Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson EB-X6

16.01.2009 13:58 | 0 Multimedija
Test: Epson EB-X6

LCD projektori nisu više privilegija poslovnih korisnika sa dubokim džepom, već su sve pristupačnijim cenama postali i deo našeg okruženja. Uporedo sa njihovom profesionalnom upotrebom koriste se i za multimedijalnu zabavu, jer se doživljaj ispred ekrana veličine dijagonale 300 inča (oko 7,5 metara), može jedino porediti sa onim u bioskopu. Gledanje filmova, TV-a, fotografija ili igranje video igara je daleko upečatljivije na velikom e

 
Vladimir Miladinović


EPSON EB-X6

LCD projektori nisu više privilegija poslovnih korisnika sa dubokim džepom, već su sve pristupačnijim cenama postali i deo našeg okruženja. Uporedo sa njihovom profesionalnom upotrebom koriste se i za multimedijalnu zabavu, jer se doživljaj ispred ekrana veličine dijagonale 300 inča (oko 7,5 metara), može jedino porediti sa onim u bioskopu. Gledanje filmova, TV-a, fotografija ili igranje video igara je daleko upečatljivije na velikom ekranu. Iako su i cene LCD televizora na našem tržištu dostigle pristupačan nivo, univerzalnost i mobilnost, uz prikaz slike sa tako velikom dijagonalom i povoljnom cenom je još uvek na strani projektora. S druge strane, radni vek lampi je sve duži, pa su i modeli projektora ekonomske klase obezbeđeni sa preko 3000 sati rada, što je više od godinu dana prosečnog rada lampe od 8h dnevno.

 

Epson je u svetu LCD projektora dugo godina u samom vrhu. Svojim kvalitetom ali i cenovnom politikom uspeo je da se tržištu nametne kao brend koji ne pravi profesionalne propuste. Pažljivo osluškujući potrebe sve zahtevnijih korisnika, Epson je svoje nove modele projektora prilagodio svačijem ukusu ali i platežnoj moći kupaca. Tako se u paleti Epsonovih projektora mogu naći i Full HD modeli koje smo imali prilike da testiramo, ali i modeli namenjeni prosečnim korisnicima kojima je cena uređaja jedna od bitnijih karakteristika.Pod lupom bench-test ekipe ovoga puta se našao Epsonov model LCD projektora EB-X6, koji nam je zapao za oko pre svega popularnom cenom, ali i odličnim karakteristikama koje ćemo detaljno proveriti u praksi. Težine prosečnog laptopa, sa količinom svetla od punih 2200 ANSI lumena i XGA rezolucijom, uz radni vek lampe od odličnih 4000 sati i cenom od oko 560 evra sa PDV-om, obećava široku primenu, kako u poslovnom tako i u zabavnom okruženju. Kako se EB-X6 pokazao u praktičnom radu, videćete u nastavku teksta.

Specifikacija

Specifikacija:

Prirodna rezolucija

XGA (1024 x 768)

Odnos stranica

4:3

Podržane rezolucije

Od VGA do SXGA +

Svetlina (visoka/niska)

2200 ANSI lm / 1750 lm

Reprodukcija boja

Pun kolor 16.77 miliona boja

Kontrast

2000:1

Veličina prikaza (projekciona distanca)

30“ do 300“ (od 0.84 do 10.4 m)

Sistem projekcije (3LCD)

0.63-inčni

Tip lampe

170W UHE E-TORL

Radni vek lampe

4000 sati (3000 h u High brightness modu)

Ulazi

 

PC

1xD-sub 15-pin (RGB)

Video

1xD-sub 15-pin (komponentni), 1xRCA, 1xS-Video

Audio

2xRCA (crveno/beli)

USB

1xUSB tip B

Izlazi

 

PC

1xD-sub 15-pin (RGB)

Zvučnik

1W mono

Objektiv

1.40 – 1.68:1

Tip

Manuelni zum / manuelni fokus

Blenda

1.6 – 1.74

Žižna daljina

18.4 mm – 22.12 mm

Zum

1.2 x optički zum

Težina

2.8 Kg

Dimenzije

245x237x92mm

Šum ventilatora

28dB (35 dB u High Brightness modu)

Sadržaj pakovanja

 

Kabl za napajanje

1.8m

PC kabl

1.8m D-Sub 15-pin (m/m)

USB kabl

1.8m USB-A / USB B

Meka torba za nošenje uređaja

Da

Daljinski upravljač

Da, sa dve AA baterije

Korisničko upustvo

Da

Cena (€)

560

Spoljašnji izgled i komande

Spoljašnji izgled i komande

EB-X6 je izrađen od kvalitetne plastike u kombinaciji boje slonove kosti i svetlo sive, sa sjajnim finišem na koji se prašina ne lepi kao što je slučaj kod mnogih uređaja sa sjajnom površinom, ali je svakako poželjno redovno održavanje vlažnom mikrofiber krpom. Čvrstinom i kompaktnošću ostavlja utisak profesionalne izrade u kojoj nije bilo mesta za kompromise. Dugmad su velika i logički raspoređena, tako da je rukovanje projektorom jednostavno. Objektiv za projekciju deluje kvalitetno i čvrsto, a zaštićen je plastičnim štitinikom koji se uvlači sa strane kada je uređaj u upotrebi.

Objektiv na sebi ima dva prstena kojim se manuelno podešavaju fokus i zum. Nedostatak automatskog (AF) fokusa koji bi olakšao i ubrzao rad projektora je uslovno rečeno minus, ali ga nema ni kod daleko skupljih modela, pa je za ovu klasu projektora i neočekivan. Uz uređaj se isporučuje i daljinski upravljač na kojem se nalaze sve komande kao i na samom uređaju. Daljinski upravljač je osrednjeg kvaliteta, sa mekim dugmadima koji dobro reaguju na komande. Senzor za prijem signala sa daljinskog nalazi se kako na prednjoj, tako i na zadnjoj strani projektora, pa nismo imali problema sa prijemom signala ni kada smo daljinskim rukovali iz kritičnih uglova. Na skoro čitavoj levoj strani nalaze se rebrasti otvori za ventilaciju. Projektor je u svom cenovnom rangu začuđujuće veoma tih u radu, pa ni boravak u njegovoj neposrednoj blizini neće remetiti filmski doživljaj. Uz malu buku koju stvara, ne greje se puno kao što smo imali prilike da osetimo kod nekih naprednijih modela viših klasa.

Na desnoj strani projektora osim otvora za fizičko zaključavanje uređaja, nema drugih konektora ni dugmadi. Pogled iz ovog ugla omogućava nam da primetimo elegantan i nenametljiv dizajn Epsonovog univerzalca koji se uklapa uz skoro svaki radni ambijent. Na zadnjoj strani projektora, osim senzora za prijem signala iz daljinskog upravljača i priključka za napajanje, nalaze se sledeći konektori: USB, S-Video, Video (kompozitni), Audio (stereo), PC, i izlazni konektor za priključivanje monitora. Detaljniji opis ulaznih i izlaznih priključaka nalazi se u tehničkim karakteristikama uređaja u uvodnom delu. U centralnom delu gornje strane projektora nalaze se komande za manuelno upravljanje. Dugmad su velika i kvalitetna, sa optimalnim otporom, logički raspoređena. Prvim dugmetom se uključuje/isključuje uređaj. Dioda ispod dugmeta za uključivanje/isključivanje uređaja označava kada je projektor uključen, a dioda ispod nje upozorava kada je uređaj pregrejan. Za vreme testa se nije upalila, niti je uređaj bio vruć. Dugmetom „Source Search“ bira se izvor signala, u zavisnosti od toga da li se na LCD projektor priključuje video/DVD plejer, TV ili računar.

Dugmetom „Menu“ ulazi se u korisnički meni, dok se četvorostranim kontrolerom vrši kretanje kroz meni, i direktno podešava jačina tona i geometija slike. Esc dugmetom vraćamo se korak nazad, a centralnim dugmetom „Enter“ vršimo potvrdu izbora. U svakom trenutku pritiskom na dugme „Help“ dobijamo kratku informaciju o trenutnom izboru mogućnosti u meniju. Ulaskom u glavni meni otvara se prozor sa 6 podmenija, a u svakom od njih se nalaze opcije pomoću kojih se mogu detaljno izvršiti podešavanja projektora i dobiti željene informacije. U prvom podmeniju pod nazivom „Image“ može se odabrati kolorni mod, u zavisnosti od toga da li projektor koristimo za prezentacije ili gledanje multimedijalnih sadržaja.

U sledećem podmeniju pod nazivom „Signal“ može se izabrati željena rezolucija prikaza, vrsta ulaznog signala kao i odnos stranica. Prirodni odnos stranica ovog projektora je 4:3. U podmeniju „Settings“ menjaju se osnovni parametri slike i tona, a sva podešavanja iz tog podmenija mogu se vratiti na fabričke postavke. U podmeniju „Extended“ mogu se odabrati dodatne mogućnosti projektora, uključujući mesto projekcije i jezik prikaza. U poslednjem podmeniju „Info“ mogu se videti detaljne informacije o radu lampe, ulaznom signalu, rezoluciji i osveženju slike. U podmeniju „Reset“ mogu se sva podešavanja vratiti na fabrička, a takođe se može resetovati i brojač radnih sati lampe.

Ponašanje projektora u praksi

Ponašanje projektora u praksi
Osvetljenje

Realno gledajući, za prikaz poslovnih aplikacija 2200 ANSI lumena je sasvim dovoljno da se projektor može koristiti i u poluzamračenoj prostoriji, a da kvalitet prikaza bude zadovoljavajući. Za puni filmski doživljaj potrebno je naravno potpuno zamračiti prostoriju, što je slučaj i sa daleko skupljim modelima (pogledati test modela EMP-TW2000). U svom cenovnom rangu EB-X6 je zaslužio sve pohvale na račun količine svetla od 2200 ANSI lm koji tako mali uređaj može da postigne.

Reprodukcija boja i ukupni kvalitet prikaza

Reprodukcija boja je vrlo dobra. Uz kvalitetno platno i zatamnjenu prostoriju pravo je uživanje posmatrati multimedijalne sadržaje živih boja. Na Nokia testu, projektor EB-X6 je pokazao vrlo dobre rezultate, od reprodukcije boja do kontrasta i oštrine prikaza. Reprodukcija crne boje je slabija, ali je to i očekivano za projektore ovog cenovnog ranga. Ukupni kvalitet prikaza je iznad naših očekivanja, pa se projektor osim u poslovne svrhe nesmetano može koristiti i za kućnu zabavu u bilo kom multimedijalnom obliku. Epson EB-X6 je je LCD projektor univerzalne namene.

Pregled fotografija na velikom platnu u trenucima opuštanja donosi jedan novi vid zabave za celu porodicu. Čak i gledanje TV programa preko LCD projektora pruža potpuno drugačiji doživljaj, posebno uz dobro ozvučenje.

Večernji odmor uz dobar film ili seriju na velikom platnu sa Epsonom EB-X6 može biti inspirativan i zanimljiv. Kvalitet reprodukcije je za ovu klasu LCD projektora iznad očekivanja. Sa udaljenosti od oko 2,5 metra, veličina prikaza na platnu dostiže 60 inča po dijagonali, što je više od najveće dijagonale dostupnih LCD televizora na našem tržištu.

Zaključak

Zaključak

Napredak elektronike dostigao je takav nivo da novi modeli tehničkih uređaja izlaze u veoma kratkom vremenskom periodu, kupci su postali zahtevniji a konkurencija jaka. Sve je to uslovilo padom cena tehničkih uređaja, pa i nekada preskupih LCD projektora. Epson je napravio pun pogodak svojim modelom EB-X6 ekonomske klase, koji se izdvaja od konkurentskih modela kvalitetom izrade i ukupnim performansama koje su zaista iznad naših očekivanja. Prosečan korisnik će biti prezadovoljan kvalitetom prikaza, dok će oni zahtevniji ipak morati da potraže neki od skupljih modela sa većom rezolucijom i širokim formatom slike. Ovom modelu praktično nemamo šta zameriti, posmatrajući ga naravno u njegovoj cenovnoj kategoriji. Univerzalnost, masa prosečnog laptopa od 15 inča, količina svetla kao i ukupni kvalitet slike svrstavaju ga u red poželjih projektora ekonomske klase.

Projektor na test ustupio BS Procesor.

Test: BenQ MP723

Test: Samsung SP-P400B

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309