Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G

13.07.2017 12:56 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G

Gigabyte je nedavno predstavio novu generaciju WindForce kulera. Iako smo veoma zadovoljni modelima iz srednjeg cenovnog ranga, moramo priznati da nas je novi WindForce 3X kuler za "high-end" karte ostavio bez daha. Reč je o novom i unapređenom dizajnu koji mnoge konkurentske modele ostavlja u prašini. Gigabyte je rešio da dođe na prvo mesto sa svojim dizajnom i možemo reći da je u velikoj meri u tome i uspeo.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G

Nebojša Todorović

GeForce GTX 1080 upošljava fantastični GP104 grafički procesor koji nije preterano zahtevan, ali je ipak reč o karti koja je overklokovana, a pritom je deklarisana na respektabilan TDP 180 W u referentnom izdanju. To ne zvuči mnogo kada znamo koje performanse dobijamo od Pascal baziranog čipa, ali ipak predstavlja ozbiljan zadatak za kuler. Međutim, Gigabyte je namenski napravio mnogo kompetentniji kuler koji planira da koristi na duže staze i za zahtevnije grafičke karte. Konkretno, GeForce GTX 1080 i GTX 1080 Ti dele istu verziju ovog WindForce 3X kulera, što implicira da će za manje zahtevni GTX 1080 biti "overkill", a mi to volimo.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_008_s.jpg


Već na prvi pogled je jasno da je kuler daleko veći od onoga što bi zaista bilo potrebno da se ohladi jedan GTX 1080 koliko god bio overklokovan. To je uvek dobra vest, a posebno nam se dopada što dizajn kulera deluje jako moderno i kvalitetno.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_028_s.jpg


Kulerom dominiraju tri ventilatora, koja se ovog puta preklapaju. Reč je o vrlo interesantnom rešenju koje prema rečima proizvođača smanjuje neželjene turbulencije, povećava protok, tok vazduha je bolje usmeren. Da bi to bilo moguće, centralni ventilator je montiran obrnuto od druga dva i nalazi se na posebnim nosačima u "X" formaciji.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_027_s.jpg


Poseban detalj je upravo taj centralni ventilator sa svojim zasečenim perajima koja su sušta suprotnost u odnosu na druga dva. Ne samo da njihov oblik povećava efikasnost, treba naglasiti da se centralni ventilator okreće u suprotnom smeru od druga dva čime se optimizuje protok. Njihov prečnik iznosi masivnih 100 milimetara, a Gigabyte se jako dugo fokusira na kretanje vazduha tokom rada kulera i na turbulencije koje se javljaju prilikom njihovog rada, tako da verujemo da su dobro obavili domaći zadatak. Što se kvaliteta tiče, ventilatori imaju dvostruke lagere čime se povećava otpornost na prašinu, količina buke i na kraju naravno i životni, odnosno radni vek.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_017_s.jpg

gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_018_s.jpg


Sam dizajn rashladnog tela je veoma kompleksan i planski osmišljen. Ispod metalnog oklopa koji nosi ventialtor, tu su aluminijumska rebra podeljena u dve celine koje su povezane putem šest bakarnih kompozitnih heatpipe-ova. Pritom, umesto presovanih heatpipe-ova ili aluminijuma, Gigabyte se odlučio na veliku bakarnu bazu koja obavlja kontakt sa samim GP104 procesorom. Takođe, kuler ostvaruje neposredan kontakt sa naponskom jedinicom i memorijskim čipovima kako bi preuzeo kompletno hlađenje na sebe što je veliki plus.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_020_s.jpg


Zadnja strana karte krije backplate, odnosno metalnu ploču koja pomaže u hlađenju i čini kartu čvrstom. Ovogdišnji novitet koji je proizvođač uveo je dodatni bakarni element koji ima svoja mikro-rebra i nalazi se tačno iza GPU-a čime dodatno pomaže hlađenje tamo gde je to najpotrebnije. Pomenuta rebra koja ima ova ploča su tu da usmere protok vazduha radi efikasnijeg hlađenje. Kako je reč o jako malim dimenzijama, moramo priznati da pomalo sumnjamo u efikasnost ovog rešenja u praksi. Ne sumnjamo da pomaže u određenoj meri, ali da je ta mera zanemarljiva u realnom radu.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_022_s.jpg

gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_023_s.jpg


Kuler poseduje svoje RGB LED osvetljenje, a modove možete podešavati putem isporučenog softvera. Takođe, on može da služi kao indikacija opterećenja, temperature itd. Pored toga, tu je i "Fan Stop" koji služi kao indikacija da ventilatori miruju što je svakako korisno. Pomenuli bismo i da nosači centralnog ventilatora svetle što sveukupan utisak čini jako dobrim. Ovo je jedna od onih karti koju je šteta montirati u kućište bez providne stranice.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_032_s.jpg

gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_031_s.jpg


Naponska jedinica je suludo napredna i filtrira napon u 12 faza prema GPU-u, a ima još 2 faze rezervisane za memorijuz. Upotrebljene su komponente sa Titan X modela, a u to znači da je reč o najboljim komponentama iz Ultra Durable serije kojima Gigabyte raspolaže. Za kontrolu naponske jedinice tu je standardni uP 9511 kontroler, preuzet sa referentnog modela, što je pomalo čudno, jer znači da nema podrške za I2C, a moramo priznati da nas čudi da veliki broj kompanija sve ređe bira svoje PWM rešenje.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_030_s.jpg


Potpuno očekivano, proizvođač se odlučio na dva 8-pinska PCIe konektora, što je daleko više od onoga što je potrebno za GeForce GTX 1080 koji prema rečima Nvidia tipično troši oko 180 W. Gigabyte očigledno očekuje da mnogi ispituju krajnje limite ovog Aorus modela i ne želi da stane entuzijastima na put.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_021_s.jpg


Prisutna su i dva SLI konektora koja se tipično mogu pronaći na GeForce kartama ove klase.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_024_s.jpg


Na zadnjem panelu pronalazimo bogat izbor video izlaza. Tu su tri DisplayPort priključka, kao i usamljeni HDMI 2.0b i DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko D-Sub adaptera.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_026_s.jpg


Novost i pravo iznenađenje su dva dodatna HDMI konektora koja omogućavaju dodatne opcije prilikom korišćenja VR sistema. Naime, GeForce GTX 1080 u nativnom izdanju ne podržava ovako veliki broj konektora, ali je Gigabyte dodao neophodnu elektroniku da omogući karti dodatne video izlaze prilikom rada u VR režimu. Imajte u vidu da tada DVI konektor ne radi, ali je to mala cena za dva dodatna HDMI-a.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_025_s.jpg


GPU je podešen na 1709 MHz što definiše GPU Boost vrednost na 1848 MHz. Ovo je daleko od najviših vrednosti koje smo imali prilike da susretnemo na GTX 1080 modelima, ali je skriveni adut ove karte kuler koji će omogućiti GPU Boost 3.0 sistemu da se razmaše. Memorija je podešena na 1376 MHz što u slučaju GDDR5X čini da protok bude odličnih 352 GB/s. Ovo je znatno više od referentne vrednosti, ali je Gigabyte rešio da ugradi odlične Micron čipove koji su sposobni za rad na većim frekvencijama od referentnih.


gigabyte_geforce_gtx1080_aorus_024.jpg

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G

Test: Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G

10203
10205
10206
10207
10208
10209