Greška

Došlo je do greške.

Test: Fiio M3 audio plejer

03.04.2017 16:49 | 7 Multimedija
Test: Fiio M3 audio plejer

Spadate li u one korisnike koji ipak traže nešto više od svojih audio plejera, a pri tome ne žele da se povinuju upodobljavanju modernog doba koje kaže da nema potrebe za ičim jer je smartfon tu? Pride spadate u staru gardu koja je navikla na raspored muzike po folderima i za vas novo doba ne predstavlja bolju i kvalitetniju šminku, već – ako je audio u pitanju – besprekoran kvalitet zvuka? Onda ste u velikim dilemama, jer su proizvođači na ovu kategoriju gotovo zaboravili. Srećom, možemo da vam pomognemo...

Filip Majkić

Ukoliko spadate u gore opisan profil korisnika, i želite da slušate muziku preko posebnog audio plejera, izbor vam je poprilično sužen, posebno ako malo zagrebete ispod površine. Tačno je, smartfoni su uništili ovu kategoriju, ali itekako ima razloga zašto biste slušali muziku preko plejera. Za početak, lagani su i veoma izdržljivi, nemaju nikakvih dodatnih funkcija koje komplikuju upotrebu, pristupačni su i udobni u svakodnevnoj upotrebi. Ukoliko spadate u korisnike koji često prebacuju između pesama, koji puno seek-uju kroz pesme, znate veoma dobro da je komplikacija sa smartfonom uvek takva da treba otključati ekran, uraditi još neki potez prstom, prevući nešto tamo ili ovamo, dok plejer u džepu najčešće ne morate ni da vadite, dovoljno je da napipate kontrole i sve funkcioniše samo.


fiio_m3_2_s.jpg


Naravno, ne kažemo da je ovakvo gledište za svakoga. Možda ne želite da smetate ukućanima i komšijama, već volite da sa slušalicama uživate u obilju zvuka? Ukoliko vežbate ili trčite, možete reći „šta će mi još jedan uređaj kada telefon svakako nosim“, ali isto tako i „šta će mi telefon tada, želim nešto malo i lagano što se neće razbiti“. Digitalni audio plejeri su za osobe koje razmišljaju na potonji način. Međutim, u ovo vreme je jako malo suštinski drugačijih opcija na tržištu. Mnogi proizvođači su ga napustili, izbor je mali, a to što se nudi uglavnom maltene imitira smartfone ili se rukovodi logikom koja je i na njima prisutna.


m3_promo_2_s.jpg


Recimo, najčešće danas plejeri i ne nude pretragu i organizaciju po folderima. Kada imate stotine i hiljade pesama, svakako ste kolekciju tokom vremena organizovali na takav način. Uvek postoje pesme gde nije unet artist, gde ime pesme nije dobro složeno, gde je ime albuma obrnuto sa imenom pesme ili broj ide ispred svega ostalog, pa dolazi do mešanja čitave biblioteke naslova. Odgovor bi, prema nekima, bio da se sređuju ID3 tagovi, da se edituju albumi, da se prave plejliste...Da, svakako da imamo vremena da editujemo hiljade pesama ili da organizujemo iznova plejliste kad god promenimo raspoloženje, pored već organizovane biblioteke naslova (naravno, ovo je ironija). I to najčešće preporučuju korisnici koji će u sledećem razgovoru da zastupaju „it just works“ filozofiju. Zašto nam se ne ponudi plejer koji podržava i organizaciju po folderima, pored svih pomenutih? Tim pre što plejeri koji podržavaju takvu organizaciju, svakako podržavaju i plejliste, puštanje po imenima artista, albumima i slično.


Fiio M3

To nas najzad dovodi do Fiio M3 digitalnog plejera. Naime, ponuda ovakvih uređaja je veoma ograničena. Obično imamo nekakve stikove, nedovoljno kvalitetne plejere sa slabijim kvalitetom izrade ili nekom falinkom (nemaju ekran, količina memorije je nezadovoljavajuća i tako dalje). Šta je onda Fiio M3? Po našem mišljenju, apsolutno najbolji muzički plejer u svojoj kategoriji, a njegova cena iznosi nekih 70-75 evra, što je ne samo povoljno, već gotovo džabe imamo li u vidu šta sve nudi.


fiio_m3_21_s.jpg


Za početak, krenimo od pakovanja. Stiže u klasičnoj kutiji prepunoj dodataka. Sam uređaj je oblika kvadra, malih dimenzija od 74 x 39.7 x 9.1 milimetara, odnosno težine 40 grama. U pakovanju dolazi sa belim slušalicama (o njima nešto više kasnije), kao i detaljnim uputstvom, kablom za povezivanje sa računarom ( klasičan micro-USB), kao i rezervnim folijama za ekran – čak dva komada. Ove folije ne samo da štite ekran, već i blago povećavaju vidljivost u uslovima jarkog osvetljenja, ali iskreno, mi smo jednostavno odlepili i postojeću foliju. Tu je i traka za nošenje, koju možete obmotati oko ruke, kaiša ili na neki drugi način. Sve u svemu, paket sadrži sve što je neophodno.

 

 Fiio M3 plejer

Dimenzije

74 x 39.7 x 9.1 mm

Težina

40 grama

Storidž

8 GB interno, slot za microSD kartice do 64 GB

Ekran

2”, TFT LCD, 240 x 320 piksela

SNR

> 95 dB

Baterija

550 mAh, oko 24h reprodukcije, vreme punjenja oko 2.5h

Ekvilajzeri

Da

Lossless formati

APE(Fast): 48 kHz/16 bit;

APE(Normal): 48 kHz/16 bit;

APE (High): 48 kHz/16 bit;

FLAC: 48 kHz/24 bit;

WAV: 96 kHz/24 bit;

Ostali formati

MP3 / WMA / OGG / M4A

Izlazna snaga i impedansa

> 50 mW, < 32 Ω

Cena

Oko 8800 dinara


Karakteristike Fiio M3 plejera su veoma dobre. Ostavljamo vam da proučite i sami tabelu, nema potrebe da ponavljamo ono što u njoj već piše, ali ćemo istaći najbitnije stvari. Pre svega, uređaj podržava i lossless formate, uključujući i FLAC, omiljeni format brojnih korisnika! Dalje, osim 8 GB storidža, što ga već stavlja u sam vrh ponude u njegovoj cenovnoj klasi od 70-ak evra, raspolaže i microSD slotom. Na taj način možete proširiti kapacitet za do 64 GB, što je fantastična opcija – naročito imamo li u vidu Hi-Res podršku koja automatski znači fajlove nekoliko puta veće od standardnih MP3 varijanti! Na kraju, raspolaže ekranom u boji, što nije uvek odlika plejera u ovom cenovnom razredu, koji se uglavnom zadržavaju maksimalno na ekranima sa par redova prikaza...


 fiio_m3_3_s.jpg

U praksi

Odmah po otpakivanju smo želeli da apdejtujemo firmver. Plejer dolazi sa 1.5 verzijom i postoje određena poboljšanja i unapređenja, posebno u domenu interfejsa, zbog kojih smo želeli da sve odmah poteramo na 1.9. No, proces apdejtovanja firmvera nije tako intuitivan – jednostavan jeste, ali bez uputstva se najverovatnije nećete snaći sami. Potrebno je iskopirati firmver u rut folder M3 plejera, kao i barem jednu pesmu, i potom – dok traje audio reprodukcija – aktivirati apdejt preko odgovarajuće opcije.


fiio_m3_13_s.jpg


Fiio je poznat po kvalitetnom zvuku, i na ovom polju se odlično pokazao. Za početak, u pakovanju dolaze bubice kojima u ovom cenovnom razredu prosto nema premca. Nećete ni sa jednim slušalicama iz pakovanja dobiti bolji zvuk, u to smo potpuno sigurni. Subjektivno, one su u nivou Sennheiser MX375, koje su na našem tržištu neka vrsta Best Buy varijante sa cenom od oko 2500 – 3000 dinara. Za visokotonce je MX375 nešto bolji izbor, dok je ovim bubicama nešto bolji bas, ali to bi otprilike bilo to. Imajući u vidu cenovni razred – odlično! One donose i određenu funkcionalnost, zahvaljujući tasteru koji se nalazi na jednoj grani. Jedan klik je Pause/Play, dvoklik je prelazak na narednu pesmu. Za naše potrebe, odlično!


fiio_m3_15_s.jpg


Naravno, možete koristiti Fiio M3 sa slušalicama ili bubicama po svom izboru. Sa veoma dobrim odnosom signala i šuma, malom impedansom ali i ogromnim rasponom podešavanja jačine zvuka uz visoku maksimalnu glasnost, ovo je sjajan uređaj koji i po tom pitanju nema premca u klasi. Jačina zvuka se podešava u 60-ak koraka, a sve preko 30 je već prilično ozbiljno. Najlepše od svega jeste što zvuk ostaje čist i prilikom glasnih podešavanja, što je zapravo i poenta kod ovog plejera, daleko više nego kod konkurenata. Istina, postoje telefoni ili daleko skuplji plejeri koji nude ovako jasan i čist zvuk, ali je njihova cena daleko, daleko veća. U klasi – nema konkurenata.


fiio_m3_17_s.jpg


Interfejs je...pa, ne možemo reći da smo savršeno zadovoljni, ali u principu većih zamerki nemamo. Možda je moglo da postoji neko podešavanje za fontove, koji su dosta tanki, em stilizovani i zakrivljeni (u nedostatku boljeg izraza), pa bi nam za jasniji pregled bilo bolje da su barem boldovani. Jedina stavka koja bi mogla da nešto više utiče na korisničko iskustvo jeste što se dodavanjem medija prethodno pohranjeni ne reorganizuju, što bi nekim korisnicima moglo da napravi problem. Na primer, pohranili ste 10-ak foldera sa gomilom pesama, i setili se da npr. u folder „Najbolja muzika 80-ih“ trebate da dodate još 20-ak pesama. U tom slučaju, one će se puštati nakon onih koje ste prethodno pohranili. Neće se „umetnuti“ među ranije unete, što vam u određenim situacijama može napraviti problem i poremetiti redosled.


fiio_m3_20_s.jpg


Sam ekran je mogao biti bolji, ali to je sasvim očekivano u ovoj klasi. Malih je dimenzija, ali daleko većih nego što nude konkurenti za iste novce (ukoliko uopšte i imaju ekran) i na njemu se prikazuje više nego dovoljno informacija. Pri jarkoj sunčevoj svetlosti, osvetljenje je nedovoljno, i u toj varijanti preporučujemo korišćenje pomenutih folija iz pakovanja. U odnosu na tri linije, koliko uglavnom nude ekrani MP3 plejera iz ove cenovne kategorije, sasvim smo zadovoljni.


fiio_m3_8_s.jpg


Kontrola se vrši preko tastera ispod ekrana, koji imaju i crveno pozadinsko osvetljenje. U suštini, možete da ih ekvivalentirate sa WASD kontrolama na tastaturi uz Q i E za specijalne komande. Donja tri tastera i srednji iz gornjeg reda služe za kretanje po menijima, ali i za seek-ovanje (levo, desno) i podešavanje jačine zvuka tokom reprodukcije. U gornjem redu levi taster aktivira meni, a desni služi za prelazak na označenu opciju, ili pak kao Play taster.


fiio_m3_9_s.jpg


Na samom plejeru se još nalaze dva tastera – desno od ekrana za zaključavanje svih komandi, a levo za paljenje plejera / ekrana. Možete precizno podesiti interval nakon koga se ekran isključi. Naravno, što je taj interval kraći, to bolje za bateriju, mada sa ovolikim trajanjem ne morate nešto posebno štedeti u tom smislu, a stanje baterije uvek možete proveriti na ekranu. Pored tastera za paljenje je i zakačaljka za traku za nošenje. Na gornjoj ivici plejera se ne nalazi ništa, dok su dole smešteni USB konektor i slot za microSD memorijsku karticu. Mislili smo da nema naročite potrebe da se to naglašava, ali u ovo smutno vreme eliminisanja 3.5-milimetarskih konektora na telefonima visoke klase, možda ipak valja reći da se upravo takav konektor nalazi na Fiio M3 plejeru.


 fiio_m3_11_s.jpg

Zaključak

Zaključak

U principu, zaključak o Fiio M3 plejeru je vrlo lako doneti. Oni kojima ne treba audio plejer i koji se oslanjaju na telefone za reprodukciju sadržaja verovatno i nisu izdržali do ovog dela teksta. Za sve ostale koji ste i dalje sa nama, istaći ćemo očiglednu stvar – Fiio M3 je ubedljivo najbolji plejer koga možete kupiti u ovoj cenovnoj klasi (oko 70 evra), a po mišljenju autora i u klasi uređaja i nekoliko puta veće cene.


fiio_m3_18_s.jpg


Fiio je ekspert za kvalitetne plejere. Audio ekspert, da budemo precizni, čiji uređaji koštaju više stotina evra – od 350 evra pa naviše. Sa ovim modelom, posebno kreiranim za manje zahtevne korisnike kojima je i dalje prioritet kvalitetan zvuk, oni su još jednom demonstrirali da rade izvanredan posao – ovog puta u klasi u kojoj prosto nismo navikli da ih vidimo.

Imajući u vidu da je konkurencija sve slabija, odnosno da sve manje pažnje posvećuje ovoj kategoriji, smatramo da je Fiio M3 bez konkurencije, i ubedljivo najbolji i najkvalitetniji plejer koji za razumne novce možete sebi da priuštite za svaki dan. Intuitivna kontrola, lako ovladavanje interfejsom, odličan kvalitet zvuka, pogodan za svaku priliku, sa 8 GB storidža i microSD karticom koja omogućava još do 64 GB prostora, predstavlja odlično rešenje – mada to i nije tako mnogo za one koji se odluče za WAV ili FLAC fajlove. U ovoj kategoriji, zaista nema premca, te sasvim zasluženo dobija Editor’s Choice priznanje.


award_fiiom3_s.jpg


Prednosti:

- Fantastičan odnos uloženog i dobijenog
- Odličan kvalitet zvuka
- Mali i lagan, pogodan u svakoj prilici
- Mogućnost proširenja skladišta upotrebom microSD kartice do 64 GB
- Podrška za zvuk visokog kvaliteta (Hi-Res, Lossless)
- Interfejs koji prepoznaje foldere

 

Nedostaci:

- Pesme koje se dodaju uvek idu nakon prethodno ubačenih, što ponekada može biti problem ako često dopunjujete plejer novim sadržajima
- Ekranu definitivno ne prija jarko spoljašnje svetlo
- Možda je mogao da se ugradi jedan klip za lakše nošenje?

duki Neregistrovan korisnik
Citiram korisnika: Nikola Koturović duki, onda je za tebe PRAVO I JEDINO rešenje kupovina FiiO X5 III plejera, koji se upravo ove godine piojavio i koji ima apsolutno vrhunski zvuk. Jeste da košta, ali pogledaj na sajtu šta sve ima, pa će ti biti jasno zašto košta oko 440 evra....bolje od ovoga ne postoji !!!!
Cena koju (nisam) spomenuo je 30 i nesto hiljada dinara. Necu da navodim radnju, nalazi se u Mercator NS. Hvala puno.
Nikola Koturović Neregistrovan korisnik
duki, onda je za tebe PRAVO I JEDINO rešenje kupovina FiiO X5 III plejera, koji se upravo ove godine piojavio i koji ima apsolutno vrhunski zvuk.
Jeste da košta, ali pogledaj na sajtu šta sve ima, pa će ti biti jasno zašto košta oko 440 evra....bolje od ovoga ne postoji !!!!
duki Neregistrovan korisnik
Slucajno sam nabasao na ovu marku plejera pre nekog vremena, trazio na netu nesto za koristiti u autu. Video sam model X5 i cenu koja je bas jaka, kakav je kvalitet u odnosu na ipod nano i sony nw-e394l? Posto ne smem da koristim slusalice jer imam problema kasnije, hocu da kupim sebi nesto kvalitetno, da mi nije zao para i da me dugo godina sluzi, za pustanje muzike u automobilu. Imam odlicno fabricko ozvucenje, ne zelim da koristim sd karticu ili flash memoriju, bas hocu da kupim audio plejer sa fizickim tasterima.
Aleksandar Vučić Neregistrovan korisnik
Poštovani, da li biste mogli da nabavite i testirate FiiO X1 II ? On je, po mom skromnom mišljenju, daleko bolji od ovog, koji je ipak najjeftiniji od svih modela iz ponude ove firme.
Hvala na razumevanju i nadam se da možete obezbediti jedan primerak modela FiiO X1 II.
Dule Neregistrovan korisnik
Bravo za izbor, odlican uredjaj! Plejer je vrh za te pare kao i ceo Fiio. Ljudi misle da je neki kinez a on je bolji od svih sonija, appleova i slicnih. Odlican

Test: Jabra Sport Pulse Wireless

Test: Logitech MX Sound

Slične teme
10304
10305
10306
10307
10308
10309