Greška

Došlo je do greške.

Test: G.Skill RipJaws MX780 (Video)

25.11.2016 10:09 | 5 Games
Test: G.Skill RipJaws MX780 (Video)

Gejming miševi su kuriozitet tržišta, i kao takvi predstavljaju vrh ponude svih proizvođača. Na tržištu se ovom prilikom našao potpuno novi takmac, koji do sada nije učestvovao na njemu i kome je miš koji danas predstavljamo zapravo debitantski proizvod. Reč je o G.Skill modelu oznake RipJaws MX780. Na papiru, specifikacije i mogućnosti deluju veoma obećavajuće. Još lepše su najave izuzetno povoljne cene, gotovo nestvarne za ono što se dobija. Pogledajmo u čemu je trik...ukoliko ga ima.

Filip MajkićKada na tržište ulazi novajlija, obično smo spremni da sa podozrenjem pratimo njegov debi. Sa druge strane, u međuvremenu smo obično razmaženi visokim kriterijumima koje imamo i karakteristikama na koje smo navikli. Uostalom, čemu novi proizvod, ako nije u mnogo čemu bolji od starog? To je dobro pitanje i istovremeno velika prepreka za sve koji bi da uđu na tako kompetitivno tržište kao što su gejming periferije.


gskill_ripjaw_mx780_1_s.jpg


Međutim, to nije bila prepreka za G.Skill. Kompanija, na našem tržištu prepoznata pre svega po memorijama, je predstavila svoje debitantske proizvode na ovom polju. Oni uključuju mehaničku tastaturu i igračkog miša, koji je predmet našeg današnjeg prikaza. I to kakvog miša! Odličnog, modularnog miša sa laserskim Senzorom, kvalitetnim tasterima, mogućnošću izmene težine putem tegića. Miša koji je, pokazalo se, u stanju da stane na crtu svakome i koji - što je šlag na torti - ima veoma povoljnu najavljenu cenu.


gskill_ripjaw_mx780_2_s.jpg


MX780

Da bi neki miš uspeo, mora imati dobru izradu, vrhunsku ergonomiju, kvalitetan senzor i dobre glajdere. Sve ostalo je, naizgled, sekundarno, i dolazi kao čist bonus. MX780 ima sve to, i još više od toga. Samo pakovanje je vrhunski dizajnirano, sa dosta korisnih propratnih informacija. U njemu zatičemo, osim samog miša, i izmenjive bočne delove, kao i tegiće za izmenu mase. Ukupno imamo dva tega od po 4.5 grama, a sve što smo spomenuli karakteriše snažna namagnetisanost. Takođe je tu i alatka pomoću koje se može podešavati visina miša u delu gde na njega naleže šaka, odnosno koren dlana.


gskill_ripjaw_mx780_4_s.jpg


Uopšte, miš dosta podseća na Mad Catz / Saitek modele, i to kažemo u dosta pozitivnom smislu. Dok mnogi misle da je poenta ovakvih miševa pre svega u "robotizovanom stajlingu" i gledaju na njih sa potcenjivanjem zbog njihovog izgleda, u praksi se radi o veoma prilagodljivim i korisnim napravama. Već smo spomenuli podešavanje visine i izmenjive bočne delove. Dodamo li tome da je miš potpuno simetričan, kako po obliku, tako i po rasporedu tastera (osim ukoliko bočne elemente ne presložite na neki drugi način) dobijamo situaciju gde je mišu veoma lako promeniti karakter i prilagoditi ga sebi i svom ukusu - što je posebno zgodno kada vam dosadi jedan način korišćenja miša i poželite da ga malo promenite, donevši sebi određeni nivo osveženja. Sve u svemu, odlična stavka u praksi.

Specifikacije
 • Model RipJaws MX780
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač G.Skill
 • Senzor Laserski
 • Osetljivost 8200 DPI (Avago)
 • Broj tastera 8
 • Dodatno Izmenjivi i prilagodljivi bokovi
  Mogućnost podešavanja visine miša
  Omron mikrosvičevi, 20 miliona klikova
  Polling Rate 125Hz/250Hz/500Hz/1000Hz
  Mouse Backlighting 4-Zone RGB
  Dužina USB kabla 1.8m
  Mouse Feet PTFE Glide Pads
  Tegovi 4.5g (x2)
 • Ergonomija Simetričan
 • Memorija 512 KB, 5 profila
 • Promena osetljivosti Da, u letu
 • Dimenzije 130 x 70 x 38 mm
 • Masa 111 g
 • Garancija 2 godine

Za svoj debitantski proizvod, G.Skill je odabrao laserski Avago senzor, maksimalne osetljivosti od 8200 DPI, što je neka vrsta standarda i ulaznice u gejming miševe više kategorije. U svakom slučaju, obećavaju se sjajne performanse. Koriste se odlični materijali, gumirana plastika, izloženi delovi koji deluju kao da su od metala (iako su zapravo od kvalitetne plastike), a na najvećim tasterima su implementirani Omron mikrosvičevi koji garantuju kvalitet i dugotrajnost, odnosno 20 miliona klikova. Sve po pravilu službe.


gskill_ripjaw_mx780_6_s.jpg


Prisutno je 8 programabilnih tastera na mišu, koji su raspoređeni potpuno simetrično, tako da ih možete koristiti bez obzira da li ste levoruki ili desnoruki sa potpuno identičnom funkcionalnošću. Izmenjivi i prilagodljivi bokovi su takođe prisutni, miš može da bude simetričan, ali i ne mora, zavisi šta stavite sa strane. Ponašanje u radu je odlično, sa jednim malim izuzetkom u bočnim tasterima, koji deluju pomalo rasklimano, nedovoljno "usečeno". Obzirom da se "izloženi", možete ih pritisnuti pod različitim uglovima, od kojih na neke prosto neće reagovati. No, to je sitna zamerka, jer navikavanje ide veoma brzo, pa ćete automatski naučiti kako i pod kojim uglovima da ih pritiskate kako biste ih uvek aktivirali iz prve.


gskill_ripjaw_mx780_7_s.jpg


Sva podešavanja se smeštaju u ugrađenih 512 KB memorije, u koju možete pohraniti do pet profila. Jedna od najzanimljivijih stavki jeste Full RGB osvetljenje. Ono deluje vrlo atraktivno, ali MX780 zbog ukupnog dizajna to nekako podiže na viši nivo. Ne samo što je sav "robotizovan", pa gomila LE dioda ide uz to maltene u vidu signalnih lampica, već ima četiri nezavisne zone osvetjlenja koje možete detaljno podešavati. U praksi možete napraviti lajt-šou, koristeći bogate opcije u softveru, o čemu će biti više reči na narednoj strani.


gskill_ripjaw_mx780_8_s.jpg


Sa težinom od 111 grama, MX780 zauzima zlatnu sredinu - nije ni preveliki, ni premali. Slično možemo reći i kada su dimenzije u pitanju. Uopšte, ukupan utisak jeste da RipJaws MX780 dobro pogađa nešto što bismo zamislili kao "prosečan korisnik" - što po pitanju karakteristika, što po pitanju dimenzija i mase, što po pitanju mogućnosti i opcija.

Korišćenje

Softver

Softver se preuzima sa zvaničnog sajta, a u paketu se automatski instalira i apdejt firmvera, ukoliko ga ima, tako da će korisnici uvek biti maksimalno ažurirani. Sam softver nije ništa što nismo imali prilike da vidimo, ali sadrži sve potrebne opcije. Kada pokrenete softver, sa leve strane će vam se ponuditi da kreirate profile, pošto miš - interesantno - dolazi samo sa jednim, osnovnim profilom. U njegovu memoriju se može smestiti do pet profila.


ripjawsmx780softver2.jpg


Naravno, kao i u sličnim softverima, imate dugmiće za dodeljivanje funkcija tasterima. Osnovna podešavanja uključuju podešavanja osetljivosti, brzine kursora, skrolovanja, pooling rate...Sve što je potrebno. Tu je i kontrola osvetljenja, koja je zaista bogata i koju možete podešavati po zonama. Međutim, urađena je pomalo konfuzno u smislu da morate kreirati profil, nakon čega možete sačuvati podešavanja osvetljenja. Obzirom da miš ima nekoliko oblasti koje mogu da svetle - točkić, diode ispod bočnih tatera, četiri diode u dnu levog i desnog tastera miša na gornjoj površini, kao i G.Skill logo ispod korena dlana, jasno je da je ogroman broj varijacija na raspolaganju, uključujući i veoma atraktivan vid smenjivanja raznih vidova osvetljenja na mišu. Naravno, ukoliko želite, možete sva osvetljenja potpuno ugasiti.


ripjawsmx780softver2.jpg


Makroe je takođe moguće podesiti, kako komande, tako i tekstualne makroe. Čak i ukoliko vam je potrebna pomoć, G.Skill ovoj problematici posvećuje čitavu sekciju svog korisničkog uputstva koje možete preuzeti onlajn i koje će vas lepo provesti kroz svaku opciju. Zapamtite samo da sva podešavanja sačuvate, odnosno sačuvate u mišu. Softver nije predviđen da pamti setovanja na samom računaru, što nas je pomalo iznenadilo.


ripjawsmx780softver4.jpg


Najzad, za sam kraj ostaje nešto interesantno što smo primetili, a to je ikonica miša u donjem desnom uglu, zajedno sa strelicama. To u praksi znači da je softver već sada spreman za prepoznavanje raznih (G.Skill) miševa, tako da sa jedne strane imamo diskretnu najavu da su novi modeli na putu, a sa druge indikaciju da je softver spreman da radi već sada sa više miševa simultano, što...hm...em retko radi, em i često baguje tamo gde radi i kada su daleko etabliranija imena sveta gejming periferija u pitanju.


ripjawsmx780softver5.jpg


U praksi

Sa praktične strane se mišu nema šta zameriti. Naša iskustva su bila prilično pozitivna, a opcije RGB osvetljenja su zaista ovog miša učinile izuzetno atraktivnim i dopadljivim, posebno uz mogućnost naizmeničnog 4-zonskog menjanja osvetljenja koje stvara efekat kao iz SF filmova. Na par sekundi ide jedna kolor šema, posle toga druga, kao da lampice i dugmići indiciraju neke promene na komandnoj tabli svemirskog broda. Uopšte, ceo "robotizovani" dizajn je izuzetno moderan i miš po svemu podseća na modele "ljutog konkurenta" koji se etablirao na tržištu upravo sa ovakvim proizvodima - Mad Catz / Saitek.


 gskill_ripjaw_mx780_9_s.jpg


Veoma dobra stvar u funkcionalnom smislu jeste što se miš može prilagoditi. Kupovina ovakvog miša može biti veoma razborita, bez obzira što vizuelno deluje vrlo "napadno". Naime, možete ga učiniti simetričnim, možete ga prilagoditi svojoj šaci u ergonomskom smislu, možete njegov gornji deo dodatno izdići, u zavisnosti od toga da li želite da vam koren šake naleže na miša i u kolikoj meri. Drugim rečima, možete menjati karakter miša, prilagođavati ga ukućanu, ili pak dozvoliti sebi da posle nekog vremena promenite ergonomiju i način držanja miša, što je neretko povod za promenu.


gskill_ripjaw_mx780_10_s.jpg


Šta reći o samim performansama? Odličan u svakom pogledu, provereni Avago senzor, visoka osetljivost, ostavljanja mnoštva opcija za prilagođavanje korisniku, odlični glajderi - za MX780 imamo samo reči hvale. Pojedini delovi koji deluju kao da su izrađeni od lakog metala mu daju utisak visoke klase, a svi elementi koje šaka dodiruje su urađeni od odličnog materijala. Sve funkcioniše odlično!

 

 

Zaključak

RipJaws familija proizvoda je proširena i na miša i veoma nam je zanimljivo da vidimo da se sve više igrača uključuje u segment kompjuterskih periferija. MX780 je odličan proizvod; čak bismo se usudili da kažemo da je možda ponajbolji debitantski proizvod koji smo ikada imali prilike da probamo, obzirom da je reč o prvom mišu iz G.Skill kuhinje. Ukoliko se po jutru dan poznaje, G.Skill bi mogao da ponudi mnogo toga lepog i inovativnog tržištu.


gskill_ripjaw_mx780_5_s.jpg


Sa druge strane, treba imati u vidu cenu, koja u ovom trenutku nije poznata na našem tržištu, pa samim tim ne možemo da ga egzaktnije razmotrimo. Na stranim tržištima njegova cena iznosi oko 70 dolara, ali se na mnogim sajtovima može naći i po akcijskih 40-50 dolara, što je čista bagatela u odnosu na ono što se dobija, imajući u vidu odlične performanse i ponašanje miša u realnom radu. No, kao što rekosmo, treba videti formiranu cenu na našem tržištu, pa tek onda donositi definitivne zaključke. Ovako naizgled, glavni tržišni konkurent bi mu bio Cooler Master Master Mouse Pro, koji bi trebao da bude tu negde sa cenom, a takođe ima mogućnost prilagođavanja zahvaljujući izmenjivim bokovima.


Ono što možemo ipak reći jeste da je G.Skill RipJaws MX780 odličan miš! Toplo bismo ga mogli preporučiti apsolutno svakome, bez obzira na želje i prioritete, jer upravo njegova sposobnost prilagođavanja ga i čini tako svestrano upotrebljivim u najrazličitijim scenarijima. Na kraju krajeva, odličan senzor, veoma dobri tasteri i glajderi ga čine zaista kvalitetnim rešenjem, bez obzira na vaše ambicije po pitanju gejminga ili zahteve od vašeg miša. Ekstravagantan dizajn je tu čist bonus.


Prednosti:

- Odlično ponašanje
- Laserski senzor od 8200 DPI
- Simetričan oblik miša, što će mnogi korisnici znati da cene
- Izmenjivi bokovi miša, leđa moguće podešavati po visini
- Omron mikrosvičevi sa garantovanih 20 miliona klikova
- Ekstravagantan dizajn i mogućnosti osvetljenja

Nedostaci:

- Bočni tasteri su mogli biti čvršći


Miša na test ustupio G.Skill.

DukeLander Moderators postova: 7345
U Ger je 45e.
Stigao juce i za te pare je extra,sve onako kako je Bench opisao,nemam sta dodati,mozda eventualno da ima 30cm duzi kabl od MadCatz serije...
veljkodmt Član postova: 249
Uh, miš je stvarno perverzija. Vidim da je bio na nekom promotivnom popustu po ceni od 40 $, ali izgleda da ce to kratko trajati, pa ce biti iznad 70 $. Kod nas će vrv biti 8-9000.
DukeLander Moderators postova: 7345
Super recenzija! Narucen,stize za par dana,taman da ga uporedimo sa MadCatz...
Benchmark

Filip Majkić
Kada na tržište ulazi novajlija, obično smo spremni da sa podozrenjem pratimo njegov debi. Sa druge strane, u međuvremenu smo obično razmaženi visokim kriterijumima koje imamo i karakteristikama na koje smo navikli. Uostalom, čemu novi proizvod, ako nije u mnogo čemu bolji od starog? To je dobro pitanje i istovremeno velika prepreka za sve koji bi da uđu na tako kompetitivno tržište kao što su gejming periferije.
Međutim, to nije bila prepreka za G.Skill. Kompanija, na našem tržištu prepoznata pre svega po memorijama, je predstavila svoje debitantske proizvode na ovom polju. Oni uključuju mehaničku tastaturu i igračkog miša, koji je predmet našeg današnjeg prikaza. I to kakvog miša! Odličnog, modularnog miša sa laserskim Senzorom, kvalitetnim tasterima, mogućnošću izmene težine putem tegića. Miša koji je, pokazalo se, u stanju da stane na crtu svakome i koji - što je šlag na torti - ima veoma povoljnu najavljenu cenu.
MX780
Da bi neki miš uspeo, mora imati dobru izradu, vrhunsku ergonomiju, kvalitetan senzor i dobre glajdere. Sve ostalo je, naizgled, sekundarno, i dolazi kao čist bonus. ...

Ceo tekst pročitajte na Benchmark sajtu

Test: G.Skill Ripjaws KM780 RGB (video)

Test: Cooler Master MasterKeys Pro M

10404
10405
10406
10407
10408
10409