Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte ATC700 Aorus (Video)

04.12.2017 10:39 | 0 Hardver
Test: Gigabyte ATC700 Aorus (Video)

U radu ATC700 impresionira tihim radom i veoma dobrim hlađenjem centralnog procesora na bazi Coffee Lake jezgra koji inače radi na vrlo visokim radnim frekvencijama. Moguće je upustiti se u overkloking eksperimentisanje kada postizanje frekvencija na 5 GHz ne predstavlja problem za ovaj kuler čak i u zatvorenom kućištu AC300W kaveza.

Gigabyte ATC700 Aorus – kuler

Iskreno, nismo ni znali da Gigabyte proizvodi CPU rashladna rešenja sve dok pre nekoliko dana u redakciju nije stigla ogromna kutija sa prilično velikim Aorus ATC-700 hladnjakom i pratećom opremom. Kuler deluje u najmanju ruku upečatljivo sa dva 120 mm ventilatora, velikim telom i do sada nikada viđenim na ovoj vrsti uređaja, debelim toplotnim cevima preseka 10 mm koje direktno naležu u zoni dodira sa disperzionom površinom poklopca hladnjaka na samom CPU čipu.
 
aorusatc7005mala.jpg
 
Vazdušni hladnjaci polako izlaze iz upotrebe i time padaju na margine pažnje entuzijasta zbog sve boljih i pristupačnijih AiO sistema vodenog hlađenja. Gigabyte ATC700 Aorus nam je privukao pažnju zbog par detalja i to pre svega veličine tela i promera upotrebljenih toplotnih cevi. 
 
 
Sve u vezi ovog kulera je veliko, ogromno i pomalo gigantski. Tako je od prvog trenutka kada uzmete u ruke kutiju ATC700 kulera sa Aorus oznakama. Unutra se krije pozamašno telo  sa dva ventilatora koji su fabrički montirani na hladnjak i praktično spojeni jednim plastičnim poprečim panelom na vrhu koji u sebi krije LED RGB pozadinsko osvetljenje velikog Aorus amblema. Zbog toga je praktično nemoguće bez ozbiljnijeg rada demontirati ventilatore. Oni su radi bolje efikasnosti postavljeni u “push-pull” konfiguraciju gde jedan uduvava vazduh u prostor hladnjaka, a drugi izduvava i pomaže bržem oticanju zagrejanog vazduha iz zone rashladnih rebara.
 
 aorusatc7001mala.jpg
 
Ventilatori imaju propelere sa zakrivljenim oblikom i velikom površinom koja treba da stvori visok vazdušni pritisak u prostoru između rashladnih rebara hladnjaka. Dotični koriste dvostruke kuglične ležajeve i PWM kontrolu obrtaja preko 4-pinskog konektora. Time garantuju odlične radne karakteristike, tih rad i dugotrajan vek. Svoj maksimalni učinak postižu u intervalu 500-1700 obrtaja u minuti. Sposobni su da provuku od 14-53 kubnih metara vazduha u minuti i na taj način da spoje visoki radni učinak i veoma tih rad. Tek na maksimalnom broju obrtaja kada CPU krene svom silinom u angažovanje raspoloživih resursa, ventilatori se oglašavaju dubokim hukom. Do tada su praktično neprimetni. Kompletan Aorus ATC 700 kuler sa pripadajućim ventilatorima i velikim alu telom teži skoro nepuni kilogram, tačnije 955 grama.
 
aorusatc7002mala.jpg
 
Kod vazdušnih hladnjaka je veličina bitan detalj, obzirom na značaj što veće površine pomoću koje se predaje toplota u okruženje. Za brži transfer toplote se koristi sistem toplotnih cevi. One su oblika slova “U” i svojim središnjim delom naležu direktno na površinu procesora zajedno sa bazom kulera. Sistemom kapilarne tehnologije, toplota se prenosi u udaljene delove hladnjaka odakle se pomoću dva pomenuta ventilatora brzo raspršuje u okruženje. Zanimljivo je da toplotne cevi imaju u preseku 10 mm što u kombinaciji sa tečnim iterfejsom koji ima nisku tačku promene agregatnog stanja, maksimalno ubrzava proces cirkulacije toplote. Dotično rešenje sa ovako velikim toplotnim cevima se ne primenjuje često, zbog visoke cene koštanja pa je to svakako još jedan kuriozitet ovog Aorus hladnjaka.   

Test: Cooler Master MasterCase H500P (Video)

Test: Gigabyte AC300W Aorus (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209