Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson EH-DM3

15.08.2010 08:23 | 0 Multimedija
Test: Epson EH-DM3

Epson EH-DM2 je bio prvi “multifunkcionalni” projektor iz Epson-a koji je doživeo kakav-takav tržišni uspeh. Ova all-in-one solucija je podrazumevala solidan projektor koji je prikazivao sliku u rezoluciji dovoljnoj za reprodukciju DVD materijala, a tu je, takođe bio ugrađen i DVD plejer i “par” zvučnika. EH-DM3 je naslednik ovog koncepta. Projektor je pokazao  solidne rezultate, od reprodukcije boja do kontrasta i oštrine pri...

Branko Maksimović

Projektori za kućne korisnike, tj. za ljude koji će ga koristiti za pregled video signala sa TV tjunera, DVD ili Blu-ray plejera ili konzola za igranje su nama i najzanimljiviji, a s obzirom na to da su jeftiniji modeli obično koncipirani za business upotrebu, mnogi kupci koji bi ih koristili u kućnom bioskopu pazare upravo ovakve modele koji baš i nisu pogodni za video, već pre za grafiku i prezentacije. Pre svega, projektori za prezentacije imaju sliku koja je podešena tako da joj je brightness najbitnija stavka, jer se prezentacije ne mogu održavati na idealno zamračenim prostorijama. Velika osvetljenost, nauštrb kontrasta pokušava da nadomesti ovakve scenarije i baš zbog toga, ovakvi projektori imaju loš kontrast i loš prikaz tamnih nijansi koji su potrebni za uživanje u filmovima. Osim toga što su nešto bučniji i obično nude nižu rezoluciju, oni često i danas stižu sa video čipom koji ima prirodnu rezoluciju sa odnosom stranica od 4 : 3 (1024 x 768, 1280 x 960 itd.), a to znači da se ogroman broj piksela gubi pri prikazu filmova. Na kraju, biznis projektori najčešće imaju samo legacy konektore – D-Sub, S-Video i kompozitni, a ponekad i DVI. Za Home theater upotrebu je mnogo bitnije da se tu nađe HDMI priključak (zapravo, više njih bi bilo sjajno), da odnos stranica prirodne rezolucije bude 16 : 9, da kontrast bude visok, a osvetljenje da ga samo “isprati”. Epson EH-DM3 je, nesumljivo – namenjen upravo za kućnu multimediju, a videćemo i zbog čega.

Ono što je još jako bitno za priču o kućnoj multimediji, odnosno o kućnom bioskopu vezano je za podešavanje geometrije. Svaki projektor ima čuvenu keystone opciju. Jeftiniji modeli imaju digitalni keystone correction, dok kvalitetniji to rade „optički“ (slično situaciji kod digitalnih fotoaparata od pre nekoliko godina, dok je još bilo modela bez optičkog zuma tj. uvećanja). Naravno, kod onih koji to rade digitalno, dolazi do degradacije kvaliteta slike, što je i razumljivo. Kvalitetan sistem objektiva unutar projektora koji imaju vertikalno (a neki i horizontalno pomeranje sočiva (lens shift)) ne degradira kvalitet slike, mada je pravilo takvo da je bolje da se keystone koristi u što manjoj meri. Svakako, projektor bi trebalo skloniti iz centra dnevne sobe, ali je bolje da stoji što bliže centralnom delu sobe, nego na plafonu. Ukoliko to nije praktično, lepo je znati da optički keystone ne kvari prikaz slike ili to radi toliko minimalno, da je golim okom nemoguće uočiti bilo kakve anomalije u geometriji slike.

Najveći broj novih modela projektora za kućnu multimediju poseduje i HDMI konektore verzije 1.3 koji su kompatibilni sa Deep Color i x.v.Color specifikacijom. Naravno, to podrazumeva da vaš plejer ili igračka konzola podržava HDMI 1.3, što recimo Sony PlayStation 3 podržava, dok Microsoft Xbox 360 nema ovaj standard u spisku stavki unutar svoje specifikacije.

Projektor na testu – Epson EH-DM3

Epson EH-DM2 je bio prvi “multifunkcionalni” projektor iz Epson-a koji je doživeo kakav-takav tržišni uspeh. Ova all-in-one solucija je podrazumevala solidan projektor koji je prikazivao sliku u rezoluciji dovoljnoj za reprodukciju DVD materijala, a tu je, takođe bio ugrađen i DVD plejer i “par” zvučnika. EH-DM3 je naslednik ovog koncepta, model koji je tržištu predstavljen početkom 2010. godine. Neobično je velik i prilično kockast, pomalo i glomazan za to koliko je velik njegov objektiv. Kao da se ispod projektora krije neki ogroman desktop replacement – prosto nam nije bilo jasno zbog čega bi jedan DVD plejer morao da zauzima toliku zapreminu, ako znamo da “kineski” DVD/DivX plejeri danas imaju dimenzije koje su malo veće od nekadašnjih Sony Discmana. No, unutar „multipraktika“ je i pojačalo, te sistem zvučnika, malo snažnijih od onih koje bi očekivali u jednom projektoru, ma kojoj klasi on pripadao. Dakle, prostor unutar „kutije“ je ipak za nešto iskorišten. Od elektronike, tu su i Dolby Digital i DTS dekoderi, pojačalo za zvučnike i sami zvučnici. Epson EH-DM3, uzevši sve u obzir, ipak nije toliko veliki. Ali, kada je sve to tako spakovano, da li to znači da se ova elektronika zagreva? Odgovor na to, kao i na pitanje koliko su njegovi ventilatori bučni, daćemo kasnije. Pogledajmo specifikaciju:


Kvalitet izrade i finiša na EH-DM3 projektoru je na visokom nivou, pa smo isprva pomislili da se radi o uređaju koji košta preko 1000 evra. Ipak, on je dosta jeftiniji, pa je bliži cifri od 500 evra, što ga čini odličnim uređajem za kućnu multimediju. I on je, ako ne insistirate na veoma jakim zvučnicima, sve što vam je potrebno. Kutija za sve vaše audio-video potrebe. Doduše, već sada pogađate da, kada već ima sve što smo nabrojali, a košta toliko koliko košta, ne može da pruži HD sliku. I to je istina, jer je ovaj uređaj namenjen za reprodukciju DVD i DivX materijala, pa od HD-a nema ništa. Naravno, bilo bi zaista smešno da je Epson ovom DVD plejeru oduzeo mogućnost da reprodukuje DivX materijal. A i sa samog DVD drajva, moći će da pusti mp3 muziku ili da pregleda fotografije, pa čak i da pusti mnoštvo SD materijala različitog tipa (mp4, mov, flv, itd.).

EH-DM3 poseduje ogroman broj konekcija, audio i video tipa, kako izlaza, tako i ulaza. Bez da gledate u specifikaciju, odmah ćemo pomenuti najvažnije – HDMI i komponentni video, USB priključak (sa koga ćete moći da reprodukujete fotografije i mp3 numere), koaksijalni audio-out, ulaz za mikrofon... Nažalost, projektor ima samo jedan HDMI, ali kako se ne radi o HD uređaju, ne verujemo da će ga mnogo korisnika povezivati na PlayStation 3 i Xbox 360 u isto vreme. EH-DM3 je, nekako, pre za Nintendo Wii nego za bilo koju snažniju konzolu. Uostalom, ako se već radi o prenosnom centru za zabavu koji poseduje sve što je za istu neophodno, onda ćete ga i nositi kod prijatelja (na plac) baš da bi igrali Wii Sports (a dame Wii Fit, kada popiju malo više nego što bi trebalo). Uostalom, i mi smo imali neki sličan scenario tokom testiranja baš EH-DMI3 uređaja.

Iako je dosta poboljšan u odnosu na prethodnika, specifikacija Epson EH-DM3 projektora nikom neće oduzeti dah, ali je to i za očekivati od uređaja koji „ima sve“, a košta koliko i jeftiniji HD Ready LCD TV uređaji iz klase 37 inča. Kontrast je povećan na 3000 : 1, što je skoro 3x više u odnosu na prethodnika, ali je osvetljenje od 2000 ANSI lumena skromno za današnje pojmove. Ako ništa, makar ćete, na nekoj žurci, imati razlog više da smanjite ambijentalno osvetljenje, što u takvim prilikama nikad nije loše. Prirodna rezolucija LCD-a koji kreira sliku za projekciju je svega 960 x 540 piksela, što je manje i od one koju ima novi iPhone 4, ali je dovoljna za finu reprodukciju SD video sadržaja DVD kvaliteta. Ništa više vam, ruku na srce, za slične namene nije ni potrebno, ali već sada zaboravite na added value gomile .mkv „ripova“ koje imate na hard disku, na high-res prikaz tokom igranja Gran Tourisma 5 ili Heavy Rain-a. S druge strane, projektor jeste spreman da reprodukuje sliku koju mu neki uređaj (Blu-ray plejer, npr.) šalje u 1080p “formatu”. Dakle, podešavanje na PS3 ili Xbox 360 konzoli može da ostane na 1080p setovanju u meniju tih konzola, jer će EH-DM3 sam da uradi dowscale na rezoluciju u kojoj radi.

Kada je optika u pitanju, većih (prijatnih) iznenađenja nema. Keystone kojim EH-DM3 raspolaže je samo digitalni, tj. softverski, a samo sočivo je fiksno. Dakle, nema optičkog zuma, pa ćete veličinu projekcije podešavati samo udaljavanjem ili približavanjem samog uređaja od ili ka platnu (ili zidu). Digitalni zum je prisutan, ali je kvalitetan koliko i digitalni zum na starim digitalnim foto-aparatima. Drugim rečima – ne koristite ga! Broj podešavanja unutar „OSD“ menija je prilično skroman, ali isto tako i prilično straightforward. Ne možete se zbuniti ili izgubiti u podmenijima, a kada je potrebno da brzo podesite sliku dok vas drugovi čekaju, to može da bude i prednost, zar ne? Uostalom, bolje je da što pre počnete da se igrate ili da počnete da gledate film pre nego što se pojedu sve kokice. Tu su opcije za podešavanje kontrasta, osvetljenja, zasićenosti boja, oštrine, temperature boja, moda u kom boje rade, balansa bele (auto i dynamic iris opcija je takođe prisutna i kao stavka u samom meniju). Brza promena profila je moguća putem izmene predefinisanih setovanja: Theater, Living Room, Dynamic, Normal... Zanimljivo je i da po default-u Epson EH-DM3 stiže sa opcijom Color Mode na Auto, pa se tako boje podešavaju na osnovu balansa osvetljenja unutar prostorije u kojoj se uređaj nalazi. Sam projektor poseduje ambijentalni senzor koji mu omogućava da „proceni“ kako će podesiti boje za reprodukciju. Kada je uključena, Auto Color funkcija će i tokom rada menjati neke parametre prikaza, što je korisno za uštedu energije (i produžetak radnog veka lampe). Primera radi, ako celu noć gledate filmove, tokom noći vam je, u totalnom mraku, možda dovoljno i 1000 ANSI lumen-a osvetljenja i 1000 : 1 vrednosti kontrasta. Kako sviće, slika će se posvetljavati u blagim koracima i biti sve intenzivnija, ali vi to nećete ni primetiti, iako biste, naravno, primetili da projekcija gubi na kontrastu i osvetljenju kako sunčevi zraci prodiru unutar prostorije, da ova funkcija ne postoji.

U praksi, rezime

Kvalitet prikaza na ovakvom projektoru ne može da oduševi, ali smo i mi naša očekivanja redukovali znajući da se radi o jeftinom uređaju koji raspolaže SD rezolucijom i da je namenjen za prikaz DVD i drugih SD sadržaja.  Naravno, nivo crne na ovom projektoru nije sjajan, pa crna nikad nije zagasito crna, a ni broj detalja u tamnijim delovima sive nije impresivan. Sama opcija Auto Iris radi posao jer se brine o optimalnom prikazu kontrasta i boja, tj. osvetljenosti prikaza u odnosu na ono šta je potrebno da se prikaže na slici. Opcija funkcioniše baš kao “backlight dimming” na LCDTV uređajima. Kada je potrebno prikazati tamniju sliku sa dosta crnih površina, osvetljenje lampe se smanjuje. Bez ove opcije, teško da bi jedan LCD projektor mogao da postigne dobar prikaz crne, čak i uz nominalno solidan kontrast. Ali, problem kod EH-DM3 modela je što kontrasta u startu nema previše, pa je crna i tokom jačeg osvetljenja prilično skromna (tj. tamno siva), a dinamika čitavog prikaza se dodatno pogoršava kada je potrebno prikazati tamnije scene, jer se iris zatvara pa još manje svetla stiže do platna, a to rezultuje još tamnijom slikom i lošijim kontrastom. Za razliku od prethodno predstavljenih, skupljih Epson projektora, EH-DM3 zaista ne raspolaže kontrastnom slikom. Zato je možda najbolje da isključite i opciju auto iris i onu koja upošljava senzor ambijentalnog osvetljenja. Reprodukcija SD sadržaja je bila bolja od reprodukcije HD sadržaja, od kog smo očekivali više. Prosto, bili smo ubeđeni da će film u 1080p formatu izgledati bolje od onog sa DVD-a, ali to na ovom projektoru nije slučaj. Reč je, svakako, o downscaling algoritmu koji nije preterano sjajan.

Reprodukcija boja je bila vrlo dobra, bez efekta grid-a odnosno vidljivih piksela karakterističnih za LCD projektore, ali i bez vidljivog rainbow efekta, bar ako uzmemo u obzir da je sama rezolucija kojom projektor raspolaže – mala. Tokom rada, projektor se ne zagreva previše, pa nam je bilo čudno to što je nešto bučniji nego što bismo to želeli. Ipak, ako koristite ugrađene zvučnike, oni će nadjačati šum ventilatora, ali će se oni opet “vratiti” dok gledate tihe scene nekog filma, pa je bolje da soba u kojoj se sve odvija bude klimatizovana (što tokom testiranja, nažalost, nije bio slučaj). Zvučnici koji su ugrađeni u donji deo EH-DM3 projektora imaju čak 2 x 10W prave snage, a to nije malo. Podržavaju i surround pa će zvučati bar kao oni kod boljeg LCDTV uređaja veće dijagonale. Ovo je i prvi projektor koji smo testirali, a koji ima dobre zvučnike koji su zapravo upotrebljivi i u home theater scenariju.

Na kraju možemo reći da je  projektor je pokazao  solidne rezultate, od reprodukcije boja do kontrasta i oštrine prikaza, ali uz malo veći problem kada je potrebno prikazati tamne nijanse, bez obzira na to što se dobra deep black reprodukcija i solidan shadow detail ne mogu očekivati od projektora koji ne košta bar 1500 evra. Ako posmatrate filmove, koji često umeju biti tamni, moraćete da prihvatite kakav takav kontrast i ne tako impresivan broj detalja u senci. Ruku na srce, projektori koji koštaju oko 500-600 evra u odnosu na prikazani, retko kada nude bitno bolji kvalitet prikaza, iako često nude bar 1024 x 768 piksela radne rezolucije. S druge strane, Epson EH-DM3 nudi plejer, zvučnike, DTS enkoder...


Projektor na test ustupio BS Procesor.

Editorijal: Projektori - jedini pravi kućni bioskop?

Test: LG HX300G

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309