Greška

Došlo je do greške.

Test: Gaming Macchina 850e – najbolja za te pare! (Video)

29.04.2022 09:46 | 0 Hardver
Test: Gaming Macchina 850e – najbolja za te pare! (Video)

Poslednji pad cena grafičkih karti i dolazak jeftinijih derivata Intel Alder Lake procesora, omogućili su zanimljive kombinacije gejming komponenti i konfigurisanje računara odličnih performansi. Jednom rečju ovako dobri, čistokrvni gejming rigovi nisu bili dostupniji u skorije vreme...

Ispunjavamo obećanje i predstavljamo jednu aktuelnu PC konfiguraciju u smislu cene i snage ugrađenog hardvera, a sve to kroz prizmu budžeta u okviru od nekih 1000€ i manje, kao magične granice za sposoban gejming računar ili drugim rečima ono najbolje što taj novac može da kupi u ovom trenutku. Naravno, ovakav jedan “bestseller” računar za naše uslove je baziran na Intel Core i3 12100F procesoru, koji je trenutno hit obzirom na vrednost, performanse i cenu. Jeste da je 6-jezgarni 12400F primamljiviji zbog činjenice da će vam tih 6 jezgara duže trajati u smislu podrške nove generacije softvera veće hardverske zahtevnosti, ali je i skuplji 80€ ili 70%, pa mnogima nije opcija obzirom da je trenutna razlika u performansama relativno mala u gejmingu.

 

U prvi mah mnogi će reći da su njegova 4 fizička jezgra preslaba za današnji softver i igre, ali setite se da je nekada Core i7 4770K bio želja mnogih u vidu istovetene konfiguracije, a koji je i danas je vrlo upotrebljiv procesor. Uglavnom poenta je da su 4 jezgra i 8 tredova još uvek veoma dobra postavka u radu i gejmingu, mnogo više nego što to mnogi očekuju na osnovu cene od nekih 115-120 evra. Čak i polovnjaci poput nekada popularnih Core i5 6600K i 8600K kaskaju iza današnjeg Core i3 Alder Lake modela. 

Ova činjenica naročito dolazi do izražaja kada ga pametno ukombinujete sa ostatkom komponenti, kao što sam danas pokušali da učinimo. Drugi razlog za izbor ovog procesora je činjenica da do sada AMD nije imao odgovor, praktično do pre par dana, ako izuzmete već pomalo umorni Ryzen 3 3100 ili alternative u vidu 5600G APU procesora koji su skoro duplo skuplji. Uz sve to novi Core i3 isporučuje bolje performanse u gejmingu.

BlenderCPU_GPUperformance.png

Gaming Macchina konfiguracija za 850 evra

I da ne dužimo, krećemo sa spiskom konfiguracije ovog prilično upotrebljivog računara. Izbor procesora je pao na pomenuti Intel Core i3 12100F, verziju procesora bez integrisane grafike koja bi samo bespotrebno poskupela čitavu stvar za desetinu ili 20-ak evra u situaciji kada smo se u startu opredelili za korišćenje zasebne grafičke karte. Izabrali smo box verziju zbog toga što uključuje i kuler. Obzirom da je procesor mali potrošač sa 55W  i to kada je opterećen,  nova Intel verzija RS1 BOX kulera je sasvim dorasla niskim energetskim zahtevima četvorojegarnog modela. Međutim, ukoliko planirate da ga overklokujete pomoću matičnih ploča sa BaseClock (BCKL) podrškom o kojoj se ovih dana puno priča, savetujem neki od klasičnih vazdušnih tower  kulera, poput Cooler Master Hyper 212 ili Arctic Freezer 35 modela.

 Gaming_Macchina_1s.jpg

Dakle, procesor sa 4 jezgra i 8 tredova radi na 4.1 GHz i to na svim jezgrima kada mu uklontie “power limit” ograničenje u BIOS-u matične ploče sa povremenim turbo izletima pojedinačnih jezgara na maksimalnih 4.3 GHz. Potrošnja u tim situacijama ne prelazi 60W dok se temperatura zadržala 55. podeoku Celzijus skale sa boljim vazdušnim kulerom tj 75 stepeni sa fabričkim RS1 box kulerom, tokom nekoliko časova renderinga. Ovakve karakteristike biće sasvim dovoljne većini prosečnih korisnika, zatim ciljanoj grupi gejmera sa velikim ambicijama i malim mogućnostima kao i onih popularno rečeno “casual” gejmera kojima se strast za ozbiljnim igranjem periodično vraćau naletima. I ne samo njih, već će zadovoljiti i one koje prave prve korake u aplikacijama za kreativni rad, video montažu, obradu slika i naročito u CAD/CAM programima. Dakle, jedan idealan “allround” procesor za prvi računar koji će zadovoljiti vaše potrebe bilo da se igrate ili radite.

Gaming_Macchina_2s.jpg

 

Procesor prati 16 GB RAM-a, obavezno u 2x8 GB  dvokanalnoj konfiguraciji DDR4-3200 modula i bržih, radi boljih performansi.

Obzirom da smo imali u vidu ograničeni budžet koji je trebalo potrošiti na prave stvari, a vodeći računa o činjenici da je u pitanju procesor sa zaključanim multiplikatorom radne frekvencije, izabrali smo jedan od početnih modela matičnih ploča na bazi Intel B660 čipseta, MSI B660M-E u verziji sa DDR4 memorijom. Ploča koja će vas zadovoljiti prisustvom onog što je potrebno i pri tome ćete na nju potrošiti koliko i za procesor. Imate esencijalne mogućnosti poput USB 3.2 portova prve generacije, otprilike 500 MB/s protoka će biti sasvim dovoljno za kopiranje velikih datoteka tokom rada u aplikacijama ili instalacije igara. Mnogi će zameriti da nema hladnjake na VRM-u, ali u primeru energetski nezahtevnog Alder Lake procesora u Core i3 verziji, to nije neophodno obzirom da se tokom igranja i  intezivnog rada, VRM modul grejao do 65 stepeni Celzijusa pri punom procesorskom opterećenju.

 Gaming_Macchina_3s.jpg

RayTracingGaming4PerformanceGraph.png

Ko želi bolju ploču sa bržim USB 3.2 portovima sa transferom od 10 Gbps i Wi-Fi 6 bežičnom mrežom, te eventulano BaseCLK opcijom za overklokovanje zaključanih modela, neka se spremi da izdvoji još 100-ak i koju desetinu evra više.

Ja sam uvek za takav potez, jer generalno jeftinije verzije ploča i slabijih kulera rezultiraju većim stepenom grejanja, koje su moram to da naglasim iako povišene i dalje u granicama dozvoljenog. Ipak kada vidite da je razlika u temperaturi sa jednim Hyper 212 skoro 20 stepeni manja u slučaju procesora,  a slično je i sa pločama koje imaju bolje hladnjake na VRM jedinici - ne možete, a da se ne zamislite jer niže temeprature čuvaju komponente i omogućuju bolje performanse. Međutim, sada ćemo se držati principa da svaki evro ciljano potrošimo. Jer to u krajnjem zavisi od vaših trenutnih mogućnosti i želja. Uglavnom kada možete potrošite malo više i nabavite bolje komponente – isplati se, verujte mi govorim na osnovu iskustva.

 Gaming_Macchina_4s.jpg

Dolazimo i do ključnog dela gejming konfiguracije koji se tiče grafičke karte. U prvoj verziji gde brinemo o budžetu, izbor je svakako vrlo dobri GeForce RTX 3050 sa 8 GB memorije u našem slučaju verzija MSI Ventus 2x modela sa dosta dobrih karakteristika imajući u vidu pre svega njegov efikasni sistem hlađenja. Međutim zbog klizanja cena, mnogo atraktivnije nam je u momentu pripreme ovog priloga izgledao MSI Radeon 6600 Mech 2x koji je tek 10 evra skuplji, sa boljim hladnjakom i za klasu boljim gejming  performansama. Ovo je definitivno jedna od najboljih grafičkih karti u svojoj klasi trenutno.


GeForce RTX 3050 vs. Radeon RX 6600

 

VRAM & GPU Clock

 WarzoneRadeonVsGFclockGPUMEM.png

 

Power & Temperature

 WarzoneRadeonVsGFtemppower.png

 

Gaming Macchina 850 - performnse

A zašto je to tako najbolje potvrđuju rezultati i tu jednostavno dileme nema koja je karta bolja za gejming. U AAA igrama razlika je od 10 - 50% u korsit Radeon 6600 modela tj u proseku preko 20%. U većini eSports igara razlika nije toliko velika, poput CS:GO ili Apex-a, dok je opipljivija u CoD Warzone-u sa više od 40% prednosti za Radeon. Prosek od 20% se održava i u RayTracing naslovima jer je sada Radeon dobio RSR podršku tako da je uhvatio priključak sa Nividia DLSS optimizacijom.

 Gaming1PerformanceGraph.png

 

Gaming2PerformanceGraph.png

 

Gaming3PerformanceGraph.png

 

RayTracingGaming4PerformanceGraph.png

Ako se pitate da li je Core i3 12100F usko grlo u kontekstu testirane kategorije grafičkih karti - razlike su realno govoreći, minimalne u pogledu činjenice koliko su skuplji. Dakle, da budemo jasniji razlike ima i najveće su u igrama koje dosta koriste CPU, uglavnom ta razlika se kreće od 1.5%-7% u AAA naslovima. Najveća razlika je zabeležena u CS:GO i CoD Warzone igrama 14 tj 15% ubrzanja. Dakle u potonjim slučajevima to znači od 10 do 18 frejmova više u odnosu na prosek vrednosti od 120 fps-a u primeru brže Radeon RX 6600 grafičke karte. Generalno razlika uopšte nije presudno velika, a razliku u novcu možete pametnije da iskoristite u vidu grafičke karte sa boljim hlađenjem ili većeg kapaciteta SSD-a, ukoliko vam sirova snaga procesorianja nije preko potrebna.  

 CPUScaling1.png

 

CPUScaling2.png

Oni koji insistiraju na GeForce modelima imaju za utehu činjenicu da je Nvidia bolja u aplikacijama sa CUDA podrškom. To zna da bude veoma korisno jer GeForce sa svojim CUDA jezgrima zna kako da nadomesti nedovoljan broj jezgara Core i3 modela i to tačno tamo gde najviše trebaju kao što su rendering aplikacije i one za modeliranje poput Blendera ili kombinacije CInema 4D i Redshift-a.

 Appperformance.png

 

 App2performance.png

Uz sve to ubacite i jedan dobar i ne preterano skup M.2 SSD. Pazite da ne preterate sa insistiranjem na poslednjim specifikacijama jer razlika u ceni za isti kapacitet recimo od 512GB može ići i do 50%, a da nećete realno primetiti ni izbiza toliku razliku u przini. Dakle jedan dobar M.2 PCIe x4 u verziji putasnja 3. Generacije ispuniće zadatak u ovoj konfiguraciji.

Konačno sve to treba spakovati u odgovarajuće provetreno kućište i obezbediti dobro napajanje. Obzirom da ceo sistem troši oko 200-ak Watt-i pri maksimalnom gejming opterećenju, tačnije 190W u  GeForce RTX 3050 verziji  i 205W sa Radeon 6600 grafičkom kartom. Tako će jedno korektno napajanje od 500-600W u potpunosti odgovoriti ovom zahtevu sa dodatnom rezervom snage. Da bi to bilo razumno rešenje u kontekstu cene, a ne neki krš izabrali smo Cooler Master Elite 500 kućište i odgovarajuće Elite napajanje od 600W u verziji 3.0 sa 80 Plus efikasnošću i aktivnom zaštitom.

 Gaming_Macchina_5s.jpg

Gaming Macchina 850 - zaključak

Na kraju zašto Macchina 850... pa kubikaža za dobre performanse, ali i hint ka ceni jednog ovakvog sistema koju možete kalkulisati ako pripazite na odabir komponenti - sve ovo možete spakovati u cenovni okvir od 850 evra uz slične i gotovo istovetne komponente drugih proizvođača. Uglavnom ova klasa gejming računara dugo vremena nije bila dostupna po ovako atraktivnoj ceni.

 

Intel je potvrdio da ima pravi bestseller procesor u budžet klasi, mada ga u ovom trenutku AMD napada sa novom ponudom Ryzen 3 4100, Ryzen 5 4500 i 5500 modela, koje ću vam, nadam se, uskoro predstaviti.

Prikazali smo vam jedan pravi gejming sistem izrazito dobrih performansi. Recept smo vam dali, a vi se potrudite za sastojke tj komponente i siguran sam da ćete uživati u jednom ovako sklopljenom računaru!

_____________________________________

Test konfiguracija:

MB: MSI B660M-E
CPU: Intel Core i3 12100F
Cooler: Intel box RS1 ili CM Hyper 212
GPU 1: MSI Ventus 2x GeForce RTX 3050 8G
GPU 2: AMD Mech 2x Radeon RX 6600 8G
RAM: 2x 8 GB DDR4 -3200 CL16 Kingston FURY
SSD: 512 GB ili 1 TB M.2 PCIe x4 ADATA Gammix S50
PSU: Cooler Master Elite 600 v3
Case:  Cooler Master Elite 500

_____________________________________

Prednosti:

- Odlične 1080p gejming performanse 100+ fps
- Razumno mala potrošnja struje
- Pružiće vam sate i sate besprekornog gejming užitka


Nedostaci:

- Nema WiFi
- Nedostaju brži USB-A 10 Gbps i USB-C
- Nema BCLK opciju za dodatni OC

Test: AMD Powerbite Gaming (Video)

Test: Acer Predator Orion 3000 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209