Greška

Došlo je do greške.

Test: G.Skill Ripjaws KM780 RGB (video)

22.11.2016 10:11 | 3 Games
Test: G.Skill Ripjaws KM780 RGB (video)

G.Skill je ime koje će većinu asocirati na RAM module, jer je proizvođač poznat po nekim legendarnim modelima u ovoj disciplini. Danas G.Skill ima mnogo više da ponudi, a gejming oprema je deo asortimana u kome ovaj proizvođač zaista sija. Tastature su posebna priča, a mi smo imali sreće da jedna završi kod nas na testu. U pitanju je G.Skill Ripjaws KM780 RGB, a reč je o jednoj od najboljih tastatura koje smo ikada testirali.

Nebojša Todorović


G.Skill je kompanija koja na domaćem tržištu trenutno nije prisutna. Čak i kada je bila, to su bili sporadični proizvodi što jedna velika šteta. Posebno sada, kada G.Skill ima mnogo više od RAM memorija u asortimanu, pa su tu sada tastature, miševi, SSD-ovi... Pritom, teško je reći šta nam se više dopalo, ali možemo reći da je G.Skill Ripjaws KM780 RGB zaista najviše prirastao za srce autoru ovih redova.

 gskill_ripjaws_km780_001_s.jpg


Odmah ćemo reći da je tastatura masivna. Velika je i teška i u slučaju da planirate da je nosite sa sobom, odmah možemo slobodno reći da niste ciljna grupa. Ovo je ipak model za one koji žele tastaturu na svom stolu i pritom ne planiraju da je "šetaju" okolo. Sa osloncem za dlanove, Ripjaws KM780 teži preko jednog i po kilograma.

 gskill_ripjaws_km780_002_s.jpg

Razlog za ovu težinu je potpuno opravdan kvalitetom izrade koja je fantastična. Pre svega, osnovu čini metalna ploča za koju G.Skill kaže da je "military grade" što bi trebalo da znači da odgovara nekim vojnim standardima, u šta nemamo razloga da posumnjamo. Deluje izuzetno robusno zbog toga, a utisak je pojačan metalnim šipkama koje dodatno pojačavaju rigidnost kompletne konstrukcije. Jednostavno, impresivno.

 gskill_ripjaws_km780_003_s.jpg


Odmorište za dlanove možete da montirate po želji, što smo mi i uradili jer je odlično izvedeno. Lako se ugrađuje, a zahvaljujući gumiranoj površini povećava drastično ukupnu udobnost prilikom korišćenja što je svakako i poenta.

 gskill_ripjaws_km780_018_s.jpg


G.Skill Ripjaws KM 780 RGB može da se pohvali odličnim Cherry MX mehanizmima i vrlo kvalitetnim tasterima. Ukoliko niste pratili Cherry MX prekidači su izuzetno kvalitetni mehanički mehanizmi koji nude linearan, ali mali otpor pa su tako izuzetno popularni među gejmerima, jer imaju veliku brzinu i ranu aktivaciju što je uvek dobra vest za igrače. Pritom, ovi prekidači podržavaju zamenu tastera (kapica), mada to zaista nije potrebno u slučaju ove tastature, jer je sve odlično izvedeno kako po pitanju kvaliteta, tako i udobnosti.

 gskill_ripjaws_km780_021_s.jpg


Svaki mehanizam je zasebno osvetljen i podržava RGB spektar boja što znači da ćete moći da podesite osvetljenje po želji. Osvetljenje može da se podešava ne samo zasebno za svaki taster, već se nudi niz modova (Wave, Breathing...) kao i tri nivoa jačine svetla.

 gskill_ripjaws_km780_030_s.jpg

gskill_ripjaws_km780_031_s.jpg

gskill_ripjaws_km780_032_s.jpg


U paketu se isporučuju dodatni gejming tasteri sa alatom za njihovu zamenu. U teoriji je reč o dobroj ideji, posebno jer su tasteri crveni i imaju izmenjen oblik. Međutim, to je ujedno i problem, jer će većina ipak želeti standardni oblik tastera, s obzirom da su na njih naviknuti. Ipak, ovo je dodatna opcija i lep gest, pa nećemo svakako to zameriti.

 gskill_ripjaws_km780_026_s.jpg

gskill_ripjaws_km780_023_s.jpg

gskill_ripjaws_km780_025_s.jpg


Pored standardnih tastera, tu su multimedijalne prečice, uobičajene macro komande kojih ima 6, kao i metalni valjak koji kotrljate kako biste podesili jačinu zvuka. Odmah ispod njega se nalazi i indikator jačine zvuka što je uvek koristan dodatak. Pomenuli bismo i taster za regulaciju jačine osvetljenja, kao i prečicu za gašenje "Windows" tastera kako ne biste izletali iz igre na desktop što se obično desi baš onda kada vam je to najmanje potrebno.

gskill_ripjaws_km780_005_s.jpg

gskill_ripjaws_km780_009_s.jpg

gskill_ripjaws_km780_027_s.jpg


Sa donje strane pronalazimo gumene stopice povećih dimenzija koji nude veoma dobar "grip" tako da tastatura neće klizati po površini stola. Očekivano, tu su i nožice za podešavanje tastature pod uglom.

 gskill_ripjaws_km780_017_s.jpggskill_ripjaws_km780_015_s.jpg


Kabl ima pleteno ojačanje, veoma je debeo zbog toga što obuhvata dva USB konektora i isto toliko audio priključaka. Primetićemo još jedan simpatičan detalj, a reč je o držaču za kabl koji služi da onemogući kablu da smeta.

 gskill_ripjaws_km780_016_s.jpg


Zahvaljujući tako velikom broju konektora, G.Skill Ripjaws KM780 poseduje USB 2.0 konektor na sebi, kao i audio priključke. To je veoma praktično, mada smo u današnje vreme ipak očekivali da će tastatura dobiti USB 3.0 port što bi joj omogućilo da ova funkcija bude praktična i u budućnosti.

gskill_ripjaws_km780_013_s.jpg


Negativna strana toga je debeli kabl, koji se teško savija zbog pletenog ojačanja, pa je potrebno dosta truda da ga uklopite u raspored na stolu tako da ne smeta.

gskill_ripjaws_km780_040_s.jpg

gskill_ripjaws_km780_041_s.jpg 

gskill_ripjaws_km780_042_s.jpg

Specifikacije
 • Model G.Skill Ripjaws KM780 RGB
 • Kategorija Žična
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Da
 • Broj makro tastera 6
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Multimedia tasteri
 • Profili Da / 3
 • Masa 1360g bez postolja za dlanove
  1540g sa postoljem za dlanove
 • Dimenzije 518 x 172 x 48 mm bez postolja za dlanove
  518 x 228 x 48 mm sa postoljem za dlanove
 • Garancija 2 godine
 • Dodatno Rezervni set gejming tastera

Pakovanje i propratna oprema

Što se tiče pakovanja, G.Skill nije ni najmanje želeo da bude suptilan. Štaviše, ova kutija mora da bude primećena na polici bilo koje IT prodavnice, bez obzira na to šta stoji pored nje. Kutija je ogromna, kao i sama tastatura, a crna boja dominira kao i veliki RGB logo.

gskill_ripjaws_km780_033_s.jpg 

gskill_ripjaws_km780_034_s.jpg


Na poleđini pronalazimo veliki broj detalja, što je svakako korisno i informativno i posebno znači kada treba da se donese odluka na licu mesta.

 gskill_ripjaws_km780_035_s.jpg


U kutiji pronalazimo tastaturu, odmorište za dlanove, kratku dokumentaciju i kutijicu sa dodatnim gejming tasterima i alatom za njihovu zamenu.

gskill_ripjaws_km780_038_s.jpg

gskill_ripjaws_km780_039_s.jpg

 

Utisci i zaključak

Softver

Očekivano za tasataturu poput ove, softver je prilično bogat opcijama. Sam interfejs nije posebno ekstravagantan, ali je vrlo intuitivan. Opcije su logično raspoređene, a poseduje sve što nam je bilo potrebno. Od pravljenja macro kombinacija, preko podešavanja osvežavanja od 125 do 1000 Hz, preko N key rollover-a i sl. Moguće je praviti do tri predefinisana režima (moda) i snimiti ih u memoriju same tastature, dok je ostale potrebno snimiti lokalno na PC. 

software_gskill_ripjaws_km780_043.jpg

software_gskill_ripjaws_km780_044.jpg

software_gskill_ripjaws_km780_047.jpg


Tu je naravno i najbitniji deo, a reč je o podešavanju osvetljenja. Imajući u vidu da KM780 poseduje RGB osvetljenje, podešavanja ima mnogo. Pre svega, svaki taster možete da podesite zasebno i napravite šareni haos koji će samo vama imati smisla, ali tu su i gotovi preseti pa tako možete da dobijete različite efekte koji u mraku izgledaju prosto fenomenalno. Posebno kada imamo u vidu da nam idu novogodišnji praznici. Kada se podesi "wave" efekat, KM780 podseća na novogdišnju jelku u najboljem mogućem kontekstu. Nema teoretske šanse da vam ne izmami osmeh na lice.


software_gskill_ripjaws_km780_045.jpg

 

software_gskill_ripjaws_km780_046.jpgZaključak

Kakvi su utisci? Možemo slobodno reći da je G.Skill Ripjaws KM780 RGB možda i najbolja tastatura koju smo imali prilike da koristimo. Velike dimenzije možda mogu nekome da zasmetaju, kao i nedostatak USB 3.0 interfejsa, ali sve ostalo je na strani ovog modela.

 gskill_ripjaws_km780_032_s.jpg


Pre svega, velika tastatura nudi besprekornu udobnost tokom korišćenja i sve se nalazi na svom mestu, dok su metal i guma veoma prijatni na dodir. Tu su sve potrebne dodatne prečice, a kvalitet izrade među najboljima. Na sve to dodajte i RGB osvetljenje koje ne samo da izgleda lepo, već može da bude i jako praktično i rezultat je impresivna tastatura koja zaista nema adekvatnu konkurenciju. Nadamo se da ćemo videti Ripjaws KM780 na domaćem tržištu.


gskill_ripjaws_km780_042_s.jpg
 

Prednosti:

- Besprekoran kvalitet izrade
- Cherry MX Red prekidači
- RGB osvetljenje
- Vrhunska ergonomija

Nedostaci:

- Velike dimenzije/težina
- Izuzetno debeo i masivan kabl

Djordje Neregistrovan korisnik
Da li neko planira da je uvozi u zemlju i da se pojavi posto bih je kupio?
prima1 Član postova: 29
Planirate li mozda da je nabavite, hoce li se pojaviti u ponudi Bench Shopa?

Test: Hyper X Cloud Stinger

Test: G.Skill RipJaws MX780 (Video)

 • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409