Greška

Došlo je do greške.

Test: Freecom External Data Storage

31.05.2007 15:40 | 0 Hardver
Test: Freecom External Data Storage

Proizvodi kompanije Freecom Technologies konačno su stigli i na naše tržište. Ovom prilikom smo na test dobili najnovije predstavnike eksternih solucija za skladištenje podataka u Freecom realizaciji. Kakav je kvalitet izrade, kakve su performanse ovih uređaja i kakvi su naši utisci?
Darko Angeleski

Freecom External Data Storage

Zahvaljujući kompaniji Direct Link koja je prošle godine postala zvanični distributer proizvoda ugledne holandske kompanije Freecom Technologies, ovoga puta imamo ekskluzivnu priliku da se družimo sa novom generacijom Freecom proizvoda namenjenih eksternom skladištenju podataka. Eksterna „storidž“ rešenja ranijih godina na ovim prostorima nisu bila previše popularna što zbog visoke cene - što zbog apsolutne dominacije desktopa, ali situacija se postepeno menja kako se sve veći broj korisnika okreće ka mobilnim platformama. Postoji još jedan aspekt koji se ne sme zanemariti, a to je bezbednost kritičnih korisničkih podataka kod savremenih računara. Gigabajti se svakodnevno množe, optički disk je odavno postao tesan, a stepen sigurnosti maksimalno umanjen. Dodati još jedan disk u desktop računar je svakako najlakši i najjeftiniji metod, ali on nije najbolje rešenje. Dopunski disk i dalje radi u identičnom okruženju zajedno sa nizom drugih komponenti i zavisi od istog napajanja. Eksterni sistem se nameće kao prirodan izbor kada je potrebno brzo, jednostavno i pouzdano obavljati periodični bekap.

Freecom External Data Storage logo

O kompaniji Freecom prosečan građanin Srbije zna vrlo malo ili ono što je verovatnije - gotovo ništa. Ovaj proizvođač, koji prvenstveno operiše na tržištu Zapadne Evrope već punih 18 godina, uspešno posluje u oblasti eskternog skladištenja podataka (eksterni hard-diskovi, flash diskovi, optički uređaji, tape-loaderi), ali je poslednjih godina proširio svoj proizvodni portfolio i na multimedijalne uređaje vrhunskog kvaliteta (portabl MediaPlayer-i sa ugrađenim hard-diskom, DVB-T tjuneri) i internet komunikaciju (Skype telefoni) i na taj način dodatno učvrstio svoje pozicije na izuzetno zahtevnom evropskom tržištu, koje osim pristupačne cene traži i vrhunski kvalitet izrade i usluge. Sedište kompanije Freecom nalazi se u Delft-u (Holandija), a poseduje R&D centar kao i predstavništvo u Berlinu (Nemačka) koji poslednjih godina predstavlja težište kompanije, kao i predstavništva u UK, Francuskoj, Švajcarskoj i USA. Vizija ove kompanije ogleda se u usavršavanju portabl (prenosivih) uređaja za skladištenje velikih količina podataka i njihov pristup gde god se korisnik nalazio.

Za početak našeg druženja sa ovom kompanijom predstavićemo vam tri različita storage rešenja koja su svrstana u tri različite kategorije: DataTank 500 (nagrađen IF Product Design nagradom 2007. za dizajn), Hard Drive Pro 500, kao i simpatični ToughDrive Pro 120.

Freecom DataTank 500

Freecom DataTank 500

Freecom DataTank 500 je deo DataTank serije eksternih sistema za skladištenje podataka namenjenih profesionalnoj poslovnoj ili naprednoj kućnoj upotrebi. Reč je o izuzetno masivnom i elegantno dizajniranom aluminijumskom kućištu u kome su smeštena dva 7200 rpm hard diska koja možete povezati u jedan od RAID modova prema potrebi: RAID 0 (striping, maksimalne performanse i kapacitet), RAID 1 (mirroring, maksimalna pouzdanost uz dvostruko manji kapacitet) i klasični režim (oba diska se prijavljuju nezavisno u sistemu). RAID kontroler je integrisan u sam uređaj i sve funkcioniše potpuno transparentno za krajnjeg korisnika.

Freecom External Data Storage pakovanje
Freecom External Data Storage instalacion disk

U pakovanju su prisutni svi neophodni kablovi za interkonekciju, kao i odgovarajući napojni adapter sa pripadajućim konektorima.

Freecom DataTank 500 hard disk - prateca oprema
Freecom DataTank 500 hard disk - prateca oprema

DataTank 500 je vrlo kompaktan, obzirom na činjenicu da sadrži dva standardna 3.5" hard-diska koja su unutar kućišta postavljena vertikalno. U konkretnom slučaju, reč je o Samsung SP2504C modelima iz SpinPoint P120 serije (SATA II, 7200 rpm, 8 MB keša). Na prednjem panelu koji je izrađen od čvrste deblje plastike nalazi se jednostavni indikator kapaciteta "500 GB", dugme za aktiviranje 128-bitne AES (Advanced Encryption Standard) enkripcije (o tome nešto kasnije u poglavlju o softveru), kao i dugme za jednostavnu sinhronizaciju podataka. Indikatori su osvetljeni prijatnim pozadinskim plavim LED osvetljenjem koje, osim upečatljivog vizuelnog efekta, omogućava i orijentaciju u mraku. Iznad ovih tastera smešteni su otvori za ventilaciju, obzirom da se diskovi unutar kućišta mogu prilično ugrejati prilikom intenzivne upotrebe.

Freecom DataTank 500 hard disk
Freecom DataTank 500 hard disk

Na donjoj strani nalaze se četiri gumena odstojnika, dok je na gornjoj strani neupadljivo utisnut "Freecom" logo.

Freecom DataTank 500 hard disk slika
Freecom DataTank 500 hard disk logo

Na poleđini uređaja smešten je tihi rashladni ventilator koji se relativno retko automatski uključuje (i isključuje) po potrebi, kao i niz neophodnih konektora. Od dna ka vrhu poređani su: DIN priključak za napajanje, dva FireWire 800 (IEEE 1394b) konektora, FireWire 400 (IEEE 1394a) konektor, USB 2.0 (Type "B") konektor. Iznad je smešten i mikro-taster koji služi za manuelno isključivanje uređaja. U donjem desnom ćošku ispod ventilatora smeštena je i Kensington brava za zaključavanje tj. "vezivanje" uređaja za neki nepokretni predmet (npr. masivni sto, radijator i slično).

Freecom DataTank 500 hard disk konektori na polodjini
Freecom DataTank 500 hard disk kuler

DataTank 500 je izuzetno kvalitetne izrade, kućište je vrlo kompaktno i čvrsto, obrada je na izuzetno visokom nivou, a kombinacija crne plastike i sive nijanse aluminijuma čine idealni spoj. Adapter je savremenog prekidačkog tipa, ali ipak nešto većih gabarita jer treba napojiti dva 3.5" hard-diska i prateću elektroniku. DataTank nije namenjen mobilnoj upotrebi u klasičnom smislu; uređaj je prvenstveno namenjen stacionarnoj primeni u poslovnom okruženju (pored ostalog i zbog visoke cene), uz povremeni transport prema potrebi. Može se koristiti kao individualni drajv i proširenje za npr. notebook, ali može služiti i kao deljeni drajv u okviru mreže.

Freecom DataTank 500 hard disk nacin povezivanja

Kao što je ilustrovano na gornjoj slici, sve što inicijalno treba uraditi je priključiti DataTank na računar, povezati i uključiti adapter i osnovna primena već može da počne. DataTank je u funkcionalnom smislu kompleksniji u odnosu na druga dva modela koja smo testirali ovom prilikom, tako da je poželjno instalirati softverski paket, mada je uređaj inicijalno već konfigurisan kao RAID 0 i preformatiran u NTFS fajl sistem koji omogućava maksimalni komfor kod Windows korisnika. Korisnici MacOS X platformi će po priključivanju drajva konvertovati particiju u HFS+ sistem, dok se Windows korisnici moraju okrenuti 3rd party alatima ukoliko im je potrebna i FAT32 particija (o tome nešto kasnije). Na instalacionom disku se nalazi Freecom Personal Media Suite koji nudi jednostavne opcije za sinhronizaciju podataka, bekap i enkripciju. Takođe, uz posebno prilagođenu verziju PMS-a, dobijate i mogućnosti konfigurisanja diskova u odgovarajući RAID niz. Sve je maksimalno transparentno sa pretpostavkom da krajnji korisnik nije upoznat sa RAID terminologijom, tako da se i potpuni početnici lako mogu snaći. Uređaj se automatski uključuje i gasi zajedno sa sistemom na koji je povezan, ali ga u svakom trenutku možete i manuelno isključiti preko tastera na zadnjem panelu. U toku rada uređaj proizvodi minimalnu buku, ali smo primetili da Samsung diskovi imaju "kapacitet" da prenesu snažne vibracije na radnu površinu u RAID 0 režimu.

Freecom DataTank 500 GB
DataTank 500 kapacitet*
500 GB (2 x 250 GB)
Interfejs
USB 2.0, FireWire 400, FireWire 800
HDD

2 x Samsung SP2504C SpinPoint P120 (7200 rpm, 8 MB cash)

 • Serial ATA 3.0 Gbps Interface Support
 • SATA Native Command Queuing Feature set
 • Device Initiated SATA Power Management
 • Fluid Dynamic Bearing Spindle Motor Technology
 • Staggerd Spin-up Support
 • High Speed Dual Digital Signal Processor (DSP) Based Architecture
 • NoiseGuard™
 • SilentSeek™
Dimenzije
96 x 124 x 200 mm
Masa
2.9 kg
MTBF 50.000 P.O.H.
Ostalo 128-bit Hardware AES Encryption
Acronis True Image 8 OEM Edition
CE, FCC, RoHS sertifikati, 2 godine garancije
* U ponudi su DataTank 500, 800 i 1000 modeli

Na kraju, pomenućemo i to da se uz svaki Freecom eksterni storage uređaj dobija i OEM verzija popularnog Acronis True Image programa za 'ghostovanje' tj. kreiranje imidža sistemskih diskova. O softverskim proizvodima firme Acronis zaista ne treba trošiti reči hvale, u pitanju su vrhunski alati za manipulaciju podacima i particijama, zbog čega i predstavljaju logičan izbor profesionalaca. Testirali smo priložene 8.0 OEM verzije koje, istini za volju, poseduju izvesna ograničenja u odnosu na Full izdanja, ali i OEM pruža izuzetnu funkcionalnost i udobnost i omogućava korisnicima da direktno iz Windows-a (MacOS X nije podržan) naprave bekap kopije svojih sistemskih particija direktno na Freecom drajv, a potom ih vrate u slučaju havarije. I to naravno nije sve, uz pomoć True Image-a možete mountovati (poput virtuelnog drajva) određenu verziju direktno sa Freecom diska, browsovati određeni fajl, iskopirati ga na lokalni disk i potom izbrisati virtuelni 'imidž drajv'. Pohvale za Freecom!

Freecom Hard Drive Pro 500 GB

Freecom Hard Drive Pro 500 GB

Drugi model koji smo testirali ovom prilikom je nešto manji (i jeftiniji) Hard Drive Pro koji poseduje (samo) jedan hard-disk kapaciteta 500 GB. Ovaj model je identičnog kvaliteta izrade (upotrebljeni su istovetni materijali) kao i prethodno opisani DataTank, a opremljen je USB 2.0 i eSATA (eksterni S-ATA) portovima. Za razliku od obične Hard Drive serije (bez Pro sufiksa) koja je opremljena samo USB 2.0 interfejsom, Hard Drive Pro serija stiže sa USB/eSATA ili USB/FireWire kombinacijama interfejsa. Nije nam sasvim jasno zbog čega eSATA port nije pronašao mesto i na zadnjem panelu DataTank serije koja poseduje mogućnost RAID veze, obzirom da i FireWire 800 interfejs u takvoj situaciji predstavlja "usko grlo"...

Freecom DataTank 500 hard disk pakovanje
Freecom DataTank 500 hard disk kutija

Uz Hard Drive Pro stiže instalacioni CD-ROM disk sa identičnim softverskim paketom (uključujući i Acronis TrueImage OEM), koji nudi mogućnost jednostavne sinhronizacije i bekapa. Ovoga puta ne postoji mogućnost AES enkripcije podataka, što je neminovno uticalo i na cenu modela, ali je implementiran softverski Secure&Compress metod automatske kompresije i zaštite fajlova lozinkom (i o ovome više detalja kasnije).

Freecom DataTank 500 hard disk accesories
Freecom DataTank 500 hard disk instalation disk

Na prednjem panelu se nalazi istovetni "500 GB" indikator, kao i dva tastera za automatsku sinhronizaciju i power taster/indikator. Tasteri su i u ovom slučaju prijatno osvetljeni pozadinskim plavim diodama.

Freecom Hard Drive Pro 500 GB
Freecom Hard Drive Pro 500 GB slika

Na poleđini uređaja je i ovde prisutan rashladni ventilator koji se automatski kontroliše. U idle režimu i kod periodične upotrebe ovaj fan je uvek isključen i sve do pred kraj našeg testa pomislili smo da čak nije ni ispravan :)

Freecom Hard Drive Pro 500 GB prednji dugmici
Freecom Hard Drive Pro 500 GB konektori i hladnjak

S leva na desno prisutni su eSATA, USB 2.0 i DC konektori. U desnom donjem uglu smeštena je Kensington brava. Priloženi napojni adapter je dvostruko manji u odnosu na prethodni model i povezuje se standardnim DC džekom. Hard Drive Pro je fabrički preformatiran u FAT32 fajl-sistem što vam garantuje maksimalnu cross-platform kompatibilnost između Windows, MacOS ili Linux operativnih sistema. Po povezivanju i pritisku Power tastera, drajv je spreman za rad čak i bez instalacije pratećeg softvera kao klasični mass-storage drajv. Uređaj je izuzetno tih u radu, a kasnije ćemo se pozabaviti i konkretnim performansama.

Freecom Hard Drive Pro 500 GB
Hard Drive Pro 500 kapacitet*
500 GB
Interfejs**
USB 2.0, eSATA
HDD Serial ATA 3.0 Gbps interface support,
Low Power consumption, NCQ support
Dimenzije
180 x 48 x 145 mm
Masa
1.4 kg
MTBF 50.000 P.O.H.
Ostalo Acronis True Image 8 OEM Edition
CE, FCC, RoHS sertifikati, 2 godine garancije
* U ponudi su modeli od 250, 400 i 500 GB
** U ponudi su USB/eSATA ili USB/FireWire verzije

Freecom ToughDrive Pro 120 GB

Freecom ToughDrive Pro 120 GB

Poslednji i najsimpatičniji uređaj na testu nosi naziv ToughDrive Pro. Ovaj "čvrsti" mališa predstavlja pravo malo dizajnersko čudo i poseduje 2.5" hard-disk kapaciteta 120 GB spakovan u specijalno kućište obloženo mekom elastičnom silikonskom gumom. Težak tačno 175 grama ne predstavlja praktično nikakav teret u džepu od košulje, torbi za dokumenta ili notebook, a svojim velikim kapacitetom zadovoljava i najzahtevnije korisnike. Freecom tvrdi da uređaj može "preživeti" pad sa visine od 2 metra na ravnu površinu bez posledica - verujemo, nismo probali :)

Freecom ToughDrive Pro 120 GB kutija
Freecom ToughDrive Pro 120 GB pakovanje

Upotrebljeni disk u konkretnom modelu na testu je Fujitsu MHW2120BH koji se može sresti i na mnogim notebook računarima. Kako su proizvođači ovladali Perpendicular Magnetic Recording (PMR) tehnologijom, ni kapacitet 2.5" diskova danas nije više za potcenjivanje. Inače, ToughDrive Pro se trenutno može naći i u 80 i 160 GB izvedbi, a kada već pominjemo velike brojeve Samsung je nedavno predstavio svoju novu mobilnu M5 seriju sa neverovatnim kapacitetom od 250 GB!

Freecom ToughDrive Pro 120 GB accesories
Freecom ToughDrive Pro 120 GB povezicanje

Pakovanje je sasvim prikladno ovakvom portabl uređaju. Kako unutrašnji disk sa sve pratećim USB-SATA interfejsom troši nešto manje od 2.5 W energije, nije potrebno dodatno napajanje u većini situacija. Naime, strujni kapacitet 5V USB porta tipično iznosi 500 mA, što je sasvim dovoljno za napajanje unutrašnjeg diska. U slučaju da naiđete na konfiguraciju/ploču koja ne može isporučiti dovoljnu snagu (ili je reč o pasivnom habu sa nekoliko paralelnih potrošača), predviđen je i DC priključak za spoljni adapter koji nije uključen u osnovni paket.

Freecom ToughDrive Pro 120 GB izgled
Freecom ToughDrive Pro 120 GB povezivanje usb

Kao što i možete videti sa slika, kućište je zaista elegantno i veoma kvalitetno, inače na gumi se ne sakuplja prašina niti ostaju vidljivi otisci. U poseban žljeb integrisan je i USB konektor sa plavom LED diodom na savitljivom gumenom nastavku. Ovo će vas definitivno rešiti uobičajenih izgovora "zaboravio sam kabl" kada posetite prijatelja na čašicu razmena :) U unutrašnjem kanalu smešten je i minijaturni magnet koji će privući metalni deo konektora i osigurati ga od potencijalnog ispadanja tokom transporta. Dakle, na sve se mislilo!

Freecom ToughDrive Pro 120 GB konektovanje
Freecom ToughDrive Pro 120 GB

U pojedinim situacijama nije praktično ili moguće direktno povezati drajv na računar, pa je uz isti ponuđen i odgovarajući produžni kabl. ToughDrive je, kao i HDPro, formatiran u FAT32 i momentalno je spreman za upotrebu. Karakteriše ga virtuelno bešumni rad, uz sasvim nizak nivo vibracija (osećaju se tek kada prislonite dlan).

Freecom ToughDrive Pro 120 GB
ToughDrive Pro kapacitet*
120 GB
Interfejs
USB 2.0
Dimenzije
140 x 80 x 19 mm
Masa
175 gr
Ostalo Acronis True Image 8 OEM Edition
CE, FCC, RoHS sertifikati, 2 godine garancije
Integrated USB Cable, Bus-Powered, Shock-Resistant
* U ponudi su ToughDrive Pro 80, 120 i 160 GB modeli

Freecom Personal Media Suite

Freecom Personal Media Suite

Freecom Personal Media Suite (PMS) predstavlja jednostavan skup funkcija koje vam mogu olakšati upotrebu tek kupljenog hardvera i podići njegovu funkcionalnu vrednost na jedan znatno viši nivo. U prvom delu pozabavićemo se Personal Media Suite softverom koji dolazi uz sva tri uređaja i čije su opcije potpuno identične, dok se drugi deo poglavlja odnosi isključivo na DataTank, obzirom na dodatne funkcije koje uređaj podržava.

Freecom ToughDrive Pro 120 GB

Freecom Sync

"Freecom Sync" je u osnovi ništa drugo nego Microsoft Briefcase. Ukoliko ne znate šta je Briefcase i kako se koristi, a pri tom ste korisnik nekog od Microsoft operativnih sistema, savetujemo vam da pročitate Help fajl vašeg OS-a :)

Freecom ToughDrive Pro 120 GB
Freecom ToughDrive Pro 120 GB

Freecom očigledno nije želeo da izmišlja "toplu vodu", te je već iskoristio implementiranu funkciju Windows operativnih sistema. Briefcase folder se automatski kreira u root-u drajva i u njemu smeštate kopije vaših originalnih dokumenata sa npr. glavnog sistemskog diska računara koji koristite na poslu. Kada je vreme za povratak kući, ponesete sa sobom Freecom drive, na računaru kod kuće nastavite sa modifikacijom Briefcase foldera (vrlo je važno da dokumenta iz Briefcase fodlera ne premeštate na drugu lokaciju kućnog računara, jer time prekidate referentnu putanju sa originalima na računaru na poslu), a sutradan ujutru po prvom povezivanju Freecom drive-a na računar u firmi, PMS softver automatski pokreće jednostavnu sinhronizaciju koja je ilustrovana na gornjoj slici. Briefcase je u osnovi veoma jednostavan sistem sinhronizacije, ali postoje i napredniji alati za sinhronizaciju koji se, doduše, posebno kupuju.

Freecom Secure & Compress

Secure & Compress je enkripcija i usput kompresija datoteka koje se po želji smeštaju u Secure & Compress folder (simbolično prikazan u obliku katanca). Reč je o softverskoj kompresiji i enkripciji koja se automatski odvija u pozadini i koja opterećuje sistemski CPU, tako da treba izbegavati velike datoteke jer procedura može potrajati. Svi fajlovi su vidljivi, ali se morate ulogovati preko PMS softvera da biste ih otvorili. Postupak dekompresije i dekripcije svodi se na unošenje lozinke po priključivanju drajva (lozinka je validna sve dok je Freecom drajv operativan) i prevlačenja kriptovanih fajlova u neki regularni folder na lokalnom disku (npr. desktop kao što je ilustrovano u animaciji).

Freecom ToughDrive Pro 120 GB privatnost
Freecom ToughDrive Pro 120 GB nacin koriscenja

Freecom Backup Software

I konačno, poslednji dodatak u okviru PMS-a je nezavisni Backup utility koji vam omogućava jednostavno bekapovanje kritičnih foldera i setovanja na vašem računaru (npr. My Documents, My Pictures itd.). Eksterna storage rešenja ovog tipa su kao stvorena za ovu namenu, jer poseduju znatno bolje brzinske karakteristike u odnosu na npr. optičke prenosive diskove, a zahvaljujći velikom kapacitetu i neuporedivo veći komfor. Postoje dva režima primene Freecom Backup-a (Wizard i Manual) koji se suštinski minimalno razlikuju u načinu rada. Backup se može obavljati inkrementno (samo promene), ili kompletno sa automatskom designacijom u vidu datuma.

Freecom ToughDrive Pro 120 GB instalacija
Freecom ToughDrive Pro 120 GB

Freecom Personal Media Suite (nastavak)

Freecom Personal Media Suite (nastavak)

Od ovog momenta funkcionalni opis PMS-a odnosi se isključivo na DataTank model(e). Kako je reč o uređaju sa RAID podrškom, postoji još jedna ikonica koja će se po instalaciji kreirati na vašem desktopu. Reč je DataTank konfiguracionom wizardu preko kojeg na vrlo jednostavni način možete konfigurisati RAID 0,1 ili klasični režim (isključen RAID), kao i posebnu enkriptovanu particiju. Sama procedura poseduje nekoliko koraka i sve se obavlja u roku od desetak sekundi:

Freecom ToughDrive Pro 120 GB

Enkriptovana particija se posebno formatira još u toku ove procedure, tako da je tokom upotrebe zauzeće procesora identično kao i kod kopiranja datoteka na regularno formatirani disk. Reč je 128-bitnom AES sistemu zaštite koji se danas smatra jednim od najsavremenijih (koristi ga USA vlada, Blu-Ray i HD DVD diskovi nove generacije itd.) Na početku morate definisati lozinku koju ćete u toku procedure uneti dvaput, a kada vam je potreban pristup fajlovima, klikom na Login ikonicu (ili taster katanca na prednjem panelu uređaja) pojaviće se sledeći prozor:

Freecom ToughDrive Pro 120 GB

Nakon unosa ispravne lozinke, u Windows Exploreru dotična particija je jasno obeležena sa DataTank Encrypted ( I: ) i pristup podacima je u potpunosti omogućen (donja ilustracija levo). Pretpostavimo za trenutak da vam je neko neovlašćeno uzeo DataTank i priključio ga na svoj računar. Ono što će on videti na svom računaru je regularna particija ( G: ), kao i "Removable Disk" ( F: ) tj. neće biti ni svestan da se na dotičnoj particiji nalaze skriveni podaci. U redu, ako je pročitao ovaj review, onda hoće :) Suština je u tome da su podaci fizički enkriptovani na disku i bez odgovarajućeg ključa nije im moguće pristupiti. Ako na sve ovo dodamo i mogućnost RAID 1 režima koji predstavlja dodatnu bezbednost podataka, postaje jasno zbog čega je ovaj sistem toliko skup. Ipak, primetili smo jedan nedostatak PMS-a koji se ogleda u tome da bilo ko ko poseduje Freecom softver (bez obzira na to da li ima ispravnu lozinku) može bez problema pokrenuti DataTank Configuration Wizard i obrisati ili redefinisati particije, uključujući i enkriptovane! Uprkos tome što su vaši podaci tehnički bezbedni, na neki način su i dalje potencijalno ugroženi i zbog toga se uvek morate oslanjati na lični bekap na npr. vašem lokalnom drajvu.

Freecom ToughDrive Pro 120 GB
Freecom ToughDrive Pro 120 GB


Na kraju ovog poglavlja, pre nego što pređemo na najinteresantnije poglavlje u testu, spomenućemo i nešto što nije vezano za PMS i što je iskusnijim čitaocima odavno poznato, ali nije loše ponoviti zbog čitalaca sa kraćim računarskim stažom. Naime, kako je reč o diskovima zaista velikog kapaciteta, korisnici će pre ili kasnije poželeti da ih izdele na manje particije. Fabrički, svi Freecom uređaji dolaze preformatirani u FAT32 odnosno NTFS fajl-sistem sa jednom Primary particijom. Međutim, Windows XP/2000 vam neće dozvoliti kreiranje FAT32 particija koje su veće od 32 GB tj. primoraće vas na NTFS sistem prilikom konverzije. U principu, ako radite isključivo pod novijim Windows platformama, NTFS je logično rešenje jer FAT32 poseduje čuveni limit od 4 GB po fajlu (neprihvatljivo kod nelinearne video montaže, npr.). Na kraju krajeva, možete kreirati manju FAT32 particiju (do 32 GB) zbog eventualne kompatibilnosti za u buduće, a ostatak diska formatirati u NTFS. Ali, ako vam to nisu krajnje namere i želite veće particije u FAT32 sistemu, morate pribeći nekom od nezavisnih alata. Naš izbor se sveo na Acronis Disk Director Suite, a na donjoj slici je prikazana ilustracija njegovog wizarda tokom postupka formatiranja DataTank 500 GB particije u FAT32.

Freecom ToughDrive Pro 120 GB test
Freecom ToughDrive Pro 120 GB test
Windows XP/2K FAT32 ograničenje
... i jedno od rešenja problema

Benchmark testovi

Benchmark testovi

Test sistem (USB 2.0 & FireWire 400)

 • AMD 64 X2 4200+ (Windsor, 90nm, 11x200 MHz)
 • MSI MS-7239 (GeForce 6150LE + nForce 430)
 • 2 x 512 MB Kingston DDR2-533 PC2-4300/266 MHz (dual channel)
 • HDD Western Digital WD3200KS

Test sistem (FireWire 800)

 • Apple MacBook Pro (Intel Core 2 Duo 2.33 GHz; 2 GB DDR2-667; Mobility Radeon X1600 256 MB; Windows XP SP2)

Freecom DataTank 500 GB (RAID 0)
Freecom DataTank 500 GB (RAID 0) test
HD Tach 3
USB 2.0
FireWire 400
FireWire 800
Random Access
19.9 ms
18.2 ms
18.0 ms
Average Read
28.3 MB/s
34.8 MB/s
59.7 MB/s
Burst Speed
31.8 MB/s
40.4 MB/s
81.7 MB/s
Grafik
SiSoft Sandra 2007
USB 2.0
FireWire 400
FireWire 800
Drive Index (Read)
27 MB/s
37 MB/s
-
Drive Index (Write)
29 MB/s
37 MB/s
-
Random Access
19 ms
18 ms
-
Grafik
-

Freecom Hard Drive Pro 500 GB
Freecom Hard Drive Pro 500 GB slika
HD Tach 3
USB 2.0
eSATA
Random Access
16.5 ms
-
Average Read
30.6 MB/s
-
Burst Speed
32.8 MB/s
-
Grafik
-
SiSoft Sandra 2007
USB 2.0
eSATA
Drive Index (Read)
30 MB/s
-
Drive Index (Write)
31 MB/s
-
Random Access
16 ms
-
Grafik
-

Freecom ToughDrive Pro 120 GB
Freecom ToughDrive Pro 120 GB test
HD Tach 3
USB 2.0
Random Access
18.9 ms
Average Read
28.9 MB/s
Burst Speed
25.0 MB/s
Grafik
SiSoft Sandra 2007
USB 2.0
Drive Index (Read)
29 MB/s
Drive Index (Write)
28 MB/s
Random Access
16 ms
Grafik

Finalni utisci

Finalni utisci

Sumirajući rezultate testova, jasno je da je popularni i opšte-prihvaćeni USB 2.0 interfejs već godinama usko grlo ovakvih sistema. Da ne pišemo o tome kako su rezultati varirali na nekim drugim (pogotovo starijim i low-end) sistemima, gde se izvlačio maksimum reda 18-24 MB/s. FireWire 400 je logični izbor u većini situacija, ali on ne uživa toliku popularnost među PC poklonicima kao USB. FireWire 800 je već četiri godine zvanično u opticaju, ali ni on još uvek nije pronašao svoj put do većeg broja PC platformi, uprkos činjenici da je evidentno bolje rešenje. eSATA je konačno pravi izbor kada su maksimalne performanse u pitanju i ujedno predstavlja pravi ulog za budućnost, obzirom na to da se isti tek "probija" na savremenim modelima matičnih ploča (na žalost, nismo bili u mogućnosti da odradimo i ove testove).

Freecom ToughDrive Pro 120 GB porodicni paket
Porodični portret

Šta možemo reći na samom kraju o Freecom eksternim uređajima, a da to nisu zaista samo reči hvale? Izuzetna izrada, izuzetne performanse, jedinstveni dizajn, bogat softverski paket i pristojna cena imajući u vidu njihove mogućnosti:

DataTank je rešenje namenjeno prvenstveno profesionalnoj korporativnoj primeni, gde će RAID podrška i mogućnost 128-bitne AES enkripcije podataka doći do potpunog izražaja. Zbog svog velikog kapaciteta, FireWire 800 interfejsa i RAID podrške idealan je za zahtevniju primenu poput nelinearne video-montaže u kombinaciji sa notebook ili desktop računarima. Zahvaljujući velikom kapacitetu (u ovom trenutku do 1 TB), idealan je za skladištenje multimedijalnih sadržaja. Zameramo odsustvo eSATA konektora koji je sasvim primeren implementiranoj RAID 0 funkciji.

Freecom DataTank 500 - Benchmark Highly Recommended
Freecom DataTank 500 - Benchmark Highly Recommended

Hard Drive Pro predstavlja kompromis između cene, kapaciteta i mogućnosti i takođe se može svrstati u semi-portabl kategoriju koja je namenjena poslovnoj ili naprednoj kućnoj primeni. Verzija na testu opremljena je i eSATA konektorom kao čistim bonusom i pravim ulogom za budućnost. Dosadilo vam je snimanje bekap DVD diskova ili vam je jednostavno zaškripalo prostora na notebook-u za download i multimediju? HD Pro je rešenje za vas!

ToughDrive Pro je pravi slatkiš među silnim gorostasima :) Idealan saputnik svakog vlasnika notebook računara, koji je usput i "otporan na metke" (padove i udarce) i neće vas izneveriti čak ni onda kada je najteže. Integrisani USB konektor u samo kućište uređaja lišiće vas čuvenog problema - zaboravljenog kabla. Naša posebna preporuka!

Freecom uređaje za potrebe testa dobili smo ljubaznošću kompanije Direct Link, zvaničnog distributera Freecom proizvoda za Srbiju.

Test: Cooler Master XCraft 250

Test: CoolerMaster XCraft 360

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209