Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G

05.06.2017 12:52 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G

Nvidia i AMD vode veoma veliku bitku u klasi između 250 i 350 EUR-a, gde ove kompanije imaju odličnu ponudu. Karte ove cenovne klase nude zaista ozbiljne performanse sve do 4K rezolucija, tako da su veoma interesantne mnogim gejmerima koji igraju u rezolucijama većim od 1080p. AMD je nedavno obnovio ponudu predstavivši Radeon RX 580, dok se Nvidia i dalje uzda u svoj odlični GTX 1060, a ovog puta nam je jedan stigao sa simbolom egipatskog boga Horusa.

Nebojša Todorović

Govorimo naravno o pripadniku nove serije Aorus, a konkretno reč je o GTX 1060 modelu sa WindForce 3X rashladnim sistemom od kog imamo prilično velika očekivanja. Gigabyte je Aorus zamislio kao gejming podbrend i za sada možemo da konstatujemo da priča ide u dobrom pravcu. Ove karte su prepoznatljive po znaku koji je inspirisan sokolom, što je i logično, jer je upravo to bio znak Horusa, egipatskog božanstva.

 gigabyte_gtx1060_aorus_010_s.jpg

Vizuelno, Aorus GeForce GTX 1060 bi komotno mogao da prođe kao karta koja dolazi iz jedne ili dve cenovne kategorije iznad. Prvo što se ugleda je masivni kuler koji prekriva celu kartu, a na kom dominiraju tri ventilatora. Reč je naravno o WindForce 3X hlađenju, koje deluje kao popriličan "overkill" imajući u vidu da GTX 1060 koristi relativno nezahtevan i efiksan GPU.

 gigabyte_gtx1060_aorus_012_s.jpg

Ipak, nije sve savršeno i pri tom mislimo na plastiku od koje je izrađen oklop kulera. Ona deluje jeftino i odudara od svega ostalog, a verujemo da je Gigabyte morao da napravi neku uštedu, tako da je možda ona napravljena na najboljem mestu.


gigabyte_gtx1060_aorus_019_s.jpg


Ventilatori su tipično "čudni", jer WindForce hlađenja često imaju neki specifičan dizajn. Naime, peraja ventilatora imaju po pet "rebara" i jednu "grbu" na sredini. Ovaj nestandardni oblik je osmišljen tako da se vazduh bolje usmeri preko gornje površine peraja i time smanje turbulencije, odnosno poveća protok vazduha. Prema rečima proizvođača, ovako dizajnirani ventilatori omogućavaju 23% veći protok vazduha u odnosu na tradicionalni dizajn. Njihov prečnik iznosi 80 milimetara, a treba imati u vidu da je reč o hibridnom hlađenju tako da se ventilatori aktiviraju tek kada karta dostigne zadato opterećenje, odnosno temperaturu.


 gigabyte_gtx1060_aorus_024_s.jpg


Ispod oklopa sa ventilatorima se krije prilično dobro osmišljen hladnjak. Unapređeni kvalitet izrade je omogućio da profil bude tanji, tako da nije reč o dizajnu od 2.5 slotova kakav neretko ume da se nađe na karti ove kategorije. Rashladni profil je izrađen pretežno od aluminijuma, a rebra su raspoređena u tri grupe međusobno povezane kompozitnim "heatpipe-ovima". Oni su naravno izrađeni od bakra, a koriste "direct touch" tehnologiju što znači da su presovani u bazi kulera i ostvaruju neposredan kontakt sa GPU-om.

 gigabyte_gtx1060_aorus_021_s.jpg

Veliki plus ovog hlađenje je i činjenica da su sve vitalne tačke prekrivene hladnjakom i ni jedan krucijalni element nije prepušten sam sebi. Konkretno, hladnjak prekriva memorijske čipove raspoređene oko GPU-a, kao i elemente naponske jedinice, a zahvaljujući heatpipe-ovima toplota se efikasno prenosi i na udaljene delove hladnjaka.


 gigabyte_gtx1060_aorus_018_s.jpg


Na poleđini karte otkrivamo metalnu ploču koja se prostire dužinom cele štampane ploče. Ovo je sjajna vest, jer je PCB prilično dugačak i dodatno ojačanje mu je zasigurno od velike pomoći. Gigabyte se nije zaustavio samo na tome, već koristi celu aluminijumsku ploču za odvođenje toplote, a iza GPU-a se nalazi bakarni element koji služi da preuzme toplotu koju GPU generiše sa druge strane ploče.

 gigabyte_gtx1060_aorus_025_s.jpg

gigabyte_gtx1060_aorus_026_s.jpg


Duž gornje ivice kulera primećujemo RGB LED osvetljen Aorus logo, kao i  Fan Stop indikator. Naime, pored nekoliko režima rada koje možete da odaberete kroz isporučeni softver, dopada nam se pomenuta "Fan Stop" indikacija koja vam govori kada ventilatori miruju, odnosno kada postanu aktivni. Koristan detalj koji nije samo kozmetičke prirode koji govori da su momci iz Gigabyte-a želeli da iskoriste RGB LED osvetljenje za nešto više od puke estetike.

 gigabyte_gtx1060_aorus_022_s.jpg


Ispod kulera smo pronašli kvalitetne Ultra Durable VGA komponente, što garantuje dugovečnost Aorus karte. Takođe, naponska jedinica filtrira napon u 6+1 faznoj konfiguraciji što je iznad referentne specifikacije koju propisuje Nvidia. Uz poboljšane zavojnice i kondenzatore koje Gigabyte koristi i za Titan X, jasno je da na polju komponenata ova karta prevazilazi referentnu verziju u velikoj meri.


gigabyte_gtx1060_aorus_027_s.jpg


Aorus GTX 1060 poseduje jedan dodatni 8-pin PCIe naponski priključak koji je dovoljan čak i kada overklok uvedemo u kalkulaciju, jer je TDP karte 150 W. Nvidia je izostavila SLI sposobnost kod GTX 1060 modela, što je prava šteta ukoliko nas pitate.


 gigabyte_gtx1060_aorus_028_s.jpg


Na zadnjem panelu pronalazimo bogat izbor video izlaza. Tu su tri DisplayPort priključka i po jedan HDMI 2.0b i DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko "DVI to D-Sub" adaptera. Doduše, zaista ne možemo da zamislimo da neko koristi ovu kartu na analognom monitoru.

gigabyte_gtx1060_aorus_013_s.jpg 

Gigabyte je ponudio dva režima rada kod Aorusa GTX 1060 koji se zovu Game i OC modovi. Razlike su minimalne, tako da zaista nije bitno u koji ćete režim podesiti kartu, jer se radi o svega 25 MHz razlike. Osim toga, Gigabyte je u oba slučaja značajno povećao frekvencije u odnosu na referentne vrednosti. Ova grafička karta se, poput ostalih GTX 1060 modela, oslanja na GP106 procesor koji raspolaže sa 1280 CUDA jezgara, 80 teksturnih i 48 ROP jedinica. MSI je svoj model podesio na nominalnu frekvenciju od 1607 MHz, što čini da je Boost vrednost 1835 MHz.


 gigabyte_gtx1060_aorus_gpuz_default.gif


Ovo je tek blago niži takt od onog koji smo dobili kod Asusove karte. Pritom, kod novih GeForce kartica deklarisani takt zaista vrlo malo može da posluži prilikom indikacije realnih performansi. Naime, sofisticirani GPU Boost sistem povećava takt kada za to ima prostora, pa dve karte sa istim specifikacijama i različitim kulerima mogu da rade značajno drugačije u praksi. Što se memorijskog podsistema tiče, on ima "širinu" od 192 bita, a Gigabyte je ugradio GDDR5 čipove potpisane od strane Samsunga koji su podešeni na frekvenciju od efektivnih 9000 MHz što znači da je ovo jedna od retkih GTX 1060 karti koja ima primetno overklokovanu memoriju. To znači da je memorijski protok ove karte 216 GB/s. Očekivano, nova generacija GPU-ova iz Nvidie ne podržava mogućnost očitavanja ocene kvaliteta čipa.

Pakovanje i propratna oprema

Kutija u kojoj stiže Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G je prepoznatljiva i ima prilično velike dimenzije što nas je navelo da u njoj ima nečega zanimljivo pored same karte. Prednja strana je prilično siromašna sa informacijama, ali proizvođač nije propustio priliku da pomene 6 GB GDDR5 memorije koja radi na 9 GHz, RGB Fusion osvetljenje i WindForce ventilatore.


gigabyte_gtx1060_aorus_001_s.jpg

gigabyte_gtx1060_aorus_002_s.jpg


Poleđina je daleko informativnija, tako da tu možete pronaći detaljna objašnjenja implementiranih tehnologija. Sve je lepo osmišljeno bez zatrpavanja korisnika nepotrebnim informacijama.


gigabyte_gtx1060_aorus_004_s.jpg

 gigabyte_gtx1060_aorus_005_s.jpg

gigabyte_gtx1060_aorus_006_s.jpg


Iako smo pomislili da unutra ima nekog "specijalnog" sadržaja, vrlo brzo smo doživeli otrežnjenje, jer je propratni paket izuzetno skroman. On sadrži šturo uputstvo i disk sa drajverima, odnosno sa softverom za podešavanje i overklok karte. Nema drugih dodataka, osim male nalepnice sa Aorus logoom koju možete da zalepite na kućište.

gigabyte_gtx1060_aorus_008_s.jpg

gigabyte_gtx1060_aorus_009_s.jpg

Zagrevanje, buka, overklok

Gigabyte nastavlja svoj serijal predimenzioniranih kulera, što je fantastična vest za korisnike. Nakon GTX 1050 Ti G1 Gaming modela koji je takođe dobio kuler koji je drastično bolji od onoga što je realno potrebno nezahtevnom GP107, sada imamo WindForce 3X i opet ne preterano zahtevni GP106. Veliki hladnjak u kombinaciji sa tri 80-milimetarska ventilatora nema nikakve probleme da izađe na kraj sa GP106 procesorom. Kao i kod ranije testiranog GTX 1050 G1 Gaming modela, GPU-u nije dozovljeno da prekorači temperaturu od 62 stepena Celzijusove skale. Za to je bilo potrebno svega 1400 o/min što rezultuje radom koji je praktično nečujan. Zanimljivo je i da se ventilatori aktiviraju prilično kasno i to kada GPU prekorači temperaturu od kakvih 50 stepeni što čini da kuler postaje aktivan samo onda kada je to zaista neophodno.


gigabyte_gtx1060_aorus_temp.jpg


Dobra vest je da karta ne pravi kompromis izmedju frekvencije i temperatura nego je kuler potpuno rasterecen, pa je i radni takt zakucan na oko 1400 MHz. To rezultuje sjajnim rezultatima kako u testovima, tako i u igrama. Gigabyte model je postigao najbolje rezultate od ukupno tri GTX-a 1060 koje smo imali prilike da testiramo.


gigabyte_geforce_gtx1050ti_g1_gaming_006_s.jpg

Overklok rezultati su solidni, mada ne i najbolji. Naime, karta je sa nominalnih 1607 MHz uspela da dostigne 1707 MHz. U praksi to je omogućilo GPU Boostu da oslobodi frekvenciju do nekih 1935 MHz. Pritom, WindForce 3X je sasvim očigledno predimenzionisan za GP106, jer je temperatura ostala potpuno kontrolisana i praktično smo došli do nekih limita GPU-a. Memorija je pokazala standardnu raspoloženost za povećanje frekvencije i zaustavila se na praktično efektivno 9.6 Gbps što je učinlilo da se memorijska propusnost poveća na 230 GB/s.


gigabyte_gtx1060_aorus_gpuz_oc.gif


 

3DMark, Unigine Heaven

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 4790K
Matična ploča: ASUS Z97 Deluxe NFC & WiFi
RAM: 2 x 8 GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2133 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
Drajveri: Nvidia ForceWare 381.89

 

Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 6250 12500 18750 25000
Firestrike Extreme
Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 30000 60000 90000 120000
Sky Diver
Unigine Heaven 4.0 ( Ultra, Extreme Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Ashes of Singularity, Metro LL

 

Ashes of Singularity ( DX12, Crazy Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps
Metro Last Light ( Very High, Max Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Total War: Warhammer, Dragon Age: Origins

 

Dragon Age: Inquisition ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps
Total War: Warhammer ( DirectX12, Ultra details, MLAA )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 33 65 98 130
fps
Hitman ( DX12, Max Settings )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Crysis 3, GTA V, Hitman

 

Crysis 3 ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps
GTA V ( Very High )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Utisci u radu, zaključak

U našim očima GeForce GTX 1060 je generalno fantastična grafička karta koja ima sve kvalitete nekadašnjih "mid-range" modela kao što su legendarni GeForce 6600GT, 7600GT i 9600GT. Ove karte su imale taj kvalitet da su bile na neki način "zategnute". Bez preteranog zagrevanja su radile na, za to vreme, vrtoglavim frekvencijama i često bile brže od derivata većih čipova. Jednostavno, bile su efikasne i zahvalne. Taj kvalitet ima i GTX 1060 sa svojim ultra-brzim čipom koji karakteriše ekstremno visoka frekvencija, nizak stepen zagrevanja i TDP od 150 W.

 gigabyte_gtx1060_aorus_023_s.jpg

Gigabyte je samo nadgradio postojeću fantastičnu osnovu, dodajući kvalitetnije komponente i odlično hlađenje koje svoje mesto komotno može da pronađe i na GTX 1070 modelu, pa možda i na GTX 1080-ici. Upravo zahvaljujuci tom kuler je u stanju da se izdigne u odnosu na druga dva GTX 1060 modela koja smo imali prilike da testiramo.

Sa povećanim kapacitetom video memorije dobijate i prostor da karta ostane jednako upotrebljiva u budućnosti kada razvojni timovi počnu da se razbacuju sa hardverskim zahtevima. Čak je i cena prihvatljiva imajući u vidu da je domaće tržište skuplje od inostranstva, tako da Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G od nas dobija apsolutnu preporuku ukoliko tražite model srednje klase koji planirate da koristite na duže staze.


Prednosti:


- WindForce 3X kuler
- 9 GHz memorija
- Hibridno hlađenje
- Kvalitet ugrađenih komponenti

Nedostaci:

- Bez posebnih nedostataka


Cena: oko 350 EUR


Grafičku kartu na test ustupio Gigabyte.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC

Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G

10203
10205
10206
10207
10208
10209