Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G

05.06.2017 12:52 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G

Nvidia i AMD vode veoma veliku bitku u klasi između 250 i 350 EUR-a, gde ove kompanije imaju odličnu ponudu. Karte ove cenovne klase nude zaista ozbiljne performanse sve do 4K rezolucija, tako da su veoma interesantne mnogim gejmerima koji igraju u rezolucijama većim od 1080p. AMD je nedavno obnovio ponudu predstavivši Radeon RX 580, dok se Nvidia i dalje uzda u svoj odlični GTX 1060, a ovog puta nam je jedan stigao sa simbolom egipatskog boga Horusa.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G

Nebojša Todorović

Govorimo naravno o pripadniku nove serije Aorus, a konkretno reč je o GTX 1060 modelu sa WindForce 3X rashladnim sistemom od kog imamo prilično velika očekivanja. Gigabyte je Aorus zamislio kao gejming podbrend i za sada možemo da konstatujemo da priča ide u dobrom pravcu. Ove karte su prepoznatljive po znaku koji je inspirisan sokolom, što je i logično, jer je upravo to bio znak Horusa, egipatskog božanstva.

 gigabyte_gtx1060_aorus_010_s.jpg

Vizuelno, Aorus GeForce GTX 1060 bi komotno mogao da prođe kao karta koja dolazi iz jedne ili dve cenovne kategorije iznad. Prvo što se ugleda je masivni kuler koji prekriva celu kartu, a na kom dominiraju tri ventilatora. Reč je naravno o WindForce 3X hlađenju, koje deluje kao popriličan "overkill" imajući u vidu da GTX 1060 koristi relativno nezahtevan i efiksan GPU.

 gigabyte_gtx1060_aorus_012_s.jpg

Ipak, nije sve savršeno i pri tom mislimo na plastiku od koje je izrađen oklop kulera. Ona deluje jeftino i odudara od svega ostalog, a verujemo da je Gigabyte morao da napravi neku uštedu, tako da je možda ona napravljena na najboljem mestu.


gigabyte_gtx1060_aorus_019_s.jpg


Ventilatori su tipično "čudni", jer WindForce hlađenja često imaju neki specifičan dizajn. Naime, peraja ventilatora imaju po pet "rebara" i jednu "grbu" na sredini. Ovaj nestandardni oblik je osmišljen tako da se vazduh bolje usmeri preko gornje površine peraja i time smanje turbulencije, odnosno poveća protok vazduha. Prema rečima proizvođača, ovako dizajnirani ventilatori omogućavaju 23% veći protok vazduha u odnosu na tradicionalni dizajn. Njihov prečnik iznosi 80 milimetara, a treba imati u vidu da je reč o hibridnom hlađenju tako da se ventilatori aktiviraju tek kada karta dostigne zadato opterećenje, odnosno temperaturu.


 gigabyte_gtx1060_aorus_024_s.jpg


Ispod oklopa sa ventilatorima se krije prilično dobro osmišljen hladnjak. Unapređeni kvalitet izrade je omogućio da profil bude tanji, tako da nije reč o dizajnu od 2.5 slotova kakav neretko ume da se nađe na karti ove kategorije. Rashladni profil je izrađen pretežno od aluminijuma, a rebra su raspoređena u tri grupe međusobno povezane kompozitnim "heatpipe-ovima". Oni su naravno izrađeni od bakra, a koriste "direct touch" tehnologiju što znači da su presovani u bazi kulera i ostvaruju neposredan kontakt sa GPU-om.

 gigabyte_gtx1060_aorus_021_s.jpg

Veliki plus ovog hlađenje je i činjenica da su sve vitalne tačke prekrivene hladnjakom i ni jedan krucijalni element nije prepušten sam sebi. Konkretno, hladnjak prekriva memorijske čipove raspoređene oko GPU-a, kao i elemente naponske jedinice, a zahvaljujući heatpipe-ovima toplota se efikasno prenosi i na udaljene delove hladnjaka.


 gigabyte_gtx1060_aorus_018_s.jpg


Na poleđini karte otkrivamo metalnu ploču koja se prostire dužinom cele štampane ploče. Ovo je sjajna vest, jer je PCB prilično dugačak i dodatno ojačanje mu je zasigurno od velike pomoći. Gigabyte se nije zaustavio samo na tome, već koristi celu aluminijumsku ploču za odvođenje toplote, a iza GPU-a se nalazi bakarni element koji služi da preuzme toplotu koju GPU generiše sa druge strane ploče.

 gigabyte_gtx1060_aorus_025_s.jpg

gigabyte_gtx1060_aorus_026_s.jpg


Duž gornje ivice kulera primećujemo RGB LED osvetljen Aorus logo, kao i  Fan Stop indikator. Naime, pored nekoliko režima rada koje možete da odaberete kroz isporučeni softver, dopada nam se pomenuta "Fan Stop" indikacija koja vam govori kada ventilatori miruju, odnosno kada postanu aktivni. Koristan detalj koji nije samo kozmetičke prirode koji govori da su momci iz Gigabyte-a želeli da iskoriste RGB LED osvetljenje za nešto više od puke estetike.

 gigabyte_gtx1060_aorus_022_s.jpg


Ispod kulera smo pronašli kvalitetne Ultra Durable VGA komponente, što garantuje dugovečnost Aorus karte. Takođe, naponska jedinica filtrira napon u 6+1 faznoj konfiguraciji što je iznad referentne specifikacije koju propisuje Nvidia. Uz poboljšane zavojnice i kondenzatore koje Gigabyte koristi i za Titan X, jasno je da na polju komponenata ova karta prevazilazi referentnu verziju u velikoj meri.


gigabyte_gtx1060_aorus_027_s.jpg


Aorus GTX 1060 poseduje jedan dodatni 8-pin PCIe naponski priključak koji je dovoljan čak i kada overklok uvedemo u kalkulaciju, jer je TDP karte 150 W. Nvidia je izostavila SLI sposobnost kod GTX 1060 modela, što je prava šteta ukoliko nas pitate.


 gigabyte_gtx1060_aorus_028_s.jpg


Na zadnjem panelu pronalazimo bogat izbor video izlaza. Tu su tri DisplayPort priključka i po jedan HDMI 2.0b i DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko "DVI to D-Sub" adaptera. Doduše, zaista ne možemo da zamislimo da neko koristi ovu kartu na analognom monitoru.

gigabyte_gtx1060_aorus_013_s.jpg 

Gigabyte je ponudio dva režima rada kod Aorusa GTX 1060 koji se zovu Game i OC modovi. Razlike su minimalne, tako da zaista nije bitno u koji ćete režim podesiti kartu, jer se radi o svega 25 MHz razlike. Osim toga, Gigabyte je u oba slučaja značajno povećao frekvencije u odnosu na referentne vrednosti. Ova grafička karta se, poput ostalih GTX 1060 modela, oslanja na GP106 procesor koji raspolaže sa 1280 CUDA jezgara, 80 teksturnih i 48 ROP jedinica. MSI je svoj model podesio na nominalnu frekvenciju od 1607 MHz, što čini da je Boost vrednost 1835 MHz.


 gigabyte_gtx1060_aorus_gpuz_default.gif


Ovo je tek blago niži takt od onog koji smo dobili kod Asusove karte. Pritom, kod novih GeForce kartica deklarisani takt zaista vrlo malo može da posluži prilikom indikacije realnih performansi. Naime, sofisticirani GPU Boost sistem povećava takt kada za to ima prostora, pa dve karte sa istim specifikacijama i različitim kulerima mogu da rade značajno drugačije u praksi. Što se memorijskog podsistema tiče, on ima "širinu" od 192 bita, a Gigabyte je ugradio GDDR5 čipove potpisane od strane Samsunga koji su podešeni na frekvenciju od efektivnih 9000 MHz što znači da je ovo jedna od retkih GTX 1060 karti koja ima primetno overklokovanu memoriju. To znači da je memorijski protok ove karte 216 GB/s. Očekivano, nova generacija GPU-ova iz Nvidie ne podržava mogućnost očitavanja ocene kvaliteta čipa.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC

Test: Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G

10203
10205
10206
10207
10208
10209