Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson EMP-400W

23.07.2010 08:02 | 0 Multimedija
Test: Epson EMP-400W

Epson je još pre tri godine predstavio je svoj prvi “3LCD” projektor sa oznakom EMP-TW2000, koji u potpunosti iskorišćava nove 0,74’’ HTPS panele ove kompanije. Radi se o C2FINE LCD panelima veličine 0,74’’ i rezolucije 1920×1080 sa D7 tehnologijom, kao i unapređeni OptiFocus engine sa DeepBlack tehnologijom za faznu kompenzaciju. Dinamički odnos kontrasta je 50.000:1 pri 1.600 ANSI lumena, koje obezbeđuje 170W UH
Branko Maksimović


Epson EMP-400W

Za razliku od projektora, LCDTV i Plasma TV uređaji su prilično „plug and forget“ uređaji – jednom ih postavite na njihovo mesto i o njima nadalje razmišljate kao o nekretnini. Projektori su uvek bili manje popularni LCD-a ili „plazme“, ali su za neke primene praktično nezamenjivi. Kao prvo, sa njima možete postići dijagonale koje bi bile gotovo nemoguće ili krajnje nepraktične kad su u pitanju pomenuti tipovi „ekrana“, ali je ipak ključna prednost projektora – njihova prenosivost. Dakle, sve što vam je potrebno je ranac u koji ćete ga spakovati i eventualno platno, koje se takođe lako može poneti – mada će i čist, beli zid odraditi posao. Svakako, tržište za projektore ne samo da postoji, nego je sve veće i samo je pitanje dana kada će se u još većoj meri koristiti i u domovima. Današnje generacije projektora jesu napredovale kada su u pitanju kvalitet, odnosno tehnologija i sama cena, mada rezolucija u nižim, mainstream klasama i dalje „raste“ prilično kilavim tempom. LED tehnologija je omogućila da projektori postanu manji i tiši, a DLP i LCD tehnologije koje “guraju” Texas Instruments odnosno Epson, još uvek drže primat. To znači da DLP ili TFT projektori mogu imati male dimenzije – sasvim je moguće, ako se umesto fluorescentne lampe kao izvora osvetljenja postave LED diode. Još jako dugo LED neće moći da zameni klasične lampe kada je nivo osvetljenja u pitanju, ali je tako nastala posebna klasa projektora čija je najveća prednost što su prilično portabilni, pa njihova masa nije veća od mase prosečnog laptopa, što je, priznaćete, svakako konkretan napredak u odnosu na situaciju od pre nekoliko godina (posebno za projektore bazirane na DLP tehnologiji koji imaju veoma dobar kontrast i osvetljenje). Ovi projektori mogu biti zanimljivi i privatnim korisnicima, pogotovo onima koji i na poslu često drže prezentacije. Osim na poslu, kada je njihova primena jasna, projektor možete poneti i kod prijatelja na partiju kuglanja na Nintendo Wii konzoli, gledanje fudbala ili Epizode III – prema želji, ukusima i situaciji...

Epson je još pre tri godine predstavio je svoj prvi “3LCD” projektor sa oznakom EMP-TW2000, koji u potpunosti iskorišćava nove 0,74’’ HTPS panele ove kompanije. Radi se o C2FINE LCD panelima veličine 0,74’’ i rezolucije 1920×1080 sa D7 tehnologijom, kao i unapređeni OptiFocus engine sa DeepBlack tehnologijom za faznu kompenzaciju. Dinamički odnos kontrasta je 50.000:1 pri 1.600 ANSI lumena, koje obezbeđuje 170W UHE lampa. U pitanju je Full HD 1080p projektor širokog ekrana koji  implementuje HDTV standard na veliki format slike. Namenjen je prvenstveno za kućni bioskop visoke definicije, za one koji su mogli da ga sebi priušte. Samo 18 meseci kasnije, Epson je odlučio da pomenutu tehnologiju spusti u cenovni rang od oko “1000 i kusur” evra, što je ipak tri puta manje od svote koju je potrebno izdvojiti za sada već čuveni EMP-TW2000.
 

Tehnologija

Tehnologija

Epson EMP-400W dizajnerski izgleda kao retro-evolucija (hm, oksimoron? – prim.aut) modela EMP-TW1000 i TW2000. Na prvi pogled, EMP-400W je projektor u koji će se zaljubiti svi koji vole gedžete i audio-video opremu. Glossy finiš i atraktivne zaobljene linije će retko koga ostaviti ravnodušnim. S druge strane, sa njim bi trebalo da uvek nosite mikrofiber krpicu, a jedna takva se i isporučuje u pakovanju. Projektor je izrađen od visoko-kvalitetne plastike sa kombinovanim mat i sjajnim finišem, izgledom i čvrstinom ostavlja pozitivan utisak. Sjajni finiš je nešto osetljiviji na prašinu i dodir pa je neophodno redovno održavanje uređaja mekom krpom bez hemikalija. Uređaj je težak samo 3,6 kg, pa se bez problema može montirati na plafon radi komfornije eksploatacije i uštede prostora.

Objektiv nije veći od onog koji se nalazi na već pominjanim Full HD modelima iz 2007. i 2008. godine, ali je sam projektor manji, pa optičko “oko” može delovati veliko. Sa prednje strane nalazi se veliki objektiv za projekciju koji je fiksiran. Tasterima smeštenim sa gornje strane se podešava uvećanje slike u odnosu od 10 do 1.5. Ovde bismo zamerku uputili nedostatku automatskog (AF) fokusa koji bi olakšao i ubrzao rad projektora, mada je to rezervisano za dosta skuplje modele. Sa prednje strane se osim sočiva nalazi i IC senzor za prijem signala iz daljinskog upravljača, kao i rebrasti otvor za hlađenje. U odnosu na modele TW2000 ili, čak TW1000, kod ovog modela je strujanje toplog vazduha nešto slabijeg intenziteta, ali nije preporučljivo sedeti u blizini.
 


Sa gornje strane nalazi se pregršt OSD tastera za manuelno podešavanje slike. Centralnim 5-way tasterom okretanjem pokrećemo objektiv, čime se menja mesto prikaza slike.U središnjem delu gornje strane projektora nalaze se komande za upravljanje. Dugmad su kvalitetna sa optimalnim otporom. Prvim dugmetom se uključuje/isključuje uređaj, a dugmetom do njega se bira izvor signala – analogni S-Video RCA i D-Sub ulazi (x2), LAN konektor i jedan izlaz (D-Sub, pass through). Dakle, ništa od HDMI ulaza – šteta, jer je ovako malo teže projektor priključiti na satelitski risiver, noviju igračku konzolu ili kamkorder. Uz uređaj se isporučuje i daljinski upravljač na kojem se nalaze sve komande kao i na samom uređaju. Daljinski upravljač nije baš impresivnog kvaliteta jer tasteri nisu baš najbolje definisani, a ni njihov hod precizan. Ipak, radi posao, iako na njemu gotovo da nema dodatnih “prečica” u odnosu na one koje su na telu projektora. Senzor za prijem signala sa daljinskog nalazi se na prednjoj strani projektora, ali nismo imali problema sa prijemom signala ni kada smo daljinskim rukovali iz kritičnih uglova. Među opcijama se posebno ističe poseban profil za rad u sRGB okruženju, koji poseduje i dosta pod-opcija. Nažalost, opcija “coloured walls” ostaje rezervisana za skuplje modele, ali moguće je da ćete nešto uspeti da iskompenzujete i sa opcijom “balans bele”.

Dakle, odmah smo primetili osnovne nedostatke, a to je insistiranje na legacy konektorima, pored sasvim prikladnog HDMI priključka, koji je izostao. Prirodna rezolucija ovog projektora je 1280 x 800 piksela, što znači da bi trebalo da bude sposoban da 720p mod prikaže u 1 : 1, dakle bez ikakvog skaliranja.S obzirom na to da se radi o tzv. short throw projektoru, možemo reći da je ugao projekcije impresivan – odnos dijagonale i udaljenosti od zida je 1.5 prema 1, što znači da, ako je projektor udaljen svega dva metra od zida, dijagonala slike će biti čak tri metra! Ipak, nemojte očekivati čuda od lampe koja isporučuje 1800 lumena, pa će idealno okruženje za ovaj projektor (bar ako želite projekciju dijagonale od 70-80 inča) biti solidno zamračene sobe.

Detaljnije

Detaljnije

S obzirom na to da je ovo 3LCD projektor, koji poseduje posvećeni LCD za svaku od osnovnih boja, ne iznenađuje ni količina opcija kojima raspolaže OSD meni kada je menadžment kolorita u pitanju. Sama opcija Auto Iris je impresivna jer se brine o optimalnom prikazu kontrasta i boja, tj. osvetljenosti prikaza u odnosu na ono šta je potrebno da se prikaže na slici. Opcija funkcioniše baš kao “backlight dimming” na LCDTV uređajima. Kada je potrebno prikazati tamniju sliku sa dosta crnih površina, osvetljenje lampe se smanjuje. Bez ove opcije, teško da bi jedan LCD projektor mogao da postigne dobar prikaz crne, čak i uz nominalno solidan kontrast. A potrebno je znati da Epson EMP-400W nije projektor koji raspolaže impresivnim kontrastom.
 


Reprodukcija boja je vrlo dobra, bez efekta grid-a odnosno vidljivih piksela karakterističnih za LCD projektore, ali i bez vidljivog rainbow efekta (prelivanja spektra, tj. boja na uniformnim površinama i sitnim objektima na visoko kontrastnim prelazima), koji se javlja na nekim starijim DLP projektorima. Uz kvalitetno platno i zatamnjenu prostoriju pravo je uživanje posmatrati multimedijalne sadržaje, bilo da su u pitanju igre ili filmovi. Na našem LCD testu, projektor je pokazao vrlo dobre rezultate, od reprodukcije boja do kontrasta i oštrine prikaza, ali ipak, ne možemo reći da nas je oduševio sam kontrast, tj. dubina crne boje, iako to generalno nije nešto čime se mogu pohvaliti projektori jeftiniji od bar 2500 evra. Ako posmatrate filmove, koji često umeju biti tamni, moraćete da prihvatite kakav takav kontrast i ne tako impresivan broj detalja u senci (shadow detai). Ni sama dinamika nije preterano impresivna, pa je sve u rangu LCDTV uređaja od pre više godina – sasvim je jasno da se nešto mora žrtvovati radi velike dijagonale. Naravno, kontrast i oštrina se povećavaju kako smanjujete dijagonalu, ali čemu kupovina HD Ready projektora koji košta preko 1000 evra, ako će projektovana slika biti jednaka ili manja od dijagonale nekog LCDTV uređaja slične cene (koji sasvim sigurno sveukupno ima bolji prikaz slike). Ljubitelji projektora će se opet, naravno, pozvati na laku prenosivost uređaja i reći da mešamo “babe i žabe”, te da ne postoji pravi odgovor na pitanje da li je bolje ići na flat panel uređaj ili projektor. I zaista ne postoji.

Naravno, kada igrate svetlije igre (kao što je GT5 Prolog, čije se trke odvijaju uglavnom tokom dana), družiti se sa Epson EMP-400W projektorom predstavlja pravo zadovoljstvo. Velika dijagonala ima svoje čari, a Epsonova MLA TFT tehnologija je zaista dosta napredovala, pa problema sa odzivom nema, ni u tragovima. Ako se opet vratimo na “filmsko iskustvo”, moramo napomenuti da EMP-400W ne poseduje napredne pulldown algoritme, a samim tim ni, recimo 24p Real Cinema mod, pa je judder prisutan, ako sliku puštate direktno sa Blu-ray plejera.
 


Ako nije idealan za filmove, Epson EMP-400W će biti odličan za prezentacije i prikaz grafike i teksta, ali i fotografija! HD ready rezolucija je dovoljna za .ppt slajdove, a fotografije izgledaju živahno, dok su boje prirodne, a gradijenti glatki. Zapravo, EMP-400W je prošao skoro sve colour LCD testove sa najvišim ocenama i jedina slabija ocena koju je dobio je opet vezana za dinamiku i detalje u tamnijim delovima sive o kojima smo već pisali. S obzirom na to da reskaliranje nije problem za ovaj projektor, čak i gledanje TV programa na EMP-400W ne izgleda kao loša ideja. Jedini pravi nedostatak u nekom kućnom okruženju je nedostatak različitih video ulaza. Projektor ne spada u tiše, ali je za naše pojmove bio solidno tih u radu. Ipak, u njemu ima dosta elektronike, a čuvena lampa je najveći izvor disipirane toplote, pa ventilatori ponekad umeju da se čuju, pogotovo tokom letnjih dana. Kako to nije mnogo više od buke koju stvara veći laptop, ni boravak u njegovoj neposrednoj blizini neće remetiti doživljaj niti vas ometati tokom prezentacije. Uz malu buku koju stvara, ne greje se puno kao što smo imali prilike da osetimo kod nekih naprednijih modela viših klasa.

Ukupni kvalitet prikaza je, ipak, u rangu onoga što smo i očekivali, iako je jedino iznenađenje bilo vezano za odnos dijagonale i udaljenosti od zida, gde zaista ne možemo da uputimo nijednu manu. Potrebno je samo da imate veliki zid, soba i ne mora da bude velika. DLP projektori i LCD projektori stoje u sličnom odnosu kao i LCDTV uređaji i “plazme”. I dok su LCD televizori dosta blizu “plazmama” u većini stvari koje su im do skoro zamerane, projektori će proći još malo trnovitog puta dok se LCD tehnologija ne približi DLP-u, a DLP ne dobije niže cene i ne otarasi se ozloglašenog “rainbow” efekta. Za sada, Epson EMP-400W možemo preporučiti samo za corporate i business upotrebu, dok je za kućni bioskop neki drugi model ipak bolje rešenje.

Specifikacija:
 Projektor na test ustupio BS Procesor.

Test: Samsung SP-P400B

Editorijal: Projektori - jedini pravi kućni bioskop?

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309