Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson EB-U42 3LCD FullHD projektor

01.08.2018 10:21 | 6 Multimedija

Ukoliko nismo ograničeni prostorom, svako od nas bi svakako poželeo što veći ekran. Nažalost, tu dolazimo do ograničenja trenutne tehnologije TV panela - oni veći od 55” su neproporcionalno skuplji, pa je ovakvo uživanje rezervisano samo za one koji mogu da plate taj, da se tako izrazimo, porez na luksuz. Srećom, ipak postoji jedan način da uživate u velikoj slici po znatno umerenijoj ceni. Iako projektore najčešće smatramo kancelarijskim inventarom namenjenom dosadnim prezentacijama, koji isporučuje sliku tek dovoljnog kvaliteta za tu svrhu, zahvaljujući evoluciji tehnologije, postoje i modeli koji su u stanju da isporuče sliku visokog kvaliteta i koji su više nego validan izbor kako za kancelariju, tako i za kućnu multimediju.


Jedan od takvih projektora, Epson EB-U42 se ovog puta našao na našem testu. U pitanju je projektor koji koristi Epsonovu 3LCD tehnologiju. Iako ova tehnologija nije nova, već je razvijena početkom osamdesetih godina prošlog veka, a u proizvodima prisutna čak od 1989. godine, razvoj koji se u međuvremenu dešavao na polju LCD panela, osvetljenja i filtera je uticao i na njeno znatno unapređenje. Za razliku od klasičnih DLP projektora kod kojih se kroz jedan panel sekvencijalno propuštaju filtrirani snopovi svetla u osnovnim bojama, a oku je prepušteno da kombinuje rezultat, kod 3LCD-a je primenjeno drugačije rešenje. Svetlo iz lampe se prvo deli na tri dela koji se propuštaju kroz filtere u primarnim bojama, a zatim se polarišu kroz 3 LCD panela od kojih svaki reprodukuje sliku za tu komponentu boje. Nakon toga se sva tri snopa ponovo kombinuju u kompletnu sliku, koja se projektuje kroz sočivo. Prednosti ove tehnologije u odnosu na klasične DLP projektore su znatno veće osvetljenje za istu snagu lampe, kao i bolja reprodukcija boja i odsustvo problema sa odvajanjem kanala boja (efekat duge) pri brzoj promeni sadržaja ili kretanju oka. 

Epson EB-U42 - pakovanje, specifikacija


Epson EB-U42 dolazi u kutiji kompaktnih dimenzija u kojoj će vas pored projektora dočekati i VGA kabl, CD sa uputstvima na više jezika, kao i kabl za napajanje. Projektor dolazi u odgovarajućoj torbi sa kaišem za nošenje preko ramena i tapaciranim stranicama koje će sprečiti oštećenje uređaja pri češćem nošenju. Torba poseduje i poveći džep u kome možete poneti potrebne kablove, kao i ponešto od dokumenata.


Sam projektor je relativno malih dimenzija, 30x25x9cm, sa 2.8kg težine i izrađen od bele plastike sa elegatno zaobljenim ivicama. Gornja površina poseduje interesantnu mrežastu teksturu, a na njoj se nalaze i tasteri za uključivanje i kontrolu projektora. Takođe, tu su i mehanički slajderi povezani sa objektivom koji kontrolišu veličinu slike i fokus, kao i slajder povezan sa ogledalima za podešavanje horizontalne geometrije, odnosno rotacije slike. Treći slajder služi za otvaranje poklopca objektiva, a u zatvorenom položaju isključuje i zvuk. Sa prednje strane je naravno objektiv, kao i otvor za hlađenje i prijemnik za daljinski upravljač.


Na zadnjoj strani se nalaze svi konektori - naponski (standardni kabl poput onog za računar), dva HDMI porta od kojih je jedan sa MHL podrškom, VGA i kompozitni AV, kao i USB-B za video konekciju sa računarom i USB-A za konektovanje flash i prenosivih diskova.


Sa donje strane se nalazi navoj za montažu na nosač, kao i dve stopice za podešavanje visine, koje po potrebi možete premestiti na prednji ili zadnji deo projektora, a tu je i stopica na sredini koja se izvlači i omogućuje nešto veći nagib ka gore.

Specifikacije
 • Proizvođač Epson
 • Model EB-U42
 • Sistem projekcije 3LCD
 • Rezolucija 1920 x 1200
 • Kontrast 15.000:1
 • Tip lampe UHE, 210 W
 • Radni vek lampe 10.000 h (Eco), 6.000 h (standard)
 • Osvetljenje 3600 ANSI lumena
 • Veličina slike 30" - 300"
 • Odnos stranica 16:10
 • Minimalna razdaljina za projektovanje 1.8 m
 • Zoom manuelni, 1.2x
 • Nivo buke Normal: 37 dB (A) - Economy: 28 dB (A)
 • Zvuk 2 W
 • Bežična mreža 802.11b/g/n, Miracast, Epson iProjection App
 • Konektori Cinch audio in, MHL, Composite in, HDMI in (2x), VGA in, USB 2.0 Type B, USB 2.0 Type A
 • Dimenzije 302‎ x 252 x 92 mm
 • Masa 2.8 kg

Slika


Epson EB-U42 nudi maksimalnu rezoluciju od 1920x1200 piksela i projekciju ekrana veličine dijagonale do čak 300”. Pri dijagonali od 2.35m (92.5”), slika ovog projektora u Full HD rezoluciji je i dalje davala sasvim dovoljno oštrine za prijatno gledanje. Za razliku od televizora kod kojih veličina piksela igra bitnu ulogu, projektori i pri većem odnosu dijagonale i rezolucije daju sliku koja izgleda dobro, zahvaljujući činjenici da individualni pikseli ne postaju vidljivi kao kod televizora. Ova dijagonala je projektovana sa razdaljine od 2.75m, pa bi za maksimalnih 300” projektor morao biti prilično udaljen od zida. Rekli bismo da je ovo ipak rezervisano za velike prostorije i sale, mada i blizu 100” realno ostvarivih u prosečnoj sobi izgleda više nego impresivno.


Kako se odavno nismo družili sa projektorima, iskreno nismo očekivali smo sliku koja se može porediti sa televizorima velike dijagonale, ali moramo priznati da smo bili vrlo prijatno iznenađeni. Čak i u dobro osvetljenoj prostoriji, slika je nakon inicijalnog zagrevanja projektora bila vrlo jasna, što su svakako dobre vesti za poslovnu upotrebu. Naravno, projektori tek u mračnoj prostoriji dolaze do svog punog potencijala, pa je ovaj Epson model prosto oduševio kvalitetom slike, čak i kada se ona projektovala na običan beli zid, a ne na specijalno projektorsko platno. Slika je odlične svetline i reprodukcije boja i zaista izgleda impresivno kada prekrije jedan veliki komad zida. Pravi bioskop u kući.


EB-U42 poseduje nekoliko predefinisanih modova prilagođenih različitim scenarijima korišćenja i različitim podlogama, poput Presentation, Cinema, Blackboard, sRGB i Dynamic. Slika je vrlo dobra u svim modovima, sa prirodnim tonovima, čak i u dinamičkom modu koji ima nešto izraženiji kontrast i maksimalnu svetlinu. Kada smo kod svetline, projektor poseduje dva moda, normal i Eco koji optimizovanim osvetljenjem ostvaruje uštedu u radnom veku lampe. Iako svetlija slika izgleda ubedljivije, moramo priznati da Eco mod ovde svakako ima svoje mesto, jer je kvalitet prikaza i u njemu i dalje jako dobar, a manja svetlina sasvim dovoljna za tamnu prostoriju, pa čak i dalje dobro vidljiva pri jakom osvetljenju. U odnosu na 6.000 radnih sati na koliko je lampa deklarisana u normal modu, Eco nudi čak 10.000, što uz dnevno korišćenje od npr. 4 sata svaki dan, praktično nudi skoro 7 godina gledanja. Sa ovako dugim trajanjem lampe, vrlo je verovatno da bi projektor nadživeo dobar deo aktuelnih televizora, čak i uz povremeno gledanje sa maksimalnim osvetljenjem kada rešite da uživate “za sve pare”. Vredi napomenuti i da je u radu projektor umereno glasan u normalnom modu, a solidno tih u Eco modu. Zvuk koji ispušta nije neprijatan, već se svodi na šuštanje usled protoka vazduha, bez dodatnog zujanja i brujanja.


Podešavanje slike je vrlo jednostavno pomoću slajdera za veličinu, fokus i horizontalnu keystone korekciju, dok vertikalnu korekciju možete izvršiti u opcijama projektora, a projektor izgleda poseduje i senzor koji vertikalni keystone podešava automatski kada se projektoru promeni visina i nagib. Korekcija geometrije moguća je i u Quick Corner modu u kome ćete svaki od uglova kursorskim tasterima usmeriti na poziciju na koju želite, što je vrlo praktično i ubrzava podešavanje, naročito u situacijama kada se projektor nalazi pod uglom u odnosu na sve tri ose.

Povezivanje i dodatne opcije


Sliku na ovom projektoru možete prikazati sa HDMI, VGA i kompozitnih ulaza, kao i putem USB konekcije sa računarom, ili USB diska. Podržana je i bežična Miracast konekcija za povezivanje sa računarom, tabletom ili telefonom, koja je vrlo praktična i radi odlično. Da biste nju koristili, potrebno je tip WiFi konekcije u opcijama projektora postaviti na Screen Mirroring, jer standardna WLAN opcija služi za povezivanje na ruter i ad-hoc mreže. Pretraga i povezivanje su vrlo brzi, uz malo kašnjenje slike u odnosu na izvorni uređaj, zavisno od kvaliteta mreže.
 


Još jedna zanimljivost je i mogućnost split screen prikaza slike iz dva različita izvora, što može biti korisno kako za prezentacije, tako i za npr. igranje dva igrača na velikom zidu.


Epson nudi i iProjection mobilnu aplikaciju koja je puna korisnih opcija koje će biti posebno praktične prilikom prezentacija. U njoj ćete moći projektovati ekran vašeg mobilnog uređaja, deliti fotografije, PDF dokumenta i web stranice, kao i živu sliku sa kamere uz mogućnost obeležavanja i crtanja po ekranu. Moguće je i istovremeno povezati do četiri uređaja na projektor i iz aplikacije birati koji od njih će se prikazivati u kom trenutku. Takođe, možete učesnicima prezentacije omogućiti da se i oni konektuju na projektor putem skeniranja QR koda, uz mogućnost da vaš uređaj bude moderator. Sjajan alat za interaktivne radionice i prezentacije.


Uz projektor dolazi i daljinski upravljač, relativno malih dimenzija, ali nešto debljeg profila, koji doduše odlično leži u ruci. Pored tastera potrebnih za kontrolu samog projektora i svih njegovih parametara, prisutni su i tasteri koji mu daju funkcije prezentera, poput kontrole kursora / pokazivača, prebacivanja strana, zumiranja i zamrzavanja slike.
Treba spomenuti i da EB-U42 poseduje i zvuk od 2W koji naravno nije HiFi kvaliteta, ali je više nego dovoljan za prezentacije, pa čak i gledanje filmova kada vam pri ruci nije neko kvalitetnije audio rešenje.

Zaključak


Sa cenom od oko 790€, ovaj projektor predstavlja vrlo dobru alternativu televizorima u ovom cenovnom rangu za one koji vole gledanje filmova i serija u ogromnom formatu i pravi bioskopski doživljaj. Kvalitet slike, iako ne na nivou pomenutih televizora, je na visokom nivou i zahvaljujući mogućoj veličini projekcije pruža poseban doživljaj kakav je ipak nedostupan televizorima značajno manje dijagonale. Naravno, sa svim svojim mogućnostima, Epson EB-U42 je i odličan projektor za poslovnu svrhu, sa puno detalja i opcija koje će vam olakšati ili obogatiti prezentacije ili predavanja. Sa lampom koja nudi i do 10.000 radnih sati, ovaj projektor bi svoje vlasnike trebao služiti dugi niz godina, bez potrebe za održavanjem ili zamenom lampe.


Zbog svega ovoga, smatramo da Epson EB-UB42 predstavlja odličnu investiciju. Na nas je ostavio zaista dobar utisak, pa mu ovom prilikom dodeljujemo Benchmark Highly Recommended nagradu.


Prednosti:
- Svetlina, kontrast i prikaz boja
- Fleksibilne mogućnosti povezivanja
- Radni vek lampe

Mane:
- Ništa posebno

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Epson EB-1795F (Video)

Test: LG HF80JG ProBeam (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309