Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte AX370 Gaming 5

04.03.2017 16:05 | 3 Hardver
Test: Gigabyte AX370 Gaming 5

Sa novom generacijom procesora koje je predstavio AMD, stižu nam i nove matične ploče za AM4 ležište. Moramo priznati da smo se veoma obradovali novim matičnim pločama za AMD procesore, jer je osveženje bilo preko potrebno. Prvi model koji je stigao do nas je potpisala kompanija Gigbyte, a pripadnik je elitne Aorus porodice koja je namenjena gejming populaciji i zahtevnim korisnicima.

AM4 i novi čipsetovi

Nebojša Todorović

Nova generacija AMD matičnih ploča je konačno tu i da sve bude još bolje, tu je zajedno sa novom generacijom procesora. AMD polaže ogromne nade u Ryzen i smatramo da ima fantastičnu arhitekturu i proizvode u rukama. Ipak, matične ploče su jednako bitne, a AMD je dugo odlagao predstavljanje novog čipseta. Da li se čekanje isplatilo? Čini nam se da jeste.

 uvod_gigabyte_ax370_gaming_5_001.JPG 

Nova platforma nosi naziv AM4 i verujemo da su mnogi mogli da pretpostave njeno ime mnogo pre nego što smo dobili zvanično obaveštenje. AMD nastavlja tradiciju da pravi dugoročne planove i učini platforme otpornim na zub vremena što je uvek dobra vest za korisnike. Naime, pored toga što će podržavati Ryzen procesore, AM4 ploče će nositi podršku za APU sedme generacije odnosno Bristol Ridge modele (9000 serija) kao i Athlone bazirane ovoj tehnologiji. 


uvod_gigabyte_ax370_gaming_5_002.JPG


AMD planira da ponudi pet tipova čipseta, a u pitanju su X370, B350, A320, X300 i A300. Kao što možete videti iz tabele ispod oni su osmišljeni tako da prva tri budu namemnjena desktop korisnicima iz "mejnstrim" kategorije, dok su poslednja dva SFF rešenja sa prilično ograničenim mogućnostima. U svakom slučaju mi ćemo u početku verovatno najviše viđati prva dva modela.


uvod_gigabyte_ax370_gaming_5_003.JPG


Izuzetno je bitno odmah da naglasimo da je prednost u odnosu na Intelove ploče, to što je overklok otključan praktično na svakom čipsetu, ne računajući najosnovniji SFF čipset (A300). To znači da nema ograničenja na koje nas je Intel navikao, pa čak i ukoliko ne kupite ploču sa čipsetom za entuzijaste, a volite overklok, neće biti nikakvih problema. Ovo je jedan veliki plus u našim očima.


uvod_gigabyte_ax370_gaming_5_004.JPG


Što se tiče međusobnih razlika kod prva tri čipseta, jasno je da se ona najviše ogleda u konekcijama koje nudi korisnicima. Razlika se ponajviše svodi na broj USB 3.1 portova, broj SATA konektora i mogućnost podele PCIe x16 na x8/x8, što će reći podršku za multi-GPU konfiguraciju.

U suštini, to bi bilo sve što se tiče čipsetova, a sada je vreme da vidimo kako izgleda prvi AM4 model na našem testu...

VladaT1 Neregistrovan korisnik
Ovaj Nebojša Todorović ima neki problem Mnogo mu se sviđa svoje ime.
Brane212 Neregistrovan korisnik
1. Ostaje nejasno, šta to toliko dobrog nosi u sebi X370 u odnosu na B350.
Ima par PCIE linija više ali to su linije DRUGE GENERACIJE PCIe, koje moraju da prođu kroz relativno uski CPU-link pa čipset i izađu na konektor. Isto je i s onim USB portovima. Kad ih imaš pet-šest, koga brigaju dodatni ?
Mogućnost podele PCIex16 na 2x8 nije vezana na čipset, koliko znam.
Ostaje bolji/jači VRM, koji se obično pakuje na takvu ploču, mada je i tu nejasno koji će ti to.
Očigledno je, da Zen koristi dani proces do krajnjih granica vrlo racionalno i da tu nema mnogo mesta za overklok, ma koliko divljački gurali napon.
U takvim uslovima mnogima će biti više nego dovoljan i neki manji/jeftiniji bord sa B350. Ako im ne treba SLI ili nešto slično.

Kasa5033 Član postova: 2875
Stvarno je bilo tesko napraviti par tabela i sve citko ispisati u iste...

Test: Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9 Aorus

Test: Asus RoG Strix Z270E Gaming

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209