Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte AERO 15XC (Video)

26.05.2021 21:02 | 0 Mobile
Test: Gigabyte AERO 15XC (Video)

Osnovna razlika između Gigabyte Aero i Aorus serija laptop računara je njihova ciljna korisnička grupa. Dok Aorus cilja mahom gejmere, dotle je AERO serija namenjena kreativcima, dizajnerima i svima koji na računaru proizvode zahtevne sadržaje. U isto vreme - niko ih ne sprečava da oslobode pritajenog gejmera u sebi i zaigraju neku dobru igru na max detaljima...

Laptop koji danas želimo da vam prikažemo stiže iz pogona kompanije Gigabyte i nosi oznaku Aero 15XC. Nedavno smo prikazali Aorus 15G pa ste u nekom trenutku sigurno pomislili da ste nešto slično već videli na našem kanalu. Međutim, Aero linija je namenjena kreativnim korisnicima i onima koji stvaraju komplikovanije i zahtevnije sadržaje pa im zato treba natprosečno jak hardver u pakovanju laptop računara. Ipak, oni su isto tako gejmeri u srcu i svakako ih zanima dokle je dogurala tehnologija zabave pre svega u tehničkom smislu. Gigabyte Aero 15XC je upravo računar za njih. Laptop koji se u tim finim detaljima i načinu podešavanja platforme, razlikuje od običnih gejming laptop modela i u krajnjem neguje svoj prepoznatljivi radni karakter.

Karakteristike

Kućište je za razliku od Aorus gejming modela izrađeno u potpunosti od legure metala zbog boljeg hlađenja i tišeg rada. Osećaj crnog brušenog aluminijuma već na prvi dodir nagoveštava visoke aspiracije ovog modela. Kućište ima izrazito nizak profil za ovu kategoriju prenosnih računara i slobodno možemo reći da je u pitanju jedan od najtanjih laptop modela u ovoj kategoriji. Definitivno je pod uticajem Nvidia Max-Q filozofije dizajna. 
 
aero1s.jpg
 
Poklopac računara je ukrašen “glossy” print detaljima koji vrlo lepo izgledaju i razbijaju monotoniju matirane crne površine, dok sa druge strane tu je svetleći Aero logo. Kreativno i u duhu ove linije računara. 
 
Obzirom da pričamo o kreativcima i dizajnerima kao ciljnog grupi ovog uređaja, ekran je jedan od najbitnijih elemenata računara za ovu vrstu poslova. Zbog toga Aero 15XC posebnu pažnju posvećuje ovom uređaju. Na pomen ovog modela prva asocijacija je OLED ekran vanserijskih karakteristika ali u našem primeru se radi o računaru koji je praktično ulaznica u svet kreativnog posla, a što je uslovilo upotrebu anti-glare IPS panela dijagonale 15.6”. Prilično je svetao sa izmerenih 355 nita i kontrastom od 1530:1. Uz prethodno iznesene činjenice o tipu panela prikazuje zaista lepu, čistu i oštru sliku sa vrlo prijatno zasićenim, nekako prirodno lepim kolorom. To je rezultat činjenice da ekran stiže fabrički kalibrisan o čemu svedoči X-Rite sertifikacija. 
 
aero2s.jpg
 
Na ekranu se posebno ističu vrlo tanke ivice kućišta u kome je smešten. Oivičen je sa 3mm lajsnama i izaziva efekat natprosečno velike efektivne radne površine. Obično je ova gornja ivica nešto deblja ali ne i kod ovog modela jer je HD web kamera sa prekidačem koji zatvara sočivo i par mikrofona smešteno u parter praktično na deo baze kućišta računar. Jedino je donja ivica razumljivo deblja zbog elektronike neophodne za rad panela.  
 
Tastatura zauzima glavninu baze i napravljena je u verziji “chiclet” tastera prijatne veličine i klasično pravougaonog oblika. Komforno su veliki sa mekanim vešanjem i pozadinskim osvetljenjem koje se podešava u RGB spektru. Touchpad je standardnih dimenzija, sa naglašenim osećajem metalne površine bez vidljivih fizičkih tastera, ali sa klikom u donjem levom i desnom uglu. U gornjem, levom se nalazi vizuelno maskiran čitač otiska prsta kao sigurnosni mehanizam koji sprečava neovlašćeni pristup vašim radovima. 
 
aero3s.jpg
 
Prevashodno radni karakter Aero serije naglašava ponuda konektora koji su smešteni na tankim bočnim ivicama. Trećinu bokova u delu bliže ekrana zauzimaju otvori za hlađenje. Na levoj ivici nam se nudi jedan HDMI 2.1 i odmah pored njega još jedan mini Display Port sa 1.4 specifikacijama. Sledi USB-A3.1 prve generacije, zatim kombinaovani 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon, te konačno jedan RJ-45 LAN konektor pune veličine bez onog nezgodnog plastičnog jezička poluzatvarača otvora pa slobodno i bez muke možete utaknuti LAN kabal.  
 
Prednji deo ivice je podvučen pa bokovi sa konektorima pune veličine izgledaju tanko, gotovo izazivaju čuđenje kako je sve to stalo dok ih gledate iz ptičije perspektive. Neretko smo zagledali ispod da bi se uverili koliko je stvarno tanak ovaj model takoreći “napucan” jakim hardverom. Na drugoj strani, očekivano ponovo srećemo ventilacione škrge, zatim konektor za eksterno napajanje uređaja nakon čega sledi USB-C 3.2 druge generacije sa podrškom za Thunderbolt 3 uređaje. Ovaj konektor podržava napajanje eksternih diskova tako da nema onih nezgodnih prekida u radu tokom kopiranja podataka. Veći transfer je podrazumevan u slučaju korišćenja ovog konektora. Sledi dodatni par klasičnih USB-A konektora sa 3.2 specifikacijom protoka od 5 Gbps i na kraju obavezni detalj kada je u pitanju računar za dizajnere u vidu UHS-II čitača SD memorijskih kartica jer drugi način za brzo prebacivanje materijala sa kamere nije prihvatljiv u ovom slučaju. 
 
aero4s.jpg
 
Za glavnu platformu je izabrana Intelova 10. generacija Core procesora u vidu i7-10870H procesora sa 8 fizičkih i 16 logičkih jezgara koja prema specifikacijama rade u opsegu frekvencija od 2.2-5GHz. Logistiku procesoru daje Intel HM470 čipset i 2x8GB DDR4 memorije na 3200MHz u dvokanalnom režimu. Za podatke je predviđen jedan brzi M.2 PCIe x4 SSD kapaciteta 512GB što je na samoj granici prihvatljivog u ovoj kategoriji.  
 
Grafički par čine Nvidia GeForce RTX 3070 sa 8 GB sopstvene GDDR6 memorije i integrisano Intel UHD 630 grafičko jezgro koje u BIOS-u možete potpuno isključiti ako su vam u mislima performanse GPU ubrzanih aplikacija ili gejming. Integrisana grafika se koristi samo u slučajevima kada želite ostvariti veću radnu autonomiju. 
 
Ovako jak hardver u kućištu profila svega 20mm se hladi Windforce Infinity sistemom koncipiranom na paru centrifugalnih ventilatora i sistemom od 5 toplotnih cevi. Odlično obavlja svoj posao u skladu sa podešenim karakterom uređaja u smislu da je tanak, neobično tih i umereno topao u radu.  
 
aero5s.jpg
 
Zvuk dopire iz dva zvučnika sa spoljnih bočnih ivica snage 2W dok je čitav audio sistem pod kontrolom Nahimic 3 softvera.  
 
Mrežni deo komunikacije je podržan od strane 2.5Gbps Realtek ethernet kontrolera dok je prisutan i trenutno najbrži bežični vid komunikacije uz pomoć Intel AX200 WiFi 6 rešenja. Tu je i obavezna podrška za Bluetooth u verziji 5.0. Dakle brzi download i mali lag u igrama su garantovani, ako imate iole bolji internet paket. 
 
Konačno, autonomiju obezbeđuje Li-polimerska baterija kapaciteta 99Wh koja računar na 80% osvetljenosti ekrana i radu sa aktivnim RTX3070 grafičkim procesorom, drži tokom sledeća tri sata potpuno operativnim i to u srednje zahtevnom radnom scenariju. Eksternom ispravljaču snage 230W je potrebno oko dva časa da kompletno napuni bateriju. 

Utisci u radu

I kada već govorimo o potrošnji recimo da procesor prilikom renderinga u Blenderu, Keyshot-u ili Maya Arnold rendereru troši 100-105W el. energije, dok ostatak računara povlači još 60W za ukupnih 165W potrošnje kada su sva jezgra pod 100% opterećenjem.  U tim situacijama maksimalna radna frekvencija jezgara ne prelazi 3.2 GHz jer temperatura dostiže granicu od 90-91 stepen Celzijusa i počinje da deluje limitator radne učestanosti. 
 
aero6s.jpg
 
Prilikom poslova koji su optimizovani u pravcu korišćenja pojedinačnih jezgara na većim frekvencijama, procesor postiže maksimalnih 4590-4690 MHz, a što je manje od gornjeg limita koji navodi Intel. Sa druge strane i GeForce RTX 3070 relaksirano radi tokom gejminga u zoni temperatura od 70 - maks 84 stepeni. U zavisnosti od rezolucije i samog gejming endžina frekvencija se kreće od 1200-1675 MHz za jednu manju marginu od namenskih gejming laptop modela. To je rezultat finog podešavanja performansi platforme i rada sistema hlađenja jer je Gigabyte svoj Aero model hteo da učini osetno tišim od klasičnih gejming modela koji su poput sportskih automobila - brzi, vrući i i bučni. 
 
Karakter Aero modela je više poput udobne biznis limuzine. Osetno je tiši ali i dalje brz na zahtev – uslovi u kojima rade kreativni korisnici pre svega u smislu tišine su diktirali ovakav setup. Gigabyte je zavrnuo rukave i napisao sopstveni firmware - dakle nije prepustio to slučaju i trećim firmama koje se bave serijskom proizvodnjom laptop račuanra, već je iskoristio svoje znaje i iskustvo na polju matičnih ploča gde itekako dobro poznaje radnu prirodu Intel procesora i tako je perfektno prilagodio karakteru ciljne grupe korisnika. 
 
aero7s.jpg
 
 

Specifikacije:

Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model Aero 15XC
 • Procesor 10th Gen Intel® Core™ i7-10870H (2.2GHz~5.0GHz)
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Comet Lake
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 512GB M.2 PCIe 3.0 x4
  2x M.2 SSD slots (Type 2280)
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana 15.6"" Thin Bezel FHD 1920x1080 IPS-level Anti-glare Display LCD (144Hz, 72% NTSC)
  *X-Rite™ Pantone® Certified, individually factory calibrated
 • Grafika Nvidia GeForce RTX 3070 8GB GDDR6
  Boost Clock 1290 MHz, Maximum Graphics Power 100 W
  Supports NVIDIA Max-Q Technologies:
  Dynamic Boost 2.0, Resizable BAR, and Advanced Optimus™ Technology.
  Intel UHD630
 • Portovi
  3x USB 3.2 Gen1 (Type-A)
  1x Thunderbolt™ 3 (Type-C)
  1x HDMI 2.1
  1x mini DP 1.4
  1x 3.5mm Headphone/Microphone Combo Jack
  1x UHS-II SD Card Reader
  1x DC-in Jack
  1x RJ-45
 • Web kamera HD camera
 • LAN 2.5 Gbps
 • WiFi 802.11ax 2x2 MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Dimenzije 356(Š) x 250(D) x 20(V) mm
 • Masa oko 2 kg
 • Baterija Li Polymer 99Wh

Performanse:

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Home Media Performance ( Ukupan rezultat )
indeks
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 63 125 188 250
veće je bolje (poeni)
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Gaming ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Shadow of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
frejmrejt
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Assassin Creed Origins -1080p, Very High )
frejmrejt
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( DOTA 2 Source - 1080p, High/Ultra DX11 )
frejmrejt
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Temperature ( CPU & GPU )
CPU
GPU
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Content Creation ( Adobe )
Photoshop
Premiere Pro
Legion 7
AERO 15XC
IdeaPad Gaming 3i
AORUS 15G
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 250 500 750 1000
veće je bolje (pts)

 
A u pogledu performansi jasan je naglasak na jak procesor u poslovima, gde se koristi sirova procesorska snaga kao što su Autodesk ili Adobe aplikacije ali isto tako je jasno da se ovde nije tek slučajno našao RTX 3070 grafički procesor, koji pokazuje svoju punu ulogu u GPU optimizovanim poslovima i korišćenjem Nvidia Studio drajvera. Recimo u aplikacijama za rendering je tri puta brži od pomenutiog Intel Core i7 10870H procesora, pa je jasna njegova uloga u jednom ovakvom računaru. 
 
A kada se umorite od posla i poželite da nagomilani stres izbacite jednom dobrom pucačinom, Aero je spreman da vas podrži u toj nameri. 

Zaključak

I dolazimo do samog kraja priče o zaista odlično zamišljenom i napravljenom računaru. Doduše ovde je slučaj sa početnim modelom, koji se lako može nadograditi još jednim M.2 SSD uređajem i više memorije. Za ozbiljan rad je potrebno 32 ili 64GB RAM-a i do 2 TB prostora na diskovima. Zato vas ohrabrujemo da gledate i u pravcu Aero 15XC modela sa boljim OLED Samsung ekranom jer cenovna  razlika u kontekstu benefita ciljne grupe korisnika može biti zanemarljiva, a prednosti višestruke.  
 
 
Pravi je podvig kako je Gigabyte ovaj moćan hardver spakovao u kućište debelo tek 2cm i pri tome ga učinio prilično tihim zahvaljujući naprednom upravljanju radom rashladnog sistema. To svakako ima i svoju cenu od skoro 2500€, koja je ma koliko zvučalo preterano - opravdana pre svega u smislu jedne dobro koncipirane alatke za bavljene ozbiljnijim poslom na računaru, a  koju tek da vas podsetim, možete poneti svuda sa sobom. 

Test: Gigabyte AORUS 15G (Video)

Test: Acer Spin 5 SP513-55N (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109