Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte B450 Aorus Pro

18.08.2018 21:01 | 3 Hardver
Test: Gigabyte B450 Aorus Pro

Dobro zaokružena i sigurna u radu, Gigabyte B450 Aorus Pro će bez sumnje zadovoljiti svoje vlasnike u svakom pogledu i aspektu rada, osim u overklokingu. Možda smo imali hendikep jer u trenutku testiranja nismo imali na raspolaganju Ryzen 5 2600X ili Ryzen 7 2700X, tek evidentno je da su top OC mogućnosti namerno sačuvane za X470 “flegšip” modele.

Nakon što su pristigli AMD Ryzen 5 i 7 procesori druge generacije na bazi Zen+ jezgara i prvog talasa pripadajućih “flegšip” X470 matičnih ploča, počeli su polako da se pojavljuju i drugi unapređeni derivati novije tehnologije. Kada to kažemo mislimo pre svega na jeftinije primerke procesora poput Ryzen 7 2700 i Ryzen 5 2600 modela sa nižim frekvencijama i TDP fakotorom deklarisanim na 65W. U skladu sa novim okolnostima, korisnicima je potrebno ponuditi i pristupačniju klasu matičnih ploča što je bio inicijator izlaska nove serije ploča baziranih na B450 čipsetu.
 
Upravo jedna takva se danas obrela na našem testu. U pitanju je Gigabyte model sa najsvežijim izdanjem B450 čipseta iz prestižne Aorus serije uz dodatak “Pro” sufiksa koji podiže očekivanja na največi mogući nivo u slučaju “mainstream” gejming korinsika. Upravo je izlazak jedne ovakve ploče ono što je najpotrebnije veći klasičnih, malko zahtevnijih korisnika i “mainstream” gejmera. Time su odlični Ryzen procesori još više približeni najmasovnijoj populaciji, koja realno ima potrebe za baš takvim CPU čipom. Jednom rečju sve je pripremljeno za masovni pohod na tržište 2. generacije AMD Ryzen platforme i to na veliku radost korisnika, činjenica koju moramo istaći. 
 GigabyteB450Aoruspro1s.jpg
 
AMD B450 je direktan naslednik modela sa B350 čipsetom sa par manjih izmena koje su u startu obezbedile kompatibilnost sa novijom generacijom Zen+ jezgra i pripadajućih CPU čipova. Dakle, novija verzija BIOS-a i bazična podrška 2. generaciji Ryzen procesora su najveći noviteti B450 ploča kroz ugrađene XFR2 i Precision Boost Overdrive funkcije, ali ne zaboravite druge detalje koji se kriju “ispod” poklopca, poput bolje konfigurisanih i kontrolisanih VRM jedinica za napajanje, bolje usklađenosti za rad sa bržim RAM modulima, itd. Uglavnom, ako baš sada krećete u kupovinu – nema potrebe da rizikujete bespotrebno, odlučite se za noviju reviziju čipseta i matične ploče na bazi B450 logike. Kada pričamo o razlikama koje se tiču broja i vrste podržanih USB portova i PCI Express komunikacionih linija, one su u detalj identične prethodnoj verziji AMD B350 čipseta. 

Gigabyte B450 Aorus Pro - karakteristike

Sa cenom od 120€ i oznakom “Pro” u nazivu, ova B450 ploča nesumnjivo izaziva očekivanja koj se mogu sumirati stavom – “hoću da imam sve na dohvat ruke i neću da razmišljam da li će mi nešto od savremenih opcija zafaliti u skorije vreme”. 
 
Standardno pakovanje prati prepoznatljivi Gigabyte Aorus dizajn doduše koji je za ovu priliku malo osvežen i nesumnjivo atraktivniji, privlačeći pažnju već na prvi pogled. Unutar pakovanja je sve manje, više standardno i svodi se na nužno da bi ploču i sistem pustili u rad. Dakle, nema nikakvih iznenađenja: G-konektor dodatak za svetlosnu signalizaciju, šrafovi za fiksiranje pozicije M.2 SSD uređaja, Aorus bedž nalepnica, SATA kablovi, uputstva i pomalo dosadni, nerezonski prisutni DVD sa drajverima. 
 GigabyteB450Aoruspro2s.jpg
 
Pažnja nam se preusmerava sa aksesoara na samu matičnu ploču koja je moramo priznati već na prvu loptu u potpunosti zaokupila naše interesovanje. Ploča punih ATX dimenzija je dobila bogatu opremu iako je nesumnjivo pripadnik srednje klase, doduše nešto višeg “staleža”. Otuda primećujemo dobitak masivnih hladnjaka na VRM jedinici, zatim dve jasno istaknute pozicije za M.2 SSD diskove sa pripadajućim aluminijumskim hladnjacima, veliki oklopljeni ATX deo koji se spaja sa VRM hladnjacima čineći jednu robusnu celinu. Primećujemo da je ovaj deo integrisao obaveznu masku za ATX konektore koja je za ovu priliku dobila LED osvetljenji AORUS logoa, kao i gornji deo oklopa. Luksuzno i upečatljivo, nema šta. 
 
Impresije, vizuelnim nastupom nam se ne smanjuju jer tu je i veliki atraktivni hladnjak na čipsetu izrađen od brušenog aluminijuma sa oranž print aplikacijama i svetlećim Aorus logoom koji ima sopstveno pozadinsko osvetljenje. Pažnju nesumnjivo privlače crveni upečatljivi WIMA audiofilski kondezatori nemačkog proizvođača koji u kombinaciji sa audifilskim elektrolitima treba posebno da istaknu kvalitet zvuka. Gigabyte se ovog puta neuobičajeno potrudio da impresionira korisnike brigom o detaljima izrade i upotrebljenih komponenti, a što nije praksa u srednjoj klasi. 
 GigabyteB450Aoruspro3s.jpg
 
Uglavnom tu je prepoznatiljivi vizuelni potpis Aorus dizajna  – crna štampa kombinovana sa oranž detaljima i elementima od brušenog aluminijuma. Pozicija spojenog ATX panela i VRM modula deluje glomazno i nesumnjivo uliva poverenje korisniku. Hteli smo da se uverimo da li samo deluje tako ili je VRM deo zaista pretrpeo temeljnu prepravku i poboljšanje, koliko je to u srednjoj klasi uopšte očekivano, jer da budemo načisto – ova ploča kao i uostalom svi B450 modeli su projektovani da prime sve Ryzen procesore, ali ako računate na OC eksperimentisanje, izbegavajte one najjače primerke Ryzen 7 linije. To se odnosi čak i na štedljivije 65W modele, o čemu ćemo pričati nešto kasnije u delu koji se bavi OC iskustvima u radu sa ovom pločom.
 
VRM modul uliva poverenje mnogobrojno prisutnim induktorima i elektrolitima raspoređenim u standardnu formu “Г“ rasporeda. U pitanju je digitalno kontrolisana 4+3 konfigurisana VRM jedinica sa dvostrukim drajverima postavljenim u 4 glavne faze koje napajaju CPU jezgra. Istovremeno je dupliran broj prisutnih induktora i MOSFET tranzistora na izlazu pojedinačnih faza, pa VRM deluje masivnije i ozbiljnije jer dotični potez nesumnjivo utiče na mogućnost rada sa jačom strujom pri većem opterećenju, istovremeno smanjujući grejanje prisutnih komponenti u modulu za napajanje. Deo za napajanje SoC dela procesora je dobio dodatnu fazu što je nesumnjivo potez sračunat u pravcu boljeg napajanja i manjeg grejanja u radu sa Ryzen modelima koji imaju integrisanu Vega grafiku. Raduje i prisustvo velikih aluminijumskim hladnjaka sa poprečno profilisanim rebrima radi efikasnijeg hlađenja. Sveukupno B450 Aorus Pro deluje za jednu dobru marginu bolje i zrelije od sličnih B350 prethodnika. 
 GigabyteB450Aoruspro4s.jpg
 
Međutim, nesumnjivo je prisutna i razlika u odnosu na vrhunske X470 modele. Ona se tiče činjenice da je B450 Aorus Pro izrađen u manjem broju slojeva štampane ploče, a što odmah osećate “pod rukom”. Prema rečima AMD-a dotična činjenica utiče na nešto slabije mogućnosti podrške rada RAM memorije na visokim radnim frekvencijama. Tokom testova nismo imali AMD optimizovane DDR4 module koji su mogli da idu do 3600 MHz, pa nismo u mogućnosti ovu činjenicu da vam potvrdimo ili demantujemo u slučaju ovog Gigabyte modela. Sa našim etalon HperX 426C FURY modulima smo sa standardnih 2666 MHz bez problema ubrzali do 3066 MHz i odradili kompletnu bateriju testova bez ijedne sporne situacije.
 
RAM memorija se “hrani” monofaznim modulom za napajanje koji je smešten u zaleđu DIMM slotova za prihvat DDR4 memorije. Tu je pozicioniran i glavni 24-pinski konektor za napajanje ploče dok je pomoćni 8-pinski +12V EPS dislocoran u blizini gornjeg dela VRM modula. Pored jedinice za napajanje RAM memorije je smešten i konektor za dodatno LED osvetljenje, dok je nešto ispod, poziciju zauzeo par SATA konektora za HDD diskove i SSD uređaje. Primećujemo jednu čistinu koja je obično pozicija za interni USB 3.0 konektor, očigledno izostavljen u ovom slučaju.  
 GigabyteB450Aoruspro5s.jpg
 
Spuštamo se sve do pozicije B450 čipseta – kontrolera periferija, gde se nalazi dupli par SATA konektora za rad ukupno 6 SATA uređaja koliko je maksimum kada se radi o ovoj ploči i specifikacijama AMD B450 čipseta. Još jednom skrećemo pažnju na prelepo dizajnirani Aorus haldnjak čipseta sa pozadinskim osvetljenjem koji daje upečatljivi izgled ovoj ploči, jednom kada se nađe u kućištu vašeg PC računara.
 
Prostor koji okružuje CPU ležište je čist i oslobođen elektronike ili nekih suvišnih delova koji bi blokirali instalacuju kulera sa većim telom hladnjaka. U zoni pozicije nekadašnjeg sistemskog kontrolera sastavnog dela čipseta, a koji se kod nove generacije procesora preselio pod okrilje CPU silicijuma se sada nalaze dupli EPROM čipovi za Dual BIOS funkciju koja vas čuva od havarije usled gubitka sadržaja upravljačkog softvera matične ploče. U neposrednoj blizini je još jedan RGB konektor za povezivanje eksternih LED traka. 
 
Gigabyte B450 Aorus Pro raspolaže jednim PCI Express x16 slotom za ugradnju grafičke karte koji radi u režimu svih 16 PCI ekspres komunikacionih putanja i pod direktnom je kontrolom logike u CPU čipu tj. sistemskog kontrolera. Ovde leži i jedna od značajnh razlika u odnosu na X470 čipset koji može da radi u 2x8 režimu PCI-e linija i tako podrži istovremeni rad dve grafičke karte u sistemu radi konfigurisanja CrossFireX ili SLI konfiguracija. Kod B450 čipseta to nije moguće – dakle možete instalirati samo jednu grafiku, a što je realna potreba većinske populacije ciljnih korisnika u ovom cenovnom rangu. Dotični slot je ojačan metalnom konstrukcijom i specijalnim dvostrukim mehanizmom za zaključavanje pozicije, te pojačanim lemnim tačkama za dugotrajno siguran kontakt čak najvećih i najtežih modela grafičkih karti.  
 GigabyteB450Aoruspro7s.jpg
 
Ploča raspolaže sa još dva fizička PCIe x16 konektora ali sa po 4 aktivne PCIe putanje, dok je između njih smeštena pozicija za ugradnju dva M.2 SSD uređaja. Prvi M.2 konektor, bliži primarnom PCIe x16 slotu, podržava rad M.2 uređaja u PCIe x4 režimu i to u verziji bržih v3.0 transportnih putanja jer ga kontroliše SoC deo samog CPU čipa, dok je drugi pod kontrolom B450 čipseta i on takođe radi u PCIe x4 režimu ali nešto sporijih v2.0 specifikacija zbog karakteristika čipseta koji ne raspolaže trećom generacijom PCIe komunikacionih putanja. U slučaju da imate dva instalirana M.2 SSD uređaja možete ih povezati u još brži RAID režim rada. Svaki od ovih M.2 konektora raspolaže posebnim aluminijumskim hladnjakom za niže radne temeprature NAND memorije i pratećeg kontrolera SSD uređaja.
 
Dolazimo do mrežne i audio sekcije. Po pitnaju zvuka smo već na početku rekli da Gigabyte nije pravio kompromise karakteristične za ovu cenovnu klasu ploča sa ugrađenim ALC1220-VB codec-om, ali je jednako beskompromisan bio i u slučaju ugrađenog LAN rešenja. Korišćen je dokazano dobri Intel gigabitni LAN kontroler koji u kombinaciji sa “cFosSpeed” softverom za arbitraciju mrežnog saobraćaja obezbeđuje maksimum performansi i komfora u radu. Posebna pogodnost je definisanje prioriteta u razmeni podataka - opcija koju će svakako pozdraviti gejmeri ubog maksimalne redukcije “lag-a” u igrama. 
 GigabyteB450Aoruspro6s.jpg
 
Spuštamo se do donje ivice ploče gde je smeštena “mid-board” logistika. Zatičemo interni audio port za povezivanje audio konektora sa prednje strane kućišta, zatim još dva konektora za LED svetlosne trake. Tu je i konektor za upravljanje radom ventilatora, dva USB 2.0 “mid-porta” kao i jedan za prednju USB 3.0 vezu. Ovde moramo da zastanemo i naglasimo da B450 Aorus Pro raspolaže odličnim mogućnostima podrške rada eksternog LED osvetljenja. Podržan je rad +12V i +5V tipova LED traka. Izbor sr vrši prisutnim džamperom. Posebno naglašavamo i podršku rada adresibilnih traka, zatim UV LED traka kao i onih specijalnih sa dodatnom belom LED diodom kojojm se postižu jači, intezivniji i blistaviji RGB svetlosni efekti. Neko ko voli da eksperimentiše sa svetlom biće i više nego zadovoljan mogućnostima ove ploče u kombinaciji sa RGB Fusion softverom. Sve je moguće dodatno sinhronizovati sa ostalim Aorus komponentama koje raspolažu RGB Fusion LED RGB mogućnostima.
 
Spomenimo da je ploča naoružana dovoljnim brojem, pravilno raspoređenih konektora za dodatne ventilatore. U pitanju su hibridni konektori koji podržavaju rad ventilatora, ali i rad pumpi AIO sistema, zasebnih pumpi vodenih hlađenja, protokomera itd. 
 
 
GigabyteB450Aoruspro9s.jpg
 GigabyteB450Aoruspro8s.jpg
 
Stižemo i do zadnjeg ATX panela sa pripadajućim konektorima. Već smo rekli da je čitava sekcija prekonfigurisana ugrađenim adapterom – štitnikom koji je zaštita od statičkog pražnjenja, ali ujedno olakšava ugradnju same ploče u kućište računara. Na dotičnoj poziciji zatičemo ovim redosledom – dva USB 3.0 konektora, zatim jedan HDMI za Ryzen procesore sa integrisanom grafičkom kartom, DVI-D konektor za povezivanje monitora, par USB 3.1 ultrabrzih (10Gbps) konektora čiji je rad podržan na nivou samog B450 čipseta. Jedan je standardni tip-A, a drugi obostrani tip-C konektor. Sledi gigabitni LAN konektor, dodatni par USB 3.0 portova i audio sekcija sa pet analognih 3.5” konekcija za višekanalnu konfiguraciju zvučnika, kao i pripadajući optički izlaz audio signala. Izbor dostojan premijum modela sa značajno većom cenom.
 
 BIOSB450Aorus_pro.gif
 
Konačno stižemo do BIOS-a tj. upravljačkog softvera matične ploče koja daje onaj fini, završni utisak. Na žalost u ovom slučaju to je najveća mana ove ploče. Jednostanvo ne prati savremenu pojavu ostaka ploče. Ostaje na nivou starijih modela sa pomalo zastarelim interfejsom i grubim grafičkim okruženjem koji nije na visini zadatka hardverskog dela ploče. Jeste da smo se navikli i da se snalazimo u sistemu menia poput “ribe u vodi”, ali je ipak za jednu generaciju iza sličnih MSI i ASUS modela. 
 
Da ne bude zabune, prisutne su sve bitne opcije za podešavanje, ali se vidi i odsustvo nekih ključnih opcija za overkloking poput LLC funkcije, a posebno nas je razočarao “offset” mehanizam dodavanja napona koji je čak bio ograničenog koraka u slučaju našeg štedljivog primerka Ryzen 7 2700 modela i ograničio nas na maksimalnih 0.204V, a što je obzirom na činjenicu polaska sa VCore=1.00V, bilo nedovoljno da dosegnemo 4GHz. Razočaravajuće za nešto sa PRO sufiksom kada su u pitanju OC mogućnosti. Za utehu je da dobro radi sa RAM memorijom koju smo sa 2666 MHz podigli na 3066 MHz uz povećanje napona na 1.37V. 
 GigabyteB450AorusproOCs.jpg
 
Ploča je u radu kontrolisana, brza na fabričkim vrednostima i očigledno dobro izbalansirana u pogledu zagrevanja VRM jedinice za napajanje, a što je bila jedna od ključnih zamerki na Gigabyte modelima prethodne generacije iz ove cenovne klase. Obzirom da je B450 Aorus Pro namenjen “mainstream” gejmerima koje po pravilu ne inetresuje overkloking već čist gejming doživaljaj, rad na fabričkim vrednostima onda i nije neki ozbiljniji nedostatak, dok sa druge strane mogućnost prijema jedne grafičke karte je podrazumevana opcija u ovoj cenovnoj klasi. Time je uz sve ostale opisane kvalitete ove ploče, B450 Aorus Pro razumno dobar izbor.

Gigabyte B450 Aorus Pro - performanse

Test platforma:

MB:  Gigabyte X450 Aorus PRO 
CPU:  AMD Ryzen 7 2700
RAM:  2x8GB HyperX FURY 426C [email protected] CL16  
VGA:  MSI GTX 1060 AERO ITX
HDD:  Seagate Barracuda ST2000
SSD:  Kingston KC1000 M.2 NVMe x4 240GB
Cooler: Cooler Master AiO Nepton 280L 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

system.jpg

Performanse:

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte B450 Aorus Pro
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

Gigabyte B450 Aorus Pro - zaključak

Cena oko 100€ sa odstupanjem od 10-20% je za većinu korisnika poželjna i najčešće kupovana klasa matičnih ploča u zahtevnijem srednjem platežnom segmentu. Neko je u Gigabyte-u vodio računa o dotičnom, veoma važnom detalju na budžetski ograničenim tržištima, pa je izbacivanjem Gigabyte B450 Aorus Pro modela pogodio pravo u srce, zbog čega će čak i Intel simpatizeri biti u slatkim mukama konačnog prelaska na AMD platformu sa svojih početnih Core konfiguracja.
 
Gigabyte B450 Aorus Pro će im se odužiti na pravi način svojim bogatim spiskom svih aktuelnih mogućnosti i brzih standarda te vanserijskiom podrškom za rad RGB svetlosnih efekata. Odlične performanse u “default” modu su praćene besprekorno stabilnim radom i sigurnim ponašanjem tokom dugotrajnih gejming sesija. Jednom rečju prava osnova za dobru i atraktivnu gejming mašinu. Otuda ne sumnjamo da će se naći kao najčešći izbor u gejming konfugracijama firmi koje se bave izradom gotovih PC gejming stanica.
 
Dobro zaokružena i sigurna u radu, Gigabyte B450 Aorus Pro će bez sumnje zadovoljiti svoje vlasnike u svakom pogledu i aspektu rada, osim u overklokingu. Možda smo imali hendikep jer u trenutku testiranja nismo imali na raspolaganju Ryzen 5 2600X ili Ryzen 7 2700X, tek evidentno je da su top OC mogućnosti  namerno sačuvane za  X470 “flegšip” modele. Iskreno, to nas i ne uzbuđuje preterano, obzirom da filozofija ovih proizvoda cilja zahtevne ali overklokignu nenaklonjene korisnike koje interesuje čista vrednost doživljaja u aplikacijama i igrama, a ona je moramo priznati bez zamerke u tom pogledu – dakle perfektno odmerena za ukus targetiranog korisnika i njegovog spiska potreba, čak i malo više od toga. Da ne bude zabune, ploča nije osakaćena u pogledu OC mogućnosti jer i sa svim ograničenjima smo podigli rad procesora za 25% početne vrednosti radne frekvencije, a što nije nimalo za potcenjivanje.
 
GigabyteB450Aoruspro9s.jpg  
Ploča skoro da ne bi ni imala ozbiljniju manu da nije rustičnog izgleda BIOS okruženja. Ponovo Gigabyte ima argument da ciljana grupa korisnika i ne zalazi često u BIOS, a što je opravdano i razumljivo objašnjenje. Nije svako poput nas koji malo, malo pa čeprka nešto po BIOS-u. Iskreno se nadamo da će Gigabyte uložiti dodatni trud u dotičnom pravcu – to je jednsotavno “must do” i ova ploča to zaslužuje u nekoj od budućih revizija. Jendostavno to je pitanje prestiža jednog od vodećih u “top tier” grupi proizvođača ove bitne PC komponente.
 
Konačno, kada sagledamo sve sigurni smo da Gigabyte ima pravu ploču u srednjem i možda najpoželjnijem segmentu za većinu prosečnih korisnika unapređene AMD Ryzen platforme.  Gigabyte B450 Aorus Pro je natprosečno dobra ploča bez ijednog ozbiljnijeg ustupka i kompromisa, tako da nemate onaj loš osećaj da ste u podređenom položaju u odnosu na mnogo skuplje premijum modele. Gigabyte je dobro odmerio sve bitne detalje i kupcima ponudio zaosta dobru kombinaciju mogućnosti i kvaliteta za umerenu cenu – prava mera vrednosti za većinu korinsika!
 
Prednosti:
- Odlična izrada i spisak ugrađenih uređaja,
- Brza i stabilna u radu
- Veliki izbor RGB opcija 
- Dobra VRM jedinica
- Prisustvo hladnjaka na svim bitnim pozicijama
 
Nedostaci:
- Odsustvo naprednijih OC funkcija
- Zastarelo grafičko okruženje BIOS-a
 
CENA: oko 120€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI B360M Mortar

Test: Gigabyte Z390 Aorus Master

10203
10205
10206
10207
10208
10209