Greška

Došlo je do greške.

Test: EPSON EMP S-4 i S-5

11.01.2008 14:01 | 0 Multimedija
Test: EPSON  EMP S-4 i S-5

Sa Epsonovim projektorima smo se više puta sretali, a njihovi projektori su, osim fizičke dostupnosti na tržištu, i kvalitetom izborili svoje mesto. Modeli serije EMP upadaju u kategoriju „portabl“ varijante; dolaze sa kvalitetnom torbom za nošenje i D-Sub kablom, što je samo po sebi jasna indikacija da ih treba povezivati sa laptop računarima. Ako izuzmemo činjenicu da DVD/Divx plejeri sporadično imaju D-Sub konektor, ovde treba 

Nemanja Jevtić

EPSON EMP S-4 i S-5

Sa Epsonovim projektorima smo se više puta sretali, a njihovi projektori su, osim fizičke dostupnosti na tržištu, i kvalitetom izborili svoje mesto. Modeli serije EMP upadaju u kategoriju „portabl“ varijante; dolaze sa kvalitetnom torbom za nošenje i D-Sub kablom, što je samo po sebi jasna indikacija da ih treba povezivati sa laptop računarima. Ako izuzmemo činjenicu da DVD/Divx plejeri sporadično imaju D-Sub konektor, ovde treba napomenuti da osim toga oba projektora poseduju i RCA kompozitni ulaz, tako da, naravno, na njih možete povezivati i konzole i plejere i sve ostale uređaje od kojih apsolutno svi raspolažu ovim standardom konekcije. I zašto je onda bitno napominjati prezentacije? Podrazumeva se da se one održavaju u osvetljenijim prostorijama i u zavisnosti od broja prisutnih sliku je potrebno uvećati do dijagonale od makar jednog metra a ipak zadržati kakvu-takvu oštrinu i saturaciju boja. S tim u vezi, EMP serija se pokazala veoma svrsishodnom, ali bi se ovde već moglo zameriti da je dizajn malo prevaziđen, tj. korišćen na velikom broju Epsonovih modela do sada.

EMP-S4 i S5 su dosta slični u velikom broju karakteristika, mada bi jači kontrast i zasićenje boja ipak bili na tasu S4 modela. Ipak, treba imati u vidu da su u pitanju krajnje suptilne nijanse, uočljive u situaciji kada oba projektora projektuju identičnu sliku, jedan pored drugoga. Van toga, oba projektora se u „radnim uslovima – stan – zid – PC“ ponašaju idilično, a obzirom na relativno popularnu cenu polovine pristojnog plazma TV-a, EMP serija teško može biti okarakterisana kao „egzotični luksuz“. Ono što je bolna tačka svih projektora je svakako „onboard zvučnik“, u većini slučajeva snage 2-3W, krajnje nedovoljnih za bilo šta pametno obzirom na dimenziju i činjenicu da treba da se preklapa sa aktivnim hlađenjem lampe čiji se nivo buke kreće od 25-40dB. Poređenja radi, 25dB je nivo buke većih kulera koji se sporije okreću, dok je 35-40dB na granici podnošljivog, ukoliko baš ne pojačate zvuk sa nekih ozbiljnijih zvučnika. Međutim, ovo nije zamerka Epsonu, već svim projektorima manjih dimenzija.

 

S tim u vezi, ukoliko se odlučite da vam projektor služi kao kućni bioskop, daleko najviše smisla ima postavljanje projektora naopako, na plafon. Obzirom, da osim fizičke zamene lampe sve ostalo možete kontrolisati preko daljinskih upravljača, ovo rešenje se nekako nameće i kao najelegantnije. EMP, kao i svi projektori između ostalog, poseduje mogućnost reprodukovanja slike ispred i iza platna, postavljen normalno ili naopako. Ono što je moglo da bude malo preciznije je malo manji stepen pomeraja u „keystone“ podešavanju (za projektovanje pod određenim uglom), pa se ovde zahteva i malo dovijanja, ukoliko ne projektujete direktno. Kada je veličina projekcije u pitanju, ona u mnogome zavisi od distance projektora od površine na koju projektujete, obzirom da sa zumom od 1.35x nećete sa iste distance postići neviđeno veću ili manju sliku. Podešavanje oštrine na oba projektora je dosta precizno, obzirom da je Epson na oba projektora stavio mali plastični slajder koji pod rukom pruža solidan otpor.

Epson navodi da su oba projektora spremna da projektuju sliku zadovoljavajuće oštrine i do dijagonale od preko 8m, što nikako nismo imali prilike da testiramo u praksi, ali je dijagonala od 1.5-2m bila apsolutno zadovoljavajuća i u smislu dobre oštrine i zadovoljavajućeg kolorita u delimično osvetljenim prostorijama. Jedna od takođe bolnih tačaka je uvek pomalo „generički“ daljinac, na koji bi u budućnosti svi proizvođači trebalo da obrate gram pažnje više, obzirom da je trend da se isporučuju „flat“ daljinci sa dosta malo ispupčenim komandama koje ne reaguju uvek na pritisak.

Radni vek svih projektora ove kategorije iznosi 2000-3000 pa čak i 4000 radnih sati, u zavisnosti od količine osvetljenja u kojima ga puštate. „Economic mode“ koji pruža 3000 sati rada obara brightness za proporcionalnih 30%, i krajnje je dovoljan za zamračene prostorije, dok sve ostale procene realno nije moguće predvideti, jer je pitanje koliko je prostorija i sa kog izvora osvetljena, tj. koliko ćete podizati osvetljenje. Ono čemu Epson duguje bolji radni vek lampe, tj. krajnje zadovoljavajuće rezultate i u „Economic“ modu jeste „E-TORL“ (Epson’s Twin Optimise Reflection Lamp), zapravo sprega sočiva koje daleko bolje kanališe svetlo iz lampe tako da se ono u najmanjoj meri rasipa, i drastično smanjuje difrakciju. Ono što ovde takođe treba jasno napomenuti je činjenica da je Epson u velikoj meri smanjio start-up (i shut-down) vreme projektora, tj. inicijalno grejanje i hlađenje lampe, što, za one koji su do sada kontinuirano koristili projektore može da znači baš dosta. Epson razvija seriju „pristupačnih“ projektora već duže vreme, čemu svedoči i činjenica da se projektori veoma brzo povlače iz proizvodnje i bivaju zamenjeni novim modelima. Da ne zamenimo tezu, nije u pitanju fabrička greška, već želja proizvođača da bude sveprisutan na tržištu na kojem se modeli i tehnologije menjaju dva puta po kvartalu. Epson tu, naravno, ima šta i da traži i da ponudi.

Za:

  • brz startup
  • odličan kolorit i kontrast i u osvetljenim uslovima
  • torba za nošenje

Protiv:

  • pomalo prevaziđen dizajn

Specifikacija:

Epson EMP-S4
Rezolucija : SVGA (800x600)
Sistem projektovanja : RGB liquid crystal shutter projection system
Brightness : 1800 ANSI lumens / 1500 ANSI lumens
Radni vek lampe : 2000 hours / 3000 hours
Kontrast : 500:1
Težina : 2.6Kg
Noise Level : 30dB (Low brightness) / 36dB (High brightness)
Dimenzije : 247mm x 327mm x 87mm
Veličina slike : 76-760cm
Zoom : 1.35x
Input : 1x Composite/1x S-Video/1x RGB/Control: USB
Video kompatibilnost : NTSC/PAL/SECAM

Cena : 620€


Epson EMP-S5
Rezolucija : SVGA (800x600)
Sistem projektovanja : 0.55-inch without MLA (x3) TFT
Brightness : 2000 ANSI lm / 1600 ANSI lm
Radni vek lampe : 4000-3000h
Kontrast : 400:1
Težina : 2.6Kg
Noise Level : 28-35dB
Dimenzije : 245 x 327 x 92 mm (Excluding feet)
Veličina slike : 76-760cm
Zoom : 1.35
Input : 1x Composite/1x S-Video/1x RGB/Control: USB
Video kompatibilnost : NTSC/PAL/SECAM

Cena : 635€

Epson projektore na test ustupila firma BS Procesor.

Test: BenQ MP611c

Test: Epson EMP-TW2000

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309