Greška

Došlo je do greške.

Test: Garmin-ASUS nuvifone G60

18.03.2010 12:02 | 0 Mobile
Test: Garmin-ASUS nuvifone G60

Do sada smo mnogo puta naše telefone pretvarali u GPS uređaje. Sada dobijamo uređaj koji je u osnovi GPS, ali ima mogućnosti relativno naprednog mobilnog telefona. Da li je ovo najsrećnija kombinacija, naš je zadatak da proverimo. Dva imena koja stoje iza uređaja koji je na testu svakako obećavaju, jer su u pitanju kompanije Garmin i ASUS...

Test: Garmin-ASUS nuvifone G60


Branko Mitić

Garmin-ASUS nuvifone G60


GPS navigacija običnom korisniku posle perioda navikavanja može delovati kao pomalo nezanimljiva, ali utisak o tome da se radi o izuzetno korisnoj tehnologiji nikada neće proći. Srećom po sve nas, GPS je brzo postao jeftin i rasprostranjen u više oblika. Pre određenog vremena smo se bavili temom komercijalnog GPS-a i stručnjaci su predviđali teške dane za sve koji žive od ove industrije. Sreća po nas potrošače, situacija je postajala sve bolja i bolja, a na polju inventivnosti još uvek ima dobrih ideja. Ukoliko pratite naš sajt (što znači da spadate u određenu grupu ljudi koja posvećuje pažnju tehnološkom napretku) morate da imate dobre razloge za to što ne posedujete ličnu GPS navigaciju, bilo kao poseban uređaj (PND) bilo pomoću softvera na vašem naprednom mobilnom telefonu.
 


Još 2007. godine smo čitali neke vesti da će se Garmin i ASUS udružiti kako bi stvorili softversko hardversku kombinaciju navigacije i mobilnog telefona. 2008. smo čuli i zvaničnu najavu. Krajem prošle godine, konačno, G60 je, uz još par uređaja, ugledao svetlost dana. Da li su ovo Garmin uređaji uz pomoć ASUS-a ili ASUS uređaji uz pomoć Garmina, teško je reći. Ali kako po imenu, tako i što se tiče softverskog dela, možemo reći da su ovo više Garmin nego ASUS uređaji, mada to zaista nije ni bitno. Činjenica je da imamo jedno specifično parče potrošačke elektronike, jer, kao što smo rekli, postoji bezbroj mobilnih telefona sa GPS opcijom, ali malo PND uređaja sa opcijom telefoniranja. Čak i neki uređaji koje smo ranije probali, a koji su slične koncepcije, kao što je Mio A701, imali su Windows Mobile operativni sistem koji je za mobilni telefon sasvim normalan, štaviše. Nećemo reći da je softver u G60 "nenormalan", daleko od toga, ali očigledno da je u pitanju dorađeni softver navigacionog uređaja u koje je dodato mnoštvo opcija koje imau smart telefoni.

U svetu naprednih mobilnih telefona gde zdrava i jaka konkurencija daje svoje najbolje plodove već godinama, pogotovo u sferi softvera, jasno je da unapređeni softver PND uređaja ne može da bude konkurencija. Ipak, to nije razlog da se G60 ne klasifikuje kao smartphone (makar se tome nadamo) iako je očigledno da ne može "na crtu" sa kvalitetnijim naprednim mobilnim telefonima. Kome je ovaj uređaj namenjen, teško je reći, teže sigurno nego reći koliko je ovaj uređaj kvalitetan. Svakako da je njegovo tržište usko, ali sigurno da postoji, jer sumnjamo da bi velika imena kao što su ASUS i Garmin srljali u nešto rizično, mada moramo priznati da nam se cela ideja čini kao veoma hrabra. U vreme poslovanja koje se naziva marketing orijentacija, a što u kratkom prevodu sa rečnika ekonomskih udžbenika znači da se po svaku cenu pravi ono što se traži, sigurno da ASUS i Garmin bolje od nas znaju šta treba praviti. Naš posao je da vidimo kako G60 radi, odnosno je li klasična Garmin navigacija postala pametna (smart) navigacija.


Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Mio Moov S505

Test: Blueberry GPS navigacije, Q3 2010

10104
10105
10106
10107
10108
10109