Greška

Došlo je do greške.

Test: Galaxy Watch 2018 (Video)

10.10.2018 08:56 | 7 Mobile
Test: Galaxy Watch 2018 (Video)

Na polju pametnih satova nema boljeg. Ceo ekosistem vezan za Galaxy Watch i pažnja posvećena detaljima ga čini praktično jedinim pravim premium pametnim satom. Ekran je nešto što u kombinaciji sa pametnim skinovima zaista daje utisak da na ruci imate pravi sat, što mahom nije slučaj sa pametnim satovima koji retko izgledaju ovako uverljivo.

Ručni satovi su jedna od onih stvari kojima je osnovna funkcija prepustila primat prestižu. Iako vlasnici Rolex-a npr. verovatno povremeno provere koliko je sati, suština nije u tačnom vremenu, već statusnom simbolu. Kako je vremenom sve oko nas doživljavalo digitalizaciju, njom nisu zaobiđeni ni satovi. Pored pokazivanja vremena, napredovale su mogućnosti i dodatne funkcije, nudeći praktično ono što je do skora bilo rezervisano za mobilne telefone, ali u minijaturnijem izdanju. 
 
 
Ipak, prijem pametnih satova od strane publike je bio znatno sporiji nego što je idustrija očekivala. Najpre zahvajujući činjenici da pametni satovi nisu nudili nivo ekskluzivnosti i elegancije kakav kupci očekuju od sata. Prošlo je dugo vremena pre nego što su pametni satovi mogli da u kategoriji statusnih simbola priđu i blizu klasičnim ručnim časovnicima, a najdalje u tome je svakako došao Samsung. 
 
Prethodni model, Gear S3, naročito u Frontier ediciji, je bio, makar prema našem skromnom mišljenju jedini smartwatch koji izgleda kao ozbiljan sat. U gomili modela, mogli ste ga nepogrešivo prepoznati kao vizuelno najinteresantniji model koji praktično podseća na skupe satove kojima se dive ljubitelji i kolekcionari.  
 GalaxyWatch1s.jpg
 
Pre nešto malo više od mesec dana, predstavljen je i njegov naslednik, nazvan jednostavno Galaxy Watch. Jednostavno i logično ime, ali se ne možemo oteti utisku da je na njegov izbor možda uticao i konkurentski model sa jabukom. Novi Samsung sat je svojim pojavljivanjem praktično automatski preuzeo i mesto najboljeg pametnog sata na tržištu.
 
Neki će možda reći da je Apple Watch popularniji, da novi model poseduje naprednije funkcije poput EKG-a i slično, ali mislimo da je dovoljno ove modele staviti jedan pored drugog i da će odmah biti jasno šta je sat, a šta gedžet koji se nosi na ruci.  Smatramo da Samsung u ovom domenu nema pravu konkurenciju i da drugima preostaje da porade kako na dizajnu, tako i na softverskim i hardverskim detaljima kako bi parirali.

Galaxy Watch 2018 - dizajn

U odnosu na Samsung Gear S3, Galaxy Watch vizuelno nije doživeo veće izmene, pa na prvi pogled, oba modela vrlo liče. Najveća razlika je zapravo što Galaxy Watch dolazi u dve varijante, 46mm poput prethodnika i novoj, manjoj od 42mm. Oba modela izgledaju praktično identično, pa je veći model vizuelno zapravo uveličana verzija manjeg, sa izuzetkom tastera, koji su naravno iste veličine. I pored toga što razlika od 4mm deluje mala, fizičke dimenzije ova dva modela se taman dovoljno razlikuju da obe imaju smisla.  
 GalaxyWatch3s.jpg
 
Iako je na našem testu manji model u vrlo ženstvenoj boji, on postoji i u potpuno crnoj varijanti, dok je veći model rezervisan za srebrno crnu kombinaciju. Praktično, makar muškoj publici, ostavljen je izbor veličine zavisno od širine ruke, dok će se dame verovatno odlučiti za 42mm rose gold. 
 
Oba modela dolaze sa silikonskim narukvicama dostupnim u više boja, tačnije crna, plava i siva za veći i celih 8 različitih varijanti za manji model. Narukvice su solidno meke i udobne, iako će onima koji nisu navikli na sat trebati neki period privikavanja da bi nošenje bilo prijatno. Naravno, narukvice je moguće zameniti i bilo kojim kožnim, metalnim ili drugim, koje odgovaraju promeru od 22, odnosno 20mm.  
 GalaxyWatch11s.jpg
 
Kućište je naravno izrađeno od metala, tačnije nerđajućeg čelika. Kao što smo spomenuli, sam okvir sata je siv, odnosno boje poliranog čelika, dok je zadnja strana crne boje, a kontrolni točkić oko ekrana tamno siv. Iako nam se u nekim trenucima činilo da se sat može ogrebati nepažnjom, prosto trljanje prstom je površinu vraćalo u originalno stanje, pa je očigledno da je sat pravljen za te situacije. Kada se uz to uzme i obzir i ekran koji je zaštićen Corning Gorilla Glass DX+ staklom, Galaxy Watch svakako obećava dobru izdržljivost i dugotrajnost. 
 
Deo te izdržljivosti je svakako i vodootpornost koja je poboljšana u odnosu na prethodni model, pa je Watch sertifikovan do 5 atmosfera, odnosno 50 metara dubine i po američkom vojnom MIL-STD-810G standardu. Interesantno je da i pored toga sitna slova u specifikaciji navode da sat nije pogodan za ronjenje ili korišćenje dok je sat mokar, mada je najverovatnije u pitanju standardno ograđivanje “za svaki slučaj”.

Galaxy Watch 2018 - u radu

Samsung na svim svojim premium prenosivim uređajima koristi AMOLED ekrane, pa je to i ovde slučaj. Ekran je rezolucije 360x360 piksela i veličine od 1.3” kod većeg i 1.2” kod manjeg modela. AMOLED je od posebnog značaja kod ovog tipa uređaja zbog smanjene potrošnje, jer je usled male unutrašnje zapremine sata baterija uvek ograničenog kapaciteta. 
 GalaxyWatch4s.jpg
 
Ekran ovog modela nudi odličnu svetlinu, kao i solidnu vidljivost na suncu, iako ne na nivou nekih trans-reflektivnih ekrana koji se nalaze na određenim sportskim satovima. S druge strane, prikaz deluje vrlo uverljivo, pa je u većini situacija neke od analognih skinova sata jako teško razlikovati od “pravog sata”, zahvaljujući kako odličnom kvalitetu koji ovaj ekran nudi, tako i interesantnom efektu presijavanja koje poseduju skinovi, a koji se kontroliše žiroskopom, pa reaguje na položaj ruke. Naravno, ekran je osetljiv na dodir, a poseduje i poseban mod koji nudi dodatnu osetljivost i omogućuje i korišćenje u rukavicama. 
 
Navigacija se može vršiti kako dodirom, tako i putem dva fizička tastera sa desne strane, od kojih je gornji namenjen za vraćanje korak nazad, a donji za vraćanje na početni ekran. Ono što je praktično unikatno kod Samsung satova je kružni točkić oko ekrana koji je neverovatno praktičan i pored lake navigacije pruža i odličan osećaj zahvaljujući vrlo prijatnom kliku pri okretanju u oba smera i glatkom hodu, pa samim tim dodaje taj utisak preciznog mehaničkog uređaja koji volimo i kod klasičnih satova. 
 
Ovaj način kontrole je izvanredan primer kako je funkcionalnost potrebno prilagoditi uređajima kako bi oni bili bolje prihvaćeni. Samsung je shvatio da smartwatch nije telefon i ponudio kontrolu koja je daleko adekvatnija za ovaj tip uređaja. Obzirom da dodirivanje ekrana ostavlja otiske, a da nam se kontrola točkićem toliko dopada, voleli bismo da je jedan od tastera dodeljen potvrdi, odnosno OK funkciji, što bi omogućilo potpuno mehaničku kontrolu. Sa malo drugačijom dodelom funkcija, kao i različitim akcijama za kratki i dugi pritiskak tastera, Galaxy Watch bi nudio apsolutno savršenu kontrolu, pa se nadamo da će to biti korigovano u nekom budućem ažuriranju softvera. To je praktično i jedina zamerka na upotrebljivost jer je Galaxy Watch zaista sjajno osmišljen uređaj.  
 GalaxyWatch5s.jpg
 
Operativni sistem je baziran na Samsungovoj Tizen platformi, tačnije njenoj 4.0 verziji za razliku od Gear S3 koji je dolazio sa 3.0, mada su razlike teško uočljive. Interfejs je prilagođen kontroli točkićem i nudi praktično trenutan odziv, sa lepim tranzicionim animacijama. Obzirom na zaista impresivnu brzinu rada i vizuelno odličan dizajn kod koga je svakom detalju posvećeno puno pažnje, moramo reći da nam Android Wear u ovom delu nimalo ne nedostaje. 
 
Početni ekran je naravno sat, a na raspolaganju je izuzetno veliki broj kvalitetnih skinova koji izgledaju zaista kao pravi satovi. Na satu se nalazi mala selekcija, dok je najveći deo dostupan na Samsung Apps marketu, a u ponudi su kako digitalni, tako i analogni, od originalnih kreacija, do (što je bitnije) replika poznatih i priznatih satova vrlo vernog izgleda. Na većini skinova su diskretno ubačene i informacije o broju pređenih koraka, popetih spratova, napunjenosti baterije, i datumu, a neki od skinova nude i podvarijacije u boji, koje umeju biti jako zanimljive.
 
Jedna od stvari koju treba pomenuti je da za razliku od analognih satova, pametni satovi sliku prikazuju samo kada su aktivni. Samim tim, na podrazumevanim podešavanjima, ekran sata će biti ugašen kada ne gledate u njega i aktivirati se samo na pokret ruke koji činimo kada želimo da pogledamo u sat. Ovo naravno izgleda bezveze, jer je u tom slučaju iz aviona uočljivo da je u pitanju digitalni sat, koji pritom naizgled i ne radi. Naravno, moguće je podesiti i Always on opciju, kako se ekran ne bi gasio, a Galaxy Watch uvek izgledao kao pravi sat, što je po nama, iz prethodno navedenih razloga praktično obavezna opcija. Negativna strana ovoga je što utiče na povećanu potrošnju baterije, pa će ono biti nešto niže nego maksimalne brojke navedene u specifikaciji.  
 GalaxyWatch6s.jpg
 
Na ekranu ćete pored tačnog vremena moći pratiti i detaljnu vremensku prognozu za više dana, podesiti alarm koji vas može buditi vibracijom ili zvukom, ili napraviti podsetnik. Unos teksta je moguć kako putem tastature nalik onim na starijim mobilnim telefonima (sa prediktivnim tekstom), tako i pisanjem po ekranu, što moramo priznati radi iznenađujuće dobro i vrlo brzo. Kako Galaxy Watch poseduje i mikrofon i zvučnik, moguće je i primati i obavljati glasovne pozive, direktno sa sata. Jačina nije spektakularna, pa je pod znakom pitanja koliko bi ovaj metod bio udoban na bučnijem mestu, ali je ova funkcija vrlo upotrebljiva u tišim uslovima. 
 
Na ekranu možete i čitati vesti, odnosno selekciju tema koje se prikazuju u minijaturnoj Flipboard aplikaciji. Flipboard je prilagođen za ovu priliku i izgleda vrlo dobro, sa gornjom polovinom ekrana rezervisanim za sliku, a donjom za naslov. Dodirom ekrana možete ući u tekst vesti, a moguće je i poslati je na ekran mobilnog telefona za kasnije ili udobnije čitanje. I pored male veličine ekrana, sve funkcije koje sat podržava su vrlo pregledne. Sve je vrlo lako čitljivo, sa dovoljno velikim tekstom i elementima optimalne veličine kako se ne bi dešavalo da dodirom promašite ono što ste želeli da aktivirate. UX dizajn Galaxy Watch-a je zaista za čistu desetku.
 
Naravno Galaxy Watch je i fitness, odnosno sportski sat, pa može pratiti vaš puls putem senzora sa donje strane, broj koraka putem G senzora, kretanje pomoću GPS prijemnika, potrošene kalorije, nivo stresa i još dosta toga putem Samsung Health aplikacije. Podržanih aktivnosti je zaista puno, od trčanja, vožnje bicikla i plivanja do vežbi sa i bez sprava, joge i drugih.  
 GalaxyWatch7s.jpg
 
Sat inače odlično sarađuje i sa Android i sa iOS telefonima i daje vam sve bitne notifikacije poziva, poruka i drugo, sa sve brzim predefinisanim odgovorima, a jedino što nam se nije dopalo je inicijalno povezivanje koje ume da bude malo svojeglavo, što i nije tako neobično kada je Bluetooth u pitanju. Tačnije, na Samsung telefonima, koji već dolaze sa svim potrebnim servisima i aplikacijama, povezivanje je izuzetno brzo i lako, dok će kod modela drugih proizvođača biti instalirano toliko dodatnog softvera i servisa da ga praktično pretvori u Samsung telefon. 
 
Inače, putem Galaxy Wearable aplikacije, možete kontrolisati sve parametre, od podešavanja plaćanja putem NFC-a, do instalacije skinova (Watchface), aplikacija i igara. Dostupne su kako besplatne, tako i aplikacije koje se plaćaju, a izbor je zaista ogroman, sa funkcijama poput daljinske kontrole kamere telefona ili gopro-a, mapa, pregleda IP kamera, raznih fitness aplikacija i drugih programa koji koriste praktične sve senzore koje sat poseduje na razne korisne načine. Praktično, za skoro sve što bi sat teoretski mogao da uradi ćete vrlo verovatno pronaći odgovarajući aplikaciju. 
 
Na sat možete prebaciti i muziku, i slušati je putem Bluetooth slušalica, kada npr. krenete na trčanje, a ne želite da ponesete mobilni telefon. Za ovo vam je na raspolaganju 4GB skladišnog prostora. Kad smo kod hardvera, Galaxy Watch obe varijante pokreće Exynos 9110 Dual Core CPU na 1.15GHz. Postoje dve verzije, sa i bez LTE konekcije, koje poseduju 1.5GB, odnosno 768MB RAM-a respektivno. Podržane su Bluetooth 4.2, Wi-Fi i NFC konekcije, a od senzora i prijemnika, tu su GPS/Glonass, akcelerometar, žiroskop, barometar i senzori broja otkucaja srca i ambijentalnog svetla. 
 GalaxyWatch8s.jpg
 
Za kraj, pomenućemo i bateriju koja je praktično rak-rana ovog tipa uređaja. Kako pametni satovi dolaze u kućištima vrlo malih zapremina, kapacitet baterije je vrlo ograničen, pa dva Galaxy Watch modela dolaze sa baterijama kapaciteta 472 mAh i 270 mAh. Pri nekoj normalnoj upotrebi sa kombinovanim korišćenjem svih funkcija, realno je očekivati oko 4 dana trajanja za veći i oko 3 dana za manji model. Potrošnja baterije naravno zavisi od načina korišćenja, odnosno toga da li koristite AlwaysOn opciju za ekran, koliko često koristite GPS, kao i upotrebe aplikacija. Punjenje baterije se vrši bežičnim punjačem, odnosno vrlo praktičnim postoljem u koje se sat jednostavno spusti, a koje ga na mestu drži magnetnim putem.

Galaxy Watch 2018 – zaključak

 
Sve u svemu, Samsung je prethodnim modelom zadao domaći zadatak, a sa Galaxy Watch-om samo potvrdio svoju poziciju. Prosto, na polju pametnih satova nema boljeg. Ceo ekosistem vezan za Galaxy Watch i pažnja posvećena detaljima ga čini praktično jedinim pravim premium pametnim satom. Jedinstvena kontrola točkićem nam se čak toliko dopada, da bismo pre koristili sat sa njim, a bez ekrana osetljivog na dodir, nego obrnuto. Pored toga, ekran je nešto što u kombinaciji sa pametnim skinovima zaista daje utisak da na ruci imate pravi sat, što mahom nije slučaj sa pametnim satovima koji retko izgledaju ovako uverljivo. Iz tog razloga, Galaxy Watch zaslužuje Benchmarkovu Editor’s Choice nagradu.

GalaxyWatch2s.jpg 
 
Prednosti:
- Vrhunska izrada i premijum osećaj
- Jedinstvena kontrola točkićem
- Trenutno najbolja softverska podrška
- Obilje funkcija i besprekorna saradnja sa telefonima
- Jednom rečju, najbolji “smartwatch” u ovom trenutku
 
Nedostaci:
- Nedostaje nam “OK” taster za potvrdu funkcija
 
CENA: 37.499-39.999 RSD

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Gear Fit2 Pro

Test: Huawei Watch GT (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109