Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson EB-1795F (Video)

14.08.2017 08:34 | 6 Multimedija
Test: Epson EB-1795F (Video)

Konstantno povećavanje dijagonala modernih televizora, kao i drastični pad cena istih u poslednjih nekoliko godina, gotovo su u potpunosti potisnuli jeftine projektore sa tržišta. Međutim, ovo uopšte i nije toliko loše, jer je dalo slobodu proizvođačima projektora da kreiraju inovativnije uređaje koji, poput primerka koji smo testirali, imaju vrlo jasnu namenu sa funkcijama koje su specifično podešene za maksimalnu efikasnost.

Vladimir Pejić

Epsonov EB-1795F se tako deklariše kao ultraprenosni poslovni projektor sa 3LCD tehnologijom prikaza i FullHD rezolucijom. U redakciju Benchmarka je stigao u prilično kompaktnoj torbici, zajedno sa svim potrebnim kablovima, što nas je u prvom momentu navelo da pomislimo da je reč o nekoj LED osvetljenoj varijanti projektora. Međutim naprotiv, Epson EB-1795F je standardni "lampaš" kojeg krase zaista impresivne dimenzije. Sa masom od samo 1.8kg i debljnom od svega 4.4cm ovaj projektor u potpunosti opravdava svoju "ultraportable" kategorizaciju.


 


Kada ga uzmete u ruke do izražaja dodatno dolazi kvalitet izrade i završne obrade, po kojima je Epson tradicionalno poznat. Gornji panel ukrašen je belom, teksturiranom plastikom visokog kvaliteta dok je ostatak projektora izveden u crnoj mat varijanti, i ovakva kombinacija deluje vrlo elegantno pogotovo zbog visokog kvaliteta korišćenih materijala. Mali detalji poput slajdera koji štiti sočivo kada projektor ne koristite, ili npr. filtera za prašinu koje možete lako skinuti i očistiti kao i centralne "nožice" koja sa neverovatnom lakoćom podešava nagib dodatni su dokazi da Epson itekako vodi računa o praktičnoj upotrebi i visokoj funkcionalnosti.


 epson_ep_1795f_10_s.jpg


Na donjem delu projektora mogu se pronaći čak i mesta za montažu plafonskog nosača, što možda na prvi pogled deluje pomalo suvišno, ali je dodatak koji svakako pozdravljamo.


 epson_ep_1795f_9_s.jpg


Glavna karakteristika ovog modela projektora je naravno njegov 3LCD senzor sa 1920x1080 rezolucijom prikaza, koji koristi kvalitetnu živinu lampu deklarisanu na maksimalnih 3200 ANSI Lumena osvetljenja. Ono što je kod ovog podatka važno je da projektor ostvaruje po 3200 Lumena na pojedinačnim R, G, B “kanalima”, što je potpuno drugačije od merenja ovih vrednosti na DLP projektorima gde bi ova finalna cifra predstavljala zbir svakog od pojedinačnih kanala.


epson_ep_1795f_4_s.jpg

To znači da će projektovana slika biti mnogo zasićenija po pitanju prikaza boja, ali i jasno vidljiva čak i kada nema uslova da prostorija bude zamračena. Pored ovih prednosti treba naravno pomenuti i neke prilično uobičajene mane ove tehnologije, a to su zagrevanje u radu kao i "kratak" životni vek. Dok konkurentno LED rešenje nudi oko 30.000 sati na maksimalnom osvetljenju, živina lampa može da vam ponudi tek 4.000 sati. Kod EB-1795F možete takođe koristiti i štedljivi režim rada, koji će životni vek produžiti na čak 7.000 sati što je za svaku pohvalu.


 epson_ep_1795f_15_s.jpg

Karakteristike

Međutim, ono što vam LED projektori ne mogu trenutno ponuditi, a EB-1795F može, je izuzetan kvalitet prikaza boja. Naime, tehničke specifikacije navode vrednost statičkog kontrasta od neverovatnih 10.000 : 1, dok je sam senzor deklarisan na 10bit-ni prikaz ukupne palete od čak 1.07 milijardi boja. Sve je to moguće zahvaljujući 3LCD soluciji, gde tri zasebna procesora vode računa o prikazu crvene, zelene i plave boje (RGB) pojedinačno. U praksi ovo izgleda neuporedivo bolje od npr. DLP tehnologije prikaza. Kao “šlag na torti” tu je i podatak da projektovana slika koju proizvodi ovaj projektor može imati maksimalnu dijagonalu od čak 300”.


 epson_ep_1795f_1_s.jpg


Druga bitna karakteristika, koja se u praksi pokazala kao izuzetno korisna je ScreenFit tehnologija automatskog podešavanja keystone-a, kako po vertikalnoj tako i po horizontalnoj osi. Na samom boku projektora mogu se videti neki od senzora koje ova tehnologija koristi, a inače je reč o nekoliko senzora koji mere nagib, razdaljinu, poziciju, uglove itd i na osnovu svega toga podešavaju sliku automatski. Mi smo odlučili malo da se poigramo sa ovom funkcijom postavivši projektor pod čudnim uglom u odnosu na platno. ScreenFit tehnologiji je trebalo samo par sekundi da u potpunosti ispravi prikaz i izoštri sliku zahvaljujući ugrađenom autofokus motoru.


 epson_ep_1795f_24_s.jpg

epson_ep_1795f_27_s.jpg


Ovako nešto predstavlja neverovatan dodatak svakom poslovnom korisniku, jer se na ovaj način bukvalno eliminiše traženje idealne pozicije, podešavanje nagiba ... i sve ostalo što je korisnicima dosad oduzimalo gomilu vremena. Naravno, ova tehnologija nije idealna, i dešavalo nam se da ponekad slika ne bude šavršeno izoštrena na samim krajevima. U toj situaciji koristićete Manuelna podešavanja, koja možete pronaći kako na samom projektoru, tako i na priloženom daljinskom upravljaču.


 epson_ep_1795f_30_s.jpg

epson_ep_1795f_33_s.jpg


Ono što je za dodatnu pohvalu je što ScreenFit senzori imaju i dodatnu Gesture funkciju. Naime, kada direktno sa projektorom priključite USB flash drajv (podržan je samo FAT32 file sistem) i pokrenete Power Point prezentaciju, na samim slajdovima ćete videti dodatne strelice na levoj strani koje predstavljaju overlay interfejsa. Ako ih nakratko prekrijete rukom projektor će to protumačiti kao gesture komandu za prebacivanje na naredni ili prethodni slajd. Ova funkcija radi besprekorno i podsetila nas je pomalo na tehnologiju pametnih školskih tabli.


 epson_ep_1795f_18_s.jpg

epson_ep_1795f_28_s.jpg


Kada su konekcije u pitanju, EB-1795F donosi sve što je potrebno kako za poslovnu, tako i za multimedijalnu upotrebu. Od analognih konekcija tu su osnovni kompozitni (žuti) video ulaz, kao i D-Sub ulaz za starije računare/laptopove. Sa njima u paru savršeno ide i 3.5mm audio izlaz koji možete iskoristiti za povezivanje sa eksternim zvučnicima npr. Inače projektor poseduje i integrisani zvučnik (1W RMS) vrlo niskog kvaliteta, koji ne preporučujemo da koristite za bilo šta osim eventualno za sistemske Windows zvukove.


epson_ep_1795f_35_s.jpg 


Od digitalnih konekcija na raspolaganju su vam jedan USB Host konektor za direktnu vezu sa računarom, jedan "obični" USB Type-A za Flash Stick-ove i naravno HDMI. HDMI dolazi sa MHL podrškom za prikaz slike sa kompatibilnih mobilnih telefona. Međutim sam projektor poseduje i NFC tehnologiju brzog bežičnog povezivanja, kao i mogućnost bežičnog stream-inga slike preko Miracast protokola.


epson_ep_1795f_38_s.jpg


Iako ovo na papiru zvuči sjajno, Miracast je u poslednjih par godina gotovo proteran sa Android uređaja, gde je većina proizvođača prešla na mnogo praktičniji multimedijalni DLNA protokol, dok Apple koristi takođe DLNA baziran AirPlay. Ono što je bitno istaći je da NFC konekcija na vašem Android telefonu/tabletu automatski lansira Play Store, sa kojeg skidate odgovarajuću Epson iProjection aplikaciju.


epson_ep_1795f_40_s.jpg


U teoriji aplikacija nudi mogućnosti Beam-ovanja fotografija, PDF fajlova, Web stranica pa čak i standardnih Office aplikacija, dok ćete se u praksi malo pomučiti dok sve ne podesite. Budući da je reč o vrlo mobilnom tipu projektora voleli bi videti da se u budućnosti Epson malo više angažuje oko same mobilne aplikacije.


epson_ep_1795f_41_s.jpg

U praksi

U praksi projektor oduševljava od samog starta. Potrebno je svega desetak sekundi da postigne "radnu temperaturu" nakon čega možete odmah uživati u maksimalnom kvalitetu prikaza. Kada je standardni out-of-the-box kvalitet prikaza u pitanju, korisnici Windows računara su u dodatnoj prednosti budući da je Windows 10 na našoj test mašini automatski prepoznao i primenio fabrički EPSON PJ kalibrisan profil. Povežete li neki drugi uređaj preko HDMI ili drugih video ulaza (gaming konzolu, BluRay plejer ...) prikaz ćete morati ipak manuelno podešavati.


epson_ep_1795f_2_s.jpg


ScreenFit je funkcija koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, pogotovo ne osobe koje dugi niz godina svakodnevno koriste projektore sa manuelnim podešavanjem keystone-a. Senzori će detektovati čak i najmanju promenu pozicije samog uređaja, a reakcija je munjevita. U 9/10 slučajeva slika će biti automatski podešena onako kako ste zamislili, a ako jednom i omane uvek su tu manuelne komande kao backup.


epson_ep_1795f_37_s.jpg


Iako dolazi u super kompaktnom izdanju i za hlađenje koristi turbinski “blower” ventilator EB-1795F ne proizvodi buku u radu. U standardnom modu rada, buka se kreće oko 39dBa, dok je Eco način spušta na ravno 30dBa. Ovo je vrlo pozitivno budući da na prezentacijama jednostavno ne želite da vas vlastiti projektor nadglasa.


epson_ep_1795f_31_s.jpgZaključak

Epson EB-1795F na tržište donosi pravo osveženje kada su u pitanju dizajn i funkcionalnost. Iako ga zbog prisustva HDMI konekcije i podrške za 1080p rezoluciju možete posmatrati i kao vrlo adekvatan model za multimedijalnu upotrebu, njegova primarna namena je ipak poslovna upotreba. Pre svega dimenzije i masa su savršeno prilagođeni ljudima u konstantnom pokretu, projektor je vrlo lagan i zauzima malo prostora što je must have u ovoj kategoriji. Druga stvar je visoka fleksibilnost u radu, jer vam za poslovne prezentacije neće čak trebati ništa više od npr. običnog USB Flash Stick-a ili bežično povezanog mobilnog telefona. ScreenFit je toliko revolucionarna promena na bolje, da bi povratak na potpuno manuelno podešavanje bio poput noćne more.

 


Pored svega toga tu je i lampa vrhunskih karakteristika koja obezbeđuje visok nivo osvetljenja, što dodatno povećava upotrebne mogućnosti. Poslovni korisnici sa EB-1795F modelom neće biti prinuđeni da traže potpuno zamračene prostorije kako bi održali prezentaciju. U isto vreme 3LCD tehnologija prikaza brine se da informacije o sve tri osnovne boje (RGB) budu savršeno prenete na platno ili neku drugu podlogu, pa prikaz slika ili videa neće "patiti" od tzv. razlivanja boja ili neželjenog rainbow efekta.


epson_ep_1795f_17_s.jpg


Generalno gledajući, EB-1795F nema gotovo nijednu manu, osim eventualno same cene uređaja. U EU se ona kreće između 1500€ i 2000€ što je velik raspon, a realno gledajući sam projektor donosi neke prilično High End dodatke poput Gesture moda i ScreenFit tehnologije. Ukoliko uračunamo tu i ultrakompaktne dimenzije, koje se u ovoj klasi retko sreću onda Epson EB-1795F može predstavljati savršenu kupovinu za profesionalnog korisnika koji će znati kako da ga maksimalno iskoristi. Kućni korisnici neće puno izgubiti i ako pogledaju neke druge Home Cinema 3LCD modele iz Epsonove ponude, koji su malo više orijentisani ka multimediji (2x HDMI).


Prednosti: 

- 16:9 odnos i 1080p rezolucija prikaza
- 3LCD tehnologija
- ScreenFit i Gesture dodaci
- Kompaktne dimenzije i mala masa


Nedostaci:

- Cena

 
Projektor na test ustupio Epson.

bokain Neregistrovan korisnik
Pre par godina odlucimo da kupimo jos jedan ( drugi u kuci ) TV. Kako sam uvek zeleo da imam projektor, iskoristio sam momenat i uz mnogo ubedjivanja lepse polovine, uspeo sam da je odobrovoljim. To je bio "potez veka" jer je stvarno uzivanje pogledati dobar film, utakmicu, odigrati igricu. Jednostavno, gledanje filmova je dobilo totalno drugu, bolju dimenziju i stvarno je pravo uzivanje. O epsonu necu trositi reci jer se radi o veoma kvalitetnom brendu ( ipak su to Japanci ) i koji je kod mene na lestvici daleko ispred ostalih proizvodjaca.
vladimirdowla Član postova: 3361
To je zato što i nije moj glas, voice over-e i dalje radi kolega Filip. Edit takođe nije moj, kao kod mene na kanalu što je bilo.
Tefterilo Član postova: 323
Prijatno sam se iznenadio kada sam video da je on počeo da radi za Benchmark ali iz nekog razloga ne mogu da povežem njegov glas sa Benchmark videa sa njegovim ranijim videima.
vladimirdowla Član postova: 3361
Ovih pola meseca zasad je bilo brutalno po pitanju uređaja, tek su dva puštena a biće ih još min. šest
ivanbass1 Član postova: 7465
Sve vise i vise review-a od strane Vladimira za Benchmark.
Samo napred [emoji4]

Test: Epson 3LCD Full HD Projektor EB-U32

Test: Epson EB-U42 3LCD FullHD projektor

10304
10305
10306
10307
10308
10309