Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte AERO 15 OLED (Video)

28.08.2021 12:01 | 0 Mobile
Test: Gigabyte AERO 15 OLED (Video)

AERO 15 je praktično prvi model laptop uređaja na našem testu koji koristi OLED ekran. U pitanju je “glossy” Samsung 4K UHD AMOLED ekran dijagonale 15.6”. Zaista nesvakidašnji ekran i teško nešto bolje u današnje vreme možete zamisliti u prenosnom računaru ovakve namene. A šta je sa ostatkom sistema? Možemo reći, vrlo konkretan...

Gigabyte laptop, ma hajde bre još za profesionalan rad i posao, ma ni na kraj pameti. To je klasični tip predrasuda kod većine korisnika koji pate od brendomanije. Ipak, ne zaboravite da je Gigabyte jedan od vodećih brendova na polju PC hardvera, a to znači veliko iskustvo itekako primenjivo na polju prenosnih računara.
 
 
Nekoliko zadnjih modela koje smo probali, isprva i sami naoružani dozom opreza su nas razuverili i pokazali da je Gigabyte itekako ozbiljno pristupio novom tržištu i proizvodima koje od samog starta želi da etablira u sam vrh ponude. Jeste li primetili da nema ni jednog jeftinog modela – to je najbolji dokaz prethodne tvrdnje, rekli bismo ispravno, strategija kako se stvari postavljaju na pravo mesto od samog početka.

Karakteristike

AERO serija za razliku od gejmerskih Aorus modela, je linija laptop računara visokih performansi namenjenih kreativcima i onima koji prave zahtevne sadržaje. Dakle, za profi rad. A šta to u stvari znači? Takav računar mora da poseduje najnovije i trenutno najbrže specifikacije osnovnih komponenti, konekcija i konačno, svojim dizajnom mora da u svakom svom detalju odgovara potrebama ove zahtevne ciljne grupe korisnika.
 
aeros1s.jpg
 
Krenimo redom. Već iz samog naziva modela jasno je da ovo nije uobičajeno jaki laptop. On je poseban po tome što je praktično prvi model na našem testu koji koristi OLED ekran. U pitanju je “glossy” Samsung 4K UHD AMOLED ekran dijagonale 15.6”. Zaista nesvakidašnji ekran i teško nešto bolje u današnje vreme možete zamisliti u prenosnom računaru ovakve namene. Odličan ekran još više pojačava utisak u radu zahvaljujući tankim ivicama od samo 3mm, pa je tzv “infinity” efekat maksimalno izražen.
 
Ali 4K na dijagonali od 15.6 inča je ubitačno sitno  - mnogi će reći, overkill situacija. Ipak, treba imati u vidu veliku verovatnoću korišćenja eksternog ekrana sa UHD prikazom u extended desktop režimu rada. Osim toga, vanserijsko osvetljenje od izmerenih 360 nita u standardnom i 500 nita u HDR modu uz vrhunski kontrast zbog duboke crne boje, omogućuju da se 4K na 225% uvećanja desktopa vidi savršeno bistro i oštro. Specifikacije ekrana garantuju 100% pokrivanje DCI-P3 palete što je 30% više boja tj. bolje nijansiranje u odnosu na sRGB paletu i standardne ekrane. I ono što je posebno važno, smanjena je emisija štetnog blue LED spektra za 70% što je od velike važnosti za korisnike koji rade na ovom računaru i provode puno vremena ispred njega zbog posla. Definitivno jedan od najboljih ekrana koje smo videli na laptop računarima.
 
aeros2s.jpg
 
Ekran kod uređaja ove namene znači zaista puno, ali nije jedini odlučujući faktor koji će vas prelomiti baš za ovaj model. Gigabyte je to znao i učinio ga i u ostalim detaljima jako poželjnim.
 
Da bi laptop pratio dobar utisak ekrana, osnovna platforma mora da isporuči visoke performanse pa je odluka da se upari jaka kombinacija centralnog i grafičkog procesora. Upotrebljen je Intel Core i7 11. generacije koji nosi oznaku i7-11800H, sa 8 fizičkih jezgara i 16 tredova. Bazna frekvencija iznosi 2.3GHz, a maksimalni turbo korak ide do 4.6 GHz. Odličan za namenu 4K foto i video obrade. Procesor je uparen sa jednako moćnim i za pojedine poslove još efikasnijim grafičkim procesorom. Izbor je pao na Nvidia GeForce RTX 3070 sa 8GB memorije koji u kombinaciji sa Nvidia Studio drajverima predstavlja brzo rešenje za aplikacije koje znaju da iskoriste CUDA ubrzanje, a takvih je danas sve više. A kada vam je rada preko glave i malo bi da se relaksirate – nema problema, igraćete se kao kralj jer ovaj laptop “puca” od snage i praktično je u svojoj srži ekvivalent jakim gejming modelima. Hladnjak praktično ima dve celine sa razdvojenim blokovima od kojih svaki ima zaseban ventilator dok su istovremeno povezani sa 5 toplotnih cevi kako bi se toplota ujednačila čitavom površinom i tako sistem hlađenja učinio efikasnijim.
 
aeros3s.jpg
 
Aero 15 OLED na našem testu je opremljen sa 16GB RAM-a u dvokanalnoj konfiguraciji, a svakako bi imajući u vidu primarnu namenu odgovaralo 32GB, dok je moguće maksimalno instalirati 64GB i to svakako na 3200MHz koliko dozvoljava memorijski kontroler u 11. Intel Core generaciji. Sistem skladištenja podataka koristi 1TB M.2 SSD rešenje na bazi M.2 interfejsa i NVMe protokola sa četiri PCIe transportne linije na bazi 4. generacije. Dakle, novi SSD-ovi zahvaljujući unapređenim specifikacijama sistemskog kontrolera Tiger Lake procesora mogu da rade u režimu većeg transfera podataka. Tu je i dodatni M.2 PCIe x 4 slot sa putanjama treće generacije - rešenje za brzi “storidž”. Dakle, akcenat je bez ikakve sumnje na vrhunskim performansama.
I naravno WiFi 6 bežična mreža na bazi Intel AX201 rešenja uz neizostavni Bluetooth 5.2, a ko voli klasičan LAN interfejs tu je Realtekov 2.5 gigabitni kontroler. Zvuk dopire iz standardno postavljenih bočnih otovora. Zvuči sasvim solidno i glasno ali za vrhunski užitak u muzici ili gejmingu svejedno, obavezne su slušalice. Audio rešenje podržava surround 7.1 i DTS-X tehnologije. Što vam govori da ćete uživati u gledanju filmova.
 
Sve to prate i odgovarajuće brze konekcije. Na raspolaganju su vam 3x USB-A 3.2 prve generacije, 1x Thunderbolt 4 tj USB-C 3.2 druge generacije, jedan HDMI 2.1, jedan mini DisplayPort-a 1.4, jedan kombinovani 3.5mm audio džek, čitač Ultra High Speed II SD memorijskih kartica i naravno RJ45 eternet konekcija.
 
aeros4s.jpg
 
Hardver se napaja pomoću ispravljača snage 230W, a autonomiju obezbeđuje litijum polimerska baterija kapaciteta 99Wh. Jak hardver crpi dosta energije pa smo u našem slučaju izmerili autonomiju od dva časa i 20 minuta pri čemu isporučuje 70% maksimalnih performansi uz osvetljenje od 80%. Bateriji je potrebno 2 sata da se napuni obzirom na veći kapacitet, a svakako bi prijala prisutnost funkcije brzog punjenja koju iskreno nismo primetili ni u specifikacijama ali ni u pratećem softveru kao opciju koja bi itekako poslužila u konkretnom slučaju.
 
I kada imate na umu šta je sve od moćnog hardwera spakovano u ovaj AERO 15 OLED ne možete a da se ne zapitate – “pa koliki je taj laptop”, očekujući neko kućište nabubrelo poput dizanog testa. Ovaj AERO lepotan je tipični primer uspelog nvidia Max Q dizajna treće generacije. Neverovatno tanak i fit s obzirom na natprosečno jak hardver. Težak je svega dva kilograma, a debeo tek 2cm. 
 
aeros5s.jpg
 
Tanak, a jak. Poklopac sa ekranom se može otvoriti samo jednim prstom, zahvaljujući specijalnim šarkama i aluminijumskoj šasiji dobijenoj CNC obradom. Dizajn kućišta je kako dolikuje jednom ovakvom laptop modelu HiTech. Važno je istaći da je kućište kompletno, uključujući i tanki deo sa ekranom izrađeno od aluminijuma. Zbog toga ostavlja premijum osećaj pod rukom i prstima. Kućište je dodatno ukrašeno Nanoimprint detaljima koji nesumnjivo asociraju na “karbonfajber”. Tek toliko da se razbije monotonija matiranih crnih površina. 
 
Na kraju, ne zaboravimo i tastaturu koja je ima RGB podešavajuće osvetljenje i sa pravilnim četvorougaonim oblikom tastera se prostire od ivice do ivice laptop računara. Vešanje je fino podešeno, iako je u pitanju membrana, kapice daju početni otpor što lepo deluje prilikom kucanja. Raspolaže numeričkim delom. Tastaturi asistira touchpad standardnih dimenzija sa integrisanim čitačem otiska prsta i klackalicom za levi i desni klik.

Performanse i utisci u radu

U pogledu performansi ovo je svakako jedan od najbržih do sada testiranih prenosnih računara. Inače, skrećemo vam pažnju da tokom rada prateći Gigabyte softver za upravljanje radom prilično agresivno interveniše i ukoliko ravnodušno prihvatite tu činjencu, performanse mogu ozbiljno da variraju.
 
aeros6s.jpg
 
Performanse centralnog i grafičkog procesora zavise od aktivnosti sistema hlađenja. Što ste smeliji u pogledu rada ventilatora i kompromisnog nivoa buke, utoliko procesori lakše dolaze do maksimalnih frekvencija, ali laptop tada nesumnjivo postaje bučniji. Na sreću uz malo eksperimentisanja, možete sami da podesite odnos performansi, grejanja i buke. Dobitak ide i do 25% kada su u pitanju procesorske performanse. Nivo performansi je uporediv sa klasičnim PC desktop sistemima. Posebno impresionira skor u Adobe aplikacijama.
 
Aplikacije sa CUDA podrškom maksimalno koriste moćni GeForce RTX 3070 i to im u velikoj meri prija kroz osetno skraćenje vremena za određene poslove, eksporta video materijala i sličnih zahtevnih operacija. Primećujemo neke novije koje imaju i Nvidia DLSS podršku za eksport animiranih scena. Poput D5 render-a.
 
aeros7s.jpg
 
A kada poželite da se igrate dobićete kompletnu sliku o tome koliko je ovaj računar jak. Čak je brži i od nedavno testiranog, slično konfigurisanog Gigabyte Aorus modela koji je zapravo gejming varijanta. Vrhunski OLED ekran sa HDR podrškom – najprostije rečeno dominira u naslovima sa bogatim grafičkim detaljima. Jako osvetljenje i neverovatan kontrast koje dodatno naglašava glossy efekat, daju upečatljiv vizuelni osećaj. Dinamika slike i animacije je nešto što nismo videli ni na klasičnim desktop gejming monitorima – jednom rečju, uživanje koje vam čak ni kamerom ne možemo dočarati, to jednostavno morate videti i doživeti uživo. Plus na to dodajte 10% bolje performanse u poređenju sa pomenutim, Aorus modelom. Za besprekoran gejming fali osvežavanje na bar 144Hz, mada ruku na srce ovaj AMOLED na 60Hz je čudo!
 
GamingPerformanceGraph.png
 
 
AdobeGraphPerformance_2.png
 
 
AdobeGraphPerformance_1.png
 
 
RenderingGraphPerformance.png
 
Što se tiče grejanja, sistem hlađenja odlično radi svoj posao sa prosekom od 45 stepeni na tastaturi dok su pozicije hladnjaka i ventilatora pametno locirane ispod zona koje dodirujete prstima. Kako zauzeće resursa raste tako se pojačava buka u rasponu od nečujnih 28dB pa do primetno šuštećih 34dB.

Zaključak

Možda se ova recenzija malo odužila, ali sa druge strane ne možete biti sažeti i kratki kada je u pitanju ovakav laptop, prepun tehničkih detalja i finesa jer one čine ključnu razliku između nečeg prosečnog i ovako vanserijskog.
 
 
Ali da ne shvatite ovo kao hvalospev, ima on i svojih mana. Pre svega, onaj arhaični zatvarač web kamere na bazi računara, mora da ima bolji dizajn, a mogao bi i power taster da dobije par sati pažnje dizajnera. Takođe, nije nam jasno zašto je ovaj model za ozbiljniji rad dobio glossy filter dok je gejming Aorus dobio matirani ekran – trebalo bi kontra, zar ne? Takođe, ne možete isključiti iz BIOS-a primarni Intel UHD grafički adapter zbog Optimus tehnologije.
 
Sve ostalo je zaista odlično i više od toga. Fantastičan AMOLED ekran i i vanserijski brza platforma uz tanak dizajn su najbolja preporuka.
 
Ovaj laptop razbija karakteristikama i izaziva ushićenje u stilu - auuu kakav laptop, ali će vas ošamutiti i cenom od oko 2500€. Na kraju, bravo za Gigabyte, tako se to radi, pravo u centar potreba onih kojima treba prava alatka za rad!
____________________________________________

Test: HP Pavilion Gaming 15 (Video)

Test: Huawei MatePad 11 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109