Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB (Video)

29.07.2019 11:45 | 0 Hardver
Test: Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB (Video)

Gigabyte je pokazao kako se prave ne samo budžetski SSD diskovi, već i oni najbrži u klasi “consumer” M.2 NVMe modela, ovog puta sa PCIe 4.0 standardom, preotevši titulu, nekim mnogo poznatijim firmama na ovom delu tržišta....

Uporedo sa predstavljanjem AMD X570 čipseta i novog PCIe 4.0 standarada za duplo bržu komunikaciju procesora sa perifernim uređajima, bilo je potrebno predstaviti M.2 NVMe SSD disk koji će na pravi način iskoristiti unapređenja novog standarada i u realnom radu demonstrirati brzinu PCIe 4.0 magistrale.

 

Jedan od premijernih uređaja koji treba da pronese slavu, ubrzanog PCIe 4.0 standarda je današnji SSD koji predstavljamo - Gigabyte Aorus NVMe Gen 4 kapaciteta 1TB. U pitanju je jedan od prvih M.2 SSD diskova novog talasa predstavljen u kompletu sa novim AMD Ryzen procesorima serije 3000 i odgovarajućim AMD X570 matičnim pločama, koji zajedno čine najmoderniju platformu na bazi bržeg PCIe 4.0 standarda.

Gigabyte AORUS NVMe Gen4 - karakteristike

Gigabyte AORUS M.2 NVMe x4 Gen4 SSD je dizajniran da pruži korisnicima natprosečno visoke performanse kada je u pitanju potreba snimanja, čuvanja i prenosa podataka na diskove. U tome mu pomaže Phison PS5016-E16, prvi PCIe 4.0 x4 NAND kontroler na svetu. On je u kombinaciji sa NAND fleš memorijom motor boljih performansi Aorus SSD-a. Proizveden je 28nm  postupkom i optimizovan da podrži rad 3D TLC NAND memorije. U kombinaciji sa brzim PCIe 4.0 transportnim putanjama, NVMe 1.3 protokolu i DDR4 memorijom za keširanje, isporučuje trenutno najbolje performanse u ovoj kategoriji uređaja, prevazilazeći performanse trenutno najbržih M.2 NVMe SSD diskova poput Samsung EVO 970 Plus i WD Black serije.
  Aorus_SSD_nvme4_1s.jpg

Ugradnjom modernog kontrolera, podržane su neke napredne funkcije bitne za rad fleš memorije kao što su Wear Leveling zaštita od prekomeronog "trošenja" memorija prilikom učestalog upisa podataka. Obzirom da Windows učestalo ažurira podatke, određene fizičke adrese i fleš memorija bi se brzo pokvarila bez ovog mehanizma.  Kao što znate svaka pa i najmanja promena podataka zahteva da se određeni podatak iz logičke adrese operativnog sistema upiše na fizičku adresu u fleš memoriji. To znači da mora da se pročita, obriše, izmeni i ponovo upiše na istu adresu. U pitanju je prilično intezivan posao koji bi brzo "potrošio" memoriju na lokaciji gde se ovaj proces gotovo neprekidno obavlja.

Zbog toga se koristi  Wear Leveling tehnika koja koristi mapu koja povezuje logičke sa fizičkim adresama na SSD disku. Svaki put kada Windows  upisuje izmenjene podatke, mapa se ažurira i podaci se upisuju u novi memorijski blok koji se upisuje u mapu. To znači da se blok podataka upisuje svaki put na novu lokaciju fleš memorije. Tako se postiže ravnomernije "trošenje" fleš memorije i produžava radni vek SSD diska. 
 Aorus_SSD_nvme4_2s.jpg

Aorus NVMe disk podržava i Over Provision tehnologiju čija je suština da iskoristi dodatni kapacitet na SSD disku, a koji inače nije dostupan krajnjem korisniku  u svrhu povećane izdržljivosti SSD-a tako što tokom vremena prebacuje operacije brisanja i upisa podataka na veći broj NAND memorijskih blokova koji se nalaze upravo u delu rezervne memorije koju korisnik ne može da registruje i koristi kao formatiran prostor. Ovaj skriveni deo memorije je rezervisan isključivo za opisane operacije i služi da produži radni vek SSD diska.

Pored Phison kontrolera nove genracije, ovaj SSD koristi Toshiba 3D TLC memoriju izrađenu u tehnici 64 slojeva kako bi se pored efekta visokih performansi, dobio uređaj odgovarajuće velikog kapaciteta za upis i čuvanje podataka. Jednom rečju karakteristike Aorus NVMe 4.0 diska su značajno bolje od performansi postojeće generacije sličnih M.2 NVMe PCIe V3.0 diskova. 
 Aorus_SSD_nvme4_3s.jpg

Gigabyte navodi veoma impresivne brojke koje do sada nismo mogli da "dohvatimo" čak ni sa najbržim M.2 NVMe SSD modelima, obzirom da su za vrednosti čitanja i pisanja podataka navedene vrednosti od 5000 MB/s i 4400 MB/s prilikom sekvencijalnih operacija. To je 30-40% brže od postojećih NVMe SSD modela koji koriste PCIe V3.0 magistralu.

Osetno veće radne brzine utiču i na intezivnije grejanje komponenti SSD diska. Pojava koju smo primetili i na generaciji brzih M.2 NVMe modela prethodne generacije. Otuda su proizvođači počeli da nude i namenske hladnjake za M.2 SSD diskove. Veće radne temperature rezultiraju padom performansi i mogućnosti da se uređaj brže pokvari. 
 Aorus_SSD_nvme4_4s.jpg

Gigabyte nije hteo da ovakve stvari prepušta nahođenju samog korisnika ili proizvođačima matičnih ploča koji sve ćešće svoje bolje modele opremaju aluminijumskim hladnjacima na M.2 pozicijama. Zbog toga se u pakovanju  AORUS NVMe Gen4 diska isporučuje specijalni bakarni "sendvič" hladnjak koji vrlo efikasno prenosi toplotu sa ugrađenih NAND memorijskih čipova i kontrolera.

Hladnjak je vidno deblji sa gornje strane i izbrazdan sa 27 proreza koji olakšavaju strujanje svežeg vazduha i bolje hlađenje SSD diska. Nije marketinški trik već sušta potreba obzirom da smo tokom intezivnih testova upisa i čitanja izmerili čak 45-50 stepeni Celzijusa na površini hladnjaka. Na taj način Aorus SSD se brže hladi i bolje održava potrebnu radnu temepraturu, time ostaje u zoni visokih radni performansi uz isotvremeno povećanu bezbednost vaših podataka. 
 AorusSSDNVME_software.gif

Hardverski gledano, Gigabyte je odradio sjajan posao, ali nije zapostavio ni softversku komponentu. Na raspolaganju vam je besplatni softverski alat SSD Tool Box koji vam pruža informacije o modelu uređaja, trenutnoj verziji upravljačkog softvera, stanju SSD uređaja i radnoj temperaturi čije vrednosti očitava sa sezora ugrađenog na samom SSD disku. Takođe, softver nudi i opciju bezbednog brisanja podataka sa vašeg SSD diska kada za tim imate potrebu, a želite da budete sigurni da se niko neće dočepati i zloupotrebiti vaše podatke.

Gigabyte AORUS NVMe Gen4 - utisci u radu

Iako smo u početku bili malo sumnjičavi po pitanju navedenih podataka o performansama imajući u vidu nedavni uporedni test SSD diskova, Gigabyte Aorus modeli nam nisu ostavili mesta za sumnju - radi se o definitivno jednom od par najbržih uređaja ove vrste na tržištu. PCIe 4.0 u verziji Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD diska zaista funkcioniše i daje rezultate koje osećate u realnom radu i kopiranju podataka. 

 Aorus_SSD_nvme4_5s.jpg

Instalacija je krajnje jednostavna, ali pre nego što ga instalirate u predviđeni M.2 slot na matičnoj ploči morate da montirate pripadajući bakarni hladnjak koji stiže u pakovanju.  Montiranje je olakšano zahvaljujući lepljivim termo trakama koje ujedno povećavaju površinu korisnog kontakta između elektronskih uređaja na štampanoj pločici i bakarnog hladnjaka. Dodatno se pozicija, inače masivnog bakarnog hladnjaka, fiksira pomoću 6 malih "krstastih" šrafova.

Posle toga, povedite računa u koji M.2 slot ugrađujete ovaj SSD disk. Ukoliko to činite na nekoj X470 matičnoj ploči, neka to bude onaj koji je pod direktnom kontrolom AMD Ryzen procesora. Obično je to onaj prvi bliže procesoru, ali nije na odmet da proverite uputstvo matične ploče. Ukoliko pak SSD monitrate u M.2 slot koji je pod kontrolom X470 čipseta, značajno ćete degradirati performanse jer X470 podržava isključivo sporiji PCIe V2.0 standard. Evo i grafikona koji vam najbolje oslikava situaciju sa izborom pravilnog M.2 slota.
  AorusSSD_performance_s.jpg

 blackmagic_perf.jpg

Takođe, važno je pomenuti da u kombinaciji sa Ryzen 2000 serijom procesora kao i Intel Core procesora 9. generacije sa Z390 čipsetom, ovaj Gigabyte AORUS NVMe Gen4 radi će u PCIe V3.0 režimu sa redukovanim performansama. Samo ukoliko koristite Ryzen 3000 procesor u kombinaciji sa X570 čipsetom on će sigurno raditi u najbržem PCIe V4.0 režimu rada. Mi smo uspeli da isto postignemo u kombinaciji Ryzen 3000 procesora i dobre X470 ploče (Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi) koja je postigla identične rezultate kao i u slučaju X570 modela. Međutim, ne garantujemo da će baš svaka X470 ploča biti u mogućnosti da pogura dotični SSD u režimu maksimalnih performansi.

Gigabyte AORUS NVMe Gen4 – performanse

Test sistem:
 
CPU:

AMD Ryzen 7 3700X

MB: Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling: Cooler Master 280L Nepton
RAM: 2x8GB HyperX Predator RGB DDR4-3200
VGA: AMD Radeon Vega 64 
PSU: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Windows 10 Pro Build 1903
Driver: AMD All-in-1 18.50.16.01_WHQL
Display: ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:
 
Windows 10 Start/Shutdown performanse:
Windows 10 Start/Shutdown ( vreme izvršenja )
podizanje OS-a
gašenje OS-a
Crucial P1 500 GB M.2 NVME x4
Intel 760p 256 GB
WD Black 500 GB M.2 NVMe x4
Samsung 860 EVO 250 GB M.2 SATA
Samsung 970 EVO Plus 256GB M.2 NVMe x4
Kingston KC2000 1TB NVMe x4
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
0 33 65 98 130
manje je bolje (sec.)
 
 
Adobe Premiere Pro performanse:
Adobe Premiere Pro ( brzina učitavanja )
projekat
aplikacija
Intel 760p 256 GB
Kingston KC2000 1TB NVMe x4
WD Black 500 GB M.2 NVMe x4
Samsung 860 EVO 250 GB M.2 SATA
Crucial P1 500 GB M.2 NVME x4
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
Samsung 970 EVO Plus 256GB M.2 NVMe x4
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
 
 
Učitavanje METRO Exodus igre:
METRO Exodus ( brzina učitavanja igre )
vreme
Samsung 860 EVO 250 GB M.2 SATA
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
Kingston KC2000 1TB NVMe x4
Crucial P1 500 GB M.2 NVME x4
Samsung 970 EVO Plus 256GB M.2 NVMe x4
Intel 760p 256 GB
WD Black 500 GB M.2 NVMe x4
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
 
 
I/O Meter performanse:
IO Meter ( Velike/male datoteke )
sekvencijalno čitanje velikih podataka
sekvencijalno pisanje velikih podataka
sekvencijalno čitanje malih podataka
sekvencijalno pisanje malih podataka
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
WD Black 500 GB M.2 NVMe x4
Samsung 970 EVO Plus 256GB M.2 NVMe x4
Intel 760p 256 GB
Kingston KC2000 1TB NVMe x4
Crucial P1 500 GB M.2 NVME x4
Samsung 860 EVO 250 GB M.2 SATA
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
 
 
Windows 10 FIle Explorer
Windows 10 File Explorer ( transfer velikih datoteka )
čitanje
pisanje
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
Kingston KC2000 1TB NVMe x4
Samsung 970 EVO Plus 256GB M.2 NVMe x4
WD Black 500 GB M.2 NVMe x4
Intel 760p 256 GB
Crucial P1 500 GB M.2 NVME x4
Samsung 860 EVO 250 GB M.2 SATA
0 750 1500 2250 3000
više je bolje (MB/s)
Windows 10 File Explorer ( transfer malih datoteka )
pisanje
čitanje
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
Kingston KC2000 1TB NVMe x4
Samsung 970 EVO Plus 256GB M.2 NVMe x4
WD Black 500 GB M.2 NVMe x4
Intel 760p 256 GB
Crucial P1 500 GB M.2 NVME x4
Samsung 860 EVO 250 GB M.2 SATA
0 250 500 750 1000
više je bolje (MB/s)
 
 
Windows 10 sistemske performanse:
Windows 10 sistemske performanse ( sekvencijalno kopiranje )
pisanje
čitanje
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
Kingston KC2000 1TB NVMe x4
Samsung 970 EVO Plus 256GB M.2 NVMe x4
WD Black 500 GB M.2 NVMe x4
Crucial P1 500 GB M.2 NVME x4
Intel 760p 256 GB
Samsung 860 EVO 250 GB M.2 SATA
0 1250 2500 3750 5000
više je bolje (MB/s)
Windows 10 sistemske performanse ( nasumično kopiranje )
čitanje
pisanje
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
Kingston KC2000 1TB NVMe x4
Samsung 970 EVO Plus 256GB M.2 NVMe x4
WD Black 500 GB M.2 NVMe x4
Crucial P1 500 GB M.2 NVME x4
Intel 760p 256 GB
Samsung 860 EVO 250 GB M.2 SATA
0 500 1000 1500 2000
više je bolje (MB/s)
 
 
Blackmagic:

Gigabyte AORUS NVMe Gen4 – zaključak

Gigabyte je uspeo za vrlo kratko vreme da se nametne kao ozbiljan proizvođač SSD diskova. Sve prisutniji kako u delu pristupačnih modela, lansiranjem Aorus NVMe Gen4 model je pokazao kako se pravi trenutno najbrži "consumer" SSD na svetu. To će svakako povećati popularnost i interesovanje korisnika za Gigabyte SSD proizvodima.
 
 
Gigabyte AORUS NVMe Gen4 je izuzetno brz u radu. Iako se radi o SSD disku najnovijih tehničkih specifikacija, bez problema radi i sa starijim modelima matičnih ploča uz očekivane penale koje starija tehnologija čipsetova nosi sa sobom.
 
Ovaj disk se pravi u uobičajenom M.2 2280 formatu koji podržavaju sve iole novije matične ploče. Pravi se u verziji kapaciteta od 2 TB, 1 TB i 512 GB. najlepše od svega je što je cena praktično izjednačena sa najaktuelnijim NVMe x4 PCIe V3.0 modelima, a pri tome je testirani Aorus osetno brži od konkurencije. 
 Aorus_SSD_nvme4_6s.jpg
 
Zaključujemo da smo iznenađeni činjenicom kako je Gigabyte brzo napredovao i praktično iznenadio mnogo veća i iskusnija imena u ovom delu tržišta, pokazujući na delu i u praktičnom radu šta znači ekstremno brzi SSD disk. Svi oni koji tragaju za najbržim SSD rešenjem su na pravom mestu,  zove se  - Gigabyte AORUS NVMe Gen4!

 
Prednosti:
- Najbolje performanse u M.2 NVMe SSD kategoriji
- Delotovoran bakarni hladnjak
- Pristupačna cena
- Laka ugradnja
- Kompatibilnost
 
Nedostaci:
- Grejanje
 
CENA:  285 evra (verzija od 1TB)

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston KC2000 1TB NVMe x4 PCI SSD

Test: G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209