Greška

Došlo je do greške.

Test: G.Skill RipJaws MX780 (Video)

25.11.2016 10:09 | 4 Games
Test: G.Skill RipJaws MX780 (Video)

Gejming miševi su kuriozitet tržišta, i kao takvi predstavljaju vrh ponude svih proizvođača. Na tržištu se ovom prilikom našao potpuno novi takmac, koji do sada nije učestvovao na njemu i kome je miš koji danas predstavljamo zapravo debitantski proizvod. Reč je o G.Skill modelu oznake RipJaws MX780. Na papiru, specifikacije i mogućnosti deluju veoma obećavajuće. Još lepše su najave izuzetno povoljne cene, gotovo nestvarne za ono što se dobija. Pogledajmo u čemu je trik...ukoliko ga ima.

G.Skill RipJaws MX780, novajlija na tržištu periferija

Filip MajkićKada na tržište ulazi novajlija, obično smo spremni da sa podozrenjem pratimo njegov debi. Sa druge strane, u međuvremenu smo obično razmaženi visokim kriterijumima koje imamo i karakteristikama na koje smo navikli. Uostalom, čemu novi proizvod, ako nije u mnogo čemu bolji od starog? To je dobro pitanje i istovremeno velika prepreka za sve koji bi da uđu na tako kompetitivno tržište kao što su gejming periferije.


gskill_ripjaw_mx780_1_s.jpg


Međutim, to nije bila prepreka za G.Skill. Kompanija, na našem tržištu prepoznata pre svega po memorijama, je predstavila svoje debitantske proizvode na ovom polju. Oni uključuju mehaničku tastaturu i igračkog miša, koji je predmet našeg današnjeg prikaza. I to kakvog miša! Odličnog, modularnog miša sa laserskim Senzorom, kvalitetnim tasterima, mogućnošću izmene težine putem tegića. Miša koji je, pokazalo se, u stanju da stane na crtu svakome i koji - što je šlag na torti - ima veoma povoljnu najavljenu cenu.


gskill_ripjaw_mx780_2_s.jpg


MX780

Da bi neki miš uspeo, mora imati dobru izradu, vrhunsku ergonomiju, kvalitetan senzor i dobre glajdere. Sve ostalo je, naizgled, sekundarno, i dolazi kao čist bonus. MX780 ima sve to, i još više od toga. Samo pakovanje je vrhunski dizajnirano, sa dosta korisnih propratnih informacija. U njemu zatičemo, osim samog miša, i izmenjive bočne delove, kao i tegiće za izmenu mase. Ukupno imamo dva tega od po 4.5 grama, a sve što smo spomenuli karakteriše snažna namagnetisanost. Takođe je tu i alatka pomoću koje se može podešavati visina miša u delu gde na njega naleže šaka, odnosno koren dlana.


gskill_ripjaw_mx780_4_s.jpg


Uopšte, miš dosta podseća na Mad Catz / Saitek modele, i to kažemo u dosta pozitivnom smislu. Dok mnogi misle da je poenta ovakvih miševa pre svega u "robotizovanom stajlingu" i gledaju na njih sa potcenjivanjem zbog njihovog izgleda, u praksi se radi o veoma prilagodljivim i korisnim napravama. Već smo spomenuli podešavanje visine i izmenjive bočne delove. Dodamo li tome da je miš potpuno simetričan, kako po obliku, tako i po rasporedu tastera (osim ukoliko bočne elemente ne presložite na neki drugi način) dobijamo situaciju gde je mišu veoma lako promeniti karakter i prilagoditi ga sebi i svom ukusu - što je posebno zgodno kada vam dosadi jedan način korišćenja miša i poželite da ga malo promenite, donevši sebi određeni nivo osveženja. Sve u svemu, odlična stavka u praksi.

Specifikacije
 • Model RipJaws MX780
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač G.Skill
 • Senzor Laserski
 • Osetljivost 8200 DPI (Avago)
 • Broj tastera 8
 • Dodatno Izmenjivi i prilagodljivi bokovi
  Mogućnost podešavanja visine miša
  Omron mikrosvičevi, 20 miliona klikova
  Polling Rate 125Hz/250Hz/500Hz/1000Hz
  Mouse Backlighting 4-Zone RGB
  Dužina USB kabla 1.8m
  Mouse Feet PTFE Glide Pads
  Tegovi 4.5g (x2)
 • Ergonomija Simetričan
 • Memorija 512 KB, 5 profila
 • Promena osetljivosti Da, u letu
 • Dimenzije 130 x 70 x 38 mm
 • Masa 111 g
 • Garancija 2 godine

Za svoj debitantski proizvod, G.Skill je odabrao laserski Avago senzor, maksimalne osetljivosti od 8200 DPI, što je neka vrsta standarda i ulaznice u gejming miševe više kategorije. U svakom slučaju, obećavaju se sjajne performanse. Koriste se odlični materijali, gumirana plastika, izloženi delovi koji deluju kao da su od metala (iako su zapravo od kvalitetne plastike), a na najvećim tasterima su implementirani Omron mikrosvičevi koji garantuju kvalitet i dugotrajnost, odnosno 20 miliona klikova. Sve po pravilu službe.


gskill_ripjaw_mx780_6_s.jpg


Prisutno je 8 programabilnih tastera na mišu, koji su raspoređeni potpuno simetrično, tako da ih možete koristiti bez obzira da li ste levoruki ili desnoruki sa potpuno identičnom funkcionalnošću. Izmenjivi i prilagodljivi bokovi su takođe prisutni, miš može da bude simetričan, ali i ne mora, zavisi šta stavite sa strane. Ponašanje u radu je odlično, sa jednim malim izuzetkom u bočnim tasterima, koji deluju pomalo rasklimano, nedovoljno "usečeno". Obzirom da se "izloženi", možete ih pritisnuti pod različitim uglovima, od kojih na neke prosto neće reagovati. No, to je sitna zamerka, jer navikavanje ide veoma brzo, pa ćete automatski naučiti kako i pod kojim uglovima da ih pritiskate kako biste ih uvek aktivirali iz prve.


gskill_ripjaw_mx780_7_s.jpg


Sva podešavanja se smeštaju u ugrađenih 512 KB memorije, u koju možete pohraniti do pet profila. Jedna od najzanimljivijih stavki jeste Full RGB osvetljenje. Ono deluje vrlo atraktivno, ali MX780 zbog ukupnog dizajna to nekako podiže na viši nivo. Ne samo što je sav "robotizovan", pa gomila LE dioda ide uz to maltene u vidu signalnih lampica, već ima četiri nezavisne zone osvetjlenja koje možete detaljno podešavati. U praksi možete napraviti lajt-šou, koristeći bogate opcije u softveru, o čemu će biti više reči na narednoj strani.


gskill_ripjaw_mx780_8_s.jpg


Sa težinom od 111 grama, MX780 zauzima zlatnu sredinu - nije ni preveliki, ni premali. Slično možemo reći i kada su dimenzije u pitanju. Uopšte, ukupan utisak jeste da RipJaws MX780 dobro pogađa nešto što bismo zamislili kao "prosečan korisnik" - što po pitanju karakteristika, što po pitanju dimenzija i mase, što po pitanju mogućnosti i opcija.

DukeLander Moderators postova: 6957
U Ger je 45e.
Stigao juce i za te pare je extra,sve onako kako je Bench opisao,nemam sta dodati,mozda eventualno da ima 30cm duzi kabl od MadCatz serije...
veljkodmt Član postova: 249
Uh, miš je stvarno perverzija. Vidim da je bio na nekom promotivnom popustu po ceni od 40 $, ali izgleda da ce to kratko trajati, pa ce biti iznad 70 $. Kod nas će vrv biti 8-9000.
DukeLander Moderators postova: 6957
Super recenzija! Narucen,stize za par dana,taman da ga uporedimo sa MadCatz...
Benchmark

Filip Majkić
Kada na tržište ulazi novajlija, obično smo spremni da sa podozrenjem pratimo njegov debi. Sa druge strane, u međuvremenu smo obično razmaženi visokim kriterijumima koje imamo i karakteristikama na koje smo navikli. Uostalom, čemu novi proizvod, ako nije u mnogo čemu bolji od starog? To je dobro pitanje i istovremeno velika prepreka za sve koji bi da uđu na tako kompetitivno tržište kao što su gejming periferije.
Međutim, to nije bila prepreka za G.Skill. Kompanija, na našem tržištu prepoznata pre svega po memorijama, je predstavila svoje debitantske proizvode na ovom polju. Oni uključuju mehaničku tastaturu i igračkog miša, koji je predmet našeg današnjeg prikaza. I to kakvog miša! Odličnog, modularnog miša sa laserskim Senzorom, kvalitetnim tasterima, mogućnošću izmene težine putem tegića. Miša koji je, pokazalo se, u stanju da stane na crtu svakome i koji - što je šlag na torti - ima veoma povoljnu najavljenu cenu.
MX780
Da bi neki miš uspeo, mora imati dobru izradu, vrhunsku ergonomiju, kvalitetan senzor i dobre glajdere. Sve ostalo je, naizgled, sekundarno, i dolazi kao čist bonus. ...

Ceo tekst pročitajte na Benchmark sajtu

Test: G.Skill Ripjaws KM780 RGB (video)

Test: Cooler Master MasterKeys Pro M

10404
10405
10406
10407
10408
10409