Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Aorus KD25F (Video)

26.06.2019 17:22 | 0 Multimedija
Test: Gigabyte Aorus KD25F (Video)

Zanimljiv gejming, ili kako ga Gigabyte naziva “taktički” monitor, koji će ljubiteljima e-sports igara pružiti pravi gejming užitak. Čak i ukoliko nemate ozbiljjnije gejming ambicije, kad prvi put probate jedan propisno brz e-sports monitor, povratak na staro će biti težak jer je razlika lako oučljiva, čak i u odnosu na vrlo pristojne 144Hz modele.

U moru monitora deklarisanih kao “gejming”, postoje prilične varijacije u specfikacijama i onome što konkretan model nudi igračima, od onih koji su tek malo prilagođeniji za igre od običnih multimedijalnih monitora, do onih koji su mnogo više od toga i namenjeni takmičarskoj populaciji koja želi da izvuče svaku trunku prednosti u e-sports igrama.
 
 
 
Čak i ukoliko nemate ozbiljjnije gejming ambicije, kad prvi put probate jedan propisno brz e-sports monitor, povratak na staro će biti težak jer je razlika lako oučljiva, čak i u odnosu na vrlo pristojne 144Hz modele. 
 
Upravo iz tog razloga, sa nestrpljenjem smo još od početka godine kada je najavljena nova generacija AU Optronics panela sa osvežavanjem od 240Hz i odzivom od 0.5ms, očekivali da na test pristigne neki od monitora sa ovim panelima. 
 
Razliku između jedne i pola milisekunde, nije nešto što ćete diretno osetiti ili registrovati, ali je bitna zašto što je u pitanju realna evolucija panela u delu koji je i dalje verovatno najslabija tačka kada je gejming u pitanju. Ova cifra naime predstavlja odziv panela, odnosno njegovu sposobnost da prikazuje fine detalje koji se brzo kreću, što je naravno za e-sports izuzetno bitno. 
 GigabyteAorusKD25F_0s.jpg
 
Problem je zapravo što i monitori koji se deklarišu kao 1ms zapravo tu cifru dostižu samo pod određenim uslovima i u najboljem slučaju. Kada to nije slučaj, dolazi do zamućenja ukoliko se objekat na ekranu kreće dovoljnom brzinom, što je zapravo ono što nazivamo ghosting. Iz tog razloga bi smanjenje odziva na 0.5ms trebalo doneti naredni korak u oštrini prikaza brze akcije.
Prošlo je dosta vremena od predstavljanja ovih panela do dolaska prvog monitora na naš test, a najbrži od svih je ovog puta bio Gigabyte sa svojim Aorus KD25F monitorom. Zanimljivo je da Gigabyte ovaj model deklariše ne kao gejming monitor, već kako oni kažu kao “Tactical monitor”, što bi ustvari trebalo da ga odvoji od modela koji su gejming više šminkom, nego specifikacijama. 
 
Iako će nekima ovakvo deklarisanje zvučati pretenciozno, u neku ruku ga podržavamo jer zaista pojam gejming monitor obuhvata vrlo širok spektar specifikacija, a nisu baš svi adekvatan ili idealan izbor za e-sports. 
 GigabyteAorusKD25F_01s.jpg
 
Šta je onda to što izdvaja novi Aorus monitor i čini ga taktičkim?
 
Zapravo, dosta toga. Gigabyte se nije zaustavio na pomenutoj brzini, već je monitor napakovao sa prilično dodatnih funkcija koje mogu biti realna prednost u igri, pomoći vam da budete bolji, ili jednostavno da još više uživate u igri. 

Gigabyte Aorus KD25F - dizajn

Iako izgled nije neophodna komponenta dobrog monitora, Aorus KD25F je moramo priznati jedan od najbolje dizajniranih gejming monitora koje smo imali priliku da probamo, nezavisno od namene. Tanko postolje od livenog metala, sa sve ručkom za nošenje na gornjem delu nosača izgleda odlično, ali i nudi podešavanje rotacije po 20° u oba smera, visine u opsegu od 130mm, nagiba od 5° ka dole do 21° ka gore, kao i pivota panela za 90°.
 GigabyteAorusKD25F_1s.jpg

Sa zadnje strane monitora i na nosaču nalazi se i RGB osvetljenje koje uz RGB Fusion aplikaciju koja je poznata vlasnicima Gigabyte-ovih ploča nudi mogućnost podešavanja boja i interesantnih efekata radi prilagođavanja izgleda željama korisnika. Osvetljenje je doduše samo dekorativno, jer je relativno slabo da bi služilo i kao ambijentalno osvetljenje - prava šteta, jer iako izgleda lepo, mislimo da bi u tom slučaju bilo još upotrebljivije većini korisnika kojima monitor i tako stoji leđima ka zidu. 

KD25F dolazi sa solidnom selekcijom konektora, pa su tu dva HDMI 2.0, jedan DisplayPort 1.4, USB 3.0 za konekciju sa računarom, dva USB 3.0 porta za povezivanje uređaja (sa mogućnošću punjenja), kao i konektori za slušalice i mikrofon o kojima ćemo nešto kasnije. Monitor se ne napaja putem adaptera, već je naponska sekcija unutar njega, što možda donekle olakšava organizaciju kablova, pa će iz njega u većini slučajeva voditi tri kabla koja možete provući kroz prorez na postolju.
 GigabyteAorusKD25F_2s.jpg

 

Sa prednje strane monitora je panel sa vrlo tankim okvirom i možda najmanjom marginom oko samog panela do sada, što bi se verovatno dopalo onima koji žele da prave surround setup.

Ukupno, Aorus KD25F je vrlo elegantan i jednostavan sa prednje strane, a vizuelno efektan sa zadnje i svakako je jedan od najdopadljivijih gejming monitora koje smo imali na testu.

Gigabyte Aorus KD25F - slika

Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model Aorus KD25F
 • Dijagonala 24.5
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja WLED
 • Odziv ekrana
  0.5 ms (MPRT)
 • Maksimalno osvetljenje 400 cd/m2 (TYP.)
 • Dimenzije 558 x 485~548 x 236
  sa postoljem
 • Masa
  6.8kg
 • Citirani statični kontrast 1000 (TYP.)
 • Konekcije HDMI 2.0 x2,
  Display port 1.2 x1
 • Mogućnosti promene ugla pivot, tilt, swivel, height adjust
 • Ugao gledanja 170°(H)/160°(V)

Panel je kao što smo rekli proizvod AU Optronic-a i u pitanju je poslednja generacija TN panela, dijagonale 24.5” i Full HD rezolucije. Ni TN nije kao što je nekad bio, pa je i pored lošijih uglova gledanja karakterističnih za TN panele, reprodukcija boja sjajna i to bukvalno, obzirom da je maksimalno osvetljenje koje smo izmerili bilo blizu 450nita. Kontrast se kretao oko deklarisanih 1000:1, uz vrlo dobar nivo crne i praktično odsustvo bilo kakvog probijanja osvetljenja ili neujednačenog osvetljenja. Veoma prijatno iznenađenje je bila i tačnost prikaza boja, uz Delta E odstupanje od svega 2.3 u standardnom modu, dok je čak nekoliko modova pokazalo jednako zavidnu preciznost.

 displaycal.JPG

GigabyteAorusKD25F_3s.jpg 
Pripisaćemo ovo kako odličnoj fabričkoj kalibraciji od strane Gigabyte-a, tako i činjenici da je panel sposoban za pravi osmobitni prikaz boja, bez pomoći FRC-a. Posledica toga je i pokriće 100% sRBG spektra, pa se kvalitetu prikaza ovog monitora zaista nema šta zameriti. Dok god ga ne gledate iz nekih ekstremnih uglova, igranje, pa i gledanje filmova na njemu je pravo uživanje.

GigabyteAorusKD25F_4s.jpg

Monitor poseduje standardnu selekciju predefinisanih modova slike, poput onih prilagođenim FPS ili RTS igrama, modova za filmove, čitanje teksta, kao i sRGB mod koji je obično namenjen najtačnijem prikazu, iako se ovog puta standardni pokazao kao još tačniji. 

Prisutne su i neke opcije za dodatno poboljšanje slike, poput podešavanja zasićenja boja ili dinamičkog kontrasta, koji doduše nije povećavao kontrast, već samo uticao na smanjenje tačnosti prikaza boja.

softver.gif

Gigabyte Aorus KD25F - gaming

Kada je gejming u pitanju, KD25F dolazi sa podrškom i za AMD Freesync i Nvidia G-Sync varijabilno podešavanje osvežavanja i to u prilično velikom opsegu, od 48 do 240Hz, sa sve podrškom za LFC (Low Frame Rate Compensation), pa vas na njemu očekuje glatak prikaz praktično bez obzira na grafičku kartu, naravno sve dok ona podržava makar jedan od ova dva standarda.
 GigabyteAorusKD25F_5s.jpg

 Ono što je nama posebno zanimljivo, obzirom na celu priču oko 0.5ms, je i opcija koju Gigabyte naziva Aim Stabilizer, a koja je zapravo gašenje pozadinskog osvetljenja između svakog frejma, što rezultuje superoštrim prikazom brzog kretanja, jer oko ne vidi promene, već samo finalni frejm. Ovo smo već viđali i kod drugih monitora, ali je sa osvežavanjem od 240Hz i ovako niskim odzivom, ova opcija još upotrebljivija. Poput drugih sličnih rešenja (iako se nedavno pojavio jedan model koji je izuzetak), ova opcija ne radi istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem, ali vam 240Hz omogućuje dovoljno kratak period po frejmu da praktično ne primećujete “tearing” i “stuttering”, a da uživate u vrlo oštrom prikazu brze akcije. Istina, overdrive parametri nisu baš idealno podešeni, pa je primetan blagi overshoot, a nažalost aktivacija “Aim Stabilizera” ne dozvoljava naknadno doterivanje “overdrive” parametara. Nadamo se da će to biti omogućeno u nekom naredno “firmware-u”, obzirom da monitor podržava i ažuriranje putem interneta, u maniru Gigabyte-ovih matičnih ploča. Možda jedina zamerka koju smo pronašli je nešto veći input lag od 20.5ms, što je nešto više nego što smo izmerili kod nedavno testiranih gejming monitora. Nije da smo prilikom igranja primetili razliku, odziv je bio odličan uz vrlo tečan prikaz, ali zato je instrument i tu.

Pored sulude brzine, ovaj monitor nudi i neke finese, u vidu dodatnih mogućnosti.

Nama napraktičnija je USB zvučna karta ugrađena u sam monitor. Umesto beskorisnih zvučnika koje korisnici odmah zaborave, ovo je zapravo koristan dodatak, jer vam na samom monitoru pruža konektor za slušalice sa solidnom jačinom izlaza, kao i ulaz za mikrofon koji nije običan, već podržava ANC, t.j. procesiranje glasa putem posebnog DSP čipa kako bi se smanjila buka i komunikacija bila jasnija.
 GigabyteAorusKD25F_6s.jpg

Od hardversko softverskih gejming poboljšanja, tu su i već standardne opcije podizanja nivoa crne radi lakšeg uočavanja protivnika koji se štekaju u mraku, kao i prikaz nišana, koji ovog puta doduše možete dizajnirati po želji i promeniti kad god vam je volja. Ukoliko igrate npr. Dotu, ili Quake, monitor poseduje i tajmer koji vam može služiti da pratite vreme do respawna određenog “powerup-a” ili “npc-a”.

Možda ne gejming, ali potencijalno korisna opcija je i mogućnost prikaza PIP ili PBP prozora sa drugog video ulaza, u kome možete pratiti npr. TV program sa Set Top Boxa ili već nešto drugo. Za one koji vole hardver i statistike, tu je i prikaz temperature, broja obrtaja i zauzeća procesora i grafike ili trenutnog DPI-a. Sva podešavanja u meniju se vrše direkcionim joystickom sa donje strane monitora, koji je veoma praktičan, uz moramo reći sjajan dizajn menija, a sva podešavanja će vam biti dostupna i putem OSD “sidekick” softvera, koji brzinu podešavanja podiže na potpuno novi nivo.

rgb_fusion.gif

Krajnje je bilo vreme da se u 21. veku prebacimo sa 5 tastera na monitorima na softver i mobilne aplikacije, i prosto je neverovatno da je ovo praktično prvi monitor na testu koji nudi ovaj nivo konfigurisanja.

Gigabyte Aorus KD25F - zaključak

Sve u svemu, Aorus KD25F je veoma zanimljiv gejming, ili kako ga Gigabyte naziva “taktički” monitor, koji će ljubiteljima e-sports igara pružiti pravi ugođaj i puno korisnih dodatnih opcija.

Koliko nam se dopalo kako radi, još više nam se dopalo kako je napravljen, pa ovom monitoru dodeljujemo našu Advanced Design nagradu.

  

Gigabyte je pokazao da svoje iskustvo vezano za ploče i grafike ume da primeni i na druge uređaje, pa  verujemo da će ovaj monitor biti interesantan izbor kada dođe u prodaju, obzirom da je njegova trenutna cena u evropi oko 500€, što je vrlo konkurentno sa aktuelnim 240Hz modelima.

Test: HP 25x gejming monitor

Test: AOC C27G1 - 144Hz gejming monitor (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309