Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte AC300W Aorus (Video)

07.12.2017 18:03 | 0 Hardver
Test: Gigabyte AC300W Aorus (Video)

Izgled kućišta je prilično atraktivan. Prednji panel sa elementima brušenog aluminijuma boje grafita, niklovanim lajsnama i osvetljenim Aorus logoom, daje mnogo lepši osećaj u stvarnosti nego što bi to mogli da zaključite na fotografijama.

Jedno od prijatnijih iznenađenja tokom testiranja Gigabyte Aorus serije komponenti svakako je priredilo iznenađujuće dobro AC300W midi tower kućište. Sve do sada pojedinačno predstavljene Aorus komponente trebalo je spakovati u jedan skladan PC sistem. U tu svrhu Gigabyte je isporučio kompaktan midi tower koji dizajnerski prati čitavu liniju Aorus uređaja. Naravno, ovaj detalj se pre svega odnosi na prisutne RGB LED ukrasne detalje i simbole koji upotpunjuju kompletnu predstavu Gigabyte Aorus računara. Obzirom da se radi o modernom kućištu, nezaobilazni detalj je i prozirna bočna stranica koja je ovog puta izrađena od klirita, a ne od kaljenog stakla kako je to postao standard u višoj klasi gejming midi tower kućišta.
 
GigabyteAorusAC300W2mala.jpg
 
Neometan pogled na unutrašnjost Aorus računara je posebno istaknut mogućnošću vertikalne ugradnje grafičke karte. Time sistem postaje još atraktivniji i gotovo sigurno će ovaj detalj privući poglede znatiželjnika obzirom da dotični položaj grafičke karte nije tako uobičajen. 
 
 
Osim vizuelnog aspekta, Aorus AC300W potencira i funkcionalnu stranu koja se pre svega odnosi na praktičnu upotrebu tokom svakodnevnog korišćenja računara. U tom kontekstu pomaže velika i moderno opremljena konzola sa svim aktuelnim standardima priključaka za dodatke i periferne uređaje koja se smestila na prednjem, gornjem delu kućišta kako bi bila lako dostupna i ničim ometana u cilju što lakšeg povezivanja eksternih uređaja.
 GigabyteAorusAC300W5mala.jpg
 
Kako to današnji trendovi nalažu, atraktivno kućište se ne može ni zamisliti bez specijalnog tunela u kome je skriveno napajanje, a koje istovremeno služi za sklanjanje kablova iz vidokruga koji se pruža kroz prozirnu bočnu stranicu. Takođe, služi da prikrije poziciju klasičnih hard diskova i pratećih kablova za napajanje i prenos podataka. Na centralnom delu ovog tunela je još jednom istaknut Aorus logo čije je vizuelno prisustvo pojačano pratećim LED pozadinskim osveteljenjem.
 
GigabyteAorusAC300W6mala.jpg
 
Izgled kućišta je prilično atraktivan. Prednji panel sa elementima brušenog aluminijuma boje grafita, niklovanim lajsnama i osvetljenim Aorus logoom, daje mnogo lepši osećaj u stvarnosti nego što bi to mogli da zaključite na fotografijama. Bočnom stranom se iz prednjeg panela izvlači veliki mrežasti filter koji sprečava prodor prašine kroz bočne uvodnike za vazduh, obzirom da je prednji panel izrađen od čvrstog nepropusnog materijala. U pitanju je zgodan i vrlo domišljat detalj obzirom da većina sličnih kućišta zahteva skidanje prednje maske da bi se očistio filter za prašinu. Inače, na prednjoj strani je fabrički montiran jedan 120mm ventilator koji uvodi svež vazduh u unutrašnjost kućišta.
 
GigabyteAorusAC300W8mala.jpg
 
 

Gigabyte AC300W Aorus - funkcionalni koncept

Kada se demontiraju bočne stranice ostaje praktično “gola” struktura metalnog kaveza sa dosta pristupnog prostora u unutrašnjosti što značajno olakšava instalaciju potrebnih komponenti. Na poleđini nosača matične ploče, bliže prednjem panelu su predviđene dve pozicije za ugradnju SSD diskova. Gledano po vertikali, ispod njih je kavez za dva klasična 3.5” HDD uređaja i obilje prostora za skrivanje kablova. Sam tunel za napajanje je predviđen da primi manje modularne modele, ali ne i ona najveća i najjača sa kojima ćete imati problema da ih uglavite u ograničeni prostor ćelije za napajanje. Ovde obratite pažnju na kabal za napajanje LED modula za pozadinsko osvetljenje Aorus logooa na ukrasnom tunelu jer ga je lako isključiti dok naknadno povezivnaje kada je instalirano napajanje sa pratećim plag nastavcima, praktično nemoguća misija.
 
 GigabyteAorusAC300W9mala.jpg
 
GigabyteAorusAC300W10mala.jpg
 
Takođe, primećujemo da kućište nema razdelnik za priključivanje i napajanje dodatnih ventilatora što ukazuje na pretpostavku proizvođača da će te sve dodatne ventilatore priključiti direktno na matičnu ploču. To je potvrđeno i činjenicom da se oba, fabrički ugrađena ventilatora isporučuju sa 3-pinskim konektorom i klasičnim molex nastavkom, čime je eliminisana PWM kontorla rada tako da se broj obrtaja Aorus ventilatora na kućištu reguliše isključivo vrednošću radnog napona, a što je pomalo prevaziđeno rešenje. Osim pomentuog na prednjoj strani, još jedan 120 mm ventilator je ugrađen na zadnjoj poziciji iza predviđenog mesta gde bi trebao da se smesti CPU kako bi se ubrzalo provetravanje i oticanje toplog vazduha iz radne zone centralnog procesora.
 
GigabyteAorusAC300W11mala.jpg
 
GigabyteAorusAC300W12mala.jpg
 
Pogled sa prednjeg, bočnog dela iz smera providne stranice otkriva prilično čisto uređen prostor centralnog kaveza. Potpuno su izbačene vertikalne prednje pozicije za ugradnju optičkih uređaja i 3.5” diskova čime je obezbeđeno dovoljno mesta za instalaciju velikih 360 mm radijatora za vodeno hlađenje. Uglavnom Aorus AC300W prati dizajn koji je svojevremeno trasirao NZXT sa S340 modelom što je u to vreme bio prilično radikalan potez koji i posle nekoliko godina dokazuje ispravnost što potvrđuje korišćenje istog pristupa od strane svih vodećih proizvođača midi tower kućišta. Takav je slučaj i sa danas predstavljenim Aorus AC300W modelom. 
 GigabyteAorusAC300W3mala.jpg
 
GigabyteAorusAC300W4mala.jpg
 
Kada govorimo u unutrašnjem rasporedu i predviđenim pozicijama za ugradnju uređaja kod AC300W modela, posebno ističemo kuriozitet prisutne opcije vertikalne ugradnje grafičke karte. Osim klasičnog vertikalnog položaja kada se grafika instalira direktno u PCIe x16 slot na matičnoj ploči, na ovom kućištu su predviđena dva proreza za vertikalnu montažu kada karta praktično visi “u vazduhu” i specijalnom adapteru te se povezuje sa matičnom pločom pomoću specijalnog ribon kabla. Problem je što uz kućište ne stiže dotični kabal za povezivanje grafike i ploče, pa ga je potrebno potražiti u oglasima. Vodite računa da to bude ribon kabal sa svih 16 komunikacionih vodova! 

Gigabyte AC300W Aorus - buka u radu i temperature

Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model AC300W
 • Format Midi Tower
 • Podržani formati ploča ATX, M-ATX, M-ITX
 • Dimenzije (mm) 469 x 211 x 458 mm (visina-širina-dubina)
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Ostalo HDMI x1
  USB Type-C x1
 • Dodatne mogućnosti Podrška za vertikalnu ugradnju grafičke karte (Dual slot)
  Podrška za sisteme vodenog hlađenja
  Napred: 120/140/240/280/360 mm
  Gore: 120/140/240/280 mm
  Nazad: 120/140mm
  Ventilatori: 1x120 mm nazad, 1x 120mm napred
  LED RGB osvetljeni Aorus amblemi
 • Broj ventilatora (u paketu) 2

 

GigabyteAorusAC300W1mala.jpg

 

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 8700K

MB: Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming

Cooling: Gigabyte ATC 700 Aorus

RAM: 16GB (8GB x 2) HyperX Savage DDR4-3000MHz

VGA: Gigabyte GeForce GTX 1080 Aorus

SSD: Kingston A400 240GB

PSU: Cooler Master V1200 Platinum 

 

Buka ( PC aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Gigabyte AC300W Aorus
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Temperatura ( GPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Gigabyte AC300W Aorus
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Gigabyte AC300W Aorus
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)

Gigabyte AC300W Aorus - finalni utisci i zaključak

Na gornjem delu se nalazi praktično dizajniran prorez za ugradnju dva 120/140 mm ventilatora i odgovarajućih 240/280 mm radijatora vodenog hlađenja. Inače, tokom instalacije smo primetili da raspored rupa i položaj za prihvat radijatora nije u potpunosti kompatibilan sa Cooler Master Liquid Pro AiO sistemima pa se pre nabavke sličnih, obavezno informišite o kompatibilnim modelima kako ne bi bilo problema tokom ugradnje. Dotični otvor pomaže izbacivanju toplote koristeći princip prirodnog strujanja vazduha, ubrzanog prisustvom dodatnih ventilatora. Na vrhu, sa spoljne strane se nalazi još jedan mrežasti filter čija se pozicija fiksira magnetnim mehanizmom. Još jedan veoma zgodan i neprimetan detalj na AC300W kućištu.
 GigabyteAorusAC300W13mala.jpg
 
GigabyteAorusAC300W14mala.jpg
 
Panel sa konektorima na vrhu prednje strane je bogato opremljen i raskošan u pogledu svih aktuelnih konektora koji će vam zatrebati u radu i igranju. Praktično su pozicionirani na gornjem delu vertikalne prednje maske kućišta gde su se smestili: taster za aktiviranje LED svetlosnih efekata, 3.5mm konektori za slušalice i mikrofon, jedan USB 3.1 Gen2 Tip-C konektor, zatim par USB 3.0 Gen1 konektora, za noviju generaciju neizbežan HDMI konektor za povezivanje VR naočara, jedan "reset" taster i konačno “power” taster za paljenje računara sa pozadinskim osvetljenjem koje možete opciono prikačiti na signal aktivnosti glavnog diska u sistemu. Bukvalno sve konekcije i tasteri su na dohvat ruke i lako pristupačni. 
 
GigabyteAorusAC300W15mala.jpg
 
Na kraju ovog opisa bi bilo nepravedno zapostaviti efektnu ulogu ugrađenih LED RGB svetlosnih detalja. Oni se nalaze na prednjem panelu u vidu Aorus svetlećeg amblema i još jednog takvog na sredini oklopa na poziciji napajanja. Gornji i donji deo prednjeg panela su takođe ukrašeni reflektivnim lajsnama što stvara neobično atraktivan efekat u radu. Olakšavajuća okolnost je što kompletan sistem osvetljenja možete podešavati po pojedinačnim pozicijama ili ga jednim pristiskom na taster u Fusion RGB softveru  sinhronizujete sa radom ostalih Aorus komponenti u sistemu.
 
GigabyteAorusAC300W16mala.jpg
 
Cena samog kućišta je nešto preko 100€ što je cenovna klasa u kojoj "gospodare" neki od trenutno najpopularnijih midi tower modela poput NZXT S340 Elite kučišta sa gotovo kultnim statusom među gejmerima. Gigabyte na svojoj strani ima nekoliko nedostataka ali svakako i prednosti, pre svega u vidu Aorus LED simbolike koja je neoborivi adut za verne poklonike Gigabyte komponenti.
 
Prednosti:
- Izgled i dizajn
- Opcija vertikalne ugradnja grafike
- Raznovrsnost konekcija na prednjem panelu
- Pozicija prednjeg filtera
- RGB osvetljenje
 
Mane: 
- Nema PWM ventilatore

CENA: 112.5 €
 
Ovim zaključkom privodimo kraju opis Gigabyte Aorus PC sistema. Ostatak pojedinačnih testova  komponenti ovog nesvakidašnjeg PC računara, možete pročitati na našim stranicama i sledećim linkovima: 
 

Test: Gigabyte ATC700 Aorus (Video)

Test: NZXT H700i

10203
10205
10206
10207
10208
10209