Greška

Došlo je do greške.

Test: Fujitsu-Siemens Stylistic ST4121 - Tablet PC

17.07.2003 15:28 | 0 Mobile
Test: Fujitsu-Siemens Stylistic ST4121 - Tablet PC

Predstavljen krajem 2002. godine, operativni sistem Windows XP Tablet Edition pokrenuo je lavinu kompatibilnih uređaja. Ako bi smo želeli da ukratko objasnimo koncept Tablet PC računara, najmanje bi pogrešili, ako bi rekli da je u pitanju kombinacija klasičnog notebook računara i PDA uređaja. “Fujitsu-Siemens Computers” je već duže vreme prisutan kod nas sa svojim proizvodima...Delimir Tasić
 


Tablet PC koncept računara je u prvi plan došao kao posledica potrebe da se korisnicima podari još veći stepen mobilnosti u odnosu na klasičan notebook računar. PDA uređaji, iako nude veoma napredne funkcije, su inferiorni u odnosu na “prave” računare. Kako to obično biva u IT industriji, najnovije tehnologije koje se u početku nalaze samo po istraživačkim centrima i koje su dostupne malom broju srećnika, polako krče svoj put ka tržištu kako dolazi do pada njihove cene. Takva sudbina nije zaobišla ni Tablet PC. Dugo se čekalo da LCD ekrani osetljivi na dodir postanu cenovno pristupačni da bi bili isplativi za ugradnju u personalne računare. Međutim, pošto smo isprobali kako radi FSC Stylistic ST4121 možemo slobodno reći da se čekanje isplatilo!
Opšte je poznato da danas hardver moćnim, kao nikada pre, čini softver. Tržišni proboj koji su napravili Tablet PC računari, delimično duguju multimilioneru Bill Gatesu koji se, uvidevši koje prednosti donosi koncept Tablet PC-ja, veoma zainteresovao i odlučio da “Microsoft” ozbiljnije podrži ovaj tip računara. Tako je oktobra 2002. godine, i zvanično promovisano ono što je do tada bilo poznato pod kodnim imenom “Mira”. Specijalno izdanje “Microsoftove” uzdanice, Windows XP operativnog sistema sa oznakom “Tablet PC Edition” donelo je svu neophodnu podršku za sve specifičnosti ovog tipa računara, a ovakve računare počeli su da proizvode skoro svi značajniji proizvođači, pa čak i neki koji do tada nisu nikada proizvodili ništa slično, kao npr. američka kompanija “ViewSonic". Takođe, po nekim informacijama, u “Microsoftu” se više i ne kupuju klasični notebook nego isključivo Tablet PC računari. A i kako bi drugačije bilo, nego “kako gazda kaže...”
 


Tablet PC računari su se pozicionirali na tržištu između PDA uređaja i notebook računara, kao odraz namere da se klasičan notebook učini još mobilnijim odstranjujući mu “nepotrebne” funkcije klasičnog PC računara, ali i povećavajući mu upotrebnu vrednost dodavanjem novih funkcija i novih načina upotrebe. Ne bi se moglo reći da je Tablet PC zamena za notebook, već bi se pre moglo reći da sada imamo mobilne uređaje koji će na još bolji način obavljati zadatke koje pred njih postavljaju njihovi vlasnici, a na korisniku je da identifikuje da li mu više “leži” cela mobilna kancelarija oličena u notebook računaru ili će biti racionalan i sa sobom nositi minimum potrebnih resursa za obavljanje svog posla. Da stvar bude još bolja, sve je uočljiviji trend koji se kreće ka integraciji ova dva dominantna tipa prenosnih računara, pa tako imamo modele koji pored ekrana osetljivog na dodir (što je karakteristika Tablet PC-ja) imaju i malu tastaturu (što je odlika notebook računara). Na slici gore Bill Gates, vlasnik kompanije “Microsoft”, drži upravo jedan takav model koji se prostim preklapanjem transformiše iz Tablet PC oblika u notebook.
Sa jedne strane, pošto poseduju manje opreme od klasičih notebook računara, Tablet računari omogućavaju veću autonomiju u radu, ali samo dok ne ovladate svim njihovim čarima. Čim savladate unos teksta specijalnom olovkom i naterate svoj Tablet PC da se “znoji” u pokušajima da rastumači Vaš rukopis (verujem da za moj rukopis treba neka baš brza mašina, pošto ponekad ni sam nisam siguran šta sam napisao :) ), shvatićete da su to veoma zahtevni poslovi i ne baš previše štedljivi.

Windows XP Tablet Edition

Windows XP Tablet Edition
 


Windows XP Tablet Edition je, kao što smo već rekli, specijalno prilagođena verzija dobro nam poznatog operativnog sistema. Na prvi pogled sve je isto kao i kod “običnog” Windows XP sistema, ali se tu i tamo na ekranu pojavljuju mesta za upis teksta, tastature po kojima se kuca stylusom i sl. Tek toliko da ne bude dosadno sa ovim mališanima. Po svemu ostalom, sistem je identičan klasičnom Windows XP sistemu. Tome ide u prilog i činjenica da smo bez ikakvih problema instalirali srpski LIP (language interface pack) na sistem i uživali u blagodetima Windows-a “prevedenog” na omiljeni nam jezik...
Kako je primarni ulazni uređaj Tablet PC računara, olovka (tzv. stylus) i LCD ekran osetljiv na dodir, u Windows XP TE je implementiran engine za prepoznavanje rukopisa. Na žalost, u našim uslovima sistem nije baš preterano upotrebljiv, jer je podrška zaokružena sa nekoliko najvećih svetskih jezika, a izrada npr. srpske verzije bi za “Microsoft” bila verovatno u ovom stadijumu neisplativa, pa je i ne treba očekivati uskoro. Npr. izgubili smo strpljenje pokušavajući da pravilno upišemo reč “kompjuter” (sistem bi uvek izbacivao neku “nebulozu” na engleskom jeziku), dok bi reč “Microsoft” prepoznao kakvim god rukopisom da je napišemo (štampano, pisano). Šalu na stranu, ali čini nam se da je podrška za engleski jezik solidno odrađena.
Kao “prva pomoć” može se aktivirati i virtuelna tastatura, koja će na ekranu emulirati pravu tastaturu, a ukoliko Vam ni to ne pomogne, onda možete uključiti i pravu tastaturu i miša (računar ima na sebi USB portove). Podrška za prepoznavanje govora, je očigledno u povoju, a današnji računari su skromnih resursa za takav poduhvat, pa ne treba previše očekivati da će se brzo ostvariti u stvarnom životu scenario sa svemirskog broda Enterprize.
Razlike između Professional/Home i Tablet PC Edition verzija Windows XP sistema se ne završavaju naravno na tome. Tu su još i programi specifični za Tablet PC okruženje: Sticky Notes, Windows Journal i igra InkBall, a iz samog naziva tih aplikacija možete naslutiti o čemu se radi.
Tako, Sticky Notes predstavlja svojevrsni podsetnik u koji možete memorisati tekstualne ili glasovne poruke, koje će Vas podsećati na neku obavezu ili značajan događaj. Ne treba ponovo napominjati da se tekst unosi stylus olovkom pa aplikacija ima izgled samolepljivog blokčića, čije listove neki ljudi lepe npr. na vrata frižidera ili na neko drugo «prometno mesto».
Windows Journal predstavlja sistem za hvatanje beleški. Naime u program je inkorporirano nekoliko templateova pa se upotreba svodi na unos podataka u predviđena polja. Naravno, moguće je učitati i template koji ima izgled sveske (uske i široke linije :) ) i pisati i snimati takve poruke. Pored linija postoje templateovi za crtanje matematičkih funkcija i sl. Interesantna primena ovog sistema bila bi na npr. prezentacijama u kombinaciji sa projektorom.
Kada se prezentacija završi, krećete kući i usput se možete opustiti uz ni manje ni više nego InkBall. Naime radi se o igri koja po malo liči na legendarni Arkanoid, samo što ovde kuglice odbijate crtanjem linija stylusom po ekranu. Kako izgledaju te aplikacije možete pogledati na screenshot-ovima...
 


Softver je u u skladu sa opredeljenjem Microsofta da uz operativni sistem ponudi programe koji će pokriti minimum funkcija, ali se pri tome ide na pokrivanje svih aspekata upotrebe računara, pa tako i imamo programe najrazličitijih namena, koji bi trebali da omoguće da odmah po instalaciji sistema imamo mogućnost da obavljamo što više poslova bez potrebe za dodatnim programima. U trenutku kada se javi potreba za kompleksnijim funkcijama, korisniku je ostavljena mogućnost da dokupi dodatni softver. Inače zanimljivo je, kao još jedna potvrda “Microsoftovog” opredeljenja za Tablet PC koncept, da će novi Office 2003, kada se pojavi na tržištu, imati podršku i za “digitalno mastilo”.
Računar sam za sebe ne vredi mnogo, tako Windows XP TE ima podršku za sve nove tipove mreža. Tek u simbiozi sa nekom wireless javnom mrežom doći će do izražaja sve prednosti jednog ovakvog koncepta, pružajući Vam pristup Mreži gde god se nalazili, na sastanku, u kacelariji, u restoranu, kod kuće...Nama ostaje samo da, po ko zna koji put, uzdahnemo i čekamo neka bolja vremena po pitanju infrastukture, jer su wireless mreže u našim uslovima još uvek “retke zverke”...
 Fujitsu-Siemens Stylistic ST4121

Fujitsu-Siemens Stylistic ST4121

Uvidevši sve prednosti ovakvog koncpeta računara, “Fujitsu-Siemens” je odlučio da svoj novi tablet uređaj isporučuje baš sa Windows XP Tablet Edition sistemom. Naravno, lakoća upotrebe koja je zaštitni znak Microsoft XP operativnih sistema nikada nije bila od veće koristi nego na ovakvim računarima, a napredni sistemi štednje koje Windows XP sistem poseduje čine ga logičnim izborom za svaki prenosni računar.
Već na prvi pogled ST4121 odaje utisak kvalitetno urađenog proizvoda prilikom čijeg projektovanja se vodilo računa o svakoj pojedinosti. Računarom dominira 10.4” inčni ekran osetljiv na dodir, odličnih karakteristika, ali nešto slabijeg kontrasta. Posledice lošeg odziva (tzv. trailing efekat) su za ovako male ekrane slabo uočljiv problem, a FSC se potrudio da obezbedi veoma dobro osvetljenje ekrana tako da smo ekranom generalno veoma zadovoljni. Ugao gledanja je solidan, i verujemo da ne treba posebno napominjati koliko je to važno kod ovakvog računara – u skoro svakom položaju jasno ćete videti sadržaj ekrana, dok će “kibiceri” sa strane videti uglavnom nejasnu belu površinu, što će vašem radu dati posebnu dozu misticizma.
 


Nevolja je u tome, što su ovakvi ekrani konstantno izloženi dodiru (bilo stylusom ili prstima) pa je zbog toga neophodno preko njih držati zaštitnu foliju. U paketu sa ST4121 modelom smo dobili dve zaštitne folije, a verujemo da nije veliki problem obezbediti dodatne, jer je očigledno da se radi o potrošnoj robi (jednom postavljena folija se ne bi trebala skidati pre zamene novom). Medjutim, problem je što je, zbog osetljivosti samog ekrana, folija malo deblja, pa se prikaz na ekranu degradira postalvljanjem folije. Za ono kratko vreme dok smo lepili foliju na ekran uspeli smo da vidimo da je slika na ovom malenom ekranu, iako u rezoluciji 1024x768, izuzetne oštrine (što je uostalom i normalno za LCD ekrane). Međutim, zadovoljstvo je trajalo kratko, jer se već po montiranju zaštitne folije na ekran (a to je neophodno pre bilo kakvog rada sa stylus olovkom po ekranu, inače može doći do trajnog oštećenja ekrana!) oština slike pomalo “izgubila”, a slaba tačka ovog ekrana – kontrast, za nijansu se pogoršao. Ljudi iz FSC-a bi trebali da razmotre neke folije veće prozračnosti. Inače prikaz na ekranu je moguć u tzv. landscape i portrait modu kada su rezolucije ekrana 1024x768 i 768x1024, respektivno. Sama orijentacija prikaza se veoma lako bira - pritiskom na taster na samom uređaju, pa tako nema potrebe za dosadnim jurenjem raznih, sve obimnijih, menija po ekranu.
 


Kao ulazni uređaj na ovom modelu, osim ekrana, služi specijalno dizajniran aktivni elektromagnetni “Wacom” digitajzer implementiran u ekran sa specijalnom stylus olovkom koja se odlikuje malom težinom i standardnim dimenzijama. Sa preciznošću smo bili zadovoljni, jer je bila na zavidnom nivou, bilo da je u pitanju “bockanje” ikona po desktopu ili unos teksta. Ponuđeni softver će je prilagoditi kako dešnjacima tako i levorukim korisnicima. Takođe, pomoću priloženog softvera moguće je podešavati i osetljivost olovke i funkcije tastera ”klackalice” na samom stylusu.
 


Kako je vrh na stylus olovci izrađen od meke plastike (a sve u cilju neostavljanja trajnih tragova po ekranu) vremenom se može pohabati. Toga su bili svesni i projektanti iz FSC-a, pa su paketu dodali par sitnica “koje život znače”. Naime, da ne bi imali potrebu da idete kod svog prodavca po novi vrh olovke kada se stari “istroši”, u paket je ubačena i izvesna količina rezervnih. Naravno, kada se pohaba, vrh valja zameniti, a to ćete veoma lako uraditi, ako konsultujete prateće upustvo i upotrebite mali metalni prsten (vidite sliku). Kada smo već kod stylusa, da ga ne bi izgubili možete ga povezati priloženom vezom za samo kućište Tablet-a tako da ne morate razmišljati gde ste ga zaturili i preturati kancelariju/radnu sobu u potrazi za istim. Inače ekran, kao što smo već naveli, reaguje samo na pokrete stylusa pa bilo kakvo bockanje ikonica prstima će imati za posledicu samo prljanje ekrana, bez vidljivih korisnih efekata.

Fujitsu-Siemens Stylistic ST4121 II deo


Zagledajući dalje ovog mališu, ne možemo da ne izrazimo divljenje pred dometima nove tehnologije. Naime, autor teksta je pre nešto više od godinu dana bio ponosni vlasnik konfiguracije sa Intel PIII Coppermine procesorom na 933 MHz sa glomaznim 17” ekranom u rezoluciji 1024x768. Sada opet imam priliku da se susretnem sa skoro istom mašinom, ali ovog puta teškom svega 1.4 Kg, a pri tome neuporedivo bolje opremljenom! Dakle kao što i naslućujete, kao srce sistema odabran je Intel PIII-M procesor na 933 MHz sa SpeedStep tehnologijom što u praksi znači da će njegova brzina varirati u zavisnosti od trenutnih potreba (u BIOS-u računara je moguće isključiti SpeedStep tehnolgiju), a sve u cilju uštede onoga što je najslabija tačka prenosnih računara – baterija. Sam procesor je izrađen u 0.13m procesu izrade, dakle upotrebljeno je ULV Tualatin jezgro (Ultra Low Voltage). Kao posebnu zanimljivost navodimo da je količina drugostepenog keša čak 512k što je bila karkateristika PIII-S procesora. Baš na primeru mobilnih računara se najbolje vidi koliko je vremešna P6 arhitektura bila dobra, a u prilog tome ide i podatak da je Banias jezgro oko kojeg je organizovan Pentium-M procesor (sastavni deo Centrino kompleta) kombinacija Netburst arhitekture i stare P6 arhitekture. Sam procesor radi na magistrali od 133 MHz što je bio standard za poslednje generacije PIII procesora, a računar je opremljen sa 256 MB PC133 SDRAM memorije koja se može lako prošitiri do kapaciteta od 768 MB ubacivanjem odgovarajućeg memorijskog modula u slot do koga se dolazi otvaranjem poklopca na donjoj strani kućišta. Radom računara upravlja Phoenix BIOS koji ima standardne opcije za ovaj tip računara, a mi smo potražili, i naravno nismo našli, overklokerske opcije :)
U toku rada računar se nije preterano zagrevao, što je možda i posledica toga da su sa svih strana implementirani ventilacioni otvori, a najveći deo toplog vazduha se izbacuje preko otvora sa gornje strane računara. Sam ventilator koji je zadužen za cirkulaciju vazduha menja broj obrtaja u zavisnosti od temeprature i u normalnim uslovima se ne čuje, a i kada se aktivira to je neuporedivo tiše od bilo koje stone mašine i traje jako kratko.
 


Za grafiku je zadužen sam čipset, a on je u ovom slučaju specijalno dizajnirani mobilni čip-set 830MG kojeg nismo imali prilike da vidimo na klasičnim desktop konfiguracijama. Inače, računar ima podršku i za dvomonitorski rad. Iz control panela se može podesiti šta će biti primarni monitor (ugrađeni ekran ili eksterni monitor). Dodavanjem tastature, miša i npr. docking stationa možete imati i kompletan stoni računar!
 


Za zvuk je zadužen SigmaTel AC97 codec čip, koji se svojim mogućnostima ne izdvaja iz proseka, ali to kod ovakvih mašina nije nikakva mana. Kapacitet od 60 GB prostora za vaše podatke obezbediće Vam specijalni 2.5” Toshiba HDD koji je obložen specijalnim materijalom koji treba da apsorbuje potrese i toplotu, i tako produži životni vek uređaja i poveća sigurnost vaših podataka, što je u celoj priči i najvažnije.
Kako živimo u vremenu masovnih komunikacija, računar koji nije povezan sa Mrežom nema veću upotrebnu vrednost. Naravno, to su znali i ljudi iz FSC-a pa su ovaj sistem oplemenili zaista velikim mogućnostima za povezivanje. Na našim podnebljima, kada su Internet veze u pitanju, još uvek je “alfa i omega” stari “dobri” modem, pa će ovaj Tablet PC odgovarati i nama. Naime, integrisan je odličan Lucent/Agere 56k modem sa podrškom za V90 standard. Lucent modemi su poznati po tome da se odlično snalaze sa najrazličitijim telefonskim centralama, tako da smo u Beogradu na centrali čiji broj počinje sa 3 (sedmocifreni broj) uspostavljali u par navrata vezu na fantastičnih 53.2 kbps, a na analognoj centrali rezultat je bio, naravno, lošiji, ali nikako neupotrebljiv – 46.6 kbps! Naravno, na Zapadu korisnici ovakvih računara, ne obraćaju mnogo pažnje na modem, već na to kakvi mrežni adapteri postoje u samom uređaju. Da je ovo pravi proizvod i za njih svedoči postojanje bežičnog mrežnog adaptera po 802.11b standardu, i standardnog Ethernet 10/100 Base-T adaptera. Da bi se maksimalno produžio životni vek baterija, postoji i mali prekidač kojim se wireless adapter isključuje dajući, Vam dodatnih 10-15 minuta autonomije u radu. Priključci su izvedeni po ivici računara i ima ih zaista mnogo...
 


Prvo se uočava slobodno mesto u koje ćete odložiti stylus olovku kada je ne koristite. Odmah do nje dominira PC card slot koji je standard u svetu prenosnih računara kada su proširenja u pitanju. Da bi ste ostvarili vezu sa Vašim kućnim računarom možete koristiti IR vezu, a senzor je izveden odmah do PC card slota. Dva USB porta koja se nalaze na računaru će poslužiti za povezivanje tasture i miša (USB 1.1 standard), a priključci za mikrofon i slušalice će omogućiti i da uživate u kvalitetnijem zvuku dok gledate neki film ili slušate muziku u digitalnom obliku. Tastaturu je moguće “povezati” i preko dodatnog IR porta za bežičnu tastaturu koji se nalazi sa prednje strane računara pored zvučnika (FSC ima u ponudi odgovarajući model). Na samoj ivici ove strane nalazi se IE1394 mini džek tj. firewire. Okrenemo li Tablet i pogledamo li njegovu drugu ivicu, nećemo zateći ništa manje priključaka nego na prethodnoj. Tu su priključci za: telefonsku liniju, mrežni kabl, 15-pinski D-Sub konektor ukoliko želite da koristite eksterni monitor ili projektor, sigurnosni slot, i konektor za adapter tj. punjač baterija. Baterija je inače kvalitena litijum-jonska, kapaciteta 4000 mAh i obezbediće Vam oko četiri sata autonomije od dodatnih izvora napajanja što je zaista sjajno! U praksi je baterija trajala nešto više od 3.5 časova, tako da bi se moglo reći da je taj podatak u skladu sa specifikacijom. Naravno potrošnja zavisi i od upotrebe, a kao što smo več naveli prepoznavanje npr. rukopisa je operacija koja zahteva veliko angažovanje resursa.

Fujitsu-Siemens Stylistic ST4121 karakteristike

Radi preglednosti sve karakteristike ćemo sintetizovati u tabelu...
 

Procesor
- Intel Pentium III 933 MHz – ULV 512k L2
Memorija
-256 MB PC133 SDRAM (Max. 768 MB)
Čipset
- Intel i830GM
Grafika
- Intel 830GM grafičko jezgo (deli sistemsku memoriju, max. 48 MB)
Ekran
- 10.4 inča, podrška za višemonitorski rad
Hard disk
- Toshiba MK6021GAS - ATA100
Zvuk
- SigmaTel AC97 3D Audio Codec
Modem
- Agere 56k, V90
Mreža
- Ethernet 100 MBps i IPrism Wireles 802.11b adapter
Dodatni priključci
- USB, Firewire, PC Card, Mic, Aux, DSub, IR
Baterija
- Li-Ion, 6 Cell, 4000 mAh
Dimenzije (mm)
- 301x220x23
Težina
- 1.45 Kg
Operativni sistem
- Windows XP Tablet PC Edition
Cena
~ €

Na lepo dizajniranom okviru ekrana, nalazi se nekoliko nekoliko grupa tastera od kojih se nekima mogu dodeljivati različite funkcije pomoću pratećeg softvera...
 


Osim upravljačkih tastera, svoje mesto na gornjoj strani kućišta našli su još i otvor skromnog zvučnika, tasteri za navigaciju (“klackalice”), mikrofon, taster za paljenje računara i signalne diode koje vas obaveštavaju o stanju baterija, i radu hard diska. Inače, kapacitet baterija se može proveriti i klikom na odgovarajuću ikonicu u systray-u računara...
 


Od dodatne opreme u paketu sa nalazi još i punjač za baterije i kablovi koji odgovaraju različitim električnim mrežama, nekoliko priručnika, komplet zaštitnih folija, stylus sa pratećom opremom, kratko upustvo za Windows XP itd...
 Na žalost, uz računar se standardno ne isporučuje docking station, tako da se kao problem nameće nedostatak CD-ROM/CD-RW/DVD-ROM uređaja. Nedostatak se delimično može nadoknaditi upotrebom nekog od, sve popularnijih, USB drajvova. Mi smo nedostatak CD-ROM uređaja nadomestili umrežavanjem računara sa stonom konfiguracijom. Takvo rešenje može biti zgodno, jer npr. lako možete obavljati sinhronizaciju podataka sa Vašim kućnim računarom, a kada krenete na “teren” samo otkačite mrežni i napojni kabl i stavite u torbu svoj Tablet PC. Dakle, ne bi bilo loše nabaviti neku specijalno dizajniranu torbu za ovakav tip računara, jer ekran nema nikakvu zaštitu tako da je direktno izložen eventualnim udarcima, što može dovesti do trajnih oštećenja istog.

Prateći softver

Prateći softver

Pored već prikazanog softera, koji je integralni deo Microsoft Windows XP Tablet PC Edition sistema, “Fujitsu-Siemens Computers” je dodao i par, uglavnom upravljačkih, aplikacija kojima ćete rad prilagoditi svojim afinitetima. Većini tih programa pristupa se preko Contorol Panela (Kontrolna Tabla) i nude podešavanja npr. osvetljenja ekrana, osetljivosti stylusa, dodeljivanje posebnih funkcija tasterima na računaru ili olovci, podešavanje parametara vezanih za integrisanu grafiku itd...
Opisivanje svake funkcije pojedninačno nema previše smisla, ako se ima u vidu da je upotreba veoma jednostavna pa ćemo ovom prilikom navesti funkcije koje se nama čine najvažnijim...
 Autonomiju u radu možete povećati definisanjem režima štednje energije, pa je tako moguće podesiti kako će se računar ponašati kada je priključen na električnu mrežu, a kako će se ponašati kada energiju crpi iz baterija. Jedan od većih potrošača kod ovakvih računara je i sam ekran, tačnije njegovo pozadinsko ovetljenje. I za taj parametar je moguće posebno definisati intenzitet osvetljenja kada je računar isključen sa električen mreže i kada je povezan na nju.
Da bi komfor u radu bio što veći, potrebno je konfigurisati ulazne uređaje, a pod time se misli na definisanje načina za ostvarivanje nekih sistemskih akcija (dvoklik, desno dugme miša i sl.), ali i na osetljivost i kalibraciju stylus olovke i sl. Takođe moguće je posebno definisati kako će se pojvaljivati meniji na ekranu u zavisnosti od toga kojom rukom koristite stylus. Ovu opciju posebno pozdravljamo, jer je rad na početku bio pomalo nezgodan. Naime računar je “po defaultu” bio podešen za dešnjake, a autor teksta piše levom rukom. To je važno, da Vam se meniji ne bi pojavljivali ispod ruke dok držite stylus. Podešavanja vezana za wireless mreže su, mogli bi reći, standardna za ovaj tip uređaja i omogućavaju Vam da na najbolji način podesite parametre vaše konekcije kao što su parametri mrežnog protokola, enkripcija i sl...

Utisci...

Utisci o radu

Teško da bismo mogli na nešto da se požalimo tokom rada sa jednim ovakvim računarom. Stylus i uopšte način rada na tabletu zahtevaju izvestan period prilagođavanja, ali svaki ponosni vlasnik nekog PDA uređaja će se složiti da je upotreba izuzetno jednostavna nakon početnog perioda prilagođavanja. Čovek se lako navikava na dobre stvari, pa smo se i mi tako navikli na stylus i touch-screen ekran posle svega par sati rada. Mnoge zadatke smo stylusom obavljali i brže nego mišem, kao da radimo sa Tablet PC-jem godinama. Uostalom, zar takav način rada na desktopu i nije prirodniji u odnosu na miša? Zamislite situaciju da je “Apple” kada je dizajnirao Lisa-u (prvi komercijani računar koji je imao pointing uređaj koji bi se mogao nazvati mišem) imao na raspolganju touch screen i miša po istoj ceni - ne verujemo da bi se odlučio za miša! Pošto smo par dana radili isključivo pomoću stylusa, priključivanje miša nas je samo podsetilo koliko nepotrebnih pokreta pravimo dok radimo na računaru na konvencionalni način. Ni jedan miš ne može pružiti tu brzinu u radu.
Međutim uvek postoji ono “ali”...Kucanje teksta predstavlja u našim uslovima (dakle, bez podrške za srpski jezik) nepremostivi problem, pa je i “najobičnije” otvaranje web strane predstavljalo ne preterano prijatno iskustvo, da ne pričamo kako izgleda poseta npr. ICR kanalu preko tableta, bez tastature :) . Ipak, unos teksta ne engleskom jeziku je korektan, ali se i tu dešavalo da se ponekad pogrešno prepoznaju neke reči, mada to zavisi i od rukopisa - autor teksta je odavno olovku zamenio tastaturom...Za bilo kakav unos teksta preporučujemo, ipak priključivanje neke USB tastature (PS/2 portovi se nalaze na docking stationu, koji se ne isporučuje u osnovnom paketu), a na tržištu se može naći zaista puno modela tako da možete izabrati neku koja će dimenzijama odgovarati Tablet PC-ju.
Posebno nam se dopala zavidna autonomija u radu, pa se i po toj karakteristici Tablet svrstava između notebooka i PDA uređaja. Naravno, treba biti umeren, pa isključiti uređaje koje ne koristite i podesiti sistem u režim štednje u zavisnosti od uslova pod kojima radi. Jedva čekamo da vidimo modele bazirane na “Intel” Centrino tehnologiji koja, po iskustvima stranih kolega, donosi respektabilno povećanje autonomije rada, uz još bolje performanse u odnosu na trenutne PIII-M procesore, a posebno u odnosu na, za mobilne uređaje, neprilagođenu NetBurst arhitekturu. Naime, kako stvari stoje, praktično je neizvodljivo dizajnirati jedan ovakav računar baziran na P4-M procesoru, što zbog visoke toplotne disipacije, što zbog enormne potrošnje P4 procesora. To i ne treba previše da zabrinjava, jer P4-M ionako ne nudi spektakularne performanse, pa jedan takav računar i ne nudi drastično poboljšanje u odnosu na staru P6 arhitekturu na kojoj je baziran PIII procesor. Korisnici mogu birati između performansi i autonomije u radu, ali mi mislimo da je kod mobilnog računara važna upravo mobilnost koja se gleda kroz prizmu autonomije od električne mreže. Zašto ovo govorimo? Mnogi korisnici, pre svega, gledaju performanse centralnog procesora, verovatno poučeni iskustvima sa desktop računara. Retko kada se uzima u obzir da su performanse današnjih mašina dosta premašile softver koji je za njih pisan pa će tako i neki, uslovno rečeno, stariji procesor sasvim dobro odraditi veliku većinu poslova koje se ste mu namenili. Tu naravno ne mislimo na neki stari prenosni računar, jer osim što napreduju procesori, memorije, grafički čipovi, nareduje i tehologija izrade baterija, pa tako nude sve veće i veće kapacitete u manjem pakovanju. Baš zbog toga, ne treba odmah otpisati neku novu mašinu koja radi na duplo manjem taktu od vaše stone mašine kao neupotrebljivu, jer u kombinaciji sa savremenim rešenjima (koja su svakako implemenitrana u ovom Tablet PC računarau) imaćete ono što je za prenosni računar najbitnije – autonomiju u radu.
Evo i nekih rezultata dobijenih u popularnim benchmark programima...Rezultati testova u programima PC Mark 2002 i SiSoftware Sandra Max3 Pro, kada je računar bio povezan na električnu mrežu (takt procesora 933 MHz, FSB133).
 


Naravno cela priča iz poslednjeg pasusa pada u vodu, ako se računar kupuje za igrice, ali naprava od skoro 2000 evra svakako ne bi trebala da bude (samo) igračka.
Klasičan PC je več pomalo demode, a prenosni uređaji grabe krupnim koracima napred i dostižu prodaju do sada neprikosnovenih desktop računara. Tržište traži novitete, a i u tim uslovima ovakvi uređaji pogađaju centar mete i pitanje je vremena kada ćemo ih gledati mnogo češće u našem okruženju. Sve je više modela, a to može značiti samo jedno - pad cena, a to je u krajnjoj liniji ono što svi očekujuemo. Jednostavno prenosni računari imaju veći spektar primena od do sada dominantnih desktop sistema uz manje kompromise u odnosu na PDA uređaje.
Možemo rezimirati da je “Fujitsu-Siemens Computers” sa ovim računarom uspeo da opravda svoj renome proizvođača izuzetno pouzdanih i kvalitetnih sistema. Rad sa Stylistic ST4121 modelom je bio pravo zadovoljstvo tako da nam ostaje samo da sačekamo neka bolja vremena ili pad cena ovih uređaja, pa da se u potpunosti predamo čarima novih tehnologija. Do tada, “uživaćemo” uz naše velike monitore i glomazna kućišta iz kojih se čuje hor kulera koji kao da se utrkuju koji će nam pre privući pažnju, a posao na računaru vezivaćemo isključivo za radnu sobu...

Fujitsu Siemens Tablet PC za potrebe testiranja ustupio "Pakom"
 

Test: Gericom Notebook računari

Test: Intel Centrino

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109