Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson EMP-TW2000

01.07.2008 20:00 | 0 Multimedija
Test: Epson EMP-TW2000

Epson je ponovo u žiži interesovanja svetske javnosti, a razlog su ni manje ni više novi projektori iz prestižne TW familije. Model EMP-TW2000 ima ugrađena tri Epson C2FINE LCD panela veličine 0,74’’ i rezolucije 1920×1080 sa D7 tehnologijom, kao i unapređeni OptiFocus engine sa DeepBlack tehnologijom za faznu kompenzaciju. Dinamički odnos kontrasta je 50.000:1 pri 1.600 ANSI lumena, koje obezbeđuje 170W UHE lampa. Ovo je full HD


Vladimir Miladinović


Test: Epson EMP-TW2000

Sigurni smo da je svako od Vas čuo za Epson. Možda niste znali da je, prema zvaničnim podacima, Epson prvobitno činila SEIKO grupa koja je proizvodila satove. Kasnije su razvili merač vremena sa štampačem koji je bio izabran za zvanični merač vremena na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju. Izbacili su takođe i prvi elektronski štampač na svetu, model EP-101 iz 1968. godine. Tada je stvoren i naziv Epson kao kombinacija naziva EP-101 i engleske reči „son” (sin). Epson je sada već daleke 1995. godine počeo proizvodnju multimedijalnih projektora. Modelom EMP-3000, tada najmanjim projektorom na svetu, postavio je visoke standarde u toj oblasti. Dvanaest godina kasnije predstavio je svoj prvi 3LCD projektor EMP-TW2000, koji u potpunosti iskorišćava nove 0,74’’ HTPS panele ove kompanije, koji su već predstavljeni kod Mitsubishi i Sanyo projektora.

Model EMP-TW2000 ima ugrađena tri Epson C2FINE LCD panela veličine 0,74’’ i rezolucije 1920×1080 sa D7 tehnologijom, kao i unapređeni OptiFocus engine sa DeepBlack tehnologijom za faznu kompenzaciju. Dinamički odnos kontrasta je 50.000:1 pri 1.600 ANSI lumena, koje obezbeđuje 170W UHE lampa. Ovo je full HD 1080p projektor širokog ekrana koji  implementuje HDTV standard na veliki format slike. Namenjen je prvenstveno za kućni bioskop visoke definicije.

Tehničke karakteristike


Tehničke karakteristike

 

Proizvođač

Epson

Web strana proizvođača

www.epson.com

Vrsta proizvoda

Projektor

Naziv proizvoda

EMP-TW2000

Tehnologija

3LCD, C2Fine

Rezolucija

1080p (1920 x 1080)

Aspekt

16/9

Visoka definicija

Full HD

Osvetljenje

1600 ANSI lumena

Veličina ekrana

30" do 300" (0,87 m do 9,03 m) (širokougaono)
30" do 300" (1,88 m do 19,15 m) (tele)

Dinamički kontrast

50.000:1

Obrada videa

LCD-i: Puna 10-bitna

Prostor boje

115% od NTCS

Objektiv za projekciju

Tip

Ručno zumiranje i fokusiranje

Fokalni odnos

2.0 - 3.17

Žižna daljina

22,5 mm - 47,2 mm

Stepen zumiranja

1 - 2,1

Vertikalni i horizontalni pomak objektiva

V ± 96% / H ± 47%

Lampa

Tip lampe

170 W UHE (E-TORL)

Broj radnih sati lampe

Normalan režim: 2500 sati
Ekonomičan režim: 3000 sati

Podržani signali

Video

NTSC / NTSC 4.43 / PAL / M-PAL / N-PAL / PAL60 / SECAM
525i / 525p / 625i / 625p / 750p / 1125i / 1125p
24 fps / 1080p u HDMI

Računar

SXGA / XGA / SVGA / VGA

Ulazi

Video

1 x kompozitni
1 x S-Video
3 x RCA (YUV)

HDMI

2 x HDMI v1.3

Računar

1 x RGB

Kontrola

Kontrola

1 x RS232
1 x Okidač za motorizovani ekran

Podešavanja slike i zvuka

Bioskopski filter

Kontroliše se automatski

Režimi boje

Vivid, Cinema day, Natural, Cinema night, HD, Silver screen, x.v.Color

Opšte karakteristike

Potrošnja

100 - 240 VAC

Težina

5,6 kg

Dimenzije

310 x 406 x 124 mm

Buka

24 dB

Garancija

Projektor

3 godine

Lampa

3 godine ili 1700 sati rada

Ostalo

Napredne funkcije

ISF certifikacija, x.v.Colour, 3D Y/C separacija, napredna podešavanja oštrine, super bela, prilagođavanje šest osa boja, podešavanje game, direktno uključivanje, test šablon, namenske memorije za ISF kalibraciju

Dodatna oprema

Kabl za napajanje
Poklopac objektiva
Pozadinski osvetljen daljinski upravljač sa baterijom
Komplet korisničkih uputstava

Preporučena maloprodajna cena sa urašunatim PDV-om

3200 €

Spoljašnji izgled i komande

Spoljašnji izgled i komande

EMP-TW2000 je izrađen od visoko-kvalitetne crne plastike sa kombinovanim mat i sjajnim finišem. Svojim kvalitetom i čvrstinom ostavlja veoma pozitivan utisak. Sjajni finiš je nešto osetljiviji na prašinu i dodir pa je neophodno redovno održavanje mekom microfiber krpom. Sistem sočiva deluje robustno i kvalitetno, što i priliči projektoru cenovnog ranga od 3000 evra. Kako je težak samo 5,6 kg, može se nesmetano montirati na plafon, radi komfornije eksploatacije i uštede prostora.


Prednjom stranom dominira veliki objektiv za projekciju koji na sebi ima dva prstena. Prvim se ručno postavlja fokus, a drugim se podešava uvećanje slike u odnosu od 1 do 2.1. Prvi minus je nedostatak automatskog (AF) fokusa koji bi olakšao i ubrzao rad projektora. Sa prednje strane se osim sočiva nalazi i IC senzor za prijem signala iz daljinskog upravljača, kao i rebrasti otvor za hlađenje. Preporuka je da ne sedite u blizini otvora, posebno ne u letnjem periodu jer će vam topao vazduh sigurno pokvariti filmski doživljaj. Sa gornje strane nalaze se nazubljeni točkići za manuelno podešavanje slike po vertikalnoj (levi točkić) i horizontalnoj osi (desni točkić). Njihovim okretanjem pokrećemo objektiv, čime se menja mesto prikaza slike.

U središnjem delu gornje strane projektora nalaze se komande za upravljanje. Dugmad su kvalitetna sa optimalnim otporom. Prvim dugmetom se uključuje/isključuje uređaj, a dugmetom do njega se bira izvor signala, od kompozitnog, preko S-Video, D/Scart, Video, PC do HDMI ulaza, u zavisnosti od toga hoćete li na projektor priključiti video/DVD plejer, TV, satelitski risiver, računar, igračku konzolu ili kamkorder. Dugmetom „Menu“ ulazi se u korisnički meni, dok se četvorostranim kontrolerom vrši kretanje kroz meni.

Esc dugmetom vraćamo se korak nazad, a centralnim „Select“ vršimo potvrdu izbora kao i promenu tzv. linijskog menija, tj. podešavanja osvetljenosti, kontrasta, oštrine, temperature boje, boje kože, a mogu se i memorisati postavke.

Poslednjim dugmetom „Aspect“ biramo format slike, od automatskog podešavanja, preko Normal (4:3), Full (16:9), Zoom i Wide. Malena lampa ispod dugmeta „Power“ služi kao upozorenje da je uređaj pregrejan. Za vreme testa se nijednom nije upalila.Sa zadnje strane nalaze se konektori za priključivanje ulaznih uređaja kao i za kontrolu samog projektora. Vidimo komponentne ulaze, VGA ulaz za PC, dva HDMI ulaza, kompozitni i S-Video. Priključak okidača za motorizovani ekran i serijski RS-232C konektor su takođe prisutni.


Ispod se nalazi priključak za mrežni kabl, a do njega je prekidač za uključivanje/isključivanje mrežnog napona. Desno se nalazi još jedan IC senzor za prijem signala sa daljinskog upravljača. Pogled na donju stranu projektora još jednom potvrđuje utisak izuzetno kvalitetne izrade ...čak i kada je zemlja porekla Kina.


Daljinski upravljač je veliki ali lagan. Na njemu se nalaze sve prečice komandi sa projektora, prilagođene brzom pristupu. Rukovanje daljinskim je jednostavno i brzo. Napaja se sa dve AA baterije koje dolaze uz njega. Kada nema ulaznog signala, na platnu se pojavljuje plavi ekran a može se i pojaviti pritiskom na dugme „Blank“.

Za brzu kalibraciju slike, dugmetom „Pattern“ se bira prikaz linija na plavom ekranu. Dugmetom „Gamma“ otvara se meni za odabir gama vrednosti, kao na monitoru. Drugi minus je nepostojanje podešavanja belog balansa (WB), veoma korisne opcije za kalibraciju boja. Treći minus je nepostojanje opcije za podešavanje zasićenosti boje (saturacija). Neshvatljivo je da pored brojnih opcija za promenu jačine osvetljenosti, kontrasta, oštrine, temperature boja, čak i tonaliteta kože, ne postoji promena zasićenosti boja. Srećom, veoma je malo situacija gde će vam ta opcija biti neophodna.

Dugmetom „Color Mode“ ulazi se u poseban meni za odabir jednog od predefinisanih modova osvetljenosti slike. Naša preporuka je korišćenje Vivid ili Cinema Day moda jer je tada slika izrazito svetla i kontrasna. Ostali modovi daju tamniju sliku slabijeg kontrasta.Ponašanje projektora u radu, reprodukcija boja

Ponašanje projektora u praksi, reprodukcija boja

Reprodukcija boja je na visokom nivou. Uz kvalitetno platno i zatamnjenu prostoriju nećete osetiti razliku između prikaza slike sa ovog projektora i nekog od kvalitetnijih LCD TV-a. Imajući u vidu cenovni rang ovog projektora kao i maksimalnu veličinu slike, full HD LCD TV sa dijagonalom od 150 inča (3,8 m), tj. 330 x 190 cm kada bi postojao, koštao bi pravo bogatstvo. Za sada je Sharp izbacio TV sa trenutno najvećim LCD ekranom od 108 inča koji košta preko 100 hiljada dolara.

Na Nokia testu, projektor EMP-TW2000 pokazao je impresivne rezultate, od reprodukcije boja do odličnog kontrasta i oštrine prikaza. Reprodukcija crne boje je jako dobra, bolja nego na jeftinijim TFT panelima, a oštrina prikaza iznad očekivanja.


U praktičnom radu projektor je pokazao svu svoju univerzalnost. Bilo da gledate TV sa računara...


...ili uživate u pregledu fotografija

... pa sve do pravog bioskopskog doživljaja u punoj HD rezoluciji...


...kvalitet slike je na vrhunskom nivou. Zaista impresivni rezultati.
Sa udaljenosti od samo 4,5m veličina prikaza na platnu dostiže punih 150 inča po dijagonali, što iznosi skoro 4 metra. Sa udaljenosti od 3 m, veličina prikaza je 100 inča, sa udaljenosti od 2,4m veličina je 80 inča, a sa 1,5 m veličina prikaza je 50 inča. Sa udaljenosti od 1,5m i veličinom prikaza od oko 126 cm po dijagonali, gubite utisak da se radi o projektoru. Slika je tako ubedljiva da je jako teško preneti realan utisak a ne delovati da se preteruje u opisu.

Zaključak

Zaključak

Epson je modelom EMP-TW2000 napravio odličan potez. Odlične reprodukcije boja, kontrasta i oštrine, projektor zaslužuje sve pohvale. Nedostatak AF, podešavanja WB i saturacije su minusi za koje je realno očekivati da budu ispravljeni u nekom od narednih modela. Projektovan da zadovolji i zahtevnije kupce, Epson TW2000 i pored 1600 ANSI lumena i kontrasta od 50000:1 nije preporučljivo koristiti pri jačem dnevnom svetlu na većoj udaljenosti, jer će kvalitet prikaza biti značajno degradiran. Za tu namenu potreban je neki od jačih projektora. U zamračenoj prostoriji doživećete pravo bioskopsko iskustvo, posebno uz kvalitetan 5.1 sistem ozvučenja. Ko nema materijalnih ograničenja i može sebi priuštiti projektor cenovnog ranga od 3000 evra, sa zadovoljstvom preporučujemo Epson EMP-TW2000.

 

Projektor na test ustupila kompanija BS Procesor

Test: EPSON EMP S-4 i S-5

Test: Epson EMP-TW1000

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309