Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Aorus K7

03.11.2017 10:02 | 3 Games
Test: Gigabyte Aorus K7

Gigabyte već duže vremena nudi razne vrste periferija, ali nikada proizvođaču, stiče se utisak, to nije bio udarni fokus. To naročito važi za pojedina tržišta, pošto je Gigabyte svetski prepoznato ime za matične ploče, dok se tastature, miševi, laptopovi, kuleri i kućišta nude ipak samo na nekim tržištima. Danas imamo priliku da se družimo sa mehaničkom tastaturom u njihovoj izvedbi. Evo i kako se pokazala i čime nas je osvojila!

Filip Majkić

Aorus je brend kompanije Gigabyte okrenut gejmingu i definitivno se puno radi na jačanju tog brenda. Pod oznakom Aorus pojavljuju se uređaji po kojima je Gigabyte veoma dobro poznat – poput matičnih ploča i grafičkih karti – ali i uređaji koji ipak spadaju u domen egzotike, makar kada je o Gigabyte-u reč. Miševi, tastature, kućišta, rashladni sistemi...sve to, i još mnogo toga, u različitim izdanjima, je počelo da se pojavljuje na tržištu, polako ali sigurno.


gigabyte_aorus_k7_1_s.jpg


Pored ostalih uređaja, o kojima ste već mogli da čitate ili ćete uskoro biti u prilici da čitate na stranicama Benchmarka, do nas je stigla i veoma interesantna tastatura. Reč je o modelu koji nosi oznaku Aorus K7, te stoga sasvim očekivano spada u portfolio proizvoda orijentisanih ka igračima, ali i uopšte osobama koje žele nešto više od svoje tastature. Radi se o mehaničkoj tastaturi, sa Cherry MX Red prekidačima, kao i potpuno podesivim RGB pozadinskim osvetljenjem od 16.8 miliona boja. Kako se tastatura pokazuje u praksi? Za više informacija o mehaničkim tastaturama i razlikama između najzastupljenijih prekidača (koji svi stižu iz Cherry MX kuhinje), posetite donji link...

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


Pakovanje

Pakovanje u kome dolazi tastatura je vrlo jednostavno i minimalističko, ali istovremeno lepo ukrašeno i veoma prikladno, bez ikakvih preterivanja. Kutija je nešto veća od tastature, a treba imati u vidu da ni sama tastatura nije naročito velika, no o tome uskoro. Aourus brendiranje je takvo da dominiraju crna i narandžasta boja, kao i logotip inspirisan bogovima Starog Egipta. Sve u svemu, idealna kombinacija!


gigabyte_aorus_k7_9_s.jpg


Na kutiji se mogu pronaći sve potrebne informacije. Na prednjoj strani možete videti izgled same tastature, sa svetlosnim efektima koji „plivaju okolo“. Sa druge strane, pozadi se nalazi šest istaknutih karakteristika za koje je Gigabyte smatrao da ih treba izdvojiti i jasno naglasiti na pakovanju krupnim delovima. To su RGB Fusion sistem osvetljenja, Cherry MX tasteri (istina, tek podrobnijim čitanjem zaključujete da se radi o Red tasterima), kompletna anti-ghosting podrška za sve tastere (da se simultanim aktiviranjem više tastera ne blokiraju ostali), zatim, on-the-fly kontrole za multimediju i osvetljenje, programabilnost svih tastera, kao i podesivost gumiranih nožica, odnosno nagiba tastature.


gigabyte_aorus_k7_8_s.jpg


U pakovanju zatičemo tastaturu u maloj torbici za nošenje, što je svakako dobrodošao dodatak jer uvek možete da je iskoristite ako želite da ponesete svoju tastaturu sa sobom – ili pak da je iskoristite u neke druge svrhe, ukoliko se to pokaže potrebnim. Tu je zatim papirić sa osnovnim komandama za osvetljenje i multimediju, te hvataljka kojom možete lako da vadite i menjate tastere.


gigabyte_aorus_k7_6_s.jpg


Najzad, tu je i osam rezervnih tastera crvene boje – po četiri R2 i četiri R3 tipa. Isprva smo bili začuđeni zašto Gigabyte isporučuje neobeležene tastere, ali smo ubrzo shvatili da je ovo svakako dobar potez – možda želite da zamenite neki drugi taster u odnosu na standardne WASD tastere, ili koristite specifičnu kontrolnu šemu koju želite da istaknete ili označite, tako da na ovaj način jednostavno niste ograničeni već možete da izmenite tastere po želji.

 

 

Tastatura na testu

Susret sa samom tastaturom je na nas ostavio izuzetno pozitivan utisak i moramo reći da je ovo verovatno najlepša mehanička tastatura koja je došla do naše redakcije. Ukoliko biste se prevarili, mogli biste lako pretpostaviti da je izrađena od metala – naime, gornja površina tastature upravo tako deluje, da je na njoj postavljen tanak sloj brušenog aluminijuma. Ipak se radi o plastici, i to vrlo kvalitetnoj, ali sama činjenica da je kompletna Benchmark redakcija neko vreme zbunjeno posmatrala gornji deo tastature u dilemi o kom je materijalu reč je dovoljna da ilustruje da se radi o veoma uspelom uratku.


gigabyte_aorus_k7_7_s.jpg


Osnovni utisak je da se radi o jednostavnoj i elegantnoj tastaturi. Ona ne zauzima puno prostora na stolu, što nas je posebno oduševilo i obradovalo. Naprotiv, vrlo je kompaktna i plitka, tako da nema bojazni da će zaposesti ogromnu površinu na vašem radnom stolu. Posebno impresioniraju ivice i ćoškovi, budući da su ćoškovi zasečeni, pa kompletna konstrukcija ostavlja utisak mnogougaonika pre nego običnog pravougaonika, a istovremeno, duž ivica se prostire narandžasta linija koja je vrlo, vrlo tanka, ali jasno vidljiva i podiže estetski utisak o tastaturi.


Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model Aorus K7
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatno Cherry MX Red mehanički tasteri
  Životni vek tastera: 50 miliona klikova
  Dubina hoda tastera: 4 mm
  Dubina aktuacije: 2 mm
  Sila aktivacije: 45g +/- 15g
  Dužina kabla: 2 metra
  Softver: AORUS Engine
  USB N-Key Rollover (NKRO)
  Report Rate: maksimalno 1000Hz
  Pozadinsko osvetljenje: RGB fusion, 16.8 miliona boja
  Multimedijalni tasteri: 22 funkcijska tastera, kombinacijama sa "Fn" tasterom
  Fino podesive nožice za visinu putem analognih točkića


Nažalost, tastatura nema naslone za dlanove. Uvek to volimo da vidimo, makar kao dodatak, jer se radi o izrazito funkcionalnom delu koji je od ogromne koristi svima nama koji puno vremena provodimo kuckajući. Na desnoj strani zatičemo Aorus natpis (donji deo), te Aorus logo (u gornjem delu, iznad numeričke sekcije), kao i indikatore. Osim standardnih, tu ćete videti i indikator za stanje Windows tastera. Naime, njega možete onesposobiti pritiskom na kombinaciju Fn + WinLk, levo od strelica. Sve što je vezano za multimedijalne funkcije, kao i osvetljenje, možete koristiti pomoću ovog Fn tastera i nekim od tastera na kojima su ugravirane sekundarne komande.

gb_aorusk7_3_s.jpg

Sami tasteri su Cherry MX Red tipa. Crveni tasteri su, subjektivno posmatrano, verovatno u donjem delu izbora kada su mehanički tasteri u pitanju. Preferiramo plave, crne ili braon, premda se u konkretnom slučaju sama tastatura sasvim korektno pokazala u praksi. Daljina aktivacije tastera od 2 milimetra je solidno plitka da možete da kuckate izuzetnom brzinom, a i ukupan hod od 4 milimetra omogućava solidnu udobnost u radu. Pored pooling rate-a koga možete konfigurisati do 1000 Hz, valja istaći podršku za Full N-Key Rollover, što u praksi znači da simultanim pritiskanjem nekoliko tastera ne možete blokirati dalje unošenje komandi (tipična situacija kada npr. igrate neku igru poput PES-a i dok držite dve strelice pritisnutim i komandu za sprint pritiskate drugom rukom zabaguje vam se komanda za šut ili dodavanje).


gigabyte_aorus_k7_14_s.jpg


Još jedna pomalo čudnovata odluka se manifestuje na prednjem delu tastature. Tu smo zatekli dva točkića, koji su poprilično izraženih podeoka, tako da možete lako da nadražite jagodice prstiju dok ih okrećete. Čemu oni služe? U suštini, njima podešavate nožice sa donje strane, a preko njih i nagib tastature. Verujemo da su u Gigabyte-u imali nameru da omoguće precizno podešavanje visine, odnosno nagiba, ali naše je mišljenje da je ovim mehanizmom stvar bespotrebno zakomplikovana. OK, omogućeno je veoma velik opseg finih podešavanja visine, ali to em traje dugo, em se lako dođe u situaciju da se jedna strana podigne ili spusti koji milimetar više od druge, pa se onda tastatura klacka, kao kada je jedna nožica stola nešto kraća. No, kada jednom podesite nagib, malo je verovatno da ćete ga često menjati.


gigabyte_aorus_k7_2_s.jpg


Šta nam još ostaje da pomenemo? Dužina kabla iznosi skoro 2 metra, i on je sasvim pogodan i prigodan za sve namene. Nije upleten, ali preživećemo. Ukupno postoje 22 funkcijska tastera, odnosno tastera čija se funkcija može menjati pomoću „Fn“ modifikatora. Životni vek tastera je deklarisan na 50 miliona klikova, što je tipično za sve Cherry MX tastere.


gigabyte_aorus_k7_15_s.jpg


U samom radu, tastatura se ponaša sjajno. Sa silom aktivacije (ili bolje reći, masom potrebnom da se pritisne taster) od svega 45 +/- 15 grama, radi se o mehaničkoj tastaturi koja je među lakšima za ubrzano kuckanje. Istovremeno, tastatura je solidno teška, sasvim sigurno teža nego što odaje utisak zbog relativno male siluete, ali sa preko jednog kilograma sigurno nećete dolaziti u situaciju da se pomera pod velikim brojem silovitih pritisaka prstima i slično. Tome doprinose četiri velike gumirane nožice sa donje strane tastature, koje vrlo čvrsto drže istu „zakovanu“ za podlogu.

 

Finalni utisci

 

Softver

Gigabyte je pratio trendove i omogućio da se sve funkcionalnosti njegove tastature mogu koristiti i bez softvera. Ipak, za razliku od drugih proizvođača, rešio je da omogući kontrolu i putem softvera, tako da se isti takođe isporučuje. Konkretno, reč je o Aorus Engine softveru, jedinstvenom kontrolnom centru kojim se mogu kontrolisati parametri rada grafika, matične ploče, ali i tastatura i miševa, svega što Gigabyte poželi da isporuči korisnicima pod Aorus brendom.


aorusk7_softver_2_s.jpg


Ukoliko pak ne želite da koristite softver, niko vas na to ne prisiljava. Jednostavno ga nemojte preuzeti i instalirati. Gigabyte je omogućio kontolu osvetljenja i efekata preko komandi na samoj tastaturi. Već smo spomenuli da egzaktan spisak sa najvažnijim funkcijama možete videti na papiru koji dobijate u pakovanju, i koji predstavlja neku vrstu „brzog tutorijala“ putem koga ćete se brzo upoznati sa naprednijim opcijama vaše tastature.

Sa druge strane, softver možda i nije tako loše imati, posebno zbog toga što ćete ga možda koristiti za druge stvari (na primer, za overklok grafičke karte i slično). Još jedna benefit jeste što softverom uvek možete preuzeti i instalirati najnoviji firmver jednim prostim klikom, tako da se može desiti da se objavi neka ispravka ili uvede nova funkcija.


aorusk7_softver_6_s.jpg


Opcije osvetljenja su brojne. Možete uvoditi najrazličitije efekte, od delimičnog i parcijalnog osvetljenja, preko potamnjivanja, do wave ili ripple kombinacija, u bojama u kojima god želite to da načinite. Zanimljivo je da se tu i tamo dešavao bag da softverom unete promene ne budu sačuvane, ali je zato sa manuelnim unošenjem preko funkcijskih tastera sve funkcionisalo besprekorno. U svakom slučaju, softver je vrlo jednostavan za korišćenje i vrlo lako ćete moći da se snađete sa njim. Podešavanja možete smeštati u profile, možete snimati i dodatne makroe, tako da je programabilnost na visokom nivou.


Zaključak

U momentu dok kucamo ovaj tekst, cena tastature u inostranstvu iznosi oko 130 dolara. Za divno čudo, imamo najavu domaće kancelarije da će cena ove tastature iznositi oko stotinak evra. Naravno, reč je o očekivanoj ceni, koja može – ali i ne mora – da odražava finalno stanje stvari. Svakako neće biti reč o veoma skupom modelu, i možemo reći da će Gigabyte sa Aorus K7 tastaturom doneti nešto što nije bilo zastupljeno do sada – Full RGB osvetljenje u nižu kategoriju, makar kada govorimo o svetu mehaničkih tastatura.


gigabyte_aorus_k7_10_s.jpg


Istovremeno, tastatura nam se veoma dopada u smislu dizajna. Vrlo je dopadljiva, drugačija, silueta je mala, naravno – relativno posmatrano u odnosu na mehaničke tastature. Zasečeni ćoškovi doprinose tom utisku, a tasteri nisu ubačeni u glomazni ram. Štaviše, zahvaljjujući tome, LED osvetljenje može da dođe do punog izražaja jer je isto položeno u baze samih tastera, pa je vizuelni ugođaj tim potpuniji.


gigabyte_aorus_k7_11_s.jpg


Tastatura nije bez mana. Najpre, u startu je cena mehaničkih tastatura osetno viša u odnosu na standardne varijante. Subjektivna primedba bi bila da nije omogućeno kačenje ni opcionog naslona za dlanove, koji dosta pomaže osobama koje kucaju puno. Takođe, nema nekog posebnog dodatka, poput dodatnog USB porta, koji bi podigao utisak o opštoj upotrebljivosti.

award_aorusk7_s.jpg

Ipak, mišljenja smo da je traženje nekih posebnih mana ovoj tastaturi uzaludan posao. Jednostavno, reč je o solidnom all-round modelu mehaničke tastature, koja ide na eleganciju i minimalno zauzeće prostora na vašem stolu. Dobro je osmišljena, nudi raznovrsne svetlosne efekte (koje možete i da isključite ukoliko tako želite), a najavljena je i veoma solidna cena. Sve u svemu, sa Aorus K7 tastaturom se ne može pogrešiti i to je naš osnovni utisak koji nosimo sa testa. Reč je o izuzetno solidnom proizvodu u svakom smislu.


Prednosti

- Odličan dizajn
- Veoma dobro osvetljenje sa mnoštvom različitih efekata
- Kompletna kontrola direktno sa tastature bez softvera, koji se opciono može koristiti
- Kvalitet izrade
- Cherry MX prekidači
- (Uslovno) Cena, ukoliko se obistine najave


Nedostaci

- Bez dodatnog USB porta
- (Subjektivno) Voleli bismo da je prisutan naslon za dlanove
- Podešavanje nagiba preko točkića je zanimljiv, ali nepotreban detalj; povrh toga, može vam trebati neko vreme da ih podesite na identičnu visinu kako se tastatura ne bi klackala


Očekivana cena: oko 100 evra


Tastaturu na test ustupio
Gigabyte.

Vlada Neregistrovan korisnik
Ovo su standardni ABS laser etched tastari koliko vidim OEM profile. Tesko je uociti bez blize slike.
Niko od standardnih gamerskih tastatura sa RGB light ne ulaze u skuplje keycaps. double shot se uglavnom koristi za tastature bez svetla. Ima nekih tastera double shot cak i PBT translucent sto znaci da propustaju svetlo ali to nije tako dobar svetlosni efekat kao na tankim tastarima, pogotovu PBT nije kao ABS. Double shot i dye sublimited su korisceni ranije standardno ali tada nije bilo pozadinskog osvetljenja. Inace najskuplji su SA Profile tasteri. neki kostaju i po 100$ od ABS. Cuo sam da su neki ljudi trazili da im se uradi dye sublimited PBT u SA Profilu ali da to nije uradjeno. SA su uglavnom krupna slova na ulubljenim kao mestom gde se pritiska.
Niste svesni kako mozete naci normalne dugotrajne tastature na popustima, ljudi placaju kod nas po 60-70e za neke tastature kineske RGB nemaju ni Cherry MX Switch. Zadnji put kada sam gledao mechanicalkeyboards video sam Ducky One TKL Brown Switch sa dye sublimited PBT za 89$. Tastatura nema svetla, nema nista. Sa raznim tastarima, cak i sa Green i Clear, cak sma video i za 110$ sa pozadinskim osvetljenjem belim double shot PBT. Samo treba gledati. Ima ove koje kostaju Filco, Deck Legend ona sa Clear prekidacima od 210$ mi je san. Kada je vidis kao da si se vratio u 1980te a ima osvetljenje i PBT double shot. cak mala Deck 82 kosta 160$, pa Leopold sa Topre preko 200$ dye sublimited PBT. Ali se mogu naci kvalitetne i za 100$
jurodivi Član postova: 2979
Sviđa mi se kako izgleda...ništa prenabudženo, čist izgled bez glossy gluposti, ne može se pogrešiti sa brušenim aluminijumom. Voleo bih da ima i tamniju varijantu, "graphite", "carbon" ili prostu crnu. Sviđa mi se i floating key dizajn sa prekidačima iznad ploče, izgleda cool i lakše je za čišćenje. Ogroman plus je i normalan i čitak font na keycapovima (hvala Bogu, nije onaj grozni "gejmerski" font). Međutim, ni reči ni slike o samim keycapovima. Pretpostavljam da su ABS ali da li su doubleshot ili su slova laserski gravirana ili je u pitanju površinska štampa, koliko su debeli, da li su standardne veličine i kompatibilni sa standardnim Cherry MX keycapovima, kakvi su na dodir...? Mogu da provalim odgovor na većinu ovih pitanja ali je bezveze što ni sami proizvođači tastatura, bar ne oni "mainstream", ne navode nikakve podatke o keycapovima na stranicama svojih proizvoda, a ni ovaj test se nije pozabavio time. Predlog za buduće testove mehaničkih tastatura - obratite pažnju na keycapove, oni su bitan deo "doživljaja". Testu zameram i nedostatak slika donjeg dela tastature, čisto da se vidi na šta liči i kako su rešene nožice.
Ukratko, mojih par zamerki bi se svelo na bezvezariju sa točkićima za regulisanje nagiba/visine (bezvezarija, trebalo je da stave normalne nožice), fixiran kabl, samo jedan tip switcheva i jedna opcija za izgled...možda i nedostatak bilo kakvih dodatnih funkcija, ali nije strašno, ima šta treba. Ostalo je prilično dobro. Još kad bi izbacili i TKL varijantu...

Test: HyperX PulseFire FPS

Test: Gigabyte Aorus M3 miš i AMP 500 podloga

10404
10405
10406
10407
10408
10409