Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson EMP-TW1000

10.07.2008 19:00 | 0 Multimedija
Test: Epson EMP-TW1000

U prethodnom testu Epsonovih HD projektora upoznali smo se sa modelom TW2000 koji je pokazao impresivne rezultate. Za ljubitelje kućnog bioskopa visoke definicije, ali i zahtevnije poslovne korisnike ovaj model predstavlja idealno rešenje kada se posmatraju same karakteristike uređaja, ne uzimajući u obzir cenu. Nešto viša cena može biti glavni motiv za razmišljanje o nekom drugom modelu sličnih karakteristika. Epson je sa svojom TW familijo
Vladimir Miladinović

Epson EMP-TW1000

U prethodnom testu Epsonovih HD projektora upoznali smo se sa modelom TW2000 koji je pokazao impresivne rezultate. Za ljubitelje kućnog bioskopa visoke definicije, ali i zahtevnije poslovne korisnike ovaj model predstavlja idealno rešenje kada se posmatraju same karakteristike uređaja, ne uzimajući u obzir cenu. Nešto viša cena može biti glavni motiv za razmišljanje o nekom drugom modelu sličnih karakteristika.

 

Vodeći se tim motivom, testirali smo jeftiniji model HD projektora Epson EMP-TW1000, koji je po izgledu i funkcijama veoma sličan svom mlađem bratu, uz nešto slabiju jačinu svetlosti i manji kontrast. I u ovom slučaju primenjena je Epsonova 3LCD tehnologija sa novim 0,74’’ HTPS panelima ove kompanije, i to u svojoj Crystal Clear Fine verziji, zahvaljujući kojoj bi dobijena slika trebala biti izuzetne oštrine.

Model EMP-TW1000 ima ugrađena tri Epson C2FINE LCD panela veličine 0,74 inča i rezolucije 1920×1080 sa D7 tehnologijom. Dinamički odnos kontrasta je 12.000:1 pri jačini svetlosti od 1.200 ANSI lumena, koje obezbeđuje 170W UHE lampa. Ovo je kao i model TW2000, full HD 1080p projektor širokog ekrana koji  implementuje HDTV standard na veliki format slike. Prvenstvena namena ovog modela je kućni bioskop visoke definicije.

Tehničke karakteristike

Tehničke karakteristike

 

Proizvođač

Epson

Web strana proizvođača

www.epson.com

Vrsta proizvoda

Projektor

Naziv proizvoda

EMP-TW1000

Tehnologija

3LCD, C2Fine

Rezolucija

1080p (1920 x 1080)

Aspekt

16/9

Visoka definicija

Full HD

Objektiv

Tip: Ručno zumiranje i fokusiranje
Fokalni odnos: 2,0 - 3,17
Žižna daljina: 22,5 mm - 47,2 mm
Pomak objektiva: Vertikalni i horizontalni V ± 96% / H ± 47%

Zumiranje

Stepen zumiranja: 1 - 2,1

Lampa/radni vek

Tip: 170 W UHE (E-TORL)
Radni vek: 1700 sati (normalan režim) / 3000 sati (ekonomičan režim)

Osvetljenje

Normalan režim: 1200 ANSI lumena

Kontrast

12.000:1

Projekciona daljina

30" do 300" (0,87 m do 9,03 m) (širokougaono)
30" do 300" (1,88 m do 19,15 m) (tele)

Podešavanje slike

Bioskopski filter

Kontroliše se automatski

Režimi boje

Dynamic, Living room, Natural, Theatre, Theatre Black 1, Theatre Black 2

Ulazi

Video

1 x kompozitni
1 x S-Video
3 x RCA (YUV)
1 x SCART (kod D4 uz adapter)

HDMI

1 x HDMI v1.3

Računar

1 x RGB

Kontrola

1 x RS232
1 x Okidač za motorizovani ekran

Napajanje

Potrošnja

100 - 240 VAC

Fizičke karakteristike

Dimenzije (D x Š x V)

310 x 406 x 124 mm

Težina

5,6 kg

Nivo buke

Ekonomičan režim: 26 dB

Dodatna oprema

Dodatna oprema

Kabl za napajanje
Poklopac objektiva
Pozadinski osvetljen daljinski upravljač sa baterijom
D4 / SCART adapter
Komplet korisničkih uputstava

Garancija

Lampa

3 godine ili 1700 sati

Preporučena maloprodajna cena sa PDV-om

2450€

Spoljašnji izgled i komande

Spoljašnji izgled i komande

EMP-TW1000 je identičnog dizajna i kvaliteta izrade kao i njegov mlađi brat. Izrađen od visoko-kvalitetne crne plastike sa kombinovanim mat i sjajnim finišem, izgledom i čvrstinom ostavlja pozitivan utisak. Sjajni finiš je nešto osetljiviji na prašinu i dodir pa je neophodno redovno održavanje uređaja mekom krpom bez hemikalija. Uređaj je težak samo 5,6 kg, pa se bez problema može montirati na plafon radi komfornije eksploatacije i uštede prostora.

Sa prednje strane nalazi se veliki objektiv za projekciju koji na sebi ima dva prstena. Prvim se ručno postavlja fokus, a drugim se podešava uvećanje slike u odnosu od 1 do 2.1. I ovde bi zamerku uputili nedostatku automatskog (AF) fokusa koji bi olakšao i ubrzao rad projektora. Sa prednje strane se osim sočiva nalazi i IC senzor za prijem signala iz daljinskog upravljača, kao i rebrasti otvor za hlađenje. U odnosu na TW2000, kod ovog modela je strujanje toplog vazduha nešto slabijeg intenziteta, ali nije preporučljivo sedeti u blizini.

Sa gornje strane nalaze se nazubljeni točkići za manuelno podešavanje slike po vertikalnoj (levi točkić) i horizontalnoj osi (desni točkić). Njihovim okretanjem pokrećemo objektiv, čime se menja mesto prikaza slike.U središnjem delu gornje strane projektora nalaze se komande za upravljanje. Dugmad su kvalitetna sa optimalnim otporom. Prvim dugmetom se uključuje/isključuje uređaj, a dugmetom do njega se bira izvor signala, od kompozitnog, preko S-Video, D/Scart, Video, PC do HDMI ulaza, u zavisnosti od toga hoćete li na projektor priključiti video/DVD plejer, TV, satelitski risiver, računar, igračku konzolu ili kamkorder.

Dugmetom „Menu“ ulazi se u korisnički meni, dok se četvorostranim kontrolerom vrši kretanje kroz meni.Esc dugmetom vraćamo se korak nazad, a centralnim „Select“ dugmetom vršimo potvrdu izbora kao i promenu tzv. linijskog menija, tj. podešavanja osvetljenosti, kontrasta, oštrine, temperature boje, boje kože, a mogu se i memorisati postavke.

Poslednjim dugmetom „Aspect“ biramo format slike, od automatskog podešavanja, preko Auto, Normal (4:3), Full (16:9), Zoom i Wide. Malena lampa ispod dugmeta „Power“ služi kao upozorenje da je uređaj pregrejan. Za vreme testa se kao i na modelu TW2000 lampa nije palila.

Sa zadnje strane nalaze se konektori za priključivanje ulaznih uređaja kao i za kontrolu samog projektora. Tu je SCART (kod D4 uz adapter), komponentni ulaz, ulaz za PC, jedan HDMI ulaz, kompozitni i S-Video. Prisutan je i priključak okidača za motorizovani ekran kao i serijski RS-232C konektor. Ispod se nalazi priključak za mrežni kabl, a do njega je prekidač za uključivanje/isključivanje mrežnog napona. Desno se nalazi još jedan IC senzor. Pogled na donju stranu projektora i ovde potvrđuje utisak kvalitetne izrade uz posebnu pažnju na završnu obradu.

Daljinski upravljač je identičan kao i na modelu TW2000. Na njemu se nalaze sve prečice komandi sa projektora, prilagođene brzom pristupu. Za brzu kalibraciju slike, dugmetom „Pattern“ se bira prikaz linija na plavom ekranu.

Dugmetom „Gamma“ otvara se meni za odabir gama vrednosti. Još jedan minus je nepostojanje podešavanja belog balansa (WB), korisne opcije za kalibraciju boja. Sledeći minus je nepostojanje opcije za podešavanje zasićenosti boje (saturacija), ni kod ovog modela.

Dugmetom „Color Mode“ ulazi se u poseban meni za odabir jednog od predefinisanih modova osvetljenosti slike. Naša preporuka je korišćenje Living Room ili Dynamic moda jer je tada slika svetlija i jačeg kontrasta. Ostali modovi daju tamniju sliku lošijeg kontrasta.Ponašanje projektora u praksi

Ponašanje projektora u praksi

Reprodukcija boja

Reprodukcija boja je vrlo dobra, nešto slabija nego kod skupljeg modela, što je i očekivano. Manja svetlosna jačina kao i slabiji kontrast doprinose sveukupno lošijem utisku u odnosu na TW2000, koji je briljirao.

Na Nokia testu, projektor EMP-TW1000 pokazao je vrlo dobre rezultate, od reprodukcije boja do vrlo dobrog kontrasta i oštrine prikaza. Reprodukcija crne boje je dobra, ne kao na skupljem modelu ali svakako ubedljiva. Po oštrini prikaza TW1000 nimalo ne zaostaje za skupljim modelom.


U praktičnom radu projektor je pokazao vrlo dobre rezultate. I kada pratite TV program...

...ili pregledate fotografije sa zabave...

... ili uživate u kućnoj bioskopskoj projekciji u punoj HD rezoluciji... Kvalitet slike je na zaista visokom nivou.


Sa udaljenosti od 4,5m veličina prikaza na platnu dostiže punih 150 inča po dijagonali, što iznosi 3,8 m. Sa udaljenosti od 3 m, veličina prikaza je 100 inča, sa udaljenosti od 2,4m veličina je 80 inča, a sa 1,5 m veličina prikaza je 50 inča. Sa udaljenosti od 1,5m i veličinom prikaza od oko 126 cm po dijagonali, slika je odličnog kontrasta i svetline a reprodukcija boja je izuzetno verna.

Zaključak

Zaključak

Dobar kontrast, vrlo dobra reprodukcija boja, odlična oštrina. Nedostatak AF, podešavanja WB i saturacije su očekivani nedostaci za koje je bilo realno očekivati da budu ispravljeni u novijem modelu, ali to na TW2000 nije ispravljeno. Projektor nije preporučljivo koristiti pri dnevnom svetlu, posebno ne na većoj udaljenosti jer će kvalitet slike biti slabiji. U zamračenoj prostoriji, pri punoj HD rezoluciji doživećete pravo bioskopsko iskustvo, posebno uz kvalitetan 5.1 sistem ozvučenja. Nije na nivou modela TW2000, ali je jeftiniji skoro 800 evra. Uz garanciju od 3 godine na sam uređaj kao i na lampu, predstavlja solidno rešenje za one koji bi da uživaju u HD kvalitetu slike uz povoljniju cenu, ali i poneki kompromis.

 


Projektor na test ustupila kompanija BS Procesor

Test: Epson EMP-TW2000

Test: BenQ MP723

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309