Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G

13.07.2017 12:56 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G

Gigabyte je nedavno predstavio novu generaciju WindForce kulera. Iako smo veoma zadovoljni modelima iz srednjeg cenovnog ranga, moramo priznati da nas je novi WindForce 3X kuler za "high-end" karte ostavio bez daha. Reč je o novom i unapređenom dizajnu koji mnoge konkurentske modele ostavlja u prašini. Gigabyte je rešio da dođe na prvo mesto sa svojim dizajnom i možemo reći da je u velikoj meri u tome i uspeo.

Nebojša Todorović

GeForce GTX 1080 upošljava fantastični GP104 grafički procesor koji nije preterano zahtevan, ali je ipak reč o karti koja je overklokovana, a pritom je deklarisana na respektabilan TDP 180 W u referentnom izdanju. To ne zvuči mnogo kada znamo koje performanse dobijamo od Pascal baziranog čipa, ali ipak predstavlja ozbiljan zadatak za kuler. Međutim, Gigabyte je namenski napravio mnogo kompetentniji kuler koji planira da koristi na duže staze i za zahtevnije grafičke karte. Konkretno, GeForce GTX 1080 i GTX 1080 Ti dele istu verziju ovog WindForce 3X kulera, što implicira da će za manje zahtevni GTX 1080 biti "overkill", a mi to volimo.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_008_s.jpg


Već na prvi pogled je jasno da je kuler daleko veći od onoga što bi zaista bilo potrebno da se ohladi jedan GTX 1080 koliko god bio overklokovan. To je uvek dobra vest, a posebno nam se dopada što dizajn kulera deluje jako moderno i kvalitetno.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_028_s.jpg


Kulerom dominiraju tri ventilatora, koja se ovog puta preklapaju. Reč je o vrlo interesantnom rešenju koje prema rečima proizvođača smanjuje neželjene turbulencije, povećava protok, tok vazduha je bolje usmeren. Da bi to bilo moguće, centralni ventilator je montiran obrnuto od druga dva i nalazi se na posebnim nosačima u "X" formaciji.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_027_s.jpg


Poseban detalj je upravo taj centralni ventilator sa svojim zasečenim perajima koja su sušta suprotnost u odnosu na druga dva. Ne samo da njihov oblik povećava efikasnost, treba naglasiti da se centralni ventilator okreće u suprotnom smeru od druga dva čime se optimizuje protok. Njihov prečnik iznosi masivnih 100 milimetara, a Gigabyte se jako dugo fokusira na kretanje vazduha tokom rada kulera i na turbulencije koje se javljaju prilikom njihovog rada, tako da verujemo da su dobro obavili domaći zadatak. Što se kvaliteta tiče, ventilatori imaju dvostruke lagere čime se povećava otpornost na prašinu, količina buke i na kraju naravno i životni, odnosno radni vek.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_017_s.jpg

gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_018_s.jpg


Sam dizajn rashladnog tela je veoma kompleksan i planski osmišljen. Ispod metalnog oklopa koji nosi ventialtor, tu su aluminijumska rebra podeljena u dve celine koje su povezane putem šest bakarnih kompozitnih heatpipe-ova. Pritom, umesto presovanih heatpipe-ova ili aluminijuma, Gigabyte se odlučio na veliku bakarnu bazu koja obavlja kontakt sa samim GP104 procesorom. Takođe, kuler ostvaruje neposredan kontakt sa naponskom jedinicom i memorijskim čipovima kako bi preuzeo kompletno hlađenje na sebe što je veliki plus.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_020_s.jpg


Zadnja strana karte krije backplate, odnosno metalnu ploču koja pomaže u hlađenju i čini kartu čvrstom. Ovogdišnji novitet koji je proizvođač uveo je dodatni bakarni element koji ima svoja mikro-rebra i nalazi se tačno iza GPU-a čime dodatno pomaže hlađenje tamo gde je to najpotrebnije. Pomenuta rebra koja ima ova ploča su tu da usmere protok vazduha radi efikasnijeg hlađenje. Kako je reč o jako malim dimenzijama, moramo priznati da pomalo sumnjamo u efikasnost ovog rešenja u praksi. Ne sumnjamo da pomaže u određenoj meri, ali da je ta mera zanemarljiva u realnom radu.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_022_s.jpg

gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_023_s.jpg


Kuler poseduje svoje RGB LED osvetljenje, a modove možete podešavati putem isporučenog softvera. Takođe, on može da služi kao indikacija opterećenja, temperature itd. Pored toga, tu je i "Fan Stop" koji služi kao indikacija da ventilatori miruju što je svakako korisno. Pomenuli bismo i da nosači centralnog ventilatora svetle što sveukupan utisak čini jako dobrim. Ovo je jedna od onih karti koju je šteta montirati u kućište bez providne stranice.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_032_s.jpg

gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_031_s.jpg


Naponska jedinica je suludo napredna i filtrira napon u 12 faza prema GPU-u, a ima još 2 faze rezervisane za memorijuz. Upotrebljene su komponente sa Titan X modela, a u to znači da je reč o najboljim komponentama iz Ultra Durable serije kojima Gigabyte raspolaže. Za kontrolu naponske jedinice tu je standardni uP 9511 kontroler, preuzet sa referentnog modela, što je pomalo čudno, jer znači da nema podrške za I2C, a moramo priznati da nas čudi da veliki broj kompanija sve ređe bira svoje PWM rešenje.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_030_s.jpg


Potpuno očekivano, proizvođač se odlučio na dva 8-pinska PCIe konektora, što je daleko više od onoga što je potrebno za GeForce GTX 1080 koji prema rečima Nvidia tipično troši oko 180 W. Gigabyte očigledno očekuje da mnogi ispituju krajnje limite ovog Aorus modela i ne želi da stane entuzijastima na put.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_021_s.jpg


Prisutna su i dva SLI konektora koja se tipično mogu pronaći na GeForce kartama ove klase.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_024_s.jpg


Na zadnjem panelu pronalazimo bogat izbor video izlaza. Tu su tri DisplayPort priključka, kao i usamljeni HDMI 2.0b i DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko D-Sub adaptera.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_026_s.jpg


Novost i pravo iznenađenje su dva dodatna HDMI konektora koja omogućavaju dodatne opcije prilikom korišćenja VR sistema. Naime, GeForce GTX 1080 u nativnom izdanju ne podržava ovako veliki broj konektora, ali je Gigabyte dodao neophodnu elektroniku da omogući karti dodatne video izlaze prilikom rada u VR režimu. Imajte u vidu da tada DVI konektor ne radi, ali je to mala cena za dva dodatna HDMI-a.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_025_s.jpg


GPU je podešen na 1709 MHz što definiše GPU Boost vrednost na 1848 MHz. Ovo je daleko od najviših vrednosti koje smo imali prilike da susretnemo na GTX 1080 modelima, ali je skriveni adut ove karte kuler koji će omogućiti GPU Boost 3.0 sistemu da se razmaše. Memorija je podešena na 1376 MHz što u slučaju GDDR5X čini da protok bude odličnih 352 GB/s. Ovo je znatno više od referentne vrednosti, ali je Gigabyte rešio da ugradi odlične Micron čipove koji su sposobni za rad na većim frekvencijama od referentnih.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_024.jpg

 

 

Pakovanje i propratna oprema

Pakovanje je praktično identično u vizualnom smislu kao i kod GTX 1060 Aorus karte koju smo nedavno imali prilike da isprobamo. Ipak, kutija je primetno veća, a i teža, jer je GTX 1080 sa svojim kulerom jedna od najmasivnijih karti koje smo imali prilike da testiramo.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_001_s.jpg

gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_002_s.jpg


Poleđina je daleko informativnija, tako da tu možete pronaći detaljna objašnjenja implementiranih tehnologija. Sve je lepo osmišljeno bez zatrpavanja korisnika nepotrebnim informacijama.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_004_s.jpg


Kao i u slučaju GTX 1060 Aorus modela, ponadali smo se da ćemo unutar kutije pronaći bogat propratni paket, ali smo odmah po otvaranju bili uvereno u suprotno. Blago je rečeno, propratna oprema je spartanska. Uputstvo i disk sa drajverima, odnosno sa softverom za podešavanje i overklok karte. Nema drugih dodataka, osim male nalepnice sa Aorus logoom koju možete da zalepite na kućište.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_007_s.jpg

Zagrevanje, buka, overklok

Kuler je fantastičan. To bi ukratko bio način kako bismo opisali iskustvo sa besprekornim WindForce 3X hlađenjem. Stoga, iako izgleda odlično, nije reč samo o dizajnu bez kvaliteta. Naprotiv, hlađenje je pasivno praktično konstantno i ventilatori se pokreću tek kada se malo duže vremena opteretite kartu. Tek kada GPU dostigne nekih 50 stepeni Celzijusove skale, pasivno hlađenje prelazi u aktivni mod rada. Međutim, ventilatori su toliko tihi, a algoritam za njihov rad upeglan da je taj prelaz gotovo nemoguće primetiti iako nam karta stoji na kakvih 30-ak centimetara od glave na otvorenoj testnoj platformi. Ruku na srce, dizajn hladnjaka je izuzetno efikasan, a ventilatori oblikovani odlično da čak i tokom najvećih opterećenja nikada ne prelaze 1500 o/min. To implicira ekstremno tih rad i to ne kažemo olako. Količina buke je, prema našem subjektivnom utisku, najmanja koju smo do sada iskusili za jednu "high-end" kartu.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_002.jpg


Da sve bude bolje, ovako tih rad ne dolazi kao rezultat kompromisa između temperature ili frekvencije. Štaviše, GPU je tokom opterećenja praktično "zakucan" na 1974 MHz, dok je pri svemu tome temperatura bila stabilna na 62 stepena Celzijusove skale. Dakle, ovo je kuler koji komotno može da hladi GTX 1080 Ti, ali deluje kao da je dizajniran i za mnogo veći TDP. Prosto, možemo da zamislimo kako se nosi i za dvostruko zahtevnijim GPU-om bez velikih problema uz nešto veći termalni prag.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_029_s.jpg

Možda zbog svog ovog silnog "hajpa" oko kulera očekujete i neverovatne overklok rezultate, ali to nije slučaj. Možda bi i bio da se tokom ove faze igramo sa naponima i zakucavanjem ventilatora na 100%, ali nas uvek zanima maksimalan overklok bez promene dodatnih podešavanja, jer tražimo stabilne vrednosti za svaki dan, a da pritom karta ne postane bitno bučnija ili ugrožena u pogledu životnog veka. Stoga, smo došli do solidnih, ali ne i preterano impresivnih, 1863 MHz za nominalnu vrednost GPU-a odnosno za Boost vrednost od 2002 MHz što je u praksi ipak više. Memorija se zaustavila na 1478 MHz, odnosno vrlo blizu efektivnih 12 GHz što je rezultovalo povećanjem memorijskog protoka na odličnih 378.4 GB/s.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_001_s.jpg


 

3DMark, Unigine Heaven

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 4790K
Matična ploča: ASUS Z97 Deluxe NFC & WiFi
RAM: 2 x 8 GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2133 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
Drajveri: Nvidia ForceWare 381.89

 

Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 6250 12500 18750 25000
Firestrike Extreme
Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 30000 60000 90000 120000
Sky Diver
Unigine Heaven 4.0 ( Ultra, Extreme Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Ashes of Singularity, Metro LL

 

Ashes of Singularity ( DX12, Crazy Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps
Metro Last Light ( Very High, Max Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Total War: Warhammer, Dragon Age: Origins

 

Dragon Age: Inquisition ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps
Total War: Warhammer ( DirectX12, Ultra details, MLAA )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 33 65 98 130
fps
Hitman ( DX12, Max Settings )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Crysis 3, GTA V, Hitman

 

Crysis 3 ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps
GTA V ( Very High )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Utisci u radu, zaključak

Bez dileme, Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G je najbolji GTX 1080 koji smo imali prilike da testiramo. Reč je o ekstremno brzoj karti, ali to smo već odavno znali. Ukoliko tražite ozbiljnu 1440p ili 4k kartu, GTX 1080 je zaista dobar izbor. Gigabyte prednjači u odnosu na konkurenciju zahvaljujući fantastičnom kuleru, dodatnim video konektorima koji se nalaze na zadnjoj strani karte, kao i dizajnu koji ostavlja bez daha.


 gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_001_s.jpg


Najviše od svega nas je osvojio kuler koji nudi takvu kulturu rada kakvu samo možemo poželeti. Reč je o karti koja je suštinski nečujna u svakom scenariju, a pritom nudi vrhunske performanse i izgleda tako da je šteta nemati providnu stranicu na kućištu. Ukoliko bismo sada bili u prilici da biramo jednu kartu za naš testni sistem, to bi bio Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G.


Prednosti:

- Maksimalna temperatura 62 C
- Ventilatori ne prelaze 1500 o/min
- Performanse
- Dizajn
- RGB LED osvetljenje
- Dodatni HDMI konektori za VR

Nedostaci:

- Hlađenje zauzima tri slota
- Cena


Grafičku kartu na test ustupio Gigabyte.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G

Test: Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G

10203
10205
10206
10207
10208
10209