, ova ploča nije prevashodno namenjena toj vrsti “sporta”, a što jasno nagoveštava izostankom sekundarnog +12V EPS konektora. Ciljna grupa korisnika se ne bavi time, ali u isto vreme želi podršku za najjače modele dostupnih CPU modela jer performanse moraju biti najbolje. Ovde skrećemo pažnju na jedan ukrasni detalj zbog koga je prvi +12V EPS prektiven ukrasno belom “pasarelom” koju morate ukloniti pre instalacije kabla jer ćete se u protivnom prilično namučiti.

Gigabyte_Vision_B550_2s.jpg 

Modul za napajanje procesora (VRM) je digitalno kontrolisan od strane posebnog mikroprocesora koji kontroliše rad i balansira opterećenje 12+2 faze. Upotrebljeni su DrMOS “power stage” uređaji od 50A. Spreman je za rad sa kompletnom linijom Ryzen procesora pa čak i sa najjačim Ryzen 9 primercima. VRM rešenje koristi dablere i za ovakav dizajn se kaže da brže reaguje na nagle skokove u promeni u potrošnje energije, a što je definitivno korisno u konkretnom primeru pokretanja zahtevnih aplikacija.

Gigabyte_Vision_B550_3s.jpg 

Na raspolaganju su vam četiri DIMM slota koji mogu da zajedno sa centralnim procesorom adresiraju 128 GB RAM-a. Moguće je ubrzati sistem korišćenjem modula sa većom radnom frekvencijom koji rade u OC režimu pomoću XMP i AMP profila. Osim toga na ovom modelu je podržan rad ECC memorija sa korekcijom greški, pa možete da birate između prioriteta performansi ili apsolutne sigurnosti podataka.

Pozdravljamo i prisustvo dovoljnog broja konektora za dodatne ventilatore u prostoru iza slotova za memoriju. Oni su deo hibridnog sistema SmartFan 5 upravljanja radom ventilatora kao i toplotnim senzorima raspoređenim na najvažnijim tačkama matične ploče.

Gigabyte_Vision_B550_4s.jpg 

Malo pažljivijim zagledanjem, uočićete prisustvo PCIe Gen4 svičeva, koji omogućuju ploči da radi sa par grafičkih karti istovremeno. Ovde se pre svega misli na profesionalne grafičke akceleratore kao što su Nviodia Quadro za koje ova ploča poseduje i zvaničnu sertifikaciju, pa ukoliko vam treba sirova GPU snaga, možete upartiti rad dve ovakve karte. U tim situacijama ploča će ih automatski prepoznati i primarnu PCIe x16 magistralu podeliti u 2x 8 PCIe režim rada. Osim pomenutih, B550 Vision D ima još jedan fizički PCIe x16 slot ali do njega je izvedena magistrala sa x4 PCIe putanje. Vodite računa o tome da ovaj PCIe slot kontroliše B550 čipset i deli magistralu sa drugim M.2 SSD konektorom. Kada ubacite M.2 SSD u drugi konektor, on automatski isključuje PCIe x16 (x4) slot. Oba konektora, pošto su pod kontrlom čipseta, rade u PCIe Gen3 režimu. Samo prvi M.2 konektor je u direktnoj vezi sa sistemskim kontrolerom u Ryzen procesorima rasplaže podrškom za brži PCIe Gen4 standard.

Jedan od specijaliteta ove ploče, a ponovo namenjen zahtevnim korisnicima jeste ugradnja Titan Ridge kontrolera kojim je ova ploča dobila podršku za Thunderbolt 3 funkciju i to preko dve prisutne USB-C 3.2 Gen2 konekcije. Zanimljivost je svakako kako ostvaruje deklarisanih 40 Gbps transfera, obzirom da je predviđen za rad sa 5K i 4K ekranima i eksternim uređajima za skladištenje podataka. Zbog toga mora imati na raspolaganju najmanje 4x PCIe Gen3 putanje, zbog čega je Titan Ridge kontroler povezan istovremeno sa sistemskim kontrolerom u samom Ryzen procesoru, ali i sa B550 čipsetom. Na taj način možete bi-direkcionom komunikacijom vezati i do 12 Thunderbolt 3 uređaja u nizu. Dotična mogućnost će u krajnjem, zavisiti od broja povezanih PCIe uređaja, zbog ograničenosti arhitekture i raspoloživog broja PCIe komunikacionih putanja.

Gigabyte_Vision_B550_5s.jpg 

Čipset daje podršku za rad četiri SATA 3 uređaja. Četvrti je izdvojen oranž bojom zato što je predviđen za rad sa SATA DOM (disk on module) uređajima uz prateći konektor za napajanje koji se nalazi tik uz dotični SATA port. Ovi uređaji se uobičajeno koriste na “workstation” radnim stanicma.

Prisustvo Wi-Fi modula 6. generacije u vidu 802.11AX  brzog standarda koji je prisutan kroz ugrađenu M.2 Intel AX200 karticu i par antena. Bežična veza podržava rad na dve talasne dužine (2.4 i 5 GHz) i podržava 2x2 MU –MIMO komunikaciju sa više istovremeno povezanih uređaja. Sastavni deo specifikacija ovog modula je i obavezna Bluetooth 5 podrška rada sa bežičnim periferijama, zvučnicima i sličnim uređajima. Ukoliko mislite da je klasična LAN veza sigurniji vid interneta, na ploči je prisutan par proverenih Intel gigabitnih kontrolera za 2x1GbE link.

Zvuk na ovoj ploči je zadatak Realtek-ovog 1220-VB codec mikroprocesora. Podržan je Dolby DTS.X Ultra sa mogućnošću 8-kanalne reprodukcije. Gigabyte posebno brine o kvalitetu reprodukcije zvuka tako da je i ovde upotrebljena kombinacija Nichicon Gold i WIMA audiofilskih kondezatora kako bi zvuk bio topliji i prirodniji.

 Gigabyte_Vision_B550_6s.jpg

ATX sekcija konektora je jednom rečju krcata svim potrebnim vezama kada je u pitanju potreba za brzim prebacivanjem velikih datoteka i direktorijuma. Čak je tu i PS2 kombinovani konektor za miša i neku egzotičnu stariju mehaničku tastaturu. Iznad je par klasičnih USB-A 2.0 portova za periferije novijeg datuma, a drugi ima i specifičnu namenu za “Qflash” funkciju oporavka BIOS sadržaja, ukoliko se slučajno obriše. Sledi par konektora za eksterne ekrane u vidu Display Port i HDMI konektora pune veličine. Tu su i dva priključka za primanje i slanje signala preko Wi-Fi mreže, a ispod njih par USB-A 3.2 Gen1 i par USB-C 3.2 Gen2 sa Thunderbolt 3 podrškom. Sledi vertikala sa prvim RJ45 gigabitnim portom ispod koga se nalazi par USB-A 3.2 Gen1 konektora, a odmah do njih je drugi mrežni gigabitni port ispod koga se nalaze dva USB-A 3.2 Gen2 brza porta. Ovi brzi portovi su obojeni crvenom bojom radi lakše identifikacije. Na kraju ATX panela se nalazi deo za konekciju više-kanalnih zvučnika i slušalica, a takođe tu je i digitalni audio izlaz za pojačala i procesore zvuka.

BIOS_1s.jpg

BIOS je za ovu priliku ulepšan orginalnom belom pozadinom koja daje osećaj kao da ste za nekom “brand name” stanicom. Deluje simpatično i različito, ali tu su zapravo sve uobičajene opcije standardne za “jače” Gigabyte modele. BIOS je pregledan i dozvoljava podešavanje svih potrebnih opcija kojima ćete fino podesiti karakteristike vašeg sistema.

BIOS_2s.jpg

Gigabyte B550 VISION D - performanse

Test sistem:

MB: 

Gigabyte B550 Vision D

CPU: 

AMD Ryzen 3 3300X
AMD Ryzen 7 3800X

RAM: 

HyperX PREDATOR RGB 2933 CL16 2x 8GB
HyperX PREDATOR RGB 4266 CL20 2x 8GB

VGA: 

AMD Radeon RX 5700 XT 8G GDDR6

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 3TB SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A2000 1TB M.2 NVMe x4
ADATA Gammix S11 Pro 240GB M.2, NVMe x4
Cooler:

AMD Wraith Prism

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum
Driver:

AMD Chipset 2.07.14.327
Adrenalin 20.7.1

OS: Windows 10 64-bit ver. 2004

Performanse:

Benchmarks 2020 ( Home Media Performance )
Obrada muzike
Konverzija videa
Obrada fotografija
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
manje je bolje (sec)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - RAM Performance )
transfer rate
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 13 25 38 50
veće je bolje (GB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU AES Performance )
transfer rate
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 5000 10000 15000 20000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU Archiver Performance )
transfer rate
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Blender 2.82 - Goosberry Benchmark )
time
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 10 20 30 40
manje je bolje (min.)
Benchmarks 2020 ( Division 2 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 24 47 71 93
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Assassin`s Creed Odyssey - 1080p, Very High )
frejmrejt
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 25 50 75 100
ve'e je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Counter Strike GO - 1080p, High )
frejmrejt
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 113 225 338 450
veće je bolje (fps)
Temperatura ( BIOS "default" podešavanja )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Potrošnja ( BIOS )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
manje je bolje (Watt)

Gigabyte B550 VISION D - utisci u radu

B550 Vision D je klasičan primerak Gigabyte škole izrade vrhunskih ploča visoke srednje klase. Ovaj put fino prilagođene ukusu zahtevnijih korisnika. Ipak, to je i dalje  u osnovi standardni Gigabyte proizvod vrhunskog kvaliteta i performansi.

Gigabyte_Vision_B550_7s.jpg 

Sa njim nema iznenađenja prilikom ugradnje i rada. Jednom rečju sve besprekorno funkcioniše. Probali smo ga sa dva tipa Ryzen procesora, našim etalon Ryzen 3 3300X primerkom za B550 platformu, ali i bržim Ryzen 7 3800X koji je početni izbor zahtevnih korisnika. U oba slučaja B550 Vision D radi bez greške isporučujući sam maksimum performansi u ovoj klasi.

Stabilnost u radu je vrhunska i ni jednog trenutka ne dolazi u pitanje što svedoče i niske prosečne radne temperature elektronskih elemenata na štampanoj ploči. VRM modul je praktično na idealnoj radnoj temperaturi svo vreme. Ploča dozvoljava podešavanje ubrzanje memorijskih performansi značajno iznad fabrički preporučenih vrednsoti. Bela pozadina u BIOS-u je pravo osveženje i pomaže da ovu vanserijsku ploču doživite na potpuno drugačiji način od uobičajenih modela.

Thermo_s.jpg

Ploča veoma lagano i jednostavnim intervencijama overklokuje naš test primerak Ryzen 3 3300X procesora do 4500 MHz za sva angažovana jezgra. Tada smo intervenisali u pravcu dodatne stabilizacije napona kroz podešavanje LLC faktora na vrednost 1, kada u praksi ploča preventivno malo podiže napona tj “overvoltuje” kako ne bi bila ugrožena stabilnost rada ubrzanog procesora. U tim uslovima pored očiglednog podizanja performansi za nekih 400 MHz u odnosu na standardnu situaciju angažovanja svih jezgara, procesor se nije preterano grejao sa Wraith Prism rashladnim rešenjem. Ni jednog trenutka nije prešao 80. podeok na Celzijus skali, praktično radeći većinu vremena na proseku od 77 stepeni. Jednom rečju odličan rezultat. Sa jačim Ryzen 7 3800X, ova ploča jednostavno rečeno “pleše”  po Windows 10 sistemu i zahtevnijim aplikacijama uz dovoljnu količinu RAM-a i brzim M.2 PCIe SSD uređajima!

Gigabyte_Vision_B550_8s.jpg

Gigabyte B550 VISION D - zaključak

Gigabyte B550 Vision D je pun pogodak. Toliko smo se puta susreli sa zahtevima korisnika i njihovog pomalo tugaljivog komentara videvši sve one kičaste i drečeće detalje na gejming modleima matičnih ploča, a to je vrsta korisnika koja vodi računa o svakom detalju, pa tako i na ovoj vrsti uređaja. U tom pogledu je B550 Vision D je ostvarenje njihovih potajnih nadanja: da funkcioniše bez greške, lepo izgleda, da je raskošna u podršci naprednim opcijama brzog prebacivanja velikih fajlova i povezivanja kvalitetnih ekrana. Upravo im to pruža ova fenomenalana ploča u upečatljjivom Black&White izdanju.
 
 Gigabyte_Vision_B550_9s.jpg
 
Na kraju postavlja se pitanje da li se isplati platiti 250€ za matičnu ploču na AMD 550 čipsetu kada za dotičnu sumu već imate šansu da nabavite model sa jačim X570 čipsetom. U pitanju su uglavnom početni modeli sa nekom vrstom kompromisnih rešenja jer jedan X570 u rangu B550 VIsion D sa svim detaljima u vezi kvalitetne VRM jedinice i bogate opreme, košta duplo više.
 
Ukoliko ste zahtevni korisnik koji se bavi obradom velikih sadržaja i od toga zarađujete za život, nameće se zahtev za nabavkom jedne ozbiljne radne stanice vrhunskih performansi. Ako ste od onih koji realno imaju potrebe za ugradnjom jedne ili dve profesionalne grafičke karte u paraleli, na pravom ste mestu jer ova ploča nije skupa kao neki X570 Workstation modeli, nudeći identičan kvalitet i opcije poput Thunderbolt 3 veze, najbržeg Wi-Fi standarda bežične mrežne komunikacijee, dovoljan broj opcija za brze M.2 SSD uređaje, duple SuperSpeed USB-C portove, dvostruku gigabitnu LAN vezu, te na kraju vrhunsku stabilnost u radu. Pri tome vam daje dodatni finansijski manevar ukoliko ste realno sagledali i projektovali vaše radne potrebe i sa tog stanovišta ovo je ploča zaslužuje potpunu preporuku za bazni profesionalni računar vrhunskih performansi!
 
 
Prednosti:
- Odlična VRM jedinica,
- Originalni izgled belih detalja,
- Thunderbolt 3 na AMD platformi,
- Dvostruki USB-C 3.2 Gen2,
- Wi-Fi 802.11AX,
- Malo se greje u radu,
- Odlična stabilnost u radu,
- Osveženo beli BIOS interfejs
- Brz rad sa RAM modulima
- Dobre overkloking performanse
- Dvostruki Gigabitna LAN veza
 
Nedostaci:
- “Pasarela” iznad 8-pinskog +12V EPS konektora
 
CENA: 250€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Biostar Z490 GTA Racing

Test: Gigabyte B550I Aorus Pro AX

10203
10205
10206
10207
10208
10209