Greška

Došlo je do greške.

Test: Foxconn 925X matična ploča

26.11.2004 04:52 | 0 Hardver
Test: Foxconn 925X matična ploča

Posle agresivnog ulaska na naše (ali i svetsko) tržište, ovaj proizvođač nastavlja tamo gde je i stao, jer je ovoga puta korisnicima ponudio matičnu ploču koja po svojim karakteristikama spada u high end klasu, što se nikako ne može zaključiti i po izuzetno pristupačnoj ceni. Da li od ovakvog proizvoda potencijalni kupci mogu da očekuju vrhunske performanse?Uroš Radulović

U nedavnim razgovorima koje smo vodili sa predstavnikom Foxconn kompanije, čuli smo jednu veoma interesantnu, ali u potpunosti tačnu konstataciju: ukoliko uporedite Asusov brend sa Foxconn-ovim, onda u startu pravite kardinalnu grešku. Asus, zbog svoje tradicije i višegodišnjeg prisustva na tržištu je svakako daleko zvučnije ime, od npr. Foxconn-a, pa se samim tim i više prodaje, ali to naravno ne znači da je Asus najveći proizvođač matičnih ploča, već da je nesumnjivo najpopularniji brend među korisnicima. Kompanija Foxconn po broju matičnih ploča, odnosno OEM ugovorima, predstavlja svakako jednu od vodećih na svetu, ali je s druge strane daleko iza brendova koje su MSI, Gigabyte i sam Asus izgradili tokom ovih godina. Foxconn se zato brže-bolje pozabavio tim problemom i dosta agresivno krenuo sa svojom promotivnom kampanjom, plasmanom proizvoda na tržište. Glavni aduti u toj kampanji predstavlja izuzetno konkurentna cena i odličan odnos cena/performanse koje su, moramo priznati, na tržištima kao naše od svakako najveće važnosti. Čini se da je Foxconn svoj smisao pronašao u upravo onim delovima tržišta koja su neopravdano do sada bila zanemarena. Nedavno objavljeni rezultati prodaje Intelovih čipsetova svakako to potvrđuju, jer je njihov pad prouzrokovan porastom prodaje drugih kompanija čiji proizvodi imaju daleko konkurentniju cenu (VIA, ATI, SiS, a sada se čini i nVidida).

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj saradnji sa Intelom, Foxconn je uvideo svoju priliku za proboj i podstaknut ovakvom situacijom konačno to i uradio različitim modelima 915 ploča, a sada i naprednijom verzijom 9xx čipova, odnosno 925X logikom. Suštinu (skoro) svakog Foxconn proizvoda dakle čini Intelov čipset, najosnovniji uređaji i opcije, kojih (za naše zahtevne ukuse) ima zaista malo. Entuzijasti međutim čine 5% tržišta, a ono što većina prosečnih korisnika na svetu ceni i traži je beskompromisna stabilnost, dobre performanse i povoljna cena. Po ugledu na ovakvo stanje i potražnju, ubrzo su i MSI i Asus izbacili svoje value serije proizvoda (V serija kod MSI i X kod Asusa), čvrsto se držeći gore pomenutih principa. Izgleda da takva politika svima odgovara, a Intelu pogotovo - broj prodatih čipsetova će se povećati, ali bez naknadnih korekcija cena čipova; korisnici će sebi obezbediti vrhunske performanse po pristupačnoj ceni, a proizvođači matičnih ploča će zbog pristupačnije cene finalnog proizvoda takođe profitirati. Na nama je da utvrdimo da li će se i u kolikoj meri takav pristup korisnicima isplatiti.

Layout

Layout

Od ovlašćenog distributera za SCG, firme PC Centar, za ovu priliku smo dobili Foxconn matičnu ploču baziranu na Intelovoj 925X logici, čija je tačna oznaka 925A01-8EKRS (oznaka –L u Foxconn nomenklaturi označava prisustvo 100M mrežnog adaptera, -G gigabitni LAN, -6 šestokanalni zvuk, -8 osmokanalni, -E zaseban IEEE1394 kontroler, -S SATA konektore i –R RAID logiku). Posle udarnih Abitovih i Asusovih modela za ovu platformu, na red su došle i ekonomičnije varijante novih Intelovih čipsetova.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce
karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploceOvaj proizvod striže u lepo dizajniranoj kutiji na kojoj, po ustaljenom običaju, dominiraju natpisi proizvođača i čipseta. U samom pakovanju ćete pronaći jedan IDE i flopi kabl, uputstva (na engleskom jeziku naravno) za ploču, odnosno RAID kontroler i samo dva SATA kabla. Da se štedelo, bilo je jasno gotovo odmah. Od ostalih dodatka, vredi napomenuti konvertor za SATA diskove i ozloglašenu disketu sa drajverima za RAID kontroler, koja će vam dosta značiti, pogotovo ako instalirate sistem od nule. Na kraju, tu je i SPDIF priključak za integrisanu zvučnu karticu. Sve u svemu, može se zaključiti da je bundle oslobođen svih nepotrebnih stvari i „dzidza-bidza“ koje podižu cenu, ali je s druge strane Foxconn mogao da isporuči još dva SATA kabla.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce
karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


PCB je obojen u prilično dopadljivu tamno plavu boju. Ono što ploču na prvi pogled izdvaja od konkurencije jeste masivni aluminijumski heatsink na northbridge-u, koji se između uostalog odlično pokazao u radu, pošto je temperatura severnog mosta bila znatno niža od onih zabeležinih na drugim modelima ploča. Nažalost, to se ne može reći i za southbridge, pošto je odsustvo bilo kakvog hladnjaka negativno uticalo na njegovo zagrevanje. Četvorofazni svič regulator bi trebalo da, u kombinaciji sa tri kondezatora kapaciteta 1800mF i osam low profile kondenzatora kapaciteta 560mF, obezbedi vrhunsku stabilnost. Dva kondenzatora kapaciteta 1000mF se brinu o PCIe uređajima, a za memoriju četiri kondenzatora istog kapaciteta. Ploča je opremljena sa četiri slota za DDR-II memoriju (4GB max), čija je udaljenost od PCIe x16 slota ipak premala. Ukoliko imate karticu većih gabarita, moraćete prvo da montirate memoriju. Za monitoring je zadužen ITE-IT8712F-A čip koji se nalazi pored PCI konektora. Čip vrši nadgledanje CPU i memory voltaže, broj RPM za samo dva tropinska konektora za kulere, CPU temperature i temperature kućišta.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce
karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce
Pozicioniranje IDE i flopi konektora je veoma dobro. Priključci se nalaze u desnom gornjem uglu, tik ispod 24-pinskog ATX konektora za napajanje. Drugi četvorožilni 12V konektor se nalazi ispod naponske jedinice, što u određenim situacijama može da zasmeta. Deo oko southbridge-a je standardno „natrpan“ – tu su četiri SATA konektora ispod kojih se nalazi 3V baterija za napajanje BIOS-a, odnosno džamper za resetovanje BIOS-a na default vrednosti. Svi džamperi na ploči su prilično dostupni, pa ukoliko nešto krene naopako, lako ćete do njih doći, čak i u slučajevima kada je ploča u kućištu. Pored ICH6R čipa se nalaze dva dodatna konektora za USB portove, a na mestu nekada predviđenom za PCI slotove su sada došli PCIe x1 i VIA VT6037 FireWire kontroler sa svoja dva dva dodatna konektora. Integirsani Realtek RTL8110S-32 čip obezbeđuje (gigabitnu) mrežnu konekciju, a tu je i ALC880 čip koji naravno podržava osmokanalni zvuk i Azalia kodek.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploceICH6R southbridge bi korisnicima trebalo da obezbedi najosnovnije RAID konfiguracije: RAID 0, RAID 1 i Intel Matrix. Ovaj poslednji nam je posebno interesantan, pošto je reč o inovativnoj Intel tehnologiji, koja barem na papiru korisnicima pruža mogućnosti formiranja RAID 0+1 matrice na samo dva hard diska! To je omogućeno zahvaljujući simbijozi ICH6R logike i Intel Application Acceleratora softvera. Dakle, reč je o softverkom rešenju koje je u potpunosti zavisno od kernela operativnog sistema, a još jednu negativna stranu ovog rešenja predstavlja podrška za Windows 2000, XP i 2003 Server operativne sistema, pa ukoliko koristite Linux slobodno možete da zaboravite na njega.Cela zamisao je veoma prosta i logična. U BIOS-u ICH6R kontrolera je na dva diska moguće formirati dva niza: prvi će npr. biti RAID 1 (mirroring) i njemu ćete dodeliti jednu četvrtinu (odnosno polovinu) ukupnog kapaciteta diskova, dok ćete od preostalog prostora formirati drugu RAID 0 (stripe) konfiguraciju. Na prvoj „particiji“ ćete držati važne podatke i operativni sistem čiji je backup dostupan na drugom disku, dok ćete na drugoj RAID konfiguraciji držati aplikacije i igrice kojima će brži pristup itekako značiti.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce
karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


Na kraju, vredi napomenuti da se radi o ploči punog ATX formata i da prostora za kasnija proširenja ima na pretek: čak tri PCIe x1 i dva PCI slota. Zadnji I/O panel podrazumeva PS/2 konektore, dva serijska konektora (što je prava retkost na današnjim pločama), četiri USB, jedan FireWire port i sve audio priključke.

BIOS i overclocking

BIOS i overcklocking

Kao što smo već pomenuli, reč je o Award/Phoenix v6.0 BIOS verziji, sa prilično skromnim opcijama za podešavanje i tweak-ovanje.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce
karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploceDakle, pored podešavanja vremena, biranja boot redosleda i opcija za isključivanje/uključivanje raznih uređaja na ploči, u BIOS-u, tačnije Chipset meniju, je moguće korigovati latencije DDR-II memorije. U BIOS features sekciji smo naišli na opcije koje se ne mogu okarakterisati kao običe: SuperBoot, SuperBIOS-Protect i SuperSpeed. SuperBoot smanjuje vreme boot-ovanja, dok je SuperBIOS-protect preventivna mera u slučaju da neželjeni programi ili virusi pokrenu proces brisanja BIOS-a. Ništa revolucionarno i novo, ali u svakom slučaju korisno.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce
karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


SuperSpeed je praktično prečica do Frequency i Voltage sekcije, u kojoj ćete moći da korigujete vrednosti sistemske magistrale, brzine DDR-II memorije i fiksirate frekvenciju PCI ili PCIe magistrale. Sistemsku magistralu je moguće povećavati u koracima od 1 Mhz, sve do vrednosti od 350 Mhz, dok je efektivnu brzinu memorije moguće podesiti u sinhroni (400) ili asinhroni režim (533). PCIe magistralu je moguće korigovati u intervalu od 100, pa sve do 200 Mhz, mada će većina grafičkih adaptera već na vrednosti od 115 Mhz izgubiti dah.Upravo ovde je moguće i alternirati radne napone za memoriju, CPU i northbridge. Napon za čipset je moguće podići za samo 0.1V, memoriju takođe, a to svakako ne predstavlja vrednosti koje bi zadovoljile prosečnog overklokera. CPU napon je s druge strane moguće povećati za skoro 0.2v i to u koracima od 0.125V.

U paketu sa ažuriranim drajverima za matičnu ploču i ostale uređaje, stigla je i besplatna verzija Nortonovog Internet Security paketa, odnosno unikatnog softvera zaduženog za monitoring i download ažuriranih BIOS fajlova sa interneta. Moramo priznati da koliko god intuitivan i jednostavan bio, interfejs ovog programa je mogao da bude i lepši. Evo i slike, pa prosudite sami...

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploceKada na izuzetno osetljivu PCIe i Intelovu OC zaštitu, dodamo i ovakav izbor opcija u BIOS-u rezultat je očigledan. Naravno, i dalje stoji priča da je ploča namenjena prosečnim korisnicima, te da su njeni glavni aduti cena i Intelova 925X logika. Bilo kako bilo, mi smo na ovoj ploči, naš Intel P4 procesor na taktu od 3.2 Ghz uspeli da poteramo na 217 FSB, što i nije toliko loš rezultat s obzirom da taj rezultat predstavlja limit i mnogim drugim modelima (Abit npr.) ploča.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce

Rezultati testova I

Rezultati testova I

Imajući sada zaista impresivnu listu testiranih ploča za Intelovu LGA775 platformu iza nas, uporedili smo ovaj Foxconn-ov model sa pločama drugih proizvođača. Svi parametri su identični, a naša test platforma takođe...

CPU
- Intel P4 3.2 Ghz LGA775
Mainboards
- Foxconn 925A01
- Asus P5AD2 Premium
- Gigabyte 925X
-Abit AA8 DuraMax
Memory
- 2 x 512 MB DDR-II Corsair ValueSelect 533Mhz
VGA card
- Leadtek nVidia GF FX5900XT 128MB
Hard drive
- Western Digital WD800 SATA
Cooling
- Intel Box kuler
OS, drivers
- Windows XP Professional (SP2, DirectX 9)
- nVidia ForceWare 61.77Po tradiciji, prvi su na redu sintetički testovi.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


U SiSoft Sandri, Foxconn u praktično svim testovima stoji rame uz rame sa Asusovim P5AD2 modelom koji je, da vas podsetim, dobio našu Editor 's choise nagradu . Nešto slabiji skor u multimedia testu ne predstavlja nikakav razlog za zabrinutost, a takođe ni rezultati u memory: rezultati 925A01 ploče su i dalje na nivou ostalih testiranih modela, dok Asus P5AD2 na pravi način pokazuje svoje adute, odnosno odlično optimizovanu memorijsku magistralu. Foxconn se nije obrukao ni u hard disk testu, gde je zajedno sa Asusom ostvario najbolji rezultat.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


PC Mark je posle Sisoft Sandre, dao prilično kontradiktorne rezultate. Ako izuzmemo skor u CPU i graphic testu, 925A01 se prilično loše pokazao, što je svakako imalo odjeka i na finalni skor, pa je tako Foxconn dospeo na poslednje mesto.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


Rezultati SuperPI testa su samo još više doprinelu opštoj konfuziji. Poznato je da ove brojke (ili bolje reći vreme potrebno za izračunavanje određenih loop-ova) zavise isključivo od procesorske snage i sistemske magistrale, ali u ovom specifičnom slučaju i memorijske. Do sada su praktično svi testirani modeli davali približna vremena, ali je Foxconn apsolutno podbacio. No, pre bilo kakvog zaključka sačekajmo i ostale rezultate...


karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


DivX je izgleda potvrdio rezultate SiSoft Sandre (barem multimedia testa), pošto je postignuti frame rate prilično ispod proseka. S druge strane, u Buisness Winstone testu je 925A01 model postigao prilično jak rezultat, za nijansu slabiji od Asusovog zahvaljujući odličnoj komunikaciji sa hard diskom.
Rezultati testova II

Rezultati testova II

Za ovaj deo smo ostavili 3D mark i ostale testove koji se u manjoj ili većoj meri oslanjaju na grafiku i grafički pod-sistem.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


Starija (sad već i prastara) verzija 3D marka je detektovala ogromnu razliku pogotovo u zahtevnijem modu po grafiku, odnosno u 1024x768 rezoluciji. Ta razlika je manje primetna u nižoj rezoluciji. U 3D marku 2003, Foxconn se nešto bolje pokazao, ali je to i dalje prilično daleko od top klase.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


Ista priča se ponavalja u Aquamark testu. Čini se da je grafički sistem, odnosno PCIe tehnologija daleko bolje implementirana i optimizovana na Asusovim i Gigabyte-ovim pločama.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce

SpecviewPerf ide u prilog ovoj tezi. „Standardno“ loši rezultati za Foxconn-a. Iz nekog, za sada, nepoznatog razloga se ovakav ishod (na različitim modelima ploča) već nekoliko puta ponavalja u ovom OpenGL testu.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce


Naš komentar...

Naš komentar...

Ako uzmemo u obzir šta ova ploča nudi za svoju cenu, onda bi definitivno trebalo da dobije Best buy nagradu. Međutim, kod ovog proizvoda se sve vrti oko čipseta, a to ujedno predstavlja i jedinu razliku u odnosu na jeftinije Foxconn-ove 915 modele. Imajući na umu da su situacije u kojima se optimizacija memorijske magistrala pokazala od presudnog značaja veoma retke, kao i da Intelov 925XE čipset samo što nije stigao, treba dobrano razmisliti da li se ovakva kupovina sada isplati. Na sve to treba dodati loše rezultate koje je ploča postigla u benchmark programima, ali i odsustvo opcija koje omogućavaju pristojan overclock. Novija verzija BIOS-a bi verovatno neke stvari dovela u red, ali to i dalje ne bi rešilo problem zvani 925XE. Ako je verovati Intelovom roadmap-u, procesori koji podržavaju 1066QPB magistralu se neće pojaviti do sredine naredne godine, pa su do tada, korisnici ostavljeni na milost i nemilost, pošto se na kraju pokazalo da su 915 i 925X čipsetovi samo prelazna rešenja. Ako je već tako i ako ste baš u ovom trenutku odlučili da pređete na novu, a jeftinu platformu, onda bi definitivno trebalo da potražite rešenje među Foxconnovim pločama sa 915 čipsetom.

karakteristike, statistike, foxconn 925x maticne ploce

Ploču je na test usupio zvanični distributer Foxconn-a za SCG, firma "PC Centar".Test: ATi Radeon Xpress 200

Test: ATi Radeon Xpress 200 matična ploča

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209