Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte AX370 Gaming 5

04.03.2017 16:05 | 4 Hardver

Nebojša Todorović

Nova generacija AMD matičnih ploča je konačno tu i da sve bude još bolje, tu je zajedno sa novom generacijom procesora. AMD polaže ogromne nade u Ryzen i smatramo da ima fantastičnu arhitekturu i proizvode u rukama. Ipak, matične ploče su jednako bitne, a AMD je dugo odlagao predstavljanje novog čipseta. Da li se čekanje isplatilo? Čini nam se da jeste.

 uvod_gigabyte_ax370_gaming_5_001.JPG 

Nova platforma nosi naziv AM4 i verujemo da su mnogi mogli da pretpostave njeno ime mnogo pre nego što smo dobili zvanično obaveštenje. AMD nastavlja tradiciju da pravi dugoročne planove i učini platforme otpornim na zub vremena što je uvek dobra vest za korisnike. Naime, pored toga što će podržavati Ryzen procesore, AM4 ploče će nositi podršku za APU sedme generacije odnosno Bristol Ridge modele (9000 serija) kao i Athlone bazirane ovoj tehnologiji. 


uvod_gigabyte_ax370_gaming_5_002.JPG


AMD planira da ponudi pet tipova čipseta, a u pitanju su X370, B350, A320, X300 i A300. Kao što možete videti iz tabele ispod oni su osmišljeni tako da prva tri budu namemnjena desktop korisnicima iz "mejnstrim" kategorije, dok su poslednja dva SFF rešenja sa prilično ograničenim mogućnostima. U svakom slučaju mi ćemo u početku verovatno najviše viđati prva dva modela.


uvod_gigabyte_ax370_gaming_5_003.JPG


Izuzetno je bitno odmah da naglasimo da je prednost u odnosu na Intelove ploče, to što je overklok otključan praktično na svakom čipsetu, ne računajući najosnovniji SFF čipset (A300). To znači da nema ograničenja na koje nas je Intel navikao, pa čak i ukoliko ne kupite ploču sa čipsetom za entuzijaste, a volite overklok, neće biti nikakvih problema. Ovo je jedan veliki plus u našim očima.


uvod_gigabyte_ax370_gaming_5_004.JPG


Što se tiče međusobnih razlika kod prva tri čipseta, jasno je da se ona najviše ogleda u konekcijama koje nudi korisnicima. Razlika se ponajviše svodi na broj USB 3.1 portova, broj SATA konektora i mogućnost podele PCIe x16 na x8/x8, što će reći podršku za multi-GPU konfiguraciju.

U suštini, to bi bilo sve što se tiče čipsetova, a sada je vreme da vidimo kako izgleda prvi AM4 model na našem testu...

Gigabyte AX370 Gaming 5

Nova generacija matičnih ploča za AMD kompanije Gigabyte će očigledno biti dizajnirana na isti način kao i Intel modeli, pa možemo reći da ovaj model u mnogo čemu liči na Intel Z170 ploču koju smo nedavno testirali. Reč je o ATX ploči sa crnom štampanom pločom koja je pripadnih Aorus familije i kao takva mora da izgleda vizuelno u skladu sa ostalim pripadnicima ove serije.

gigabyte_ax370_gaming_5_021_s.jpg


Osnovu čini crno lakirana štampana ploča sa belim plastičnim "poluoklopom" koji je postao svojevrstan standard kada su u pitanju ploče namenjene gejming populaciji i jednostavno, tek klasični modeli mogu da dođu bez njega. Nama on svakako lepo izgleda, posebno jer se radi o blistavo beloj plastici. Ona prekriva panel sa konektorima, veći deo hladnjaka naponske jedinice i dobar deo zvučne sekcije.


gigabyte_ax370_gaming_5_024_s.jpg


Ostatak ploče izgleda veoma dobro i vidi se da je reč o dobro opremljenom modelu, tako da je AMD definitivno dao dobru osnovu kompanijama da učine novu generaciju AMD ploča uverljivim. Naponska jedinica je veoma kvalitetna i to mnogo bolja nego što smo očekivali. Tu je 10-fazno filtriranje napona u 6+4 konfiguraciji, a korišćene su sjajne komponete. Tu je Internetional Recitifier VRM i PowlRstage čipovi u kombinaciji sa 10K Black kondenzatorima koje obično viđamo na modelima koji su barem jednu klasu iznad.


gigabyte_ax370_gaming_5_008_s.jpg

gigabyte_ax370_gaming_5_025_s.jpg


"Layout" ploče je kao i obično veoma dobar, što nije neka novost i sada se već uveliko ponavljamo. Lepo je videti da su memorijski DIMM slotovi i PCIe x16 slotovi oklopljeni i imaju bolju vezu sa matičnom pločom što znači da daleko bolje trpe opterećenja.


gigabyte_ax370_gaming_5_022_s.jpg


Kad smo već kod memorijskih slotova, pored ojačanja možemo da primetimo da su oni konačno kompatibilni sa DDR4 modulima što je jedna od novosti nove generacije AMD platforme. Što se tiče proizvođača, oni su kompatibilni sa modulima brzine do 3200 MHz, ali smo sasvim sigurni da će normalno raditi i brži. Podržan je ukupni kapacitet do 64 GB.


gigabyte_ax370_gaming_5_009_s.jpg


Što se tiče PCIe slotova izbor je u skladu sa jednom pločom koja poseduje trenutno najsnažniji čipset u portfoliu AMD-a. Pre svega, tu su tri PCIe x16 slota. Ukoliko planirate da koristite dve grafičke karte oni mogu da rade u x8/x8 režimu, tako da su podržani i CrossFire i SLI.


gigabyte_ax370_gaming_5_019_s.jpg


Treći slot radi u x4 modu kada su svi PCIe x1 prazni, jer deli protok sa njima. Naravno, tu su i tri PCIe x1 slota za dodatne kartice koje bi mogle da vam zatrebaju radi proširenja funkcionalnsti ploče.

Gigabyte AX370 Gaming 5 - Nastavak

Na polju "storage" konekcija, Gigabyte AX370 Gaming 5 je odlično opremljen. Tu su četiri SATA 6 Gbps konektora, kao i četiri koja je moguće zameniti za dva SATA Express 10 Gbps priključka, mada ne verujemo da će to iko raditi. Pritom, tu je u U.2 interfejs koji deli svoj protok sa M.2 konektorom, pa ukoliko koristite jedan, drugi neće biti u funkciji.


gigabyte_ax370_gaming_5_014_s.jpg


Pomenuti M.2 priključak je smešten između prva dva PCIe x16 slota, a koristi četiri PCIe linije, što znači da poseduje protok od 32 Gbps. Podržane su kartice svih dužina, što je odlična vest, a ova lokacija je pomalo nepraktična kada imate velike grafičke karte, jer će ubacivanje i vađenje M.2 uređaja zahtevati vađenje i vraćanje grafičke karte.


gigabyte_ax370_gaming_5_017_s.jpg


Zadnji panel nas je oduševio konektorima. Pre svega, tu je ukupno 10 USB konektora od kojih su čak četiri USB 3.1 Gen 2, dok je šest USB 3.1 Gen 1. Imajte u vidu da jedan USB 3.1 Gen 2 odgovara Type-C formatu. Ovo je veoma moderan i napredan pristup, ali imajte u vidu da je za to odgovoran Gigabyte, jer je dodao jedan ASMedia USB 3.1 Gen 2 kontroler koji je zadužen za dva konektora (crveni priključci)


gigabyte_ax370_gaming_5_016_s.jpg


Tu su i dva mrežna kontrolera, pa tako na zadnjem panelu vidimo dva RJ-45 ulaza za mrežu. Odabrani su Intel i Killer E2500 kontroleri, što je čudno, jer smo nekako navikli da AMD matične ploče upošljavaju Realtek LAN procesore. Ostatak priključaka je manje-više standardan - tu je kombinovani PS/2 port, jedan HDMI, kao i audio sekcija sačinjena od pet 3.5-milimetarskih "džekova" odnosno jednog S/PDIF-a. Interesantno je primetiti pomenuti HDMI, koji će verovatno imati funkciju kod nekog od budućih procesora, jer trenutno nijedan Ryzen procesor koji nam je poznat nema integrisani GPU.


gigabyte_ax370_gaming_5_018_s.jpg


Audio sekcija ima jednu neuobičajenu karakteristiku. Naime, umesto jednog tu su dva Realtek ALC1220 audio kodeka što znači da možete da imate dva nezavisna izvora zvuka. Pored toga, tu su standardna dvostruka pojačala za slušalice koji sami prepoznaju impedansu, Nichicon kondenzatori i X-Fi MB5 propratni softver.


gigabyte_ax370_gaming_5_013_s.jpg


Treba pomenuti ugrađene tastere za paljenje i reset ploče, ECO mod, automatski overklok i resetovanje biosa koji su prisutni u gornjem desnom ćošku, odmah pored DIMM slotova za memoriju. Jedina primedba bi nam bila na račun POST ekrana koji umesto da se nalazi upravo ovde sa pomenutim prekidačima, dobija poziciju na donjoj ivici gde će vrlo lako biti sakriven u dnu kućišta. Ovo je greška koju Gigabyte ume da napravi, ali u moru dobrih odluka jedna manje dobra ne menja ukupan utisak.


gigabyte_ax370_gaming_5_027_s.jpg

BIOS

Gigabyte nije hteo da menja uspešnu formulu, pa je tako UEFI bios ugrađen u ovu ploču sličan sa ostalim pločama koje smo nedavno imali prilike da testiramo. Pre svega tu je osnovni "Easy Mode" koji omogućava da se čak i laici lako snađu i odaberu osnovna podešavanja. On ne nudi previše detaljnu kontrolu, ali će obaviti 90% potrebnih zadataka uz lep i prijemčiv interfejs.


bios_gigabyte_ax370_gaming_5_014.jpg


Alternativno, tu je daleko "ozbiljniji" klasični, odnosno napredni režim koji se oslanja na proverenu Gigabyte organizaciju menija koji omogućava veliki broj podešavanja ploče i ostalih komponenti sa kojima je povezana. Broj opcija nije preobiman, ali će omogućiti da obavite overklok na vrlo jedostavan način. Što se tiče promena vezanih za samu AMD platformu, dobra vest je da se ništa suštinski nije menjalo, pa će se svako vrlo lako snaći.


bios_gigabyte_ax370_gaming_5_002.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_003.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_004.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_005.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_006.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_007.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_008.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_009.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_010.jpg

bios_gigabyte_ax370_gaming_5_011.jpg


Dopada nam se sistem za podešavanje režima rada hlađenja, koji možete da podesite manuelno u detalje ili automatski u zavisnosti od toga kakve su vam želje. Tu je niz dodatnih informacija na temu temperatura i broja obrtaja ventilatora. Takođe, ovde možete lako da ugasite i upozorenja ukoliko nemate potrebe za njima.


bios_gigabyte_ax370_gaming_5_012.jpg


Tu je i vrlo lagan sistem za flešovanje biosa, pa je potrebno samo imati fleš disk sa novom verzijom i u par minuta će posao biti obavljen što je svakako pohvalno, ali i nešto što smo sa pravom očekivali.


bios_gigabyte_ax370_gaming_5_013.jpg

Pakovanje i propratna oprema

U skladu sa aktuelnim stanjem stvari kod Gigabyte-a, prvo što primećujemo je Aorus logo koji ćemo očigledno primećivati sve češće. Podsetimo se, ovaj logo je preuzet iz egipatske mitologije i predstavlja boga Horusa, a reč je o podbrendu kompanije koji će se baviti gejming opremom i hardverom.


gigabyte_ax370_gaming_5_001_s.jpg

gigabyte_ax370_gaming_5_002_s.jpg


Sama kutija je dizajnirana tako da prati estetiku nedavno testiranih Intel Z270 modela, a kako je reč o modelu srednje kategorije nema nekih egzibicija u pogledu providnih ili preklapajućih površina. Reč je o klasičnoj kutiji za matičnu ploču. Većina podataka je smeštena na zadnju stranu i tu možete naći dosta toga, posebno, jer je ovo model koji zaista ima čime da se pohvali.

gigabyte_ax370_gaming_5_003_s.jpg

gigabyte_ax370_gaming_5_004_s.jpg


Sadržaj pakovanja nije preterano bogat, ali ima dosta dodataka. Tu su standardni dodaci poput uputstva, diska sa drajverima, SATA kablova itd. Međutim, ima korisnih dodataka kao što su termalne sonde, SLI mostić sa ojačanim konektorima i čvrstom konstrukcijom, ali i nalepnice i vezice za lakše kabliranje. Nije ništa spektakularno, ali je svakako lep gest proizvođača koji moramo da pohvalimo.


gigabyte_ax370_gaming_5_005_s.jpg

gigabyte_ax370_gaming_5_006_s.jpg

gigabyte_ax370_gaming_5_007_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 1800X
Matična ploča: Gigabyte AX370 Gaming 5
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Corsair Vengance 2933 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Windows 10 64 bit

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

 

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Što se overkloka tiče, imali smo 24h za kompletan test ploče i procesora, što je ostavilo jako malo vremena za ispitivanje krajnjih granica kako ploče, tako i samog X1800X procesora. Pritom smo imali kuler koji omogućavao mnogo u pogledu termalnog kapaciteta. U skladu sa tim, sa inicijalnih 3.6 GHz smo uspeli da postignemo stabilnih 3.9 GHz bez velikog povećanja napona koji smo podesili na 1.35 V.

Ipak, to je neke performanse povećalo u znatnoj meri, obzirom na to da se radi o procesoru sa izraženo dobrim multi-threadingom. U suštini, najviše su profitirali testovi koji cene veliki broj jezgara. Verujemo da smo mogli da dobijemo i više, da smo imali vremena i bolje hlađenje, ali za sada moramo time da se zadovoljimo.


 amd_ryzen_1800x_oc_cpuz_005.png


Jasno je da AM4 platforma donosi preko potrebno tehnološko osveženje u svet AMD-a. Možemo reći da je posao sa strane AMD i partnera jako dobro obavljen. Ploče donose poršku za sve tehnologije koje možemo da poželimo, a pod tim mislimo na M.2, U.2, DDR4 i sl.


gigabyte_ax370_gaming_5_020_s.jpg


Novi modeli će očigledno biti jednako dobri kao i oni koje nudi Intel LGA1151, s tim što bi AMD trebao uvek da bude pristupačnija, ali ne i slabija alternativa. Pritom, gotovo svaki AMD čipset podržava overklok "otključanih" procesora kroz množilac što je veoma bitna stvar, a uz to možete da računate da AMD nema tendenciju da dodaje ili oduzima jedan pin na ležištu i menja ceo standard kada poželi da vam uzme još novca.


gigabyte_ax370_gaming_5_award_s.JPG


Sve to čini da Gigabyte AX370 Gaming 5 deluje odlično ne samo sada, već i za nekoliko godina kada izađe nova generacija procesora, a ova ploča ih bude podržavala i tada. Na kraju, ostaje samo da sačekamo da vidimo šta i ostali nude, jer je ovo prvi X370 model koji smo imali prilike da testiramo, ali za sada možemo da kažemo da smo potpuno zadovoljni onim što vidimo.


Prednosti:


- 10 USB 3.1 konektora
- Dvostruki Realtek ALC1220 audio kontroler
- 2 LAN kontrolera
- Kvalitet izrade
- LED osvetljenje

Nedostaci:

- Pozicija POST ekrana je mogla biti bolja


Matičnu ploču na test ustupio Gigabyte.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9 Aorus

Test: Asus RoG Strix Z270E Gaming

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209