Greška

Došlo je do greške.

Test: Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

04.06.2002 18:41 | 0 Hardver
Test: Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Gainward je još jednom dokazao da, kada su Golden Sample kartice u pitanju, apsolutno nema premca, pogotovo kada je naše tržište u pitanju. ASUS-ov model još nismo testirali, ali verujemo da od Ultra/750XP, bolje ne može! Ipak, pogledajte ceo test pa sami prosudite da li su ove kartice vredne nešto većeg ulaganja, jer, ruku na srce, još uvek nisu jevtine.


Maksimović Branko

Uvod

Velike kompanije poput Gainwarda, uvek su se trudile da se po nečemu izdvoje od konkurencije, ponude bolju i atraktivniju karticu po što prihvatljivijoj ceni. Činjenica je da će i korisnici kojima pare nisu problem, uvek pre izabrati bolju kupovinu, i da će i oni u nekoj meri posmatrati čuveni odnos cena/kvalitet. Iako je na tržištu još uvek dominantna nVidia, konkurencija među proizvođačima nikada nije bila oštrija. Sa nekih strana, u trku su uleteli eVGA, Morpheus, Prolink, Club3D, PNY, dok su se nekada lošiji proizvođači dosta popravili (Chaintech, Innovision, pa i Eagle). Posebno bi trebalo izdvojiti Microstar koji u poslednje vreme na svim poljima na kojima je prisutan, dokazuje i pokazuje u novom svetlu. Njihove GeForce 4 Ti kartice su prve koje smo imali na testu, a sva je prilika da i najaktuelniji Ti4200 model bude, ako ne prvi, onda najbolji koji ćemo testirati. Razlog za to je brža memorija koja je integrisana, kuler namenjen Ti4400 i Ti4600 modelima, kao i Vivo mogućnosti. Sve ovo, MSI bi trebalo da ponudi po istoj ceni kao i ostali proizvođači, čiji su modeli, po prvim PR najavama i preview testovima, manje-više prosečni. Tu je i poznati LiveUpdate! za drajvere i što je još važnije, BIOS, koji, još jednom ćemo reći, radi fantastično. U ovako žestokoj trci za najveći deo tržišnog kolača, tajvanski Leadtek, recimo, izdvaja se sa efektnim rešenjima za hlađenje, Chaintech sa svojim specijalnim izdanjima, dok VisionTek ima svoju bazu kupaca, nema potrebe da se bilo čime ističe, zbog činjenice da je poznati USA brand i blizak nVidiain partner. Gainward je, takođe postao vrlo cenjeno ime, ali je ova kompanija ostala u fazi dokazivanja, svesna da je svaka nova generacija čipova, potpuno nova trka i da se samo aktuelnim i atraktivnim proizvodima, mogu privoleti kupci. Šta ostaje ASUS-u, Abit-u, Aopen-u? Reputacija, ime? Svakako, ali je činjenica da su i oni svesni situacije te su i njihovi proizvodi postali lepi na oko, uz bogato pakovanje i propratne mogućnosti (Vivo, DVI, overkloking).

Već u sledećoj trci, možda će biti još takmičara. Hercules i Gigabyte, kao ekskluzivni proizvođači powered by ATI kartica, verovatno čekaju novi R300 čip da bi na tržište plasirali pravu VGA aždaju. Direct X 9 grafički procesori koji će najesen biti dostupni, stižu nam i od pomalo zaboravljenih igrača – Matroxa i 3Dlabs-a. S obzirom na činjenicu da je 3Dlabs nedavno otkupljen od strane velikog Creative Labs-a, ostaje pitanje da li će isti biti ekskluzivni proizvođač za nove P10 powered kartice i da li će ostati partner sa nVidia-om. Vremena se menjaju, što je zaista dobro. Beskrajna igra ATI-ja i nVidia-e je postala pomalo monotona, zar ne?

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Pogledajmo sada, kako izgledaju i rade nove Gainward kartice.

Gainward Ultra/700XP Golden Sample

Gainward Ultra/700XP Golden Sample

Sve GeForce 4 kartice, bilo da su MX ili Ti, Gainward naziva GeForce 4 PowerPack. I ranije smo komentarisali da je to donekle loše za manje obaveštene korisnike, a ovoga puta, pakovanja se ne razlikuju po dizajnu već samo po veličini i nalepnici. To nam je krivo, jer su nam se ranija pakovanja više dopadala. Ultra/700XP je oznaka za GeForce 4 Ti4400 model. U kutiji se našlo nekoliko standardnih CD-ova i starijih igara, dakle ništa specijalno. Od priloženih ‘sitnica', našli smo već viđeni 4-in-1 Vivo kabal, kao i adapter sa DVI-I na 15-pin CRT konektor. Kompozitni kabal prosečne dužine, takođe je našao svoje mesto u paketu.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP
Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Kartica je jarko crvene boje, odmah stavlja do znanja da je Gainward agresivno nastupio. Dakle, zaboravite trula-višnja izgled. Sada je kartica krvavo crvena, i to nam se dopada. U kombinaciji sa KT3 Ultra pločom i nekim ATX kućištem sa providnom stranom, svako će znati kakva se zver krije u vašoj mašini.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP
Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Izrađena oko referentne sheme, ali dodatno modifikovana, ova i Ultra/750XP kartica, predstavljaju prava mala remek dela kada su kvalitet komponenti, pojedina rešenja i završna obrada u pitanju. PCB je veoma kvalitetni TL8L (Thin Layer 8 Levels), ali se po samoj debljini štampe to ne bi moglo primetiti. Kao što sam naziv kaže, u pitanju je nova Thin Layer tehnologija za koju ne znamo šta novo donosi, ali znamo da je vrlo kvalitetna. Jedan klasičan kondenzator je na nestandardnom mestu, dok je čitav red elektorlita i MOSFET-a prisutan na krajnjem delu kartice (onom koji je najudaljeniji od VGA konektora).

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP
Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Gainward je malo izmenio i izgled kulera pa je on dobio poseban metaliziran poklopac na površini, dodatno toniran i daleko lepši od providne plastike koju koriste ostali proizvođači. Specijalno dizajnirani hladnjaci za memoriju, očito profitiraju od izduvnih strujanja kulera, baš kao što je nVidia i zamislila. Sa druge strane, takođe su prisutni hladnjaci na memoriji, doduše nešto tanji, da ne bi smetali PCI kartici. Ovo može da zasmeta prilikom overklokovanja, jer, ako memorija sa druge strane kartice zakaže, nije od pomoći što je ona na glavnoj stani dobro hlađena. U slučaju žestokog overkloking-a, preporučujemo montiranje nekog dodatnog hladnjaka na poleđini kartice.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP
Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Levo od kulera je standardni deo sa BIOS čipom, SAA 7108E enkoderom, tri takt generatora i Silicon Image čipom koji je, podsetićemo, zadužen za DVI izlaz. Kao i kod ostalih GF4Ti4400 kartica, CRT konektor je produžen i zahvata specijalno dizajnirane RGB filtere. Ovo je osetljiva elektronika, a setićemo se da su neki USR 3Com modemi takođe imali sličnu zaštitu za kola na jednom delu štampe. Utisci o instalaciji, softveru i kvalitetu slike i video izlaza, čitaćete na četvrtoj strani.

Gainward Ultra/750XP Golden Sample + FireWire

Gainward Ultra/750XP Golden Sample + FireWire

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Model baziran na jačem, Ti4600 referentnom predlošku, kao što znamo, po prirodi je isti kao i svaki GeForce 4 Titanium, odnosno nV25. Za one koji su najmanje pratili, GF4Ti4200 je najsporiji u seriji, jezgro mu radi na frekvenciji od 250MHz, a memorija, koja je bitnija u celoj priči, na 444MHz za 128MB model, odnosno na 500MHz za 64MB model. Takođe, Ti4200 koristi nešto jevtiniju, šestoslojnu štampu, manje površine i sa manje potrebnih el. elemenata. Ti4400 je srednje rešenje, srce mu kuca 275 puta u sekundi i postoje samo varijante sa 128MB preporučene brzine od 3.6ns tj. 550MHz. Naravno, moduli su zapravo kvalitetniji odnosno sposobniji za rad na višim frekvencijama od propisanih, jer su u BGA formatu, o čemu smo pričali u našem prvom GeForce 4 Ti testu. Iz istih razloga, veliki broj Ti4400 modela (zapravo svi testirani primerci), mogu da dostignu default taktove za Ti4600, čime se, u prvim danima kupovine ovih kartica, moglo uštedeti i do 150 eura. Svakako, kada je Gainward u pitanju Ti4600 model je po mnogo čemu poseban u odnosu na Ti4400. nVidia je, za najjači model, predvidela GF4Ti4600, koji radi na 300MHz. Proverena je informacija da svaki primerak procesora koji neće pod maksimalnim opterećenjem da radi na 310MHz, Gainward vraća nVidia-i. Ova činjenica je veoma veliki plus, većina proizvođača testira samo na 300 ili čak 290MHz, a treba pomenuti da se takvi uslovi (visoka temperatura na površini jezgra, veoma veliko i konstantno opterećenje procesora) gotovo sigurno nikada neće ponoviti tokom korišćenja. Kuler je, kada je Gainward u pitanju, tu samo da bi osigurao totalnu stabilnost, mada je test primerak radio stabilno na default frekvencijama, i sa isključenim ventilatorom!!!

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP
Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Kada je paket u pitanju, Gainward je ostao dosledan PowerPack filozofiji. Nešto siromašniji jeste paket ove kartice, nego što je sa Microstarom slučaj. Ipak, da je kartica namenjena i profesionalcima, a ne samo beskompromisnim gaming entuzijastima, govori i činjenica da je priložena prava FireWire PCI kartica, koja će ohrabriti korisnike da na pravi način rade montažu svojih snimaka. Sada, kada postoji mogućnost povezivanja sa digitalnom video kamerom ili nekim drugim video izvorom, SAA7108E će biti bolje iskorišten. Ovim je amaterska montaža podignuta na jedan viši nivo, iako smo sigurni da je za iole ozbiljniji, poluprofesionalni rad, neki model iz Matrox DigiSuite serije, daleko bolji izbor. Ipak, za nešto višu cenu od konkurencije, dobija se verovatno najbolja GF4Ti4600 kartica i FireWire 1394 modul sa tri konektora.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Čip na ovoj kartici je poznati VIA VT6306, a prema nekim izvorima, nVidia je predvidela mogućnost korišćenja ovog čipa na sledećim verzijama svojih kartica. Ovo su još spekulacije, ali nije isključeno niti malo verovatno.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP
Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Još jedan dokaz da je Gainward ciljao i na grupu apsolutnih perfekcionista, jeste činjenica da njihov Golden Sample Ti4600 model ima dva (!!!) DVI-I konektora. Još uvek samo veliki zaljubljenici imaju dva TFT monitora, i dobro znaju koliko je digitalna konekcija sa njima bolji varijanta od klasične analogne. To može da Vam potvrdi i naš iskusni kolega Jovo Arežina. Za Ultra/750XP model, važi isto što smo rekli i za prethodno opisani. Ove kartice liče kao jaje jajetu, razlika može da se svede na postojanje dva DVI konektora, i prema tome potreban dodatni Silicon Image procesor.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP
Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Kartica ima još veći broj elektrolita, kvalitetno je izrađena i, kao i prethodna, sjajno finiširana. Korišćena memorija je takođe Samsung-ova BGA, ovoga puta os 2.8ns. Na overkloking strani, pozabavićemo se ubrzanjima iste, proveriti koliko je Gainward iskustvo u svemu tome pomoglo ovoga puta.

Instalacija, drajveri, utisci

Instalacija, drajveri, utisci

Kao i sa svakom nVidia karticom u poslednje vreme, instalacija nije zadavala glavobolje. Potrebno je da imate instaliran Standard VGA Adapter, mada ni on nije obavezan, iako je to već postalo pravilo. Drajveri su bili u verziji 28.32 i to u onoj osnovnoj, koja ne radi dobro sa refresh rate-om u igrama, tako da je veoma preporučljivo koristiti po nama najbolje 28.32b koji su i poslednji zvanični WHQL drajveri, ili jednostavno skinuti novije sa sajta proizvođača.

Standardni ExperTool izgleda isto kao i na prethodnim modelima, kada je u pitanju System Tray i kada su u pitanju Performance (kako Gainward naziva panel za overkloking). Prikaz koji daju ove dve kartice, ne može se razlikovati, ali je prosto rečeno fantastičan. To je ono što nas je definitivno oduševilo. Jednu stvar, vezanu za Gainward Ti4200 model, koji se trenutno testira i za koji je urađen specijalni (a ne referentni kao na Ti4400/4600) RGB filter, mora biti pomenuta. Kvalitet prikaza koji daje ova kartica je, čini nam se, još viši, što samo stavlja do znanja da ova kompanija zaista ne želi da pravi kompromise i to se zaista mora ceniti. U svakom slučaju, sva tri testirana modela su zaista sjajna, verovatno na samom vrhu kada je nVidia u pitanju. U poređenju sa ATI-jem, možemo reći da je dostignut kvalitet built by ATI Radeon-a 7500, mada je 8500, zbog verovatno zbog jačeg RAMDAC-a, i 4th order filtera, ostao na još višem nivou. RGB filtere u pet nivoa, najavio je Matrox na Parhelia 512 baziranim karticama, pa jedva čekamo da vidimo kakvu će to sliku dati.

Utisci u radu su zaista pozitivni. Memorija je stabilna, a overklokovanjem smo se pozabavili i iskustva prenosimo odmah posle testova koji slede.

Test Setup

Test sistem

Kartice smo testirali na test sistemu prikazanom u tabeli:

Procesor
AMD Athlon 1400 MHz (133*10.5)
Matična ploča
Abit KT7A RAID (4-Way Interleaving, Turbo memorijska setovanja , CAS 2, AGP 4x, Fastwrites, total performance setting ) software VIA 4in1 ver. 4.33v
- powered by Samsung 300W
Memorija
512MB PC133 NCP SDRAM (2x256MB)
Hard Disk
Quantum Fireball AS, 7200rpm, 2MB cache, ATA100
Video Karte
ASUS V8200T2 Pure - NVidia GeForce 3 Ti200 - 64MB DDR Detonatori 21.83
Microstar GeForce 3 Ti500 VIVO- 64MB DDR Detonatori 21.83
Gainward Ultra/750XP Golden Sample- GeForce 4Ti 4600 - 128MB DDR Detonatori 23.83b
Gainward Ultra/700XP Golden Sample - GeForce 4Ti 4400 - 128MB DDR Detonatori 23.83b
ATI Radeon 8500 built by ATI - drajveri 4.13.7179
Monitor
Samsung SyncMaster 900NF
Cooling
Titan TTC-D5TB(3)
DVD uređjaj
Pioneer 116 DVD-ROM
Operativni sistem
Windows Millenium Edition
Igre/Bench programi
Quake 3 Arena v1.17; Demo 001 i q3crush
Return to Castle Wolfenstein
Serious Sam - v1.1; Memphis Suburbs
MadOnion.com 3DMark 2001 pro
PowerVR's VillageMark

Overclocking / Quake III Arena

Overclocking

Mogli smo da pretpostavimo da će Gainward ponovo napraviti šampione overklokinga. Naravno, ta pretpostavka se pokazala kao tačna, te smo iz obe kartice izvukli još performansi. Na stranu to što Gainward nudi i Enchanced mod rada, tj. legalni overklok, Ti4600 odnosno Ultra/700XP model, podigli smo sa nominalnih 275/550MHz na 325/700MHz, što ne samo da je više nego default za Ti4600 kartice, već je više nego što i većina Ti4600 kartica može da postigne prilikom overklokinga. Istini za volju, i Ti4400 koji je napravio Microstar, išla je do 730MHz za memoriju, ali samo kada smo joj “podmetnuli” BIOS od skupljeg modela (Ti4600). Vremena za iste akrobacije prilikom testiranja Gaiward kartica nismo imali, ali je, obzirom na to da su hladnjaci na modulima bili apsolutno daleko od vrućih, pa čak i toplih, verujemo da bi i sa Ultra/700XP modelom bila ista priča. Jedna zanimljivost vezana je i za njihove oznake. Gainward kao da zna koliko memorija na njihovim modelima može da se podigne, te tako označavaju modele. Prvi u nizu, bio je Gainward GF2 pro model koji je u oznaci imao brojku 450, a upravo na toliko je, pa i više, mogla memorija na svakom primerku da se podigne.

Ultra/750XP model, pored svih svojih kvaliteta, istovremeno je i najbrža kartica koja je bila u našoj test mašini. Memorija je sa standardnih 650MHz išla na potpuno stabilnih 760MHz, dok je i na 780MHz radila bez puno problema, uz povremena blokiranja. Ipak, kombinacija 350/760MHz, radi apsolutno stabilno, te je prosto šteta ne ubrzati je do ovih vrednosti u nekom OC programu. To će dobro odraditi i Expertool Performance panel, ako instalirate Gainwardove drajvere. U suprotnom, brzina neće biti dobro prepoznata.

Quake 3 Arena


Poznati Quake III nikako da postane prošlost. I dalje su aktuelni demo 1 i q3crush koji se. Demo001, standardni deo same igre, se veoma lepo skalira.

Max Quality Setting:
Teksture na najvišem nivou
Geometrija na najvišem nivou
Primenjeni: r_subdivisions 1 i r_lodError 0
High Quality Sky
Ejecting Bras uključen
Sync Every frame iskljucen
Lightmap lights
Force Player Models isključen
Dynamic Lights uključen
Marks On Walls uključen
Sound Quality low

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Overklokovani Gainward T i4600, prednost pokazuje tek u višim modovima. Ipak je ovo nezahtevan test i jedva čekamo UT 2003 performance Test koji je najavljen.
U 32-bitnoj paleti, razlika se primećuje i u 1280*1024.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Crusher, kao test sa malo tekstura i mnogo poligona, opterećuje memorijsku magistralu i bolji je test sistema nego grafičke kartice. Upravo zato smo odlucili da ga ne koristimo u narednim testovima, kada cemo ubactiti i neki od testova iz OpenGL i Vertex Shader testa koji smo nedavno objavili.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Očigledna prednost GeForce 4 Ti kartica, ali samo u višim rezolucijama.

Serious Sam Memphis Suburbs / Return to Castle Wolfenstein

Serious Sam

I dalje testiramo koristeći benchskripte koje je napravio Reverned. Maximum Quality inf fajl za igru The First Encounter, koji se može naći u benchscript zip fajlu namenjenom za testiranje na lokaciji www.Beyond3D.com. Ovo je maksimalan nivo detalja u ovoj inače poly-intenzivnoj igri. Sve što je bilo moguće uključiti od grafičkih funkcija (a njih ima mnogo) - uključeno je, i to na maksimum. Jedino smo kartice poštedeli funkcije Anisotropic filtering-a. Memphis Suburbs demo je intenzivan ali se vrlo lepo skalira i upotrebljiv je da pokaže performanse. Ipak, nijedna od sadašnjih igara nije toliko zahtevna da bi pokazala stvarnu razliku između GF4Ti i GF3 kartica. Za detaljnije informacije o nacinu testiranja pogledajte nas prvi GeForce 3 test. Pogledajmo rezultate iz Memphis Suburbs demoa.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Razlika u odnosu na Radeon 8500 karticu, koja je u klasi GeForce 3 Ti500 modela, je očigledna u ovom testu i to od samog starta. Pogledajte razliku u višim modovima, i setite se koliko su GeForce 4 Ti kartice bolje u Advanced Pixel Shader testovima.

Return to Castle Wolfenstein

Način na koji testiramo kroz igru RtCW, objašnjen je u nekoliko prethodnih testova. U pitanju je maksimum detalja, dok su samo rezolucije i palete tekstura i prikaza menjane.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

RtCW se takođe jako loše skalira, poput Quake III Arena q3Crush testa. Upravo zato ćemo, u nekom od narednih testova zameniti ova dva benchmarka Comanche 4 Bench demoom i ViewSpecPERF testovima.

3Dmark 2001 SE i VillageMark

MadOnion.com 3Dmark 2001 SE

Od ovog testa, prešli smo na Direct X 8.1 verziju, 3Dmark 2001 ali ne pro, vec Second Edition. On prepoznaje novije Pixel Shadere (v 1.4) koje koristi ATI, ali ih ne boduje, tako da su rezultati i dalje uporedivi. Za neke od mnogobrojnih i detaljnih opisa ovog Benchmarka, pogledajte neke od naših prethodnih članaka.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Svakako, pobeđuje Ti4600, a Ti4400 je i na default frekvencijama, iza leđa. Naravno, odnos cena/performanse je na strani Radeon 8500 modela.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

U 32-bita razlika postaje velika kada su u pitanju ne overklokovane i overklokovane GF4Ti kartice. Pogledajte samo tu razliku između Ti4400 na 275/550 i 325/700MHz.

Village Mark

Poznati VillageMark test, odličan u skaliranju i još bolji u pokazivanju Visibility Subsystema. HiOcclusion Culling sistem kod GF4Ti kartica, kao i napredni Memorijski Kontroler, čine svoje, pa su ove kartice prosto nepobedive.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

U 32-bitnoj paleti, GeForce 4Ti kartice rade još bolje te je razlika u odnosu na Radeon 8500, a pogotovo GF3 modele, veoma izražena. Ovaj test nema napredne Shadere, niti nešto što eksluzivno traži nV25 funkcije. Ovde je samo bolja implementacija Occlusion detekcije, donela ovoliku prednost GF4 modelima.

Dronez Benchmark / Zaključak

DroneZ Benchmark Demo

Igra koja nije oduševila kvalitetnom igrom, ali jeste grafikom - Dronez, ima odlične Benchmark mogućnosti a postoji čak i demo koji ima samo tu namenu. nVidia kartice su malo favorizovane, ali to ne znači da ATI-jeve rade loše.

Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP


Testovi graficke kartice Gainward Ultra/700XP i Ultra/750XP

Ponovo, moramo odati priznanje Radeon kartici koja radi bolje od konkurentnih GeForce 3 modela. GF4Ti je, kao i pre, ostao u nekoj drugoj klasi.

Zaključak

Gainward je još jednom dokazao da, kada su Golden Sample kartice u pitanju, apsolutno nema premca, pogotovo kada je naše tržište u pitanju. ASUS-ov model još nismo testirali, ali verujemo da od Ultra/750XP, bolje ne može! Ove kartice imaju bogat paket, Ultra/750XP dolazi sa dva DVI konektora i konvertora, dobrim softverom i stabilnim BIOS-om. Prikaz koji daju, uporediv je samo sa built by ATI karticama, a cena i dalje nije mnogo viša od prosečne, one koju imaju, recimo Microstar modeli. Sa cenom od 340 EUR, što je oko 200€ manje od Ultra/750XP modela, Ultra/700XP je najbolja GF4Ti 4400 kartica koju smo testirali, a kada se overklokuje, i uzme cena u obzir, može biti i najbolja nVidia kartica trenutno. Nema potrebe za bržim modelom osim ako baš niste odlučili da se dobro častite, i želite i pokoji frejm više (u kom slučaju vas niko neće razumeti). Pošto nas očekuje još testova i prikaza GeForce 4 Ti kartica, nagrade ćemo dodeliti tek kada pogledamo druge proizvođače, ali, kako stvari stoje, za sada je Ultra/700XP najozbiljniji kandidat za Editor’s Choice nagradu sajta Benchmark.

Hardver na test ustupila firma ProComputerCentar

Test: Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

Test: Club3D Radeon 8500

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209