Greška

Došlo je do greške.

Test: Garmin-ASUS nuvifone G60

18.03.2010 12:02 | 1 Mobile
Test: Garmin-ASUS nuvifone G60

Do sada smo mnogo puta naše telefone pretvarali u GPS uređaje. Sada dobijamo uređaj koji je u osnovi GPS, ali ima mogućnosti relativno naprednog mobilnog telefona. Da li je ovo najsrećnija kombinacija, naš je zadatak da proverimo. Dva imena koja stoje iza uređaja koji je na testu svakako obećavaju, jer su u pitanju kompanije Garmin i ASUS...


Branko Mitić

Garmin-ASUS nuvifone G60


GPS navigacija običnom korisniku posle perioda navikavanja može delovati kao pomalo nezanimljiva, ali utisak o tome da se radi o izuzetno korisnoj tehnologiji nikada neće proći. Srećom po sve nas, GPS je brzo postao jeftin i rasprostranjen u više oblika. Pre određenog vremena smo se bavili temom komercijalnog GPS-a i stručnjaci su predviđali teške dane za sve koji žive od ove industrije. Sreća po nas potrošače, situacija je postajala sve bolja i bolja, a na polju inventivnosti još uvek ima dobrih ideja. Ukoliko pratite naš sajt (što znači da spadate u određenu grupu ljudi koja posvećuje pažnju tehnološkom napretku) morate da imate dobre razloge za to što ne posedujete ličnu GPS navigaciju, bilo kao poseban uređaj (PND) bilo pomoću softvera na vašem naprednom mobilnom telefonu.
 


Još 2007. godine smo čitali neke vesti da će se Garmin i ASUS udružiti kako bi stvorili softversko hardversku kombinaciju navigacije i mobilnog telefona. 2008. smo čuli i zvaničnu najavu. Krajem prošle godine, konačno, G60 je, uz još par uređaja, ugledao svetlost dana. Da li su ovo Garmin uređaji uz pomoć ASUS-a ili ASUS uređaji uz pomoć Garmina, teško je reći. Ali kako po imenu, tako i što se tiče softverskog dela, možemo reći da su ovo više Garmin nego ASUS uređaji, mada to zaista nije ni bitno. Činjenica je da imamo jedno specifično parče potrošačke elektronike, jer, kao što smo rekli, postoji bezbroj mobilnih telefona sa GPS opcijom, ali malo PND uređaja sa opcijom telefoniranja. Čak i neki uređaji koje smo ranije probali, a koji su slične koncepcije, kao što je Mio A701, imali su Windows Mobile operativni sistem koji je za mobilni telefon sasvim normalan, štaviše. Nećemo reći da je softver u G60 "nenormalan", daleko od toga, ali očigledno da je u pitanju dorađeni softver navigacionog uređaja u koje je dodato mnoštvo opcija koje imau smart telefoni.

U svetu naprednih mobilnih telefona gde zdrava i jaka konkurencija daje svoje najbolje plodove već godinama, pogotovo u sferi softvera, jasno je da unapređeni softver PND uređaja ne može da bude konkurencija. Ipak, to nije razlog da se G60 ne klasifikuje kao smartphone (makar se tome nadamo) iako je očigledno da ne može "na crtu" sa kvalitetnijim naprednim mobilnim telefonima. Kome je ovaj uređaj namenjen, teško je reći, teže sigurno nego reći koliko je ovaj uređaj kvalitetan. Svakako da je njegovo tržište usko, ali sigurno da postoji, jer sumnjamo da bi velika imena kao što su ASUS i Garmin srljali u nešto rizično, mada moramo priznati da nam se cela ideja čini kao veoma hrabra. U vreme poslovanja koje se naziva marketing orijentacija, a što u kratkom prevodu sa rečnika ekonomskih udžbenika znači da se po svaku cenu pravi ono što se traži, sigurno da ASUS i Garmin bolje od nas znaju šta treba praviti. Naš posao je da vidimo kako G60 radi, odnosno je li klasična Garmin navigacija postala pametna (smart) navigacija.


Tehničke karakteristike, dizajn, hardver, opremaTehničke karakteristike
 

ASUS Garmin
dimenzije
112 x 58 x 14 mm

masa

137 g
oblik
blok
baterija
Li-Ion 1200 mAh
ekran
3.55", 272 x 480, 65k, resistive osetljiv na dodir
pomoćni ekran
ne
kamera
3.15 MP, autofokus
prednja kamera
ne
procesor
400 mhz?
memorija
128 MB Ram, 4 GB skladišna
proširenje memorije
MicroSD - do 16 GB
zvučnici
mono
format melodija
MP3, vibracija
priključak za slušalice
2.5 mm
sistem
?
accelerometer - orijentacioni senzor
da
konekcije
USB, Bluetooth, Wifi
prenos podataka
GPRS, EDGE, 3G (HSDPA - 3.6 Mbps)
GPS
da
poruke
SMS, MMS, IM
email
da
FM radio
neDizajn, hardver

Garmin-ASUS G60 izgleda onako kao što se i definiše - polu navigacija, polu telefon. Oblika je nešto većeg mobilnog telefona, ali dizajnerske crte vuče sa neke klasične navigacije. Kućište je urađeno od kombinacije crne i sive plastike. Plastika je vrlo dobrog kvaliteta. Ceo telefon/navigacija je srednje čvrst, ne ugiba se niti ispušta bilo kakve čudne zvuke, ukoliko ga jako stisnete rukom. Sa zadnje strane nalazi se poklopac baterije koji se relativno lako skida. Baterija je standardnih 1200 mAh kapaciteta, a ispod nje se nalazi mesto za smeštanje SIM kartice.

U pakovanju dobijate telefon i bateriju. Pored toga, tu su nosač telefona / navigacije koji se postavlja na vetrobransko staklo, a koji je sastavljen od dva dela. Konstrukcija nosača, a što može biti značajno ukoliko intenzivno koristite navigaciju, je odlično zamišljena i veoma lako se G60 stavlja ili skida sa nosača, a okretanje telefona dok se nalazi na nosaču u svim pravcima je prilično jednostavno. U pakovanju se još dobija kožna futrola koja je mogla da bude i manja, jer već u startu sam G60 nije baš mali. Tu su još USB kabal i ispravljač / punjač za struju sa izmenjivim "viljuškama" što znači da nećete imati problema da napunite vaš telefon / navigaciju bilo gde u svetu. Punjač nema kabal, već ima USB priključak, na koji se povezuje USB kabal. To znači da je G60 moguće puniti ukoliko isti USB kabal povežete na računar, a takođe znači da je preko ispravljača moguće puniti bilo koji uređaj koji se puni preko USB kabla... ukoliko taj kabal imate. I dok nigde u svetu nećete imati problem da napunite vaš G60, taj problem imaćete u automobilu. Naime, uz G60 se ne dobija punjač za autotmobil. Punjač za automobil jeste dodatna oprema svakog mobilnog telefona, ali je standardna oprema svake navigacije. Po ovoj karakteristici G60 je više telefon, nego navigacija... nažalost. Najbolji način da prebrodite ovaj problem jeste da kupite ispravljač za 12v konektor u automobilu koji na sebi ima USB port(ove). Sva sreća pa su i ovi punjači prilično pristupačni.

ASUS Garmin nuvifone G60 je po gabaritima nešto veći nego što bismo voleli. Svakako da za navigaciju nije veliki - 137g, ali činjenica je da (za navigaciju) ima manji ekran - tek 3.55". Čak i mobilni telefoni, koji skoro jednako dobro rade kao navigacija, sa ovom veličinom ekrana su primetno manji. Ne smatramo da je masa ovog uređaja velika, ali zapremina možda i jeste, pogotovo kada je reč o "debljini" jer je G60 bez sumnje morao i mogao da bude koji milimetar tanji što bi popravilo kompletan utisak.

Ekran ovog uređaja je sasvim dobar. Ipak, bojimo se da se "sasvim dobar" odnosi na neko prošlo vreme. Ako uzmemo da je 3.55" dijagonale i dalje solidno za napredan mobilni telefon, nekim drugim stvarima ne možemo da budemo najzadovoljniji. Pre svega, ekran je resistive tipa i uz najbolje napore, teško je naći ljude koji preferiraju ovakav ekran u poređenju sa kapacitivnim. Ne smemo da zaboravimo da je ovo ipak jedan od najkvalitetnijih resistive ekrana kada je reč o osetljivosti dodira. Rezolucija (272 x 480) jeste solidna, ali u 2010. godini ne možemo da upotrebimo neki bolji epitet. Čini nam se da osrednji utisak što se ekrana tiče ide na dušu i slabije, odnosno manje atraktivne, grafike softvera i aplikacija. Sve u svemu, ekran je solidan, a najviše možemo da zamerimo njegovoj veličini. Jer dok je 3.55" i dalje "OK" za mobilni telefon, za navigaciju je malo, a G60 ipak više teži navigaciji, nego atraktivnom mobilnom telefonu.

Broj fizičkih tastera je maksimalno smanjen i korišćenje je gotovo potpuno putem ekrana. Sa prednje strane nema tastera, već samo zvučnik slušalice i mikrofon. Na jednom bogu imate vol +/- tastere i taster kamere, dok na drugom boku nalazimo miniUSB priključak, mesto za traku za nošenje i udubljenje za postavljanje nosača za vetrobran. Sa gornje strane je taster za uključivanje uređaja kao i 2.5 mm port. G60 je i pre nego što je predstavljen, iz odrđenih razloga, već bio uređaj čija je budućnost bila na klimavim nogama, pa sitni kiksevi poput 2.5 naspram standardnijeg 3.5 mm priključka za slušalice, zaista nisu potrebni, a mogli su da se izbegnu.


Operativni sistem, navigacija i aplikacijeOperativni sistem, navigacija i aplikacije

Garmin-ASUS nuvi G60 što bi se u slobodnom rečniku reklo ima "sopstveni" operativni sistem, odnosno operativni sistem namenjen isključivo njemu ili njemu sličnim uređajima. Operativni sistem je određena distribucija Linuxa, što je očekivana i logična solucija, mada se dodatni detalji o tome teško mogu naći. Iako G60 teži ka tome da bude smartphone, nije lako tako ga okarakterisati. S jedne strane pametni telefoni jesu oni koji rade nešto više od poziva, imenika i poruka - što G60 jeste, ali sa druge strane smart znači da telefon poseduje operativni sistem pogodan i privlačan za razvoje aplikacija i pre svega mogućnošću dodavanja aplikacija - što G60 nije. Osim MIDP 2.0 java podrške (koja je faktički starija od mobilnih telefona sa ekranom u boji), nikakva druga proširenja nije moguće očekivati.

Osnovni ekran je podeljen u dva dela. Jedan koji ne može da se skroluje i na kome se nalaze osnovne stvari ovog uređaja: ulazak u navigaciju ili pozivanje telefonom. Drugi deo ekrana može da se skroluje i na njemu ima desetak prečica za one najkorišćenije stvari na mobilnom telefonu kao što su poruke, kontakti, web browser, kamera, vreme, alatke... Ideja ovakvog menija nam se dopala, što uz sasvim pristojan resistive pomaže da prvobitni utisak bude pozitivan. Ipak, grafika softvera je morala da bude malo atraktivnija, ali nam se čini da je dizajnerski tim želeo da ide u korak sa izgledom menija Garmin navigacija. Ako nas pitate, to baš nije za pohvalu, ali daleko od toga da je meni ružan. Kao dobru stranu sigurno treba uzeti izuzetno dobru preglednost celokupnog operativnog sistema, pa se zbog toga može razumeti zašto je praktičnost bila iznad dizajna.

Prva i osnovna funkcija ovog uređaja jeste GPS navigacija. Bez obzira što je bilo potrebno softverski uklopiti rešenja telefona i navigacije, ako ste ikada koristili bilo koju Garmin navigaciju, osećaćete se kao na domaćem terenu, jer je i izgled navigacije i način korišćenja veoma poznat. Čak i da nikada niste koristili ni jednu navigaciju, sa Garminom veoma malo vremena treba za navikavanje. Možda neka opcija nije baš pri ruci, ali od starta vas ništa neće buniti i znaćete gde treba da idete da bi je našli. Vreme koje je bilo potrebno da se uhvati signal je podseća na vreme na drugim navigacijama. To znači da je za očekivati sačekati koji minut dok navigacija ne dobfije fix. G60 se ne ponaša kao mobilni telefoni sa A-GPS. Naime, moderni mobilni telefoni neretko mogu da uhvate fix veoma brzo, mnogo brže nego PNA uređaji, ali isto tako mogu iz nepoznatih razloga da imaju problema sa fixom duže vreme. G60 kada uhvati dovoljno signala, ima čvrstu vezu sa satelitima, odnosno ima problema u prijemu tek u onim situacijama koji su sasvim normalni za komercijalne civilne navigacione uređaje.

Sam kvalitet aplikacije za navigaciju i mape nisu nešto što bismo želeli da dovodimo u pitanje. Možete ili ne morate da budete ljubitelj Garmin rešenja, ali Garminu moramo skinuti kapu. Ipak je to jedno od najvećih imena u svetu navigacionog softvera i mapa. Kvalitet srpske mape već neko vreme je na zavidnom nivou, a isto se može reći i za tačke interesa. Kvalitet rutiranja je svakako najteži zadatak jedne navigacije, a vreme je pokazalo da je za ovo najbitnije iskustvo. Što duže radite sa nekom mapom (i što je više unapređujete, naravno) rezultati rutiranja se poboljšavaju, tako da ni to nije stvar koju treba dovoditi u pitanje. Naravno, neko čiji je posao 8 ili 12 sati dnevno da se bavi isporukama i pronalaženjem adresa, sigurno da će naći određene mane u rutiranju, ali te sitne mane koje ne utiču ni na koga, pa ni na same profesionalce, naćićete i na mnogo većim projektima na kojima Garmin radi, kao što su Britanija ili Nemačka, pa tako treba imati razumevanja ako vaše rutiranje ponekada nije savršeno. Rad sa brojevima u adresama je solidan, mada ne treba očekivati čuda, ali za to nikako ne treba kriviti Garmin, već totalno haotičan sistem numerisanja kod nas, pa tako negde imate broj 23/a, negde 23-a, negde 23-1 ili 23/1, a to je nešto što Garmin prosto nije u mogućnosti da ispravi.

Kada je reč o ostalim delovima uređaja, a tu mislimo na telefonske osobine, G60 polako posustaje, odnosno pokazuje da ipak nije punokrvni smartphone. Naravno, telefoniranje, sms i kontakti su nešto čemu je teško naći manu, odnosno nešto gde niko više neće napraviti veću grešku. Primera radi, dok koristite navigaciju, ukoliko vam telefon zazvoni moguće je javiti se i razgovarati bez bojazni da će to uticati na stabilnost softvera, odnosno kvalitet rada aplikacije za navigaciju. Ukoliko koristite handsfree i javite se na poziv, ekran će se vratiti na prikaz mape uz dodatak crvene slušalice koja vam govori da je razgovor u toku i preko koje ga možete prekinuti. Činjenica je da se ni najbolji mobilni telefoni današnjice ne ponašaju baš najsrećnije kada ih koristite za navigaciju, a morate da primite poziv ili pozovete nekoga, pa tako slobodno možemo reći da G60 po ovom pitanju odlično stoji.

Unos teksta putem virtuelne tastature i touch osetljivog ekrana je odličan. Tačnije onoliko dobar koliko je to moguće očekivati od resistive ekrana. Nije na nivou Apple iPhone ili Google Nexus One telefona, ali se ovde još jednom vidi da je u pitanju odličan ekran, makar kada je reč o touch opciji. Celokupan sistem ne deluje atraktivno, pa je tako slučaj i sa SMS i email porukama, mada je očigledno da se igralo na kartu jednostavnosti i preglednosti, što priznajemo da jeste tako. Email se veoma lako konfiguriše ukoliko koristite neki od najpoznatijih servisa, tačnije potrebno je samo ukucati email i šifru, što s jedne strane faktički jeste standard danas, ali sa druge strane ovakve detalje i dalje treba pohvaliti, jer nismo zaboravili koliko nije jednostavno "pešaka" podesiti GMail nalog, na primer.

Ostali delovi sistema, odnosno druge aplikacije su standardne za mnoge telefone, neke su više, a neke manje korisne. Ono što je najbitnije jeste da G60 poseduje web pretraživač. Podsećamo da ovaj telefon ima i WiFi što je uvek bolja varijanta za internet od 3G konekcije, ne toliko zbog brzine, koliko zbog boljih pingova i stabilnosti veze. Pod uslovom da imate neki hot spot u blizini. Nažalost, kvalitet web browsera ne bi mogao da se pohvali ni pre nekoliko godina, a kamoli danas. Ukoliko posećujete stranice predviđene za mobilne telefone, nećete imati problema, ali ukoliko pokušate da učitate bilo koju veću i komplikovaniju stranicu standardnog interneta, imaćete dosta muke što se tiče prikaza strane, učitavanja, zumiranja i sličnog. Žao nam je što aplikacije za web nije kvalitetnija jer je to stvar koja je u poslednjih godinu-dve postala verovatno ključna osobina svakog smart telefona.

Što se multimedije tiče, tu su kamera i muzički plejer. Muzički plejer pušta muziku u mp3 i to je sve što možemo povodom toga da kažemo. Nažalost. Utisci povodom kamere su tek nešto bolji od muzičkog plejera. Senzor kamere ima 3.15 MP rezoluciju. Autofokus je prisutan, ali ne i LED osvetljenje ili bilo koji drugi vid blica. Kvalitet kamere za današnje pojmove nije dobar. Može da posluži u nužnim situacijama, pod uslovom da je kadar dobro osvetljen, ali je očigledno da je u pitanju kamera dve generacije iza onih koje se danas koriste u mobilnim telefonima. Geo-tagging je prisutan, odnosno automatsko vezivanje GPS kordinata za fotografiju, što kasnije može biti korisno i zanimljivo na više načina.


UtisciUtisci

Osnovne telefonske zadatke Garmin-ASUS nuvifone G60 radi odlično. U slušalici odlično čujete sagovornika, a ni sa druge strane nismo čuli bilo kakve pritužbe tokom korišćenja. Prijem je dobar, mada će ponekad status na ekranu o prijemu pokazivati manje nego što je na određenoj lokaciji očekivano, ali nema potrebe da vas to plaši, jer tokom korišćenja nismo primetili nikakve probleme. Kvalitet zvona i jačina su dosta dobri, pa je tako još jedna osnovna, ali bitna stvar ispunjena. Velika zamerka ipak ide na račun baterije koja bi morala više da "izdržava", pa vam je punjač u kolima (koji se ne dobija u standardnom pakovanju) neophodan. Smatramo da je problem za ovo ne toliko mali kapacitet baterije, koliko nešto stariji hardver koji ima veću potrošnju. Svakako, mikročipovi u 2007. godini nisu jednako napredni kao oni koji se prave dve godine kasnije.

Što se navigacije tiče, G60 nema ni jednu stavku zbog koje možete da pomislite da je lošiji od neke standardne PNA navigacije. Ma koliko softver za aplikaciju instaliran na "pametni" telefon bio dobar, kvalitet navigacije nikada ne može da se meri sa uređajem namenjenim samo za navigaciju (PNA). G60 je zadržava sve kvalitete klasične navigacije, a elementi telefona ne prave nikakvu smetnju.
 


Ako su i telefonske i navigacione osobine odlične, verovatno se pitate gde je problem? Problem je kod onog trećeg dela, a koji se odnosi "pametni" aspekt ovog uređaja. G60 jednostavno ne može "na crtu" ni sa jednom popularnom naprednom platformom (iPhone, Android, Win Mobile, Symbian, Blackberry, Maemo, WebOS...). Postoje dva velika razloga za to. Prvi je web browser koji prosto nije na nivou na kome se to danas očekuje. Nije možda po mogućnostima ni na nivou 2008. godine, pa vas tako primorava da koristite samo internet strane preodređene za gledanje na mobilnim telefonima. Drugi problem leži u tome što sistem i aplikacije G60 ne možete unaprediti tako što ćete instalirati nove aplikacije ili update-ovati postojeće (neračunajući tu eventualno kompletan update sistema koji, opet, pitanje je šta novo može da donese).

nuvifone G60 nije loš uređaj, daleko od toga, samo je problem naći mu ciljnu grupu. U moru naprednih telefona, softvera za navigaciju i standalone navigacionih uređaja, G60 ima veoma težak zadatak. Najprostiji primer upotrebe ovog uređaja, a ujedno i najskuplji je jeste ukoliko dosta putujete (koristite navigaciju) i želite da imate backup telefon koji će vam zatrebati samo u slučaju nužde. U tom slučaju G60 predstavlja elegantno rešenje. Iz našeg ugla gledanja, G60 treba usmeriti prema ljudima koji svoju navigaciju skidaju iz automobila i nose je sa sobom (ponajviše kako bi izbegli mnogo veću štetu prilikom obijanja automobila, nego što sama navigacija vredi). Ukoliko vam je bitna izuzetno kvalitetna navigacija, a nemate velike zahteve od svog mobilnog telefona, ujedno skidate navigaciju iz auta i nosite je sa sobom, onda G60 može da bude solidno rešenje. Još jedan od primera su ljudi koji imaju dva broja mobilnog telefona, pa samim tim i dva telefona. Taj drugi telefon je u većem broju slučajeva tek nužno zlo, pa ako još spadate među one koji svoj GPS nose sa sobom, to su tri uređaja koji se još mogu staviti negde u jaknu tokom zime, ali kako idu topliji dani, a niste ljubitelji torbica, eto vam teme za razmišljanje. G60 vam može pomoći da tri uređaja koja nosite sa sobom svedete na dva. Ili dva na jedan, ako ste nezahtevan korisnik mobilnog telefona.

Garmin-ASUS nuvifone G60 nije i nikada neće biti preterano atraktivan uređaj, ali njegovu primenu za pojedine korisnike možemo da vidimo. Tačnu cenu nismo dobili, mada po internetu viđamo komentare da je G60 malo precenjen. Ukoliko smatrate da G60 može da vam olakša život, a sigurno da takvih ljudi ima, "pritisnite" prodavca da maksimalno obori cenu jer G60 u sebi uglavnom nosi par godina star hardver koji više nije aktuelan i sigurno da G60 može da bude izuzetno povoljan, ako već nije. Ukoliko na G60 gledate kao na napredan mobilni telefon, bojimo se da ćete se razočarati. Ali ako na G60 gledate kao na odličnu navigaciju koja može da pruži i mnogo više od rutiranja i pukog obavljanja telefonskog poziva, onda možete sebe da pronađete u ovoj Garmin-ASUS priči.

Za:

- kvalitetan softver navigacije i mape
- brzina rada
- kvalitet GPS signala
- jednostavnost korišćenja i preglednost menija
- dobar touch ekrana
- dobar nosač i sistem montiranja
- WiFi

Protiv:

- nije smartphone (web browser, dodatne aplikacije...)
- ekran bi mogao da bude veći i veće rezolucije
- atraktivnost menija
- trajanje baterije (za mobilni telefon)
- punjač za automobil se ne dobija u standardnom pakovanju


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Mio Moov S505

Test: Blueberry GPS navigacije, Q3 2010

10104
10105
10106
10107
10108
10109