Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte AORUS 15G (Video)

21.04.2021 20:06 | 0 Mobile
Test: Gigabyte AORUS 15G (Video)

Debitantsko predstavljanje AORUS laptop računara je - pomalo neočekivano dobro uspelo. Doduše Gigabyte nije početnik na ovom delu PC tržišta, prisutan je on već neko vreme, ali ga nije bilo kod nas. AORUS 15G je gejming laptop sa trenutno najaktuelnijim hardverom i Nvidia MAX-Q dizajnom treće generacije. Danas je veoma teško pronaći laptop sličnih specifikacija koji pokreće Intel Core i7 10870H i GeForce RTX 3060 6 GB...

Danas je veoma teško doći do dobrog gejming računara. Bilo da se radi o desktop sistemu ili prenosnom računaru. Rudnici kriptovaluta su uposlili sve što ima iole dobar grafički procesor.  
 
 
I eto nama savršene prilike da se upoznamo sa Gigabyte laptop računarima. Predstavljamo vam Aorus  15G prvenac na ovom prilično probirljivom tržištu. Inače, Gigabyte već neko vreme pravi ovu vrstu računara, ali ovo je prvi put da kreće sa redovnom ponudom na našem tržištu.
 
Današnji Aorus 15G ima onu najnezahvalniju ulogu da probije led. Ovaj model je zapravo ulaznica u svet ozbiljnijeg mobilnog gejminga. U pitanju je najaktuelnija verzija na bazi 10. generacije Intel Core centralnih i GeForce RTX 30 grafičkih procesora. Dakle u pitanju je Benchmark premijera Nvidia Max-Q treće generacije mobilne platforme visokih performansi. 

Karakteristike

Na prvi pogled vas Aorus 15G neće privući nekim ultra atraktivnim izgledom. Vrlo jednostavan i klasičan dizajn, ravnih površina i pravilnih ivica – čist klasik. Iskreno sviđa nam se da malo odmorimo oči od razno-raznih dizajnerskih eksperimenata. 
 
aorus1s.jpg
 
I već na prvi pogled je vidljiv uticaj unapređenog Max–Q dizajna. Kako ga više gledamo, tako nam se sve više čini da su se u Gigabyte-u odlučili za ravne linije da bi upravo istakli njegov mali profil. Jedan od tanjih gejming modela koje smo do sada testirali.
 
Kućište je izrađeno od kvalitetne crne ABS plastike sa subjektivnim osećajem fino brušene površine prijatne na dodir. Gigabyte je Aorus 15G spakovao u kućište širine 36cm, dubine 24.5cm i debelo je jedva nešto više od 2 cm. Težak je oko 2Kg što je i neophodno zbog efikasnog hladnjaka za moćne procesore u ovom uređaju. 
 
Nvidia je za Max Q računare, postavila vrlo visoke kriterijume u pogledu kvaliteta ugrađenih ekrana laptop računara, zato sa posebnom pažnjom gledamo u ono što će prikazati ovaj uređaj.
 
aorus2s.jpg
 
Prvo, ivice ekrana Aorus 15G modela su zaiste tanke, tanke jedino je ona donja razumljivo deblja zbog elektronike pozadinskog osvetljenja i napajanja panela. Subjektivni osećaj efektivne radne površine je zaista odličan.   
 
Ekran je svetao, standardno dobrog kolora, oštar i bistar što omogućuje čitanje i razaznavanje detalja sitnijih sadržaja čak i na osnovnih 1920x1080 piksela i dijagonali od 15.6 inča. Ima lep prikaz kako u igrama, tako i kada radite u nekim ozbiljnim aplikacijama za obradu fotografije i videa. Izmerili smo vrednost osvetljenja od 310 nita. Ovaj Aorus koristi IPS matricu sa anti-refleksivnom površinom i pokrivanjem 72% NTSC kolora. Poseban kvalitet je činjenica da osvežava sliku na učestanosti od čak 240 Hz zbog čega je slika oštra u svakodnevnom radu, a animacija savršeno glatka u igrama. Svaki ekran je pojedinačno kalibrisan o čemu svedoči X-Rite sertifikat. 
 
Zanimljiva je pozicija HD web kamere. Da ne bi remetila liniju tankih okvira ekrana, smeštena je na donji deo okvira i raspolaže jednim arhaičnim prekidačem, zatvaračem sočiva koji  čuva vašu privatnost 
 
aorus3s.jpg
 
Sa zadnje strane, uočavamo velike izduvne otvore kao i sa obe bočne strane bliže monitoru. Ovakav G sistem izduva u kombinaciji sa prorezima na vrhu i mrežastim površinama na dnu uređaja, pokazao se efikasnim u radu imajući u vidu ograničenu zapreminu kućišta ovog modela.
 
Deo sa tastaturom nam je pažnju privukao zbog nestandardno uskog fonta slovnih oznaka. U pitanju je tastatura sa numeričkim delom. Isprva su nam se tasteri učinili neuobičajeno malim, ali to je zapravo optička varka zbog kondenzovanog fonta na kapicama tastera. Plitki chiclet tasteri imaju kratak hod sa standardno mekanim membranksim osećajem. Posebno nam se sviđa što pozadinsko osvetljenje ne probija previše ispod tastera, a intezitet svetla se podešava u nekoliko koraka, čak nas malo podseća na Legion modele. Touchpad je standardno rešenje koje preporučujemo da isključite tokom igranja, jer koren palca leve šake će ga gotovo sigurno aktivirati u najnezgodnijem trenutku. 
 
aorus4s.jpg
 
Bokovi Aorus 15G laptop-a nude raznovrsne konekcije. Na levom su smešteni jedan HDMI 2.1, jedan mini DisplayPort 1.4, zatim USB-A 3.2 sa 5Gbps transferom podataka, jedan 3.5mm audio izlaz za slušalice I mikrofon, kao i klasični LAN konektor za mrežu. Sa suprotne su tu još par USB-A 3.2 konektora od 5Gbps, jedan USB-C 3.2 ali samo prve generacije koji čak ne podržava ni rad eksternih diskova kada je u pitanju opcija napajanja. Nema dakle USB 3.2 druge generacije što je svakako nedostatak na modelu od 2K evra, pre svega jer ciljanom profilu korisnika je potrebno brzo prebaciti velike instalacije igara ili radova. Tu je još čitač SD memorijskih kartica i naravno konektor za napajanje.
 
Zvučnici su postavljeni ispod, na bazi laptopa ka spoljnim pozicijama, bliže prednjoj strani i korisniku. Zvuk je solidan ali ako baš želite maksimalan doživljaj, slušalice su obavezi deo opreme rada na ovakvom laptop-u. 

Hardver

A ono po čemu se gejming laptop prepoznaje jeste njegov hardver. Aorus 15G koristi jednu od najjačih mobilnih verzija Intel Core procesora sa oznakom i7 10870H. Procesor sa osam jezgara koji izvršava 16 tredova istovremeno, može povremeno da “boostuje” frekvenciju čak do 5 GHz. Uparen je sa HM470 čipsetom i 16GB dvokanalno konfigurisane DDR4 memorije na 3200 MHz. Možda procesor nije najnoviji 11. generacije, ali je itekako moćna mobilna verzija, i potpuno odgovara karakteru brzog gejming laptop računara. 
 
aorus5s.jpg
 
Naravno, glavni motor gejming performansi je najnovija serija mobilnih grafičkih procesora - GeForce RTX 3060 sa 6GB GDDR6 memorije. Ova kategorija grafičkog procesora je kao salivena za Full HD gejming laptop modele. Uz pomoć Dynamic Boost 2.0 tehnologije, pokretane algoritmom veštačke inteligencije, ubrzava grafički procesor preko 1.5 GHz sve do skoro 2 GHz, pa postiže rezultate veoma bliske klasičnoj verziji desktop grafičke karte. Naravno tu je i Resizible Bar opcija koja dodatno utiče na podizanje fps-a.  Dakle, odlično sklopljena i podešena platforma koja već ovako, na papiru, obećava puno.
 
A da bi računar brzo radio tu je i M.2 NVMe PCIe x4 SSD uređaj - ovog puta u kapacitetu od 512 GB. Neki minimum za gejming obzirom na to koliko su današnje igre “teške” po pitanju zauzeća prostora na diskovima. Mnogima će biti “tesan” ali stvar popravlja činjenica da imate dodatni M.2 slot u koji možete ugraditi još jedan brzi M2 2280 SSD uređaj.  
 
aorus6s.jpg
 
Zvuk procesira Realtek Codec pojačan Nahimic 3 softverom, dok je za brzu mrežnu konekciju i minimalan lag u online igrama zadužen Realtekov 2.5Gbps mrežni kontroler. Alternativa je bežična veza preko Intel AX200 WiFi rešenja 6 generacije na dve talasne dužine i 802.11 AX standardu. Tu je i neizostavna BT 5.0 podrška bežičnim periferijama. Brže jednostavno ne može u ovom trenutku.
 
Autonomiju rada obezbeđuje Li Polymer baterija kapaciteta 99Wh. Kada se igrate na bateriji očekujte zaključavanje frejmrejta na 30 fps-a. U pogledu autonomije ostvarili smo neki prosek za gejming modele oko 180 minuta. Za maksimalne gejming i performanse u radu aplikacija, obavezno koristite 230W snažni eksterni ispravljač. 
 
aorus7s.jpg
 
Aorus 15G stiže sa licenciranom verzijom Windows 10 Home 64-bitnog operativnog sistema, a lepo iznenađenje je i Aorus Control Center. Temeljno redizajniran i suštinski poboljšan sa lepšim grafičkim interfejsom u odnosu na slične koji stižu uz matične ploče. Posebno je dobar deo za monitoring i podešavanje RGB svetlosnih efekata, a tu je još dosta korisnih alatki. Primećujemo da je ovaj laptop stigao sa Azure Ai instaliranim softverom. Microsoft Azure prepoznajemo kao jedan kompleksan Cloud eco sistema, a šta on zapravo radi na laptop računaru? Očigledno je da su iskoristili veliku bazu podataka o načinu rada komponenti i aplikacija. Uglavnom, zahvaljujući ovoj tehnologiji, Aorus zna da prepozna da li igrate Counter Strike ili Fortnite i ubrza igru forsirajući rad hardvera od koga ponajviše zavise performanse. Nas lično samo brine da od toliko primenjene veštačke inteligencije ne dođe do međusobne kolizije između više aktivnih algoritama – za sada sve to dobro funkcioniše.  

Performanse i utisci u radu

Specifikacije:

Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model Aorus 15G
 • Procesor 10th Gen Intel® Core™ i7-10870H (2.2GHz~5.0GHz)
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Comet Lake
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 512GB M.2 PCIe 3.0 x4
  2x M.2 SSD slots (Type 2280)
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Tip ekrana Thin Bezel FHD 1920x1080 IPS-level Anti-glare Display LCD (240Hz, 72% NTSC)
 • Grafika Intel® UHD Graphics 630
  NVIDIA® GeForce RTX™ 3080 Laptop GPU 8GB GDDR6
 • Portovi 3x USB 3.2 Gen1 (Type-A)
  1x USB 3.2 Gen1 (Type-C)
  1x HDMI 2.1
  1x mini DP 1.4
  1x 3.5mm Audio Combo Jack
  1x UHS-II SD Card Reader
  1x DC-in Jack
  1x RJ-45
 • Web kamera HD 720p
 • LAN 2.5 Gbps
 • WiFi 802.11ax 2x2 MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Dimenzije 357(W) x 244(D)x23(H)mm
 • Masa 2.0 kg
 • Baterija Li Polymer 99Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Home

Performanse:

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Home Media Performance ( Ukupan rezultat )
indeks
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 63 125 188 250
veće je bolje (poeni)
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Gaming ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Shadow of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
frejmrejt
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Assassin Creed Origins -1080p, Very High )
frejmrejt
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( DOTA 2 Source - 1080p, High/Ultra DX11 )
frejmrejt
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Temperature ( CPU & GPU )
CPU
GPU
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Content Creation ( Adobe )
Photoshop
Premiere Pro
Legion 7
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 250 500 750 1000
veće je bolje (pts)

 
Preovlađujući utisak u radu Aorus 15G modela jesu njegova brzina i performanse. U tom pogledu je zaista dorastao svom nazivu. Dakle oštro oko sokola i brzina najbržeg živog bića su svakako nešto što možete povezati sa karakterom ovog računara. 
 
aorus8s.jpg
 
Takođe, moramo pohvaliti jedan vrlo bitan element, često neopravdano zanemaren u priči o laptop računarima - odličan rashladni sistem koji čini ovu tanku gejming mašinu neuobičajeno tihom. Čak i mnogi, skuplji modeli u tom pogledu su lošiji od ovog Aorus-a. Posebno je dobro podešen u smislu da je površina računara najhladnija u delu gde prsti dodiruju tastere.
 
Procesori se dobro hlade. Definitivno se oseća kada sistem uđe u režim visokih performansi, ali ni približno nije tako bučan kao slični gejming modeli. Zato zaključujemo da je u primeru Aorus 15G modela na delu vidljiv uticaj Max Q dizajna. 
 
aorus9s.jpg
 
I najvažnije od svega je da to ima uticaj na brzinu rada u programima i još važnije u igrama. Tako da ovaj praktično, početni Aorus Model u seriji baziranih na GeForce RTX 30 grafičkih procesora, isporučuje performanse na nivou najjačih modela prethodne generacije!
 
Nova “grafika” sjajno sarađuje sa Studio drajverima i isporučuje očekivana ubrzanja u CUDA ubrzanim programima.

Zaključak

Dakle dobar debitantski nastup Gigabyte u areni gejming laptop modela. Definitivno je dobro podešen konfiguracijom koja kombinuje brz monitor i moćan hardver. U isto vreme je savršen za igranje ali isto tako i za poslove u izradi zahtevnih sadržaja pre svega zbog činjenice da nije debeo, vruć i kičasto ružan. Naprotiv, on je zapravo sve ono što bi trebalo da bude jedan ovakav računar tanak, tih, nenametljivog izgleda i oštar u radu.
 
 
Nije bez nedostataka, a najveći je onaj koji se tiče odsustva USB 3.2 10 Gbps porta, a svakako bi voleli bolju tastaturu. To je realno mogao da dobije za cenu od 2000 evra. Isto tako Gigabyte bi mogao da obrati pažnju na dizajn nekih detalja koji zaslužuju malo više dizajnerskog truda poput zatvarača web kamere ili lepše oblikovanog Power tastera. Dakle, finese i detalji su nešto što čini jedan premijum uređaj.
 
Aorus 15G svakako ima takve ambicije jer sve ostalo, ono što je najbitnije za rad je zaista na iznenađujuće dobrom nivou. Nije ni za čuđenje jer ako je neko ekspert za dobar hardver onda je to firma sa iskustvom jednog Gigabyte-a.
 
Želimo da vidimo i jače Aorus modele sa OLED ekranima i još bržim GeForce modelima RTX serije. Nabavićemo i taj sigurni smo. Verujemo da vas zanima, a mi ćemo biti uporni u nameri da vam ga prikažemo. Do tada puno pozdrava od vašeg Benchmark tima!  
 
__________________________________
 
Prednosti: 
 
- Aktuelna hardverska platforma  
- Odlične performanse  
- Dobar ekran sa 240Hz osvežavanjem 
- Efikasan rashladni sistem  
- Umereno grejanje i buka u radu  
- Opcije brzog mrežnog povezivanja
 
Nedostaci: 
 
- Nema USB 3.2 10Gbps  
- Mehanizam i osećaj tastera 
- Dizajnersko rešenje pojedinih detalja
 
CENA: oko 2000€

Test: MacBook Pro M1 (Video)

Test: Gigabyte AERO 15XC (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109