Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson EF-100 laserski projektor (Video)

31.10.2019 15:00 | 0 Multimedija
Test: Epson EF-100 laserski projektor (Video)

Epson je svakako lider kada su projektori u pitanju, a ovog puta na testu je jedan kompaktni laserski model vrlo interesantnih mogućnosti

Ivan Mančić

Kada smo na nedavno završenom IFA sajmu u Berlinu posetili štand kompanije Epson, jedna od stvari koju su nam posebno istakli je bio novi prenosni laserski projektor. Ovaj uređaj je praktično zauzimao i centralni deo štanda na za tu svrhu posebno napravljenom nosaču, pa je jasno da u Epsonu polažu prilično vere u njegove mogućnosti i uspeh na tržištu. Naravno, sajam i izuzetno osvetljen štand nisu baš idealno okruženje da se stekne utisak o nekom projektoru, pa nam je u redakciju ovih dana pristigao Epson EF-100 na jednonedeljno druženje i detaljno testiranje. 

Dizajn

Već na prvi pogled, jasno je da je u dizajn ovog projektora uloženo dosta pažnje. Iako je kućište kompletno izrađeno od čvrste i robustne plastike, ono poseduje teksturu kože, pa uređaj izgleda skuplje i ekskluzivnije nego što bi se očekivalo, naročito u crno bronzanoj kombinaciji koja nam je i stigla na test. Pored nje, u ponudi je i belo srebrna varijanta, ali je naš utisak da je crna lepša, ali i praktičnija za dugotrajnu upotrebu. 

epsonmini03_resize.jpg 


Glavna karakteristika ovog projektora je svakako njegova prenosivost. Sa 21‎ x 23 centimetara i 9.2 cm širine, ovo možda nije najmanji projektor koji smo imali prilike da vidimo, mada je i dalje dovoljno mali da stane u bilo koji ranac, pogotovo što se u kućištu nalazi sve, pa nema dodatnog adaptera za napajanje i dodatne opreme, osim naponskog kabla. Štos zapravo i nije toliko u dimenzijama koliko u pametnom dizajnu.

epsonmini07_resize.jpg


Naime, Epson je kompletan sistem hlađenja i otvore izmestio na prednju i jednu bočnu stranu, što ovom modelu omogućuje određenu gimnastiku koju baš nije moguće izvesti sa drugim projektorima. Tako EF-100 možete postaviti u standardni horizontalni položaj, ali i na bok za uspravnu projekciju ili npr. gledanje filmova dok ležite na strani, a posebno zanimljivo nam je bilo postavljanje na zadnju stranu, kada je projekciju moguće vršiti na plafon.

epsonmini09_resize.jpg


Ako je ikada postojao projektor napravljen za lenčarenje i gledanje filmova, to je ovaj model definitivno. Stvarno, projektovanje na plafonu je veoma korisna mogućnost jer je u većini slučajeva to najveća bela površina bez prepreka u bilo kojoj prostoriji. Ovakvo postavljanje je moguće zahvaljujući izmeštanju naponskog konektora na bok projektora, ali i odvojivom mrežastom poklopcu sa zadnje strane koji zapravo prekriva prostor u kome se nalaze HDMI 2.0 i micro USB konektori.

epsonmini08_resize.jpg


Taj prostor je zapravo namenjen smeštanju dodatnih uređaja poput npr. Google Chromecasta ili Amazon Firestick-a. HDMI naravno služi kao izvor slike, dok je USB nažalost namenjen samo napajanju pomenutih uređaja, pa nije moguća reprodukcija direktno sa USB uređaja, što je prava šteta.
Takođe, pomenuti streaming uređaji će vam biti neophodni za bežičnu reprodukciju, obzirom da sam projektor nije opremljen WiFi konekcijom, što je možda i najveća zamerka koju imamo na ovaj inače izuzetno praktičan projektor.

epsonmini10_resize.jpg


Ugrađeni WiFi bi uz pomenuti USB OTG toliko olakšao korišćenje i da tako kažemo “dobacivanje” slike do projektora, da se nadamo da će Epson napraviti i neku verziju sa ovim opcijama. Ovako je potrebno ili izdvojiti još malo novca za Chromecast, ili povezivati izvor HDMI kablom, koji je doduše moguće zgodno sprovesti kako bi projektor mogao da stoji u pomenutom položaju za projekciju na plafon.

Slika i zvuk

Što se slike tiče, ovaj model je opremljen laserskim izvorom svetla, koji pruža vek trajanja do čak 20.000 sati. To znači da će vas uz prosečnih 5 sati korišćenja dnevno, što priznaćete nije malo ni za poslovnu ni privatnu upotrebu, projektor služiti skoro 11 godina bez potrebe za zamenom lampe. Praktično, možete ga koristiti kad god, koliko god, gde god i za šta god želite, što je itekako bitan faktor kada treba opravdati investiciju u ovako nešto. 

epsonmini17_resize.jpg


Laserski izvor svetla ima još jednu bitnu prednost, a to je maksimalna svetlina, pa Epson EF-100 pruža čak 2000 lumena, što omogućuje prilično komotno korišćenje čak i u osvetljenim prostorijama. Uz deklarisani dinamički kontrast od 2.5M:1, slika koju ovaj projektor daje na belim površinama je zaista veoma visoke svetline i odličnog zasićenja boja. Iako bi na projekcionoj površini poput specijalnog platna slika verovatno bila još bolja, svakako je pohvalno da je EF-100 u stanju da da odličnu sliku i na belom zidu, ali i zadovoljavaljuću sliku na zidovima u nekoj drugoj nijansi, pa čak i solidnu vidljivost na relativno tamno sivim tapetama u našoj redakciji, što će korisnicima pružiti fleksibilnost projekcije u praktično svim uslovima. 

epsonmini14_resize.jpg

Projektor poseduje nekoliko predefinisanih modova slike, ali i vrlo detaljna podešavanja balansa bele, kao i pojedinačnih kanala, pa je čak i ukoliko vam zid nije potpuno beo, moguće podesiti sliku tako da prikaz bude tačan. Dobra stvar je i što projektor poseduje 10 memorijskih lokacija za snimanje podešavanja, pa je dovoljno jednom ga podesiti za svaku prostoriju i poziciju u kojoj se koristi i nakon toga, kad god ga premestite učitati odgovarajući profil.

epsonmini15_resize.jpg


Kontrola projektora je moguća kako na samom uređaju, gde se nalazi slajder za fokusiranje, kao i tasteri za zvuk i horizonalnu keystone korekciju, tako i putem daljinskog upravljača koji pruža kompletan set podešavanja putem menija na ekranu. 

epsonmini16_resize.jpg  

Inače, EF-100 koristi Epsonovu 3LCD tehnologiju koja laserski snop razdvaja na tri osnovne boje, koje se nakon obrade ponovo spajaju pre projekcije, pa nema efekta razdvajanja boja koji je česta karakteristika DLP modela, a koji itetako ume da smeta tokom gledanja dinamičnih sadržaja. Rekli smo da ovo možda nije najmanji projektor, ali jeste najmanji napravljeni 3LCD projektor iole ozbiljnije svetline.

epsonmini11_resize.jpg


Projekcija je moguća u veličinama od 30 do 150”, uz vrlo lako podešavanje geometrije, pa npr. možete projektovati pod horizontalnim uglom do 40 stepeni ili vertikalnim do 45. Podnožje projektora poseduje i stopicu na izvlačenje koja će vam olakšati postavljanje i usmeravanje. 

epsonmini12_resize.jpg


Glavni nedostatak ovog projektora kada je slika u pitanju je zapravo njegova rezolucija koja iznosi samo 1280x800 piksela. Iako je ovo u principu dovoljno za jasno čitanje čak i relativno sitnog teksta prilikom prezentacija, a naročito za gledanje filmova, ipak bismo voleli da je u pitanju makar Full HD. Najpre jer pri većim veličinama projektovane slike postaje vidljiva pikselizacija, istina, govorimo o dijagonalama preko 75”, dakle u rangu najvećih televizora.

epsonmini22_resize.jpg


Neočekivano, ali zvuk je bio vrlo prijatno iznenađenje. Epson EF-100 dolazi sa zvučnikom od 5W, dakle ne preterano glasnim već taman dovoljnim za prosečnu sobu npr., ali je utisak koji zvuk ostavlja veoma dobar, kako po pitanju prostornosti, tako i frekventnim balansom i reprodukcijom niskih frekvencija. Naravno, ne očekujte bas koji pomera bubrege od ovako malog uređaja, ali zvuk definitivno zvuči veće nego što bi se to očekivalo i bez nekih rupa u određenim delovima spektra. I u ovom slučaju su tu predefinisani profili optimizovani za reprodukciju filmova, muzike i dijaloga, a zanimljivo je i da i pored nedostatka WiFi-a, projektor poseduje Bluetooth konekciju, koja služi za povezivanje eksternih zvučnih rešenja ukoliko vam integrisani zvuk nije dovoljan. Obzirom na prenosivu prirodu ovog projektora, mogućnost povezivanja sa nekim jačim Bluetooth prenosnim zvučnicima definitivno otvara mogućnost pravljenja bioskopa na nekim neočekivanim mestima, npr. na zidu neke kuće ili zgrade za bioskop pod otvorenim nebom. 

epsonmini01_resize.jpg


Kad smo još kod zvuka, pomenućemo i da je projektor u radu prilično tih, po specifikaciji maksimalnih 29db, pa je očigledno da prilično robustni sistem hlađenja koji je vidljiv kroz proreze na kućištu dobro radi svoj posao.

Zaključak


Sve u svemu, Epson EF-100 je projektor za sve. Dug vek trajanja lampe o kom praktično nećete ni razmišljati, kao i prenosivost i mogućnost projektovanja u raznim položajima i uslovima čine ovaj model odličnim izborom kako za kompanije, tako i za kućne korisnike koji će moći da naprave bioskop gde god pronađu zid ili plafon. 
Cena ovog projektora je nešto ispod 130.000 dinara, odnosno oko 1100€, što nije malo, ali je opravdano za jedan prenosivi laserski projektor ovakvih mogućnosti. 

 

Prednosti:

  • Fleksibilnost projekcije

  • Kompaktne dimenzije

  • Trajnost lampe

  • Solidna svetlina

 

Mane:

  • Rezolucija

  • Nedostatak WiFi-a

Test: LG HF80JG ProBeam (Video)

Test: Benq TH585 gaming projektor (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309